Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum se alege o geacă pentru vreme rece?

Cum să alegi o geacă, când afară este rece sau fulguiește? Răspunsul îl găsiți în articolul nostru.


Cuprins

 

Ceea ce a impulsionat în ultima vreme piața hainelor outdoor este tendința de minimizare. Cât mai ușoară și mai pliabilă, cu atât mai bine. Nu este o excepție nici geaca de până la 90 g și cu dimensiunile unei mingi de golf după pliere. Cu toate acestea, în timpul plimbărilor de iarnă și de toamnă, minimalismul nu joacă un rol atât de important ca la drumețiile lungi sau alpinismul, așa cum fiecare gram este important.

Mai interesant este trecerea la materiale naturale și ecologice sau direct regenerabile.

În oferta producătorilor de cea mai bună calitate puteți întâlni în acest an, puf ca un izolator imbatabil, fibră din bambus sau lână.

Geaca ideală pentru o toamnă rece și pentru activități de iarnă?

Principalul lucru este confortul, pentru a vă face să vă simțiți confortabil și pentru a vă oferi confortul pe care îl doriți. Primele întrebări pe care trebuie să le puneți sunt: cui îi este destinată geaca, pentru ce activitate va fi folosită, cât de des va fi folosită și ce așteptări aveți de la ea.

Am rezolvat recent o problemă similară. În cele din urmă, am optat pentru cea mai versatilă opțiune. Nici resursele financiare, nici dimensiunea garderobei mele nu îmi permit să îmi iau o jachetă diferită pentru fiecare dintre activitățile planificate, așa că am ales o geacă cu membrană fără izolație, cu o centură de zăpadă detașabilă, o glugă pliabilă, mâneci integrate și ventilație sub braț.

Ca rezultat, am o jachetă pe care o pot folosi, deși cu unele limitări, pe pârtii, pe pista albă, pentru drumeții și pentru uzură ocazională în condiții meteo nefavorabile.

 

Este necesar ca geaca să aibă coloană de apă?

Mai întai este necesar de spus ce este o coloană de apă si de ce noi urmarim această valoare.

Într-un mod foarte simplu, coloana de apă determină cât de înaltă este coloana de apă care poate rezista materialului în laborator înainte de scurgerea acesteia. Este specificată de regulă în milimetri.

Este clar că în condiții reale materialul se va comporta un pic altfel, dar simplu, regula spune: Dacă doriți geacă de schiat și nu cădeți prea des, vă este suficient colana de apă de 3 000 mm, dacă mergeți cu snowboard-ul sau cădeți des, cu siguranță alegeți o geacă cu coloana de apă de 5 000 mm minim. La plimbările de toamnă ar trebui să vă fie suficient de asemenea 5 000 mm, în caz că aveți nevoie să fiți protejat de ploaie puternică, alegeți o geacă calitativă cu membrană (10 000 mm și mai mult) sau mai bine o pelerină de ploaie.

Nici coloana mare de apă nu vă asigură că nu veți fi ud. Este vorba despre faptul cum sunt realizate cusăturile, fermoarele și aerisirea. Nu trebuie să uităm nici de straturile corecte de îmbrăcăminte.

 

Cum este cu straturile?

Este important să realizați, că fără straturile corecte de îmbrăcăminte nici cea mai bună geacă nu vă ajută. Vorbim despre așa numitul efectul ceapă, deci îmbrăcarea a câte un strat de îmbrăcăminte ( avem 3 de bază ) astfel, încât să fie atins confortul dorit.

Totul începe cu alegerea corectă:

Aveți o mulțime de opțiuni pentru a combina îmbrăcămintea, dar uitați de cămășile de bumbac, cămășile de flanel și altele asemănătoare. La straturi este necesar să alegeți material care absoarbe puțin, este cu o uscare rapidă și elimină umeditatea la exterior.

Groasă sau subțire?

Dacă urmați principiile stratificării propriu-zise este de fapt indiferent dacă aveți o geacă cu izolație sau sau una subțire și sub ea veți purta un hanorac din fleece sau o geacă softshel. Personal sunt de părerea pentru a îmbrăca mai multe straturi subțiri. Acest lucru vă oferă o versatilitate mai mare în utilizarea articolelor de îmbrăcăminte și o mai mare variabilitate în ceea ce privește straturile.

De exemplu:

Desigur, puteți lua o geacă călduroasă în călătorii, dar activitatea dvs. vă va încălzi în timpul zilei, astfel vă hotărâți să o lăsați. Da, numai că sub ea aveți doar un hanorac subțire din microfleece. Dintr-o dată treceți de la cald la rece. Nimic între acestea.

Dacă luați la drumeții o geacă ușoară și sub ea un hanorac subțire din fleece și apoi o geacă din puf sau softshell, când vă încălziți, scoateți hanoracul sau geaca menținând astfel un confort termic suficient.

De ce să alegem o geacă de puf?

Multe persoane resping penele , dar adevărul este, că pe piață nu există un material izolator mai calitativ. Dar există, de asemenea, umpluturi sintetice. Cel mai cunoscut și probabil cel mai bun dintre toate este Primaloft.

Magia constă în tratarea adecvată a penelor înainte de umplerea efectivă a produsului și în întreținerea corespunzătoare a acestuia. În prezent, există agenți speciali de impregnare care vă vor face geaca rezistentă chiar și la cea mai mare umiditate. De exemplu, la expoziția mondială OutDoor din Friedrichshafen, Germania, publicul a făcut cunoștință cu un produs Nikwax care reduce atât de mult capacitatea de umezire și absorbție a pufului, încât și-a permis o prezentare în care un sac de dormit din puf impregnat cu o persoană înăuntru plutea pe apă într-un iaz din fața intrării. De neconceput până acum.

Cum se întrețin gecile

De asemenea, există întotdeauna problema modului de întreținere a gecilor. Ar trebui să fie spălate sau nu și cât de des? Putem să le spălăm în mașina de spălat? Pot merge în uscător? Când și cum să impregnăm?

Există multe materiale diferite și, prin urmare, abordarea întreținerii acestora trebuie să fie întotdeauna individuală. Cu toate acestea, poate fi menționată o regulă simplă: Dacă respectați simbolurile de pe eticheta care este cusută pe fiecare geacă (de obicei, pe interior), nu puteți da greș. Dar dacă nu sunteți sigur, duceți jacheta la curățătorie și ați terminat. Vor ști deja cum să o facă.

Dacă aveți de gând să vă spălați jacheta acasă, uitați de detergenții convenționali și de balsamurile de rufe. Acestea pot deteriora ireversibil materialele funcționale. Personal, vă recomand să mergeți la orice magazin de articole sportive și să cumpărați un detergent lichid conceput pentru spălarea hainelor tehnice. Puteți opta atât pentru produse de uz general, cât și pentru produse foarte specializate (pentru puf, fleece, softshell etc.).

Nu trebuie să vă spălați prea des geaca, dar nu vă faceți griji, dacă o spălați de 2 sau 3 ori pe an, aceasta va supraviețui fără probleme. Și chiar dacă unii producători interzic folosirea uscătorului, Gore recomandă direct introducerea gecilor cu membrane Gore-Tex  în uscătoare, deoarece le redă funcționalitatea. Și în acest caz, se aplică recomandarea - respectați etichetele producătorului.

 

Impregnare și materiale impermeabile

Spălarea curăță jacheta de murdărie, dar pentru a-și recăpăta proprietățile originale, este necesară aplicarea așa-numitei impregnații. Deși nu veți obține niciodată o restabilire 100% a nivelului de performanță original, veți îmbunătăți semnificativ funcționalitatea, veți prelungi durata de viață și veți îmbunătăți și mai mult întreținerea jachetei dumneavoastră. Nu uitați, totuși, că acesta nu este un tratament permanent și că trebuie reînnoit în mod constant.

Impregnările se fac în principal prin pulverizare sau prin imersie. Șervețelele se adaugă la ciclul de spălare în locul balsamului de rufe și au un efect universal. Impregnarea prin pulverizare se aplică pe materialul exterior al jachetei și vă recomand să o folosiți în zonele care sunt cele mai solicitate. În mod clasic, acestea sunt zonele umerilor sau cusăturile și fermoarele expuse.

 

 

Link-uri utile

 

Autor: Vít Hruška

Zdroje: nikwax.cz, czechou t.cz, pinguin cz.cz

Cum să începe să practicăm yoga?

Sfaturi

Yoga are reputația de a fi un sport potrivit pentru toți, indiferent de vârstă sau de capacitatea fizică. Este un ”extra” eficient pentru întărirea mușchilor interni și pentru întinderea întregului corp. Încercați și dvs.

Cum să alegeți hainele de dimensiuni potrivite?

Sfaturi

În calitate de aventurieri adevărați, ne place cel mai mult să ne petrecem timpul în aer liber. Hainele trebuie să ni se potrivească, pur și simplu, indiferent de vreme. Pentru ca totul să fie așa cum trebuie, vom învăța cum să obținem hainele de mărimea potrivită.

Mărci cehești producătoare de echipamente outdoor

Sfaturi

Căutați producători cehi de echipamente outdoor? Puteți găsi o listă în articolul nostru.