Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum se alege un cort?

Cortul va fi partenerul dvs timp de mai mulți ani, așa că asigurați-vă că îl cumpărați la cel mai înalt nivel de responsabilitate.   


Cuprins:

 

 

Primul pas

Înainte de a alege un cort, asigurați-vă de următoarele:

 • unde și în ce condiții veți utiliza cortul
 • cât de des veți utiliza cortul
 • câd de mare vă doriți să fie cortul și pentru câte persoane
 • cât de multe bagaje și echipamente duceți
 • dați prioritate la preț sau funcționalitate
 • cât doriți să investiți

Dacă vați făcut o idee generală despre cortul pe care îl căutați, răspunzând la întrebările anterioare, este timpul să vă uitați la anumite modele și să le comparați. 

Pe site-ul 4camping.ro puteți selecta din mai mult de 300 de modele de toate tipurile și mărimile. În plus, personalul instruit profesional vă poate sfătui.

Firma noastră vine cu cea mai mare ofertă de corturi din Europa Centrală, cu angajați informați din centrul de clienți și rețeaua de dispensare cu o ofertă extinsă de personal suplimentar.

Atunci când alegeți un cort, concentrați-vă asupra alegerii proprietăților sale:

 • Este pentru dvs. mobilitatea importantă? Căutați un cort cu o construcție ușoară și rapidă.
 • Mergeți pe cont propriu și veți duce totul pe spate? Recomandăm greutatea redusă și ambalarea ușoară în locul confortului sporit și spațiului mare.
 • Sunteți obișnuiți să duceți o mulțime de "echipamente"? Atunci este necesar să alegeți un cort puțin mai mare.
 • Doriți să petreceți în cort și pe timp nefavorabil? Recomandăm să fie spațios și înălt.
 • Dați prioritate confortului? Selectați cortul cu mai multe intrări, folie de sol și hol, organizatoare, spațiu de depozitare sau geamuri mari.  
 • Aveți familia în creștere sau așteptați ca unii dintre membri să devină independenți? Când alegeți un cort, gândiți-vă mai întâi și la dimensiunea acestuia. 
 • Coloana de apă nu este totul. Deseori se întâmplă să aveți umezeală în cort, cauzată de un condensat, de la scurgerea apei pe partea exterioară. De aceea, căutați un sistem de ventilație sofisticat și nu uitați să-l folosiți.
 • Culoarea cortului nu este doar de frumusețe. Cortul de culoare deschisă nu se încălzește atât de mult, dar iarăși, într-un dormitor întunecat se doarme mult mai bine.

Construcția

Un rol important la alegerea cortului îl joacă construcția acestuia. Cunoaștem câteva tipuri, cu avantajele și dezavantajele sale. Alegerea este a dvs.:

Cupolă-iglo

Cea mai răspândită construcție de corturi turistice. Prin forma sa ne amintește de cunoscutul iglo. Această structură autoportantă este alcătuită din 2 tije elastice care se extind din colțurile planșeului pătrat și se intersectează la cel mai înalt punct. Cupola clasică cu două tije are doar un "vestibul" mic, așa-numita absidă. Prin urmare, este adesea completat de o altă tijă sau tije care formează un hol complet sau un dormitor.
Principalele avantaje a cortului cupolă sunt construcția rapidă și intuitivă, pliere ușoară și greutate redusă.

Tunel

Acest tip de construcție este prezentată ca o mânecă în formă de U. Corturile tunel au cel mai mare spațiu de utilizare, sunt foarte ușoare și cu o bună ancorare, este de asemenea extrem de rezistent la vânt. Stabilitatea tunelului totuși, este condiționată de ancorare, fără de care cortul este pliat ca un acordeon. Tunelul este adesea combinat cu construcția cupolă. Ca rezultat are construcția combinată și este cel mai frecvent utilizat tip de cort de familie turistic.

În formă de A - clasic

Din start, cortul, amintește la prima vedere de litera A. În cea mai mare parte, structura constă din 2 bare fixe situate în mijlocul pereților din față și din spate. Acestea susțin tenda cortului. Cortul se fixează apoi ca și cortul tunel cu ajutorul coardelor și cuielor. În zilele noastre nu sunt prea selectate. Cel mai des este folosit ca un cort de festival ieftin sau ca un adăpost în curte pentru copii.

 

Construcție geodezică

Aceste tip de cort este potrivit pentru cele mai extreme condiții, când trebuie să reziste vântului puternic, ploii sau zăpezii. Totodată trebuie să fie posibi de montat pe teren mai greu de fixat. De aceea este fabricat din cele mai bune materiale și construcția sa este formată dintr-o mulțime de tije încrucișate în diferite puncte formând o cupolă foarte stabilă. În comparație cu corturile cupolă clasice aceste geodezice au o greutate mai mare, se construiesc mult mai greu și necesită mai mult timp, totodată prețul lor poate crește foarte mult.

Teepee

În zilele noastre există unele teepee "renascentiste". Grupurile de scautiști adeseori dau prioritate în camping corturilor teepee. Cu toate acestea, corturile de acest tip sunt de asemenea populare printre canoiști și campari, care nu numai că acceptă posibilitatea de a partaja spațiul într-un grup mai mare, dar și un anumit farmec a "sărbătorilor de mai" asociat cu somnul în teepee.

Iurta

Ca și teepee, habitatul unei populații etnice devine o opțiune din ce în ce mai populară pentru construcția de corturi de camping. Avantajul său este un spațiu comun și o bună stabilitate. Punctele slabe sunt prețul ridicat, volumul după pliere mare și lipsa intimității.

Materialul exterior al cortului

 • Folia de sol: în zilele noastre se folosesc cele fabricate din nylon. Este ușor, dur și rezistent la abraziune în comparație cu cele din polyester. Pe altă parte se deteriorează mai repede de la razele UV și  și se întinde la umeditate și schimbul de temperaturi. Corturile ieftine includ, de asemenea, o podea din polipropilenă. Este sută la sută rezistentă la apă, ieftină, dar este foarte grea și are longivitate limitată. Prin urmare, mai des, polipropilena este folosită ca material de prelată.
 • Tenda: La tendă cel mai des se folosește materialul polyester, razele soarelui nu dăunează și se întinde mai puțin la apă și la schimbarea temperaturilor.
 • Învelișul: Ce ar fi polyester și nylon fără înveliș. Ambele materiale necesită înveliș, ca să fie rezistente la apă. Învelișul trebuie să fie din poleuretan sau silicon.

Pentru completitudine, este necesar de spus că există mai multe combinații de materiale, fiecare dintre acestea are argumente pro și contra.

 • polyester + înveliș interior din poliuretană(PU) fără alte finisaje - varianta cea mai utilizată la tenda corturilor. Oferă o longivitate medie, un cost redus și cea mai bună aerisire (cu excepția corturilor din bumbac). Cusăturile pot fi lipite cu folie de silicon. Principalul dezavantaj este greutatea mare și absorbabilitatea materialului.
 • nylon + înveliș interior PU fără alte finisaje tehnice - în mod clar cel mai frecvent material utilizat. Oferă rezistență sporită și rezistență mecanic, are o greutate destul de scăzută și un cost redus. Rezistență mică la UV și expansiunea mare la podele nu joacă un rol.
 • polyester + învelișul exterior din silicon + învelișul interior PU fără finisaj tehnic- varianta frecventă a materialului utilizat la tendă pentru corturile mai scumpe. Siliconizarea mărește rapid longivitatea UV și face materialul neabsorbant. Creșterea considerabilă a prețurilor se datorează longevității produsului datorită rezistenții sporite. Dezavantajul este greutatea relativ mare și practic lipsa de aerisire. Aceste materiale sunt cele mai confortabile la atingere. Se pot lipi.
 • polyester + înveliș interior din silicon + înveliș interier PU+ Ripstop - Datorită materialului special ripstop, această ofertă populară a tendei de corturi mai scumpă are un beneficiu mai mare - rezistență mecanică mult mai mare, menținând în același timp greutatea.
 • nylon +înveliș interior și exterior din silicon + Ripstop - cea mai avansată și mai ușoară combinație de tehnologii. Siliconul protejează nylonul de razele UV. Materialul este complet neabsorbant și practic fără aerisire. Tehnologia Ripstop și armarea cu silicon permit folosirea celei mai mici greutăți de materiale posibile. Greutatea redusă este răscumpărată de prețuri mai ridicate. Materialul este foarte vulnerabil la atingere - dar, în cea mai mare parte, este doar un aspect. Suprafața este impermeabilă.

 

RIPSTOP(=reduce ruperea)

 • Tehnologia țesăturii constă în utilizarea fibrelor de diferite grosimi și densitate diferită a acesteia sau tehnici speciale de încrucișare a fibrelor. 
 • Scopul principal este reducerea greutății materialului, îmbunătățind în același timp rezistența la tracțiune - atunci când se rupe structura materialului (ruperea), fisura nu se extinde pe toată suprafața materialului
 • Prețul mai mare al materialelor ripstop este echilibrat cu avantajele lor incontestabile.
 • De obicei acest material se folosește la tenda corturilor.

Construcția de bază - tije

Construcția este baza oricărui cort. Aici găsiți o prezentare generală a tuturor tipurilor de structuri de cort pe care le puteți întâlni pe piață într-o ofertă bogată:

 • Laminat (fiberglass) - de pobicei tije negre cu diametrul de 6,5-12,7 mm, finisate cu conecsiuni extertioare din metal. Cel mai ieftin și, prin urmare, cel mai răspândit material. Are cea mai mică longivitate și este relativ greu. Nu indică o montare și demontare frecventă, are tendința să se rupă pe marginea conectorilor metalici.
 • Durawrap/Duraflex/Wrapflex - laminat îmbunătățit. Majoritatea tijelor gri cu o textură rombica vizibila. Diametrul este de 8,5-12,7 mm și se utilizează conecsiuni exterioare din metal. Este vorba despre un laminat mai scump și mai rezistent, aproape cu aceeaș greutate. Miezul tijelor de bază ar trebui să fie de o calitate superioară este prevăzut cu o suprafață din plasă / manșon care să reziste la marginea plăcii metalice. În plus, această împletitură previne formarea acelor ascuțite atunci când tija se rupe, ceea ce ar putea deteriora folia cortului și astfel poate afecta vacanța dvs în camping. 
 • Oțel - materialul celor mai mari corturi de familie. Spre deosebire de toate celelalte tipuri de tije, acestea nu se îndoaie în timpul construcției. Tije cu diametrul de 20-30 mm. Greutatea maximă și cea mai mare capacitate de încărcare este o indestructibilitate. Preformarea face posibilă crearea unei forme cubolde, care este benefică pentru greutatea interioară dorită al unui cort de familie.
 • Dural - material foarte ușor cu o longivitate mare. Utilizat la cele mai scumpe corturi turistice. Tijele sunt aurii strălucitoare, argintii sau roșii. Ele au cuplaje din interior, astfel încât tija asamblată este netedă pe toată lungimea sa. Datorită acestui fapt tunelele se extind foarte bine. Ne putem întâlni cu diametrul de 8,5-11,0 mm. Aceste tije diferă ușor în aliajele utilizate. Cel mai apropiat este cuplajul T6 6001 și cu o scară mai sus T6 7001. Cel mai puternic și cu cea mai înaltă calitate este T9 7075. 
 • Scandiu - aliaj dur bogat în scandiu (Sc). Încă o piesă bună mai ușoară și mai puternică decât duralul "obișnuit". Datorită prețului ridicat, acesta apare rar în corturile cele mai scumpe de expediție. Alternativ, unii producători oferă aceste tije ca echipament opțional.
 • Carbon/kevlar - materialul cel mai ușor, păstrând în același timp o rezistență ridicată. Aceste tije pot fi găsite în oferta suplimentară a câtorva producători de corturi de expoziție din lume. Majoritatea prețurilor se bazează pe valoarea cortului în sine, sau de 2 până la 3 ori mai mare decât prețul barelor duraluminice.
 • Bețe de treking / echipamente de avalanșă- În ultimii ani, mulți producători de corturi ultra-ușoare au încercat să vină cu soluții originale folosind echipamentele pe care le transportați cu dvs. Există uneori unele modele foarte neconvenționale, dar sunt corturi care combină o tendă și un dormitor cu bețe de trekking sau echipamente de avalanșă. Avantajul este greutatea mult mai mică a echipamentului necesar.

Cum să alegi, dar să nu pierzi

Alegerea unui cort necesită suficient timp și efort, este la fel ca și cum ați cumpăra o casă unde veți petrece mulți ani vacanța cu familia și ar fi mare păcat, ca din cauza unei alegeri greșite, să pierdeți momente plăcute în concediu. La fel, un cort de expediție poate fi un adăpost pe timp nefavorabil... cu alte cuvinte, achiziția unui cort, este o investiție destul de mare și este cu siguranță bine să investiți banii dvs în mod rezonabil.

Greutatea - factor important la alegere

Căutați un cort pentru o vacanță de familie liniștită, sau sunteți un aventurier care își ia cortul în spate și îi este indiferent unde ajunge? În primul caz, câteva kg în plus ale cortului nu este problemă, singurul lucru care vă interesează, este, cât spațiu vă ocupă cortul, din portbagajul automobilului, ...dar pentru al doilea caz, fiți siguri că fiecare gram în plus în spate, la ture sau la drumeții, va fi simțit foarte mult.

Intenționați să petreceți mai mult timp sub cort, unde cortul este montat și demontat în fiecare zi? Dacă este așa, merită să plătiți suplimentar pentru un cort cu tije de duraluminiu. Acestea fac față mult mai bine procesului des de îndoire, decât tijele laminate și durawrap. Dar dacă cumpărați un cort de familie, care va fi montat și va rămâne într-un singur loc timp de o săptămână sau mai mult, atunci, tijele durawrap sau tijele laminate vor fi excelente.

Mărimea corectă 

Confortul este o întrebare a satisfacerii. La corturile de familie, asigurați-vă că are suficiente intrări și spațiu interior. Cort de familie, în care trebuie să vă aplecați la intrare și în care nu vă îndreptați, este neplăcut. Bonusul este, de asemenea, o intrare acoperită și una cu podea. De asemenea, luați în considerare dacă anticamera este suficient de mare pentru a depozita echipamentul dvs. de camping. Sau dacă puteți găti în ea.

Este important să alegeți mărimea potrivită a cortului. Familia dvs este în crește, sau dimpotrivă, copii cât de curând vor pleca fiecare la casa lui? Un cort supradimensionat ar fi atunci o investiție proastă. Iarăși la un cort mai mic, asigurați-vă că aveți unde depozita un bagaj mai mare.

Unde mergeți

Alegeți cort de vară, în care să vă petreceți câteva zile? Veți avea nevoie de un cort cu un preț mai mic, de preferință cu tije durawrap / wrapflex, care vor tolera mai bine montările și demontările mai frecvente.

Mergeți într-un voiaj de două luni în Siberia? Alegeți între corturile de expediție care sunt adecvate pentru cele mai exigente condiții - vor supraviețui orice situație și totodată au greuitate redusă.

O bună ventilare reprezintă baza pentru o ședere plăcută în cort.

Sistemul bun de circulație a aerului, vă protejează de insecte, timp călduros și nefavorabil

Alți factori de alegere

Mergeți sub acelaș cort în cupluri? Atunci vă recomandăm un cort cu hol care separă dormitoarele. Când mergeți sub cort cu copii mici, recomandăm cort cu dormitoare alăturate.

Sunteți sigur 100%, că veți merge uneori pe zăpadă, nisip sau pietre? Dacă da, este recomandabil să alegeți un cort cu o structură autoportantă cu mai multe tije.

Acordați atenție nu numai soluției tehnice, ci și materialelor folosite care influențează, de exemplu, lumina din interiorul cortului. Culoarea și gramajul materialului înseamnă foarte mult. Dacă alegeți greșit, se poate întâmpla că și în timpul zilei veți avea nevoie de lanternă, ca să puteți studia harta, în interiorul cortului.

Ați ales!

Pe baza criteriilor alese de dvs. și după ce ați răspuns cu atenție la toate întrebările! Ați ales, dar ... încă un lucru - este ideal să montați și să demontați cortul selectat pentru a vedea dacă o persoană este suficientă pentru a îl construi, sau va fi nevoie de întreaga familie.

Și acum tot ce trebuie să faceți este să vă petreceți în cort multe nopți frumoase, fie că vă aflați într-o vacanță de familie, în tabără, pe un râu, pe unul dintre munții noștri sau într-o  expediție departe de țara noastră!

Resurse: archiv autora, rcoutfitters.netvystavastanu.cz

 

 

 

Cum să începe să practicăm yoga?

Sfaturi

Yoga are reputația de a fi un sport potrivit pentru toți, indiferent de vârstă sau de capacitatea fizică. Este un ”extra” eficient pentru întărirea mușchilor interni și pentru întinderea întregului corp. Încercați și dvs.

Cum să alegeți hainele de dimensiuni potrivite?

Sfaturi

În calitate de aventurieri adevărați, ne place cel mai mult să ne petrecem timpul în aer liber. Hainele trebuie să ni se potrivească, pur și simplu, indiferent de vreme. Pentru ca totul să fie așa cum trebuie, vom învăța cum să obținem hainele de mărimea potrivită.

Mărci cehești producătoare de echipamente outdoor

Sfaturi

Căutați producători cehi de echipamente outdoor? Puteți găsi o listă în articolul nostru.

Selectăm pentru dvs.

708 Lei (24.29 %) 536 Lei

Comparat

1 263 Lei (20.82 %) 1 000 Lei

Comparat

1 180 Lei (32.63 %) 795 Lei

Comparat

1 640 Lei (50.79 %) 807 Lei

Comparat

1 398 Lei (32.62 %) 942 Lei

Comparat

5 038 Lei (30.85 %) 3 484 Lei

Comparat

4 899 Lei (36.31 %) 3 120 Lei

Comparat

651 Lei (44.7 %) 360 Lei

Comparat