Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Lâna Merino

Lâna Merino provine dintr-o rasă de oi care a fost crescută în regiunile muntoase din Spania în secolul al XVIII-lea. Este transformat în șosete de înaltă tehnologie, căciuli și lenjerie de corp funcțională

 


Cuprins

 

În sortimentul nostru veți găsi : produse de la producătorul de renume mondial Devold, îmbrăcăminte de top Ortovox, marca luxoasă din Noua Zeelandă Mons Royale, Lasting sau Sensor mai accesibil, regele printre șosetele Bridgedale și legenda îmbrăcăminții merino Icebreaker. Noua marcă  in-house Zulu, foarte accesibilă, interesantele produse Brynje din Norvegia și cu multe altele, inclusiv legenda Craft sau marca pur feminină Kari Traa.

Tunsul, prelucrarea și destinația diferă între mărci individuale. Dar vom privi merino ca un material de bază, unde, în principiu, nu există diferențe.

 

Profilul testerului

Matyáš Vejskal

Testez echipamente de outdoor din 2014. Am scris recenzii pentru mass-media cehă și străină, inclusiv pentru reviste de outdoor de renume și am lucrat cu mai mulți producători la imaginea pe piață a unor cuțite, încălțăminte și îmbrăcăminte pentru ambarcațiuni. Lucrând din spatele unui computer, alerg spre natură și caut limitele echipamentelor proprii și testate în timpul fricțiunilor exigente de mai multe zile, asociate în mod ideal cu alpinismul.

 

 

Ce este Merino și de unde provine?

Merino este o lână a unei specii specifice de oi. Aceste „super-oi” se numesc Merino și trăiesc la altitudini mai mari, cu un climat înghețat, unde dezvoltă blănuri de calitate. Oile sunt tunse în mod regulat. Urmează apoi „producția” de merino, care, deși nu pare, este o chestiune destul de complicată. Mărci precum Devold și Icebreaker au propriile ferme în Noua Zeelandă și Australia, unde tind spre îngrijirea perfectă a oilor.

SUGESTIE: Știați că există și căciuli merino cu ciucure?

Merino este în esență un material natural 100% regenerabil și trebuie remarcat faptul că oile, care sunt o sursă de lână, nu suferă în niciun fel, dimpotrivă - fermierii le răsfăță ca pe copiii lor și sunt mândri de „oile” lor. Când ajungeți în Otago, Noua Zeelandă, veți fi întâmpinați de semne mari care spun „Intrați în casa merino”, iar localnicii nu vorbesc decât despre oile lor și despre ce înseamnă pentru ei.

   

 

Cum alegem îmbrăcămintea de alergare

Hainele de alergare potrivite garantează mulți kilometri fericiți. Katka Balcarová vă va sfătui cu privire la alegerea acestuia.

>>> CITIȚI MAI DEPARTE <<<

 

Păscutul și tunsul

Lâna rasă trebuie curățată și clasificată în funcție de asprime. Se calculează diametrul fibrei - dacă vedeți numărul 16 sau mai puțin microni undeva, este o lână foarte fină potrivită pentru primul strat sau șosete. Nu te va irita ca puloverul bunicii;)

Lâna de 12 microni este și mai fină, deci este potrivită și pentru haine pentru bebeluși. Aceasta este cea pe care, de exemplu, Icebreaker o folosește în tricotul său Bodyfit200. Tipurile de lână mai grosiere sunt apoi utilizate pentru pulovere și al doilea sau al treilea strat, unde nu mai este vorba de confort, ci de izolare și durabilitate.

„Lana pulover” mai grosieră are o grosime de 40 microni sau mai mult și, spre deosebire de merino mai fin, zgârie și irită pielea, așa că dacă te deranjează, fii atent la alegerea corectă.

Lana este apoi vopsită și țesută în țesătura finală prin diferite tehnologii. Cu cât fibrele de lână sunt mai lungi și cu cât procesul de țesut este mai avansat, cu atât mai puțină lână va fi scoasă din tricotaje și îmbrăcămintea va ține mai mult. În mod tradițional, lâna este recomandată pentru iarnă, dar există deja un tricot cu fibră Tencel care se răcește - căutați-o sub numele Cool-Lite.

 

Cinci reguli de succes

Pe scurt, ne va interesa cum excelează lâna merino și pentru ce este potrivită. Acest material este conceput pentru vreme mai rece și pentru activități mai blânde. Drumețiile sunt un exemplu excelent, dar folosesc merino tot timpul anului și îmi place versatilitatea ei. Acest lucru se realizează datorită următoarelor caracteristici unice:

  • respirabilitate - va dura mai mult în merino înainte de a vă simți transpirat
  • controlul umidității - merino poate absorbi umezeala până la 35% din propria greutate fără să se simtă rece
  • termoreglare - reglează căldura mai bine decât materialele sintetice
  • proprietăți antibacteriene - datorită lanolinei (naturale), bacteriile nu se înmulțesc atât de repede
  • neinflamabilitate - rezistență ridicată la foc, nu se topește și se auto-stinge

 

Exemplu ilustrativ

Întreaga vrajă poate fi descrisă după cum urmează. Mergi într-o drumeție, te îmbraci în merino ,iar când este frig, fibrele țin strâns aerul și te încălzesc.

Mergi primii câțiva kilometri și începi să urci. Pielea ta va începe să transpire în merino, dar acest lucru se va întâmpla cu o treime mai târziu decât în poliester. În același timp, va dura mai mult pentru a simți că deja transpirați, deoarece merino reușește să absoarbă transpirația în fibre și să o îndepărteze încet din corp prin acțiune capilară.

Când se îndepărtează această umiditate, merino se va răci puțin, ceea ce este un fenomen fizic. Odată ce ați ajuns la linia de sosire și începeți să vă răcoriți, merino vă va menține confortul termic mult mai mult timp.

Veți petrece noaptea și veți continua a doua zi. Bacteriile sudoripare sunt eliminate de lanolina conținută în lâna de oaie și nu se înmulțesc atât de repede datorită structurii neprielnice ale suprafeței - îmbrăcămintea merino este recomandată să se spele după cea de-a treia purtare, dar am reușit excursii săptămânale în același tricou fără miros puternic, pe care îl observi uneori la poliester după prima activitate. Ca să nu mai vorbim despre modul în care în materialele chimice tratamentul chimic antibacterian este eliminat și dispare odată cu spălarea.

Și când porniți un foc din care poate să sară o scânteie, veți aprecia faptul că acesta nu va arde o gaură uriașă în merino. Merino are un punct de aprindere ridicat și tinde să se auto-stingă.

 

Când este mai potrivit bumbacul și când poliesterul?

Așa cum am scris mai sus, merino este minunat pentru activități mai puțin solicitante, cu o durată mai lungă. Dacă sunteți în căutarea unui tricou pentru a alerga vara,sinteticul va elimina transpirația de pe corp pentru evaporare și se va usca mult mai repede. Cu merino, veți observa că pur și simplu nu  face față unei astfel de activități extrem de aerobe. Pentru o singură alergare, poliesterul este ok, dar nu veți dori să mergeți pe munte o săptămână într-o astfel de îmbrăcăminte tocmai pentru că nu funcționează natural cu umezeala (nu o absoarbe din cauza tensiunii superficiale ridicate) . Dar știința merge mai departe și puteți obține și haine din merino special dezvoltate pentru activități solicitante.

Alegeți din nou bumbacul pentru confortul orașului. Astfel de tricouri sunt cele mai confortabile - dacă nu transpiri, vei fi ca „în bumbac”. Când vă încălziți, bumbacul absoarbe perfect umezeala, dar nu într-un mod complet adecvat. Bumbacul umed elimină toată căldura din corpul tău prin apă. Și dacă bate vântul, procesul este foarte rapid. Acesta este unul dintre motivele pentru care au fos tmulte cazuri de cazuri de hipotermie fatală, care au dus la zicala în cercurile de experți: „bumbacul ucide”. Spre deosebire de bumbac, merino umed încă izolează bine.

 

Cât dăm pentru un tricou din merino?

Prețurile îmbrăcăminții merino sunt mai mari în comparație cu materialele artificiale, dar puteți întâlni și două tricouri similare din lână merino, doar unul va fi de 2 ori mai scump. De ce? Prețul mai mare va fi asociat cu o calitate superioară a designului - croi mai bun, cusături plate, dar și cu calitatea lânii folosite - rezistența culoarii, fibre mai lungi care asigură o durată de viață mai lungă, moliciune.

Prețul va varia și pentru hainele de diferite greutăți. Puteți găsi o linie de vară cu o greutate de până la 140g /m2, un prim strat universal între 150-200 /m2 și haine de iarnă cu o greutate de 200-260g /m2. Logica este simplă - mai mult material, preț mai mare.

Este cu siguranță o investiție, dar de exemplu Oasis de la Icebreaker mă fac fericit de peste doi ani intensi. Sigur, nu le port pe podium, dar nu regret nici un ban.

 

Cum îngrijim produsele din lână merino?

Îmbrăcămintea din lână Merino, precum și orice altă îmbrăcăminte funcțională, trebuie întreținută conform recomandărilor producătorului, pentru a nu-i reduce funcționalitatea sau chiar a o deteriora. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să urmați instrucțiunile de întreținere de pe etichetă . Cu toate acestea, aș dori să vă ofer câteva sfaturi și recomandări:

Spălare în mașina de spălat - Dacă produsul se poate spăla la mașină, utilizați doar un program ptlână care este mult mai blând cu îmbrăcămintea și oferă o temperatură rezonabilă și o viteză de centrifugare redusă. De asemenea, este potrivit să utilizați un preparat special pentru lână sau lenjerie intimă funcțională. Nu vă fie teamă să-l spălați împreună cu alte articole de îmbrăcăminte sportive, trebuie doar să aveți grijă de velcro, sau muchii ascuțite. Prin spălarea în apă mai caldă (mai mult de 30 °C) și cu amestecarea lungă în mașina de spălat, produsul se poate deteriora.. Un astfel de produs deteriorat nu poate fi revendicat.

Spălare manuală - Dacă trebuie spălare manuală, folosiți o baie călduță, cu o temperatură de până la 30 ° C. Utilizați numai detergenți blândi, proiectați pentru lână, atât pentru spălarea manuală, cât și în mașina de spălat. Nu folosiți niciodată balsam! Apoi strângeți ușor pentru a evita ruperea și extragerea fibrelor.

Clătire - Când clătiți mânual, reduceți treptat temperatura băii pentru a preveni precipitarea sau deformarea îmbrăcăminții.

Uscare - Nu folosiți niciodată un uscător pentru a usca lâna merino! Uscați întotdeauna rufele în poziție orizontală, de preferință pe un prosop. Nu uscați produsul pe un încălzitor. Dacă încălzirea depășește temperatura de 30 ° C (și acest lucru este destul de normal), apa în tricotaje va fi, de asemenea, încălzită la peste 30 ° C și produsul se va condensa în același mod ca în timpul spălării necorespunzătoare.

Spălarea în călătorie - Într-o călătorie, tot ce trebuie să faceți este să vă clătiți hainele în apă rece, să nu strângeți prea tare (astfel încât fibrele să nu se rupă) și să le lăsați să se usuce pe un rucsac sau cort.

 

 

Să ne inspirăm de la animale

Natura a înzestrat oile cu o abilitate cu adevărat ingenioasă de a supraviețui în diferite condiții. Vara, haina din piele de oaie este scurtă și aerisită, cu scăderea temperaturii, se îngroașă și crește un alt strat. Noi, oamenii, ar trebui să ne inspirăm mai mult din natură în acest sens și să alegem îmbrăcăminte merino mai ușoară, cu o greutate mai mică pentru vară, și să purtăm un pulover suplimentar iarna. La urma urmei, asta au făcut toți excursioniștii și exploratorii polari înainte de apariția îmbrăcăminții funcționale fabricate din derivați de petrol.Un material natural, regenerabil, cum ar fi lâna merino, este fără îndoială, ne va ușura și conștiința ecologică.

   

 

Merino

Lâna Merino provine dintr-o rasă crescută de oi crescute în zonele muntoase ale Spaniei în secolul al XVIII-lea

>>> Citește mai departe <<<

 

Producători Merino:

 

Link-uri utile:

 

Autor: Matyáš Vejskal

Imagini: archiva autorului, unsplash.com, pixabay.com

 

Selectăm pentru dvs.

420 Lei (16.15 %) de la 352 Lei

Comparare

112 Lei (1.79 %) 110 Lei

Comparare

440 Lei (11.78 %) 388 Lei

Comparare

199 Lei (33.17 %) de la 133 Lei

Comparare

440 Lei (9.96 %) 396 Lei

Comparare

420 Lei (16.15 %) 352 Lei

Comparare

180 Lei (12.22 %) 158 Lei

Comparare

378 Lei (11.9 %) 333 Lei

Comparare