Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum sa alegi corect un sac de dormit?

Din puf sau din fibră tubulară? De vară sau pentru trei sezoane? Mumie sau tip pătură? Acestea sunt unele dintre criteriile după care se selectează un sac de dormit potrivit.


Cuprins

 

Informații de bază

La începutul fiecărei alegeri corecte, indiferent de tipul de produs, este important să vă puneți 5 întrebări de bază pentru a vă ajuta să alegeți produsul potrivit:

 1. pentru cine căutați sac de dormit
 2. în ce condiții veți folosi cel mai des sacul de dormit
 3. cât de des îl veți folosi
 4. ce așteptați de la sacul de dormit
 5. cât doriți să investiți

După ce răspundeți la toate întrebările, puteți să treceți la alegerea modelului care vă place.

 

Divizarea sacilor de dormit

Împărțim sacii de dormit după mai multe criterii.

 1. selecție după sezon
 2. după gen
 3. după croi
 4. după tipul de material izolant
 5. selecție în funcție de activitate

 

1 Selecție după sezon

Prima și cea mai comună diviziune a sacilor de dormit este conform așa-numitei determinări a temperaturii. Avem următorii saci de dormit:

 

Saci de dormit de vară

După cum sugerează și numele, sacii de dormit de vară sunt potriviți pentru a fi folosiți în nopțile calde de vară. Este potrivit mai ales pentru excursii ușoare, lângă apă, un festival, sau chiar o tabără pentru copii și le puteți folosi oriunde unde temperatura nu scade sub aproximativ 5 ° C.

Greutatea unui sac de dormit de vară bun este în jur de 1 kg

 • avantaje și dezavantaje ale sacilor de dormit de vară:

+

 • greutate redusă
 • volum mic
 • costuri reduse

-

 • comparativ cu cei pentru trei anotimpuri și de iarnă, aceștia oferă cel mai mic confort termic

 

Saci de dormit pentru trei sezoane

Sacii de dormit pentru trei sezoane sunt categoria cea mai universală și, prin urmare, cea mai căutată. Aceștia oferă un raport rezonabil între performanță - modul în care și cât încălzesc, parametri și preț. Dacă dormiți afară pe timp de  primăvară, vară sau toamnă, dacă desfășurați activități mai solicitante chiar și în condiții meteorologice nefavorabile sau dacă sunteți o persoană mai friguroasă, un sac de dormit de trei sezoane este alegerea potrivită.

Veți dormi confortabil în el chiar și la temperaturi în jurul valorii de 0 ° C sau puțin sub, iar în ceea ce privește greutatea majoritatea sacilor de dormit de trei anotimpuri nu vor depăși 1,5 kg, pentru cei mai buni vorbim de nu mai mult de 1 kg.

 • avantaje și dezavantaje ale sacilor de dormit pentru trei anotimpuri:

+

 • cel mai bun raport între confortul oferit și preț
 • volum acceptabil ambalat
 • costuri reduse

-

 • comparativ cu sacii de dormit de iarnă, aceștia oferă un confort termic mai redus
 • sunt de obicei mai scumpi decât sacii de dormit de vară

 

Saci de dormit de iarnă

Ultima categorie din punct de vedere al temperaturii este cea a sacilor de dormit de iarnă. Aceștia oferă un confort termic de neegalat, dar în detrimentul prețurilor mai mari. Unui turist obișnuit nu îi va folosi potențialul, dar își va găsi locul între echipamentele pentru expediții sau ale alpinistilor.

Dacă dormiți afară în timpul iernii, investiți într-un sac de dormit mai cald și mai bun pentru trei anotimpuri.

 • avantaje și dezavantaje ale sacilor de dormit pentru iarnă:

+

 • confort termic mai mare
 • raport bun între confort și volumul pliabil
 • raport bun între greutate și confortul termic oferit

-

 • preț mare
 • în cazul celor de puf, mai solicitant la întreținere

 

2 Selecție după gen

Alegerea unui sac de dormit adecvat este influențată, de asemenea, de cui este destinat sacul de dormit. Avem următorii saci de dormit:

 

Saci de dormit Unisex

Sacii de dormit UNI sau cei pentru bărbați diferă de alte modele, în principal lungimea. Lungimea obișnuită a sacului de dormit UNI este de aproximativ 210-230 cm, în funcție de producător, model și dimensiune. Cu toate acestea, mai des, veți găsi dimensiunea lungimii în funcție de înălțimea figurii - de exemplu: până la 190 cm, până la 200 cm etc.

 

Saci de dormit de damă

Sacii de dormit pentru femei sunt mai scurți decât cei unisex. Sunt de obicei în lungimi pentru înălțimi de până la 175 cm. În plus, pot avea o cantitate mai mare de umplutură izolantă utilizată la picioare și foarte adesea diferă și în ceea ce privește aspectul și designul culorilor.

 

Saci de dormit pentru copii

Sacii de dormit pentru copii sunt similari cu cei pentru femei. Aceștia sunt mai scurți - mai ales concepuți pentru posturi de până la 150 cm înălțime. Unele sunt marcați de producător ca fiind așa-numiţii în creștere - pot fi extinși / scurtați și astfel optimizează confortul termic oferit înălțimii copilului. De asemenea, aceștia diferă de alte tipuri de culoare și adesea și de designul izbitor specific copilăriei.

Este important să realizăm că, dacă un bărbat, femeie sau copil folosește același sac de dormit, percepţiile lor despre temperatură și confort vor varia foarte mult. Femeile și mai ales copiii tind să fie mai friguroși, deci este necesar să se țină seama de ceea ce bărbații vor percepe ca fiind o temperatură acceptabilă, femeile sau copiii nu vor avea aceași percepție.

 

Confort termic

Pentru o orientare mai ușoară în determinarea temperaturii sacilor de dormit a fost introdus un standard european uniform, pe baza căruia trebuie să fie menţionate 3 valori care caracterizează temperaturile limită de utilizare pe fiecare sac de dormit.

Conform acestui standard EN 13537 sau mai nou EN 23537 recunoaștem temperaturile:

 1. foarte confortabil
 2. temperatura limită:
 3. extrem

Clasificare conform standardului EN 13537 resp. EN 23537 are loc în laboratoare în condiții care este puțin probabil să apară în aer liber. Prin urmare, temperaturile sunt doar orientative. În general, se pot spune următoarele despre valorile limită:

 

Temperatura confortabilă

Această cifră este destinată femeilor sau persoanelor friguroase care indică temperatura la care o femeie de 25 de ani (160 cm, 60 kg) doarme confortabil în stare ideală în condiții (de laborator). Adică, atunci când astfel de oameni nu ar trebui să se simtă frigul în sacul de dormit.

 

Limita temperaturii

Temperatura limită este legată de sexul masculin sau de femeile călduroase și spune același lucru cu temperatura confortabilă. Valoarea este legată de un tânăr de 25 de ani (173 cm, 70 kg).

 

Temperatura extremă

Temperatura extremă este o temperatură la care clientul nu ar trebui să se supună. Valoarea sa ne arată limita la care există deja riscul de îmbolnăvire sau, în cel mai rău caz, degerarea degetelor.

Repetăm din nou: Cu siguranță nu alegeți un sac de dormit în funcție de temperatura extremă!

Acestea sunt valorile conform cărora putem compara sacii de dormit într-o anumită categorie. Cu toate acestea, atunci când alegeți temperatura de care aveți nevoie, trebuie să țineți cont dacă sunteți friguros sau pentru dvs. vara se încheie cu primii fulgi de zăpadă.

În plus, senzația de căldură depinde și de starea dvs. actuală. Ești obosit, flămând sau bolnav? În astfel de situații, nu vă veți putea încălzi în sacul de dormit atât de ușor și veți avea nevoie de unul mai cald.

De asemenea, rețineți că utilizarea unui sac de dormit sparge fibrele izolatoare și confortul este redus continuu. Prin urmare, atunci când alegeți limitele de temperatură, urmați-vă experiența și logica, nu uitați că senzația de căldură este foarte subiectivă.

 

3 Selecția după croi și lungime

Forma sacului de dormit și, în același timp, lungimea acestuia - acestea sunt alte criterii în funcție de care sacul de dormit poate fi selectat. Sacii de dormit sunt fabricați în mai multe lungimi și este important să aflați de pe ambalaj sau direct de la vânzător dacă dimensiunea indicată este lungimea sacului de dormit sau înălțimea recomandată a corpului. O regulă simplă este că trebuie să alegeți întotdeauna un sac de dormit cu 10-15 cm mai lung decât înălțimea dvs.

Acest lucru se aplică și copiilor. Părinții simt adesea că nu se va întâmpla nimic dacă vor achiziționa un sac de dormit pentru adulți pentru copilul lor - cel puțin îl vor avea mai mult, pentru că el / ea crește atât de mult încât ar putea să îi fie mic repede. Problema este însă că, dacă există prea mult gol de aer la picioarele sacului, corpul său nu are suficientă putere pentru a-l încălzi și, dimpotrivă, frigul preia din împrejurimi și astfel confortul termic este redus .

 

Sac de dormit ajustabil

Prin urmare, unii producători au venit cu așa-numita variantă ajustabilă a sacului de dormit deja menționată, unde sacul de dormit poate fi scurtat sau extins, de obicei cu fermoar, extinzând posibilitatea utilizării acestuia și îmbunătățind confortul termic al copilului.

 

Împărțirea de bază după formă

Croiul joacă, de asemenea, un rol important în alegerea unui sac de dormit. Conform croiului, distingem cele două tipuri principale.

 

Sac de dormit tip pătură

Sac de dormit tip pătură sunt concepuți pentru activități simple, pentru persoanele cărora le place să aibă loc în jurul lor. Accentul se pune mai degrabă pe confort și pe o senzație plăcută decât pe funcționalitatea materialelor, deși nu este întotdeauna cazul.

Mergi în camping sau cabană, iei un sac de dormit cu mașina și te interesează mai mult confortul decât dimensiunea și greutatea? Luați o ”pătură”

 • avantaje și dezavantaje ale unui sac de dormit pătură:

+

 • oferă mai mult spațiu
 • potrivit și pentru persoanele care preferă mai mult spațiu
 • folosite materiale foarte plăcute la atingere
 • poate fi transformat într-o pătură

-

 • volum mare ambalat
 • greutate mai mare

 

Sac de dormit tip mumie

Pentru sacii de dormit pentru turiști se folosește cel mai adesea așa-numita formă de mumie, care copiază corpul mult mai bine și astfel eficientizează funcționarea umpluturii izolatoare și reduce volumul și greutatea ambalate a sacului de dormit.

 • avantaje și dezavantaje ale unui sac de dormit mumie:

+

 • utilizarea mai eficientă a spațiului interior
 • confort termic mai bun în raport cu greutatea și volumul
 • greutate mai mică și volum mai mic ambalat

-

 • interior foarte mic
 • mai îngust la picioare
 • adesea mai puțin plăcute la atingere

 

4 Selecție după tipul de material izolant

Mai mult, desigur, sacii de dormit diferă în ceea ce privește materialul care asigură izolația termică. În general, distingem două tipuri de materiale:

 

Materiale sintetice

Materialele sintetice sunt împărțite în continuare în fibre goale și microfibre.

Sunt folosite mai ales vara și sacii de dormit cu trei anotimpuri și puțini oameni știu că marea lor majoritate sunt fabricate din plastic reciclat.

În comparație cu materialele organice, acestea sunt mai ieftine și au nevoie de mult mai puțină întreținere. Sacii de dormit sintetici nu se deteriorează la manipularea neglijentă sau umezeala, pot fi spălați fără probleme în mașina de spălat și izolează chiar și atunci când sunt umezi, lucru pe care îl veți aprecia mai ales atunci când dormiți dor sub un acoperiș.

 

Fibre goale

Dacă vă gândiți să cumpărați un sac de dormit, prioritatea pentru dvs. este prețul și nu vă așteptați la utilizarea acestuia în condiții mai solicitante, ajungeți la un sac de dormit din fibră goală.

Sacul de dormit din fibră goală este cea mai ieftină variantă, dar în același timp cea mai voluminoasă și cea mai dificilă, iar durata de viață a acestuia va fi mai scurtă în comparaţie cu cele realizate din microfibre sau pene.

 • avantajele și dezavantajele umpluturii cu fibre goale:

+

 • costuri reduse

-

 • are volum mare
 • mai multă greutate
 • durata de viață mai scurtă

 

Microfibră

Microfibra este un material mai puternic , care poate rezista cu ușurință unor condiții și mai solicitante, așa că este utilizat nu numai vara, ci și în sacii de dormit pentru trei anotimpuri sau chiar pentru cei de iarnă.

 • avantaje și dezavantaje ale microfibrei:

+

 • oferă un raport preț / performanță ideal
 • mai ieftină decât penele
 • mai ușoară și mai puțin voluminoasă decât fibrele goale
 • largă versatilitate de utilizare

-

 • mai scumpă decât fibrele goale
 • în comparație cu pene mai puțin predispusă la o întreținere adecvată

 

Puf

Penele sunt mai ușoare, mai compacte, au o durată de viață de până la două ori mai mare a celor sintetice, dar sunt semnificativ mai scumpe. Cu toate acestea, principalele sale avantaje sunt proprietățile excelente de izolare termică, care nu au concurență . Cu toate acestea, puful este diferit nu numai prin prețul deja menționat, ci și prin cerințe mult mai mari de întreținere adecvată.

Penele dvs. nu ar trebui să se ude, deoarece apoi penele individuale se lipesc, iar sacul își pierde proprietățiile termice.

 • avantaje și dezavantaje ale unui sac de dormit cu puf/pene:

+

 • izolare termică performantă
 • greutatea cea mai mică și compresibilitatea cea mai mare

-

 • costuri mari
 • întreținere ridicată
 • mai potrivit pentru condiții uscate

 

5 Selecție în funcție de activitate

Sacii de dormit pot fi, de asemenea, împărțiți în funcție de activitate sau în ce condiții vor fi folosiți.

 1. în mașină sau la cabană
 2. în drumeție,la pescuit
 3. ”în lumea largă”
 4. cu bicicleta și motocicleta
 5. pentru condiții dificile

În camping, în mașină sau la cabană

Ai nevoie de confort? Folosiți sacul de dormit mai ales vara sau vă cufundați în el când este mai frig în cabană? De obicei călătoriți cu mașina? În acest caz, nu abordați greutatea sacului de dormit. Nu vă speriați de ambalajele de două kilograme și profitați de prețul lor mai mic oferind în același timp confort maxim.

 

În drumeție,la pescuit

Ești un excursionist, îți place să dormi în natură, dar întotdeauna ai ocazia să scapi înapoi la căldură și civilizație? Nu vrei să investești mulți bani într-un sac de dormit, dar ai vrea să încapă ceva în rucsac în afară de un sac de dormit. Căutați un sac tip mumie mai ieftin, care nu este cusut din materiale licențiate și costisitoare de marcă. Sacii de dormit pentru trei sezoane din această categorie nu depășesc o greutate de 1,7 kg.

 

Merg în lume și am nevoie de siguranță

Cel mai mic sac de dormit cu cele mai bune proprietăți posibile costă mai mulți bani, dar această investiție dă roade pentru călătoriile din întreaga lume. Astfel de saci de dormit pentru trei anotimpuri (primăvară, vară, toamnă) au cu puțin sub 1500 g în greutate. Dar nu uitați că prețul corespunde calității manoperei și materialelor utilizate.

 

Cu bicicleta și motocicleta

Cei mai mulți bicicliști și motocicliști pleacă în călătorii vara și mai degrabă pe vreme mai bună. Sacul de dormit este, prin urmare, potrivit pentru vară și, desigur, cât mai mic posibil. Unii saci de dormit de vară cântăresc mai puțin de 500 de grame și, prin urmare, sunt mai mult o pătură și o protecție împotriva țânțarilor decât un sac de dormit cu drepturi depline. Cu toate acestea, selecția este deja semnificativ mai mare până la 1 kg.

 

Pentru condiții dificile

Acești saci de dormit au cele mai moderne materiale pentru condiții solicitante, de care viața poate depinde în cazuri extreme. Corespunde preţul și metoda de prelucrare a acestora. Pe lângă cele mai noi tehnologii și proceduri tehnice, penele încă de neegalat sunt cel mai adesea folosite ca material interior. În plus, este de obicei protejat cu o membrană impermeabilă la umezeală sau un tratament hidrofob.

 

 

Link-uri utile

 

Autor: Vít Hruška

Imagini: arhiva autorului pixabay.com

5 pași simpli pentru a îndepărta ceara de pe haine

Sfaturi

Ați murdărit hainele cu ceară și nu o mai puteți îndepărta? În articolul nostru vei găsi câteva sfaturi despre cum să cureți îmbăcămintea!

Cum se aleg rachetele de zăpadă?

Sfaturi

Îți place să fii la munte mai mult decât acasă, dar când pătura albă se așterne, simți că sezonul tău s-a terminat? Vă înșelați, terenul acoperit de zăpadă nu este doar pentru schiorii montani. Rachetele de zăpadă sunt cele care te readuc pe traseu.

Există o lungime universală pentru bețele de schi fond?

Sfaturi

Pentru un începător complet, cu siguranță nu va fi nevoie să cumpărați mai multe perechi de bețe și chiar și copiii care abia încep să se inițieze în schi fond se vor descurca bine cu o singură pereche. Pentru toți ceilalți, lungimea bețelor de schi fond trebuie aleasă pe baza mai multor aspecte.

Selectăm pentru dvs.

Sac de dormit tip pătură Outwell Camper

636 Lei (48.27 %) 329 Lei

Comparat

600 Lei (55.83 %) 265 Lei

Comparat

Sac de dormit de puf Warg Stark 650

1 260 Lei (43.33 %) 714 Lei

Comparat

Sac de dormit pentru copii Boll Patrol Lite

375 Lei (20.27 %) de la 299 Lei

Comparat

440 Lei (48.18 %) 228 Lei

Comparat

440 Lei (48.18 %) 228 Lei

Comparat

Sac de dormit pentru copii Boll Stellar

587 Lei (20.61 %) de la 466 Lei

Comparat

1 802 Lei (19.98 %) 1 442 Lei

Comparat