Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Penele - proprietățile, avantajele și dezavantajele acestora

În articolul următor, împreună cu băieții de la Patizon, ne vom concentra pe pene, respectiv pe produse cu umplutură izolatoare cu pene. Vă vom prezenta avantajele și dezavantajele acestui material natural de neînlocuit.


Cuprins

Penele sunt pur și simplu cel mai bun material izolator pe care îl puteți obține pentru sacul de dormit sau pentru orice altă piesă de echipament de outdoor. Niciun alt material folosit ca izolație, fie că este sintetic sau natural, nu poate depăși capacitatea penelor. 

Dar, pentru a nu exagera, în rândurile următoare vă vom spune tot ce știm despre pene și ce am învățat de-a lungul anilor de experiență cu produsele care le conțin. Și credeți-mă, vom vorbi clar și direct.   

 

 

      

 

Patizon

Angajații firmei cehești Patizon sunt perfecționiști și fanatici. Ei proiectează și fabrică saci de dormit cu pene care sunt perfecti atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Acestea combină cele mai calduroase pene de gâscă (90/10, cuin 750+), cele mai ușoare țesături din nailon (TOREX™ Airtastic™) de la compania japoneză Toray și cea mai solidă construcție. Datorită acestui fapt, vă pot oferi unii dintre cei mai buni saci de dormit de pe piață.

 

Penele nu încălzesc

Nici un material izolator nu încălzește. Nici măcar penele, cu excepția cazului în care în ele ar exista baterii sau ceva similar. Dar ceea ce pot face penele aproape cel mai bine din lume este - să izoleze. 

Cel mai bun izolator este vidarea, cum este de exemplu în cazul termosurilor. Pe de altă parte, un sac de dormit vidat, încă nu a fost inventat și să știți că în viitorul apropiat nici nu se va inventa. De aceea, producătorii de produse outdoor, caută materiale care să poată menține aerul (încălzit de căldura propriului corp) cât mai izolat posibil de împrejurimi. Da, toate umpluturile izolante funcționează pe acest principiu. Păstrează un strat de aer încălzit de corpul nostru și încearcă să împiedice răcirea acestuia din exterior.

Pene versus sintetic

În cele din urmă, dintre toate opiniile, nici una nu va fi câștigătoare. De fapt, după părerea noastră, da, dar preferințele finale sunt întotdeauna o decizie subiectivă a fiecărei persoane în parte. Ceea ce putem face este să vă prezentăm lucruri reale și verificate, decizia însă, vă aparține.

1. Greutate, valoare calorica, compactibilitate

 Factorul numărul unu - Penele vor avea întotdeauna cel mai bun raport greutate/putere calorică și compactibilitate. Sacul de dormit umplut cu pene va fi cu până la ⅓ mai mic decât cel cu material sintetic.  

O parte esențială a materialelor de izolație sintetică, care sunt numite fibre goale (este o fibră sintetică care este cu adevărat goală, în diferite forme și secțiuni transversale), este descalificată tocmai prin greutatea sa ridicată și capacitatea redusă de ambalare. Pentru o izolare eficientă, fibra goală are nevoie de o lână foarte rezistentă, iar sacul de dormit sau hainele din acest material, sunt întotdeauna grele și mai greu de ambalat.

Practic, același lucru este valabil și pentru produsele din lâna de oaie, material folosit destul de cu succes în îmbrăcăminte în ultima vreme. Dar nu are prea mult sens într-un sac de dormit, lâna este relativ aspră și nu prea flexibilă.

Ultimul concurent este microfibra. Cu greutatea și capacitatea de ambalare, este aproape de parametrii penelor, deci ar putea fi considerată o alternativă interesantă. Dar există și factori care îl vor determina în cele din urmă să piardă.

2. Durata de viață a umpluturii izolatoare

Materialele sintetice și în special microfibrele, sunt supuse comprimării (ambalării) și sunt afectate de acest lucru. Acest lucru înrăutățește treptat structura lânei și a densității sale, iar stratul izolator își pierde proprietățile. Bineînțeles, depinde de intensitatea utilizării și a depozitării, dar penele sunt mult mai bune. Acest lucru se datorează în primul rând structurii sale, originii naturale și, nu în ultimul rând, fineței și rezistenței acestei combinații pe care producătorul îl amestecă din pene. Din practică, putem spune că durata de viață a sacilor de dormit cu izolație sintetică, este în intervalul 3-5 ani, însă pentru un sac de dormit cu pene, acesta este chiar dublu, dacă nu mai mult. În continuare este important să ne uităm și la preț, pe care îl puteți înmulți, de facto, cel puțin la 2 în cazul sacilor de dormit cu pene în comparație cu materialele sintetice.

3. Condiții de umiditate

Rezistența la umezeală este un subiect care este probabil cel mai controversat pentru pene. Și de aceea o vom împărți în detalii.

Protejarea sacului de dormit de umezeala din exterior poate părea cel mai important lucru. Din exterior, sacul de dormit se poate ”confrunta” cu un volum de apă mai mare sau mai mic, indiferent dacă este vorba de ploaie, rouă, condens în cort sau zăpadă. Pe de altă parte, cu ajutorul materialelor moderne și un pic de creativitate, vă veți puteți descurca în această situație.

Astăzi, sacii de dormit sunt echipați cu țesături hidrofobe cu tratament DWR (durable water repellency), uneori, se folosesc materiale cu membrană, care sunt foarte impermeabile. Protecția împotriva umezelii din exterior poate fi rezolvată destul de bine (poate fi vorba de corturi, prelate etc.). Pe de altă parte, este corect să recunoaștem că, dacă sacul de dormit va fi umezit foarte mult, penele din interior, nu pot fi uscate atât de ușor aflându-vă undeva afară. Cu sacii din umplutură sintetică, veți avea o șansă mai mare.

 

 

      

 

Saci de dormit de pene Patizon

Prima gamă de modele a sacilor de dormit a ”văzut” altitudinea de peste 8000m a munților Lhotse și Manaslu, și, de asemenea, trecerea lacului Baikal din Siberia. Vestea minunată este  că, acum, Patizon, își coase sacii de dormit în Republica Cehă.

 

Dar nu este vorba doar de umezeala din exterior!

Știți cât de eficient funcționează umplutura izolatoare cu transpirația unei persoane în timpul nopții (între 0,75 și 1l/noapte)? Umplutura izolatoare, împreună cu materialele în care este ambalată, trebuie să asigure o respirabilitate cât mai mare posibilă pentru trecerea vaporilor de apă transpirate. Materialele sintetice sunt practic întotdeauna realizate pe bază de ulei. Și asta înseamnă că sunt complet non-absorbante. Prin urmare, se întâmplă adesea că atunci când vaporii de apă trec prin material, se pot condensa, fibra se udă și disipă căldura mai repede decât ar trebui (pur și simplu izolează mai puțin). Materialul umed conduce căldura cu 30-40 ori mai repede decât cel uscat. Cu toate acestea, umplutura cu pene, ca material natural poate absorbi umiditatea transpirată într-o anumită măsură în propria structură fără a-și modifica proprietățile izolante, chiar și umiditatea scăzută s-a dovedit a îmbunătăți proprietățile izolante. În timpul nopții, poate evapora umezeala mai eficient decât materialele sintetice, se usucă mai bine și creează un microclimat plăcut în sacul de dormit.

Microclimat

Milioane și milioane de ”buzunare” de aer și falduri în structura amestecului de pene este ceva ce niciun material sintetic nu poate imita. Acesta este unul dintre motivele pentru care umplerea cu pene poate menține mai bine aerul încălzit și, astfel, poate reduce în mod eficient răcirea acestuia.

Dezavantaje

Desigur, penele au și „dezavantajele” lor. Produsele cu umplutură de pene necesită ceva mai multă îngrijire și au un preț mai mare, care, așa cum am scris mai sus, este relativ în ceea ce privește durabilitatea. Din când în când este necesar ca sacul de dormit să fie spălat, uscat corespunzător, și scuturat. Este ideal să-l păstrați suspendat liber sau într-un ambalaj special pentru depozitare. Dar dacă veți gestiona acest lucru, veți descoperi în curând că investițiile înprodusele de pene se vor plăti semnificativ pe termen lung. Veți începe să aveți încredere în pene. La fel ca noi!

Concepte importante

Densitatea(fill power)

Densistatea penelor indică volumul pe care o cantitate specifică (greutate) de umplutură izolantă îl poate lua după „umflarea” completă. O astfel de ”umflare” este numită și Loft. Se măsoară în inci cubi (inch cub = cuin). Penele cu o densitate de până la 500 cuin aparțin categoriei sub medie, în intervalul 500-650 cuin putem vorbi despre categoria medie. În intervalul 700-900 este vorba despre umplutura cea mai bună, peste medie.

Raportul amestecului

Proprietățile umputurii cu pene, cum ar fi compresibilitatea și durabilitatea, influențează puternic raportul dintre amestecul de puf și pene mai mari. Cu cât mai mult puf, cu atât mai bună este capacitatea de ambalare, dar durata de viață este mai scurtă. Putem spune cu siguranță că cel mai bun raport general acceptat este de 90:10, adică 90% puf și 10% pene mai mari.

Originea penelor

Există o serie întreagă de furnizori de pene în lume. Penele din Polonia și Ungaria sunt în general considerate a fi de cea mai înaltă calitate, urmate de Rusia și Ucraina.

Certificare RDS și IDFL

RDS (Responsible Down Standard) este un certificat, care garantează că acestea sunt procurate și folosite în mod sustenabi. În special, asigură faptul că păsările de la care provin penele, ating o vârstă standard, penele nu sunt niciodată obținute de la păsări vii, acestea, nu se hrănesc forțat și trăiesc în condiții naturale și umane.

Certificatul IDFL garantează o calitate consecventă a produsului fără fluctuații. Furnizorul de pene garantează calitatea produsului său.

Gâscă sau rață!

Penele, indiferent dacă sunt de rață sau de gâscă, sunt tot pene. Ambele au o capacitate bună de izolare. Dar, trebuie să cunoștem și diferențele dintre ele. Foarte des întâlnită este părerea că penele de rață sunt mai necalitative decât cele de gâscă. Însă, părerile sunt diferite.

Densitate: Gâsca este o pasăre mult mai mare decât o rață. Din acest motiv, produce pene mai mari, cu o structură mai lungă și astfel, penele de gâscă au capacitatea valorii de umplere mai mare decât penele de rață. Astăzi, însă, prelucrarea penelor este la un nivel atât de mare încât penele de rață pot atinge o plinătate de până la 700 de cuini, cele de gâscă, în cazuri excepționale pot ajunge la 900 de cuini.

Puritate: În baza tipului de hrană (gâsca mănâncă în general iarbă, rața, practic la fel) și, de asemenea, pe baza mărimii păsării, s-a stabilit că penele de gâscă sunt mai curate decât cele de rațe, atât ca culoare, cât și posibil miros (în caz de umezire). Pe de altă parte, însă, penele curățate în producția profesională sunt acum la un nivel atât de mare încât găsim diferențe minime. Totuși, ceea ce este interesant, este faptul că penele de rață care au o anumită grăsime, uneori, pot funcționa mai bine în condiții de umditate decât penele de gâscă. Prin urmare, în unele cazuri pot fi mai potrivite pentru „iarna umedă”.

Preț: Ultima diferență este cu siguranță prețul. Gâștele sunt mai puține decât rațele, astfel încât, penele de gâscă sunt de obicei mai scumpe, cu aproape 30%. Dacă doriți un produs mai ieftin din pene, va trebui adesea să acceptați că va fi umplut cu pene de rață.

Link-uri utile

Autor: Ondra Vacek

Sursă: arhiva autorului

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Cum să scăpați de mirosul urât din încălțăminte

Sfaturi

Mirosul urât din pantofi. Frumos subiect. Nu miroase bine, nu vrei să vorbești despre el, nu evocă sentimente plăcute. Unii oameni au de-a face cu el în fiecare zi, alții sunt surprinși de mirosul urât doar rareori. Combateți-l împreună cu noi!

8 pași pentru a avea grijă de cortul tău în timpul și după sezon

Sfaturi

Era timpul să împachetăm cortul și să ne întoarcem din natură înapoi la casele noastre. Pentru ca cortul dvs. să pornească din nou la drum spre noi aventuri și să îl păstrați în formă maximă, oferiți-i un pic de grijă.

Selectăm pentru dvs.

1 260 Lei (36.03 %) 806 Lei

Comparare

1 211 Lei (17.34 %) 1 001 Lei

Comparare

1 118 Lei (24.24 %) 847 Lei

Comparare

1 090 Lei (24.86 %) 819 Lei

Comparare

1 282 Lei (24.73 %) 965 Lei

Comparare

1 181 Lei (14.65 %) 1 008 Lei

Comparare

1 692 Lei

Comparare

1 818 Lei

Comparare