Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum se alege încălțămintea de trekking

Pantofii de drumeție aleși corect = baza succesului unei expediții împlinite. Pentru a evita alegerea nepotrivită,citiți sfaturile noastre.


Cuprins

Timp de mulți ani, pantofii pot deveni partenerul tău inseparabil și de încredere în aventuri. Acest lucru necesită 2 lucruri: acordați suficientă atenție alegerii pantofilor și nu uitați de întreținerea acestora și de îngrijirea necesară.

Informații de bază

 • pentru cine sunt (bărbat / femeie / copil)
 • pentru ce activități sunt destinați (uzură normală / drumeții / alpinism / alergare ...)
 • în ce condiții vor fi folosite (pe vreme frumoasă / pe orice vreme / în condiții extreme)
 • pe ce teren vor fi folosiți (drumuri pavate, trotuare / drumuri neasfaltate / teren accidentat/ roci / zăpadă și gheață ...)
 • ce alte cerințe aveți pentru încălțăminte (dimensiunea gleznei / piciorului larg / platfus / transpirația picioarelor / materialul preferat sau aspectul ...)

Știți răspunsul la toate aceste întrebări? Apoi puteți trece la selecția în sine.

Categorii de încălțăminte

Pentru a vă face selecția cât mai ușoară, ne sortăm pantofii în funcție de mai multe criterii:

 1. după gen
 2. după înălțimea gleznei
 3. după tipul de activitate

1. Selecția după gen

Cea mai de bază diviziune a tuturor pantofilor este în funcție de sex. Distingem aceste tipuri:

 1. bărbați
 2. femei
 3. copii

Tipurile individuale diferă în principal prin mărime, croială adaptată diferențelor anatomice ale sexelor și, bineînțeles, și prin aspect și culoare.

 

2. Selcția după înălțimea bocancului

Pantofii diferă, de asemenea, prin înălțime , cât suport oferă gleznei. Cel mai adesea întâlnim această diviziune la bocancii de drumeție. Distingem modele:

 1. încălțăminte joasă
 2. încălțăminte înaltă-bocanci

În plus față de aceste două categorii de bază, putem întâlni uneori o divizare suplimentară a bocancilor în modele numite MID (mediu) și HIGH (înalt) în funcție de înălțime.

Încălțămintea joasă este de obicei mai ușoară, în timp ce bocancii oferă o protecție mai bună împotriva entorselor sau pătrunderii murdăriei, apei și zăpezii. Cei joși sunt mai potriviți pentru activități mai dinamice sau mai puțin solicitante, pantofii peste gleznă pot fi folosiți pe terenuri mai solicitante și acolo unde aveți nevoie de o stabilitate mai bună.

3. Selcție după activitate

Următorul criteriu este activitatea desfășurată. În acest articol, ne vom concentra în primul rând doar asupra bocancilor de drumeție, dar pe lângă acestea, veți găsi și alte categorii în oferta noastră:

 1. trekking/turistici
 2. pentru timp liber
 3. urbană
 4. sandale,șlapi
 5. pentru alergare
 6. pentru Ferrata
 7. pentru alpinism
 8. pentru ciclism

 

Încălțăminte trekking

Această categorie include o gamă largă de produse care diferă în mai mulți parametri.

Pentru a naviga mai bine în ofertă, producătorii au venit - pe lângă diviziunea deja menționată în funcție de înălțime, cu clasificarea „trekking” pe categorii în funcție de dificultatea terenului, sau dacă doriți duritatea tălpii și tălpii intermediare. Este logic ca un turist ocazional să aibă nevoie de un alt pantof pentru o excursie la deal sau un alt membru al unei expediții montane.

Dacă aveți de gând să purtați pantofi pentru plimbări ocazionale, plimbări cu câini și excursii ușoare, pantofii moi de outdoor, joși, vor fi suficienți. Cu toate acestea, dacă sunteți unul dintre cei care îi vor folosi de mai multe ori pe an pe teren adecvat, merită să investiți în bocanci cu talpa intermediară mai dură.

 

Selcția bocancilor de trekking în funcție de dificultatea terenului

Pentru pantofii pentru plimbări și călătorii ușoare, de obicei nu veți găsi denumirea categoriei de duritate. Cu toate acestea, pentru pantofii de trekking pe terenuri dificile și activități mai solicitante această informație este esențială. De obicei,puteți găsi informația direct în cutia produsului și, desigur, nu ar trebui să lipsească în descrierea parametrilor produsului de pe site.

Dacă nu sunteți sigur când alegeți înălțămintea, categoria menționată doar vă poate ușura achiziția.

 

Categorie

 

Caracteristici

 

Teren

 

Reprezentant

Categoria A (de timp liber) Categoria A (de timp liber) Încălțăminte de outdoor joasă, pantofi de alergare  sau sandale de trekking. Au talpa moale și este foarte ușoară, așa că tinde să fie foarte confortabilă. Potrivit pentru terenuri dificile, drumuri destul de asfaltate. Pot fi folosite și pentru îmbrăcăminte casual sau ciclism.

Încălțăminte bărbați Mammut Hueco Knit Low Men

Categoria A/B Au o talpă mai rigidă decât categoria A, dar sunt încă destul de moi. De obicei sunt mai înalți, astfel încât oferă o protecție mai bună împotriva entorsei gleznei. Potrivit pentru drumuri asfaltate. Vara o puteți folosi pentru a cuceri vârfurile domestice, iarna vor servi drept pantofi pentru oraș.

Încălțăminte bărbați Asolo Grid GV LTH

Categoria B (trekking) Sunt mai rigizi și au talpa fermă Vara pot face față drumurilor neasfaltate în țara noastră și în străinătate fără probleme. Sunt potriviți pentru drumeții cu un rucsac mai greu pe teren ușor sau mediu solicitant și pot face față drumurilor neasfaltate.

Încălțăminte bărbați Meindl Vakuum GTX

Categorie B/C Bocanci rigizi și aproape exclusiv din piele. De multe ori au o rezistență mare, ceea ce îi protejează de deteriorările mecanice. Sunt de obicei adaptați pentru a fi utilizate cu colțari.

Potrivit pentru drumeții foarte solicitante cu un rucsac greu chiar și pe drumuri neasfaltate, offroad și  pe ghețari (cu colțari).

Încălțăminte bărbați Hanwag Alaska GTX

Categorie C (pentru alpinism) Similar cu categoria B / C, dar puțin mai tehnici. Prin utilizarea materialelor sintetice de top, se obține o greutate redusă cu o rezistență similară. În mod standard, au o canelură pe călcâi pentru atașarea colțarilor semi-automați. Sunt potriviți pentru ghețari, drumeții alpine și alpinism mai ușor pe zăpadă.

Încălțăminte bărbați La Sportiva Trango Alp Evo Gtx

Categorie D (pentru alpinism, expediții) Piele sau confecționați din materiale sintetice foarte rezistente. Au caneluri pentru colțari automați atât pe călcâie, cât și pe deget. Nu vă așteptați la un pantof confortabil pentru drumeții pe teren pavat. Proiectat în principal pentru teren vertical - ideal pentru alpinism și  gheață.

În curând pe 4camping.ro

Categorie încălțăminte de cățărare(approach)

Încălțăminte joasă cu talpa intermediară relativ rigidă. Acestea se caracterizează prin șireturi ghidate pentru o mai bună strângere la vârf. Contactul cu stânca sau cu elemente din oțel pe ferrat aeste asigurat de construcția tălpii în zona degetelor - așa-numita zonă de cățărare. Idală pe via ferrata și pt alpiniști ca încălțăminte de atacarea zidului.

Încălțăminte Salewa Ws Mtn Trainer 2 Gtx

 

Cum se încearcă încălțămintea

Testarea pantofilor este cu siguranță mai bună după-amiaza sau ideal seara, când picioarele sunt de obicei umflate după o zi de exerciții. De ce? Pentru că vor fi așa în timpul excursiilor dvs.

Purtați șosete mai groase concepute pentru drumeții - pentru majoritatea activităților vă recomandăm o combinație de lână merino și fibră artificială (confortabil, transpira bine, elimină mirosurile).

Dacă utilizați branțuri de formă anatomică, luați-le cu dvs. pentru a face testarea cât mai exactă posibil.

A purta pantofi cu șosete subțiri și cu branțuri diferite ar putea denatura dimensiunea de care aveți cu adevărat nevoie.


Nu vă rușinați să încercați încălțămintea așa cum aveți nevoie:

 • Faceți o plimbare în pantofi legați (ca în realitate).
 • Dacă este disponibil un plan înclinat, nu ezitați să testați dacă pantoful se potrivește bine chiar și atunci când coborâți și urcați. Când mergeți în sus, poziția călcâiului trebuie să fie neschimbată, dimpotrivă, de la deal, degetele de la picioare nu ar trebui să lovească până în vârful pantofului.
 • Aleargă, întinde-te, adu-ți pantofii în poziții extreme.
 • Simțiți cum se potrivesc pantofii -  nu trebuie să străngă sau să vă deranjeze nicăieri, nu trebuie să iasă din picioare sau nu trebuie să alunecați.

 

Cum se alege mărimea corect

 „În timp se lasă” neste un mit pe care  nu ar trebui să vi-l ofere un bun agent de vânzări. Alegerea dimensiunii potrivite este extrem de importantă. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să atingeți perfecșiunea. Mai ales în situațiile în care diferiți producători folosesc diferite dimensiuni. De aceea, am încercat pentru dvs. să compilăm un tabel de conversie a orientării între intervale de dimensiuni individuale.

Alegeți bocanci de drumeție cu aproximativ 1 cm mai mari decât dimensiunea dvs. standard. Dacă pantoful are o membrană, puteți adăuga încă 0,5 cm.

Puteți spune că e dimensiunea potrivită, când degetele de la picioare nu vă atingvărful pantofului atunci când mergeți pe câmpie și în sus. Acest lucru se aplică și coborârii. Cel mult, te pot atinge ușor pe cel mai abrupt deal, dar nu te pot strânge niciodată. ”Tocul”, pe de altă parte, trebuie să stea bine în călcâie și să nu se miște nicăieri.

 

Diferite mărimi și conversia lor:

 

Încălțăminte damă

US 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12
UK 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 7,5 9 10
Euro 34 34,5 35 35,5 36 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44
Japan 20 20,5 21 21,5 22 22,5 23 23,5 24 24,5 25 25,5 26 27 28

 

Încălțăminte bărbați

US 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12 13 14 15
UK 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 12 13 14
Euro 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44 45 45,5 46 47 48 49
Japan 23,0 23,5 24,0 24,5 25,0 25,5 26,0 26,5 27,0 27,5 28,0 28,5 29,0 29,5 30,0 31,0 32,0 33,0

 

Cum se distinge materialul superior

Ghetele de drumeție sunt produse practic în trei variante posibile:

 1. material sintetic
 2. combinație sintetic cu piele
 3. integral de piele

Fiecare material are plusurile și minusurile sale.

Strat textil (și combinație)are mai multe avantaje. Pantofii au o greutate mai mică, se adaptează mai ușor la picior, se usucă mai repede și prețul lor este de obicei mai mic decât cel al pielii complete. În combinație cu membrana, pantofii sunt impermeabili. Dimpotrivă, dezavantajul este durabilitatea și durabilitatea limitate, care scade odată cu intensitatea uzurii.

Strat de piele Comparativ cu materialul textil, acesta se mândrește cu o durabilitate, durabilitate și impermeabilitate mai mari, în contrast cu greutatea, prețul și respirabilitatea mai mici.

În general, un pantof de piele cu un minim de cusături este cea mai bună alegere pentru condiții solicitante în ceea ce privește durabilitatea, confortul și impermeabilitatea, unde parametrul de greutate nu este pe primul plan. Dar este necesar să aveți grijă de piele în mod regulat și bine.

Informații despre cum se întreține pielea găsiți Aici.

 

Preț

Uneori ne poate surprinde. Luăm în considerare faptul că producția mărcilor tradiționale  (Hanwag, Lowa, Meindl, Scarpa, La Sportiva, Asolo etc.) este încă în Europa, o mare parte se realizează prin prelucrarea manuală și creșterea prețurilor materiilor prime (încălțăminte de calitate din piele). Aceste criterii afectează nu numai prețul, ci mai ales calitatea manoperei și durabilității. Dacă intenționați o utilizare intensivă a încălțămintei sau o drumeție solicitantă în zone îndepărtate,pur și simplu se merită să plătești în plus.

 

Achiziție bocanci de trekking

În niciun caz nu vă grăbiți. Dacă nu sunteți sigur cu privire la alegere, ar trebui să contactați personalul instruit al serviciului nostru de asistență pentru clienți sau să cereți sfatul unui specialist

După achiziționarea pantofilor, testați-i mai întâi acasă, de exemplu în sufragerie în așa fel încât să nu îi murdăriți. Pot fi apoi returnați fără probleme.

 

Concluzii

Înainte de prima excursie mai solicitantă sau de o expediție de mai multe zile, ar trebui să încercați pantofii pe un teren mai puțin solicitant intr-o călătorie introductivă să le ”faceți rodajul”

Dacă picioarele îți transpiră în pantof sau ai luat apă? Nu vă faceți griji și înlocuiți șosetele umede.

Dacă începeți să vă simțiți dureri,bătături,răni în timp ce mergeți, este recomandabil să aveți pansament sau un plasture la îndemână și să acoperiți locul ca măsură de precauție. Acest lucru va preveni problemele și vă puteți dedica pe deplin frumuseților plimbărilor în natură.

 

Dicționar

 

Membrană:

 

Dacă aveți nevoie de impermeabilitate de la pantofi, căutați o membrană de calitate. Cea mai cunoscută este Gore-Tex, dar există o serie de alte membrane și alternative pe piață. În general, raportul dintre impermeabilitate, respirabilitate și durabilitate.

Limba: Fixează piciorul în pantof, protejează împotriva pătrunderii apei și murdăriei. Pentru pantofii pe terenuri mai solicitante, este de obicei conectată ferm la partea superioară a pantofului. Trebuie să stea bine t și să nu alunece.

Canel de cauciuc și turnare:

Protejează zonele cele mai vulnerabile ale pantofului de abraziune și pătrunderea apei și astfel îi prelungește viața. De obicei, sunt folosite la pantofi pentru condiții mai solicitante. Dezavantajul lor este reducerea transpirabilității rigidității superioare și la îndoirea pantofului.
Talpa: Scopul său principal este de a proteja piciorul de deteriorările mecanice și de a asigura o tracțiune și aderență perfectă. Îi puteți recunoaște scopul după adâncimea benzii de rulare  și duritatea. În general, cu cât este mai moale, cu atât este mai bună aderența, dar cu atât durabilitatea este mai mică. În plus, cu cât talpa este mai netedă, cu atât este mai puțin accidentat terenul și, dla polul opus, terenul mai dur și talpa mai aspră și „zimțată.
Vibram: Este o companie recunoscută producătoare de tălpi. Oferă sute de amestecuri în ceea ce privește proprietățile necesare în domeniu. Există o serie de alți producători și mărci de tălpi de calitate pe piață - Michelin, Continental, Pomoca, Contagrip ...

 

 

Link-uri utile

 

Autor: Zdeněk Batěk, Vít Hruška

Imagini: arhiva autorului, pixabay.com, unsplash.com

Bikepacking de la A la Z

Sfaturi

Bikepacking este o nouă tendință în călătoriile cu bicicleta. Cum să vă împachetați pentru o astfel de aventură cu bicicleta, cum să alegeți o geantă și cum să planificați un traseu? Toate acestea le veți afla în articolul de astăzi despre bikepacking.

Cum să alegi un cort frontal potrivit?

Sfaturi

Un articol pentru toți cei care se gândesc să-și cumpere un cort frontal, dar se pierd în selecția uriașă de pe piață. Te vom ajuta să te orientezi în marea de produse specifice.

Ce ne luăm cu noi când practicăm sporturi nautice?

Sfaturi

Cum să împachetezi pentru excursiile pe apă? Ce să iei cu tine și ce să lași acasă? Inspiră-te în articolul nostru de astăzi.

Selectăm pentru dvs.

1 338 Lei (20.03 %) 1 070 Lei

Comparat