Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Cum se alege îmbrăcămintea pentru vremea nefavorabilă

Ceață, ploaie, vânt, îngheț - nimic din ceea ce ai vrea să vezi de două ori în timpul unei călătorii. Dar noi, cei de la 4camping.ro, credem în motto-ul "Nu există vreme rea, ci doar haine neadecvate", și pentru că nu suntem lacomi, Vítek Hruška vă va împărtăși sfaturile noastre despre cum să vă îmbrăcați corespunzător pentru vremea nefavorabilă.


Cuprins

Începând cu primăvara, dorul de ducă al românului se amplifică. Suntem un popor care iubește călătoriile și excursiile.

Este uimitor câți oameni întâlnim în natură chiar și în condiții cu vreme nefavorabilă și este surprinzător cât de des turiștii au ales o ținută neadecvată. Nu vreau să judec gusturile și stilul turiștilor români în materie de vestimentație, nu sunt polițistul modei, dar aș vrea să mă axez asupra aspectului funcțional al îmbrăcămintei.

Vreți să aveți parte de confort termic? Nu vreți să transpirați? Preferați să aveți picioarele uscate sau să prindeți o răceală și o tuse neplăcută în timpul aventurilor?

Dacă faceți parte din categoria celor care vor să se ferească de disconfort, răceală și alte boli, atunci nu subestimați alegerea corectă a îmbrăcămintei outdoor. Începând cu lenjeria intimă și terminând cu o geacă impermeabilă.

Secretul ținutei outdoor este stratificarea îmbrăcămintei, care, prin respectarea câtorva reguli garantează o piele uscată, confort termic, și comoditate chiar și în condiții nefavorabile.

 

Stratificarea îmbrăcămintei (sistem tip ceapă)

= sistem de stratificare care utilizează cât mai eficient proprietățile acestora.

Fiecare strat (3 fundamentale) are funcția sa specifică, iar absența sa poate compromite funcționalitatea întregului sistem. Stratificarea este dependentă nu numai de condițiile climatice, ci și de cerințele individuale și urmărește să ofere utilizatorului confort sporit.

  •  Primul strat (absorbant, confortabil)

Acest strat este cel de bază și ar trebui să fie în contact direct cu pielea. Elimină rapid și eficient umezeala de pe piele, motiv pentru care veți rămâne uscat. De obicei este cunoscută sub denumirea de îmbrăcăminte funcțională.

 

  • Al 2-lea strat (izolator)

Acest strat elimină umezeala din primul strat și în același timp menține căldura corporală. Materialele utilizate sunt fibre funcționale cu capacitate de a capta volume mari de aer, cu o absorbție redusă de apă și o bună capacitate de transport al umidității. În această categorie este inclusă majoritatea îmbrăcămintei din fleece cu greutate și finisaje diferite.

 

  • Al 3-lea strat (protector)

Joacă un rol cheie în întreg sistemul, deoarece fără celelalte straturi nu ar însemna nimic. Trebuie să păstreze stratul izolator de dedesubt uscat, pentru a împiedica pierderile nedorite de căldură, acumulării umezelii (transpirații) și în același timp trebuie să fie impermeabil pentru a împiedica accesul apei de la exterior spre interior. De aceea modelele din această categorie sunt confecționate din materiale cu membrană, peliculă sau măcar finisaj impermeabil.

 

Deci, cu ce să vă îmbrăcați? Începem cu șosetele.

Îmbrăcăminte funcțională

Direct pe corp ar trebui să fie întotdeauna îmbrăcăminte funcțională. Cuvântul ”funcțional” însemnând un set complet de proprietăți ale îmbrăcămintei car garantează confort maxim.

  • Lână Merino

Confortul este garantat mai ales de îmbrăcămintea din lână merino. Are numeroase proprietăți unice, motiv pentru care a devenit foarte populară. Acest tip special de lână este antibacterian în mod natural, încălzește și când este ud și este ignifug. Produsele din acest material excelent sunt adecvate în special pentru condițiile cu temperaturi scăzute.

 

  • Materiale sintetice

În zilele călduroase cu soare sunt ideale fibrele sintetice, precum Coolmax. Acest material menține corpul uscat, împiedică acumularea excesului de căldură și se usucă rapid. Este adecvat în special pentru activități scurte sau puțin solicitante.

Alegerea materialului este la decizia d-voastră în funcție de condițiile vremii. Indiferent de tipul îmbrăcămintei funcționale pe care îl alegeți, nu uitați că este necesar să alegeți mărimea care se așază mulat pe corpul d-voastră. Numai în acest fel veți putea beneficia de funcționalitatea îmbrăcămintei.

  • Gamă completă de îmbrăcăminte funcțională:

Sfaturi utile: Renunțați la tricourile largi din bumbac. Arată frumos, sunt confortabile la purtare, însă absorb umezeala rapid și nu protejează împotriva frigului.

 

Hanorac

Haideți să vorbim despre următorul strat. Chiar la început aș vrea să amintesc să renunțați la hanoracele din bumbac sau la puloverele din acril. Acestea se usucă greu, iar atunci când sunt ude cântăresc foarte mult. Mai degrabă alegeți un hanorac din fleece. Confortul termic pentru bărbați este oferit de exemplu de modelele de la Northfinder sau Husky, iar femeile vor aprecia hanorace la un preț accesibil de la Regatta sau de la brandul american The North Face. De asemenea, copiii vor îndrăgi hanoracele de la Regatta cu design colorat atractiv.

 

  • Fleece

Fleece-ul captează excelent aerul, car apoi se încălzește și asigură o termoizolație optimă. Are capacitatea de a transporta umezeala primită de la primul strat (de îmbrăcăminte funcțională) către exterior. Acestea sunt principalele motive pentru care fleece-ul este îndrăgit de sportivi și turiști, indiferent de activitățile practicate și stilurile vestimentare personale. În plus, este o parte indispensabilă a sistemului de stratificare a îmbrăcămintei.

 

Ne rămâne să discutăm despre stratul exterior, cel de protecție, care constă dintr-o geacă și o pereche de pantaloni.

Geacă

Există o gamă variată de geci, confecționate din diferite materiale cu mai multe sau mai puține proprietăți. Voi încerca acum să vă explic pe scurt și clar la ce ar trebui să vă așteptați de la o geacă de drumeție.

Criteriile principale în timpul alegerii unei geci ar trebui să fie impermeabilitatea și respirabilitatea. Acești parametri decid dacă vă veți întoarce acasă uzi și înfrigurați sau uscați și veseli.

 

  • Coloană de apă

În ceea ce privește îmbrăcămintea de exterior, veți întâlni adesea termenii impermeabil și coloană de apă. Impermeabilitatea este termenul de specialitate care descrie capacitatea materialului de a respinge apa și este caracterizat de ”coloana de apă”. Acesta este un parametru foarte important care spune că, cu cât valoarea este mai mare, cu atât presiunea apei este mai mare - pe scurt, cu cât ploaia este mai puternică, cu atât materialul este mai rezistent. Acesta este de obicei exprimat în milimetri, iar valorile pot varia considerabil.

Înălțimea coloanei de apă și echivalentul pentru activitățile alese:
  450 mm impermeabilitatea unei umbrele clasice
 5.000 mm șezutul pe o bancă udă
12.000 mm în genunchi în zăpadă
18.000 mm presiunea curelei unui rucsac împachetat
30.000 mm căderea unui schior în zăpadă udă

În mod logic, s-ar părea că ar fi mai bine să vă echipați cu o geacă cu membrană care are o rezistență la apă mai mare de 30.000 mm. ÎNSĂ...

Există un anumit raport între impermeabilitate, preț și respirabilitate - capacitatea materialului de a permite vaporilor de apă să se evapore la exterior. Cu cât prețul este mai mare, cu atât materialul este mai bun, cu atât impermeabilitatea sau respirabilitatea este mai mare. Aceste două caracteristici sunt, de fapt, invers proporționale.

Cu cât materialele sunt mai impermeabile, de obicei cu atât respirabilitatea este mai mică, și invers. Există însă și excepții care confirmă regula. De exemplu membranele de top de tipul Gore-Tex, care nu sunt doar impermeabile și foarte respirabile.

 

  • Respirabilitate și permeabilitate la vapori

Permeabilitatea la vapori este capacitatea materialului de a permite trecerea spre exterior a vaporilor de apă. Aceasta este exprimată în g/m2/24 ore și reprezintă cantitatea de umiditate într-un gram care poate trece prin 1 m² de material pe zi, iar cu cât valoarea este mai mare, cu atât materialul "respiră" mai bine.

Respirabilitatea indică rezistența materialului la evaporarea permanentă a umidității. Valoarea acesteia este Ret (Pa.m²/W). Și, spre deosebire de permeabilitatea la vapori, cu cât valoarea este mai mică (cu cât materialul are mai puțină rezistență), cu atât "respiră” mai bine.

RESPIRABILITATE (după ISO 11092) PERMEABILITATE LA VAPORI (după ISO 2528)
RET < 6 (foarte bună) peste 16 000 g/m2 în 24 ore
RET 6 - 13 (bună)  6.000 - 15 000 g/m2 în 24 ore
RET 13 - 20 (suficientă) 4 000 - 5 000 g/m2 în 24 ore
RET > 20 (insuficientă)  sub 4 000 g/m2 în 24 ore

Vă așteaptă o vreme nefavorabilă, ploaie, zăpadă sau vânt? Echipați-vă cu o geacă cu membrană de calitate! Cu siguranță nu veți fi dezamăgiți dacă veți alege o geacă de la brandul cehesc High Point, care face parte dintre brandurile îndrăgite de utilizatorii exigenți. Dacă vremea va fi bună, din experiența mea este mai adecvată o geacă funcțională, ușoară, compactă și cu tratament DWR, peliculă sau o membrană mai puțin calitativă. Această variantă este mult mai ieftină, ușoară, compactă (cu posibilitate de împachetare în buzunar sau în propria husă), iar în condiții cu ploi ușoare va oferi protecția necesară. Expertul în ”gecile de buzunar” este brandul irlandez Mac in a Sac

 

  • DWR, peliculă sau membrană?

DWR este denumirea dată de producător unui material tratat chimic care după un anumit timp rezistă mai bine la apă. Să spunem că este un fel de impregnare de lungă durată.

Pelicula este aplicată de către producător și constă dintr-un strat special de material foarte rezistent la apă, aplicat pe partea inferioară a materialului superior. Avantajul este o durată de viață mai lungă și o durabilitate mai mare decât un finisaj DWR, însă cu o respirabilitate mai scăzută și cu un preț mai mare.

Membrana este un material special care este laminat pe stratul inferior al materialului superior, la fel ca o peliculă, dar, spre deosebire de aceasta, este mult mai rezistent la apă, are o durată de viață mult mai lungă, este mai scump, dar și mai respirabil.

 

  • Softshell

Este un termen folosit pentru materialele funcționale moderne cu mai multe straturi, care sunt utilizate în principal pentru producția de îmbrăcăminte și încălțăminte outdoor.

Denumirea provine de la cuvintele englezești ”SOFT” (moale) și ”SHELL” (coajă, carcasă). De aici se pot desprinde cu ușurință proprietățile de bază pe care le are - rezistență mecanică, impermeabilitate, izolare termică excelentă, rezistență la vânt și respirabilitate.

Care este farmecul său și care sunt neajunsurile sale? Aflați în articolul de AICI.

 

Pont util nr. 1

Echipați-vă și cu o pereche outdoor de încălțăminte înaltă cu finisaj sau membrană impermeabilă și, bineînțeles, cu șosete funcționale (lăsați șosetele pufoase acasă și optați pentru modele confecționate din aceleași materiale pe care le-am menționat pentru lenjeria de corp funcțională).

 

Pont util nr. 2

Doriți să oferiți ținutei d-voastre impermeabilitatea necesară? Spălați îmbrăcămintea din când în când cu detergenți speciali pentru îmbrăcămintea funcțională și sportivă și apoi aplicați soluții de impregnare. Dacă nu sunteți siguri ce soluție este adecvată pentru articolul de îmbrăcăminte și cum se aplică, întrebați un specialist în vânzarea echipamentului outdoor. Cu siguranță vă va sfătui util.

Pentru încălțăminte utilizați fie ceară sau soluție de impregnare, în funcție de recomandarea producătorului. La prima ploaie, veți observa imediat diferența.

 

Linkuri utile

 

Autor: Vít Hruška

Sursă: unsplash.com

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Gaură în salteaua gonflabilă. Cum și cu ce să o reparați?

Sfaturi

Pentru confort în camping, o saltea gonflabilă este adesea alegerea potrivită. Acasă, o saltea gonflabilă pentru musafiri. Când mergeți la mare, de obicei un șezlong gonflabil sau o saltea pentru apă. Când există o gaură în ele, bucuria de a călători dispare. Totul poate fi rezolvat în câteva minute. Ciți aici cum se repari rapid șezlongurile și saltelele gonflabile.

Ferrata - pentru începători

Sfaturi

Ferrata este o activitate atractivă pentru toți iubitorii de outdoor și adrenalină. Unde să faci ferrata în țara noastră și ce să împachetezi cu tine? Toate acestea le veți găsi în articolul nostru de astăzi pregătit pentru dumneavoastră de instructorul de alpinism și testerul 4camping Tereza Pavlíková.

Selectăm pentru dvs.

618 Lei (10.03 %) 556 Lei

Comparare

400 Lei (58.23 %) de la 167 Lei

Comparare

1 345 Lei (14.94 %) de la 1 144 Lei

Comparare

1 631 Lei (8.15 %) de la 1 498 Lei

Comparare

1 118 Lei (16.73 %) de la 931 Lei

Comparare

1 400 Lei (33 %) de la 938 Lei

Comparare

Geacă de ciclism bărbați Acepac Contour Air jacket

318 Lei (10.06 %) 286 Lei

Comparare

838 Lei (11.1 %) 745 Lei

Comparare