Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

💣 BLACK FRIDAY -30% până la -60% la echipamente de exterior Detalii

Tot ceea ce doriți să știți despre Softshell

Când auziți cuvintele, material universal de outdoor, la ce vă gândiți? Cei mai mulți oameni cu experiență în turism, știu că este vorba despre softshell. Lucru cu care suntem de acord. Care sunt avantajele și dezavantajele materialului softshell.

Ce este softshell?

Este o denumire colectivă a materialelor funcționale moderne cu mai multe straturi, care sunt utilizate în principal pentru producția de outdoor a îmbrăcămintei și încălțămintei.

Numele provine din combinația a două cuvinte în limba engleză "SOFT" moale și "SHELL" coajă sau scoică. Prin urmare, am dat de înțeles proprietățile de bază de care dispune - rezistență mecanică, impermeabilitate, bună izolare termică, rezistență la vânt și respirabilitate.

Este universal de neprețuit sau nepractic?

Adevărul este că în ultimii 2-3 ani, softshell a rămas puțin în spatele interesului public și s-a considerat ca ”hit” în anii trecuți. Cu toate acestea, a rămas și probabil mult timp va rămâne sistemul corect pentru stratul de îmbrăcăminte așa numita ”ceapă”, unde joacă rolul celui de-al doilea (izolant) și al celui de-al treilea strat. Este unicat prin capabilitatea sa de a înlocui serviciile unui hanorac din lână care totodată protejează de ploaie și vânt ca o geacă cu membrană. Dar totuși are și limitele sale.

Softshell oferă cea mai mare valoare de utilitate pe vreme mai rece și în condiții meteorologice variabile. Dacă îl utilizați într-un mediu cald și uscat sau invers în condiții de înghețare sau în alte condiții climatice extreme, veți ajunge la limitele sale. Din acest lucru este clar că pentru utilizatorii obișnuiți (excursioniști sau turiști), softshell este deosebit de potrivit ca alegere pentru excursiile de primăvară și toamnă în mediul natural sau ca îmbrăcăminte potrivită pentru iarna noastră blândă.

Proprietățile materialului

Suprafața materialului de softshell este moale, elastică și impermeabilă datorită filmului poliuretanic care ajută la îndepărtarea apei. Picăturile de polaoie se scurg iar fulgii de zăpadă nu se lipesc.

Materialul din interior este ori din microfleece pentru variațiile mai calde sau tricot (jersey) la modelele ușoare de vară.

Cum se împarte  softshellu

În ceea ce privește structura internă, distingem două tipuri de bază softshell:

Softshell membrană are o membrană laminată între stratul exterior și căptușeală, oferind o rezistență mai bună la vânt și umiditate externă.

Țesutul softshell este realizat din fibre textile doar prin țesut special și se caracterizează printr-o bună respirabilitate, greutate mai mică, elasticitate ridicată și rezistență mare la abraziune.

Parametri principali monitorizați la softshell

Impermeabilitate - indică înălțimea teoretică a coloanei de apă la care rezistă tesatura înainte de a pătrunde primele picături de apă. Conform standardului internațional ISO 811, materialul este rezistent la apă, dacă poate rezista la presiunea unei coloane de apă mai mici de 1300 mm. În cazul softshell-ului țesut, putem găsi de obicei valori de până la 5.000 mm. Softshell membrană poate avea o impermeabilizare care depășește o coloană de apă de 30.000 mm.

Rezistența la vânt - toate materialele softshell sunt parțial rezistente la vânt. Adevărul este că cu o rezistență foarte bună la vânt, se poate lauda doar membrana. Rețineți, totuși, că cu cât rezistența la vânt a materialului este mai mare, cu atât este mai mică permeabilitatea aerului.

Respirabilitate - însemnată cu prescurtarea REM este măsura în unități de Pa * m2 / W și spune ce energie este necesară pentru a evapora o anumită cantitate de apă . Cu cât valoarea Ret este mai mică (cât de mică este energia necesară pentru evaporarea apei), cu atât materialul este mai respirabil. Cu toate acestea, încă întâlnim datele de permeabilitate la vapori utilizate anterior pe scară largă, care sunt exprimate în unități de g / m2 pe 24 ore și care spun câte grame de vapori de apă, poate pătrunde prin material într-o zi.

Pentru simplitate adăugăm un tabel care compară respirabilitatea și permeabilitatea la vapori:
RESPIRABILITATE (după ISO 11092) PERMEABILITATE LA VAPORI (după ISO 2528)
RET < 6 (foarte bună) mai mult de 16 000 g/m2 pe 24 h
RET 6 - 13 (bună)  6 000 - 15 000 g/m2 pe 24 h
RET 13 - 20 (acceptabilă) 4 000 - 5 000 g/m2 pe 24 h
RET > 20 (neacceptabilă)  mai puțin decât 4 000 g/m2 pe 24 h

Este foarte interesant să comparăm valorile aproximative ale producției de vapori din corp în funcție de intensitatea încărcăturii cu permeabilitatea la vapori a gecii:
ACTIVITATE (în funcție de condiții și fiziologie) PERMEABILITATE LA VAPORI (după ISO 2528)
mersul pe jos 5 000-10 000 g/m2 pe 24 h
alergare 20 000-28 000 g/m2 pe 24 h
activitate fizică extremă peste 35 000 g/m2 pe 24 h

Rezistență la căldură - este un parametru foarte important pe care, din păcate, nu îl puteți găsi pe 99% din produsele softshell. Informații puteți obține direct de la producător. Rezistența termică are abrevierea Rct și se măsoară în unități K * m2 / W. Acesta exprimă diferența de temperatură între suprafața exterioară și cea interioară a țesăturii.

Întreținere corectă

Oricărei îmbrăcăminte funcțională, nu doar softshell, ar trebui să i se acorde atenție în ceea ce privește întreținerea și depozitarea. Este la fel ca în cazul unei mașini - dacă o întrețineți în mod regulat, reumpleți lichidele de funcționare și aveți grijă de ea, vă va servi mult și bine (bineînțeles, cu condiția să nu cumpărați un produs de proastă calitate din producție).

Din când în când folosiți la curățarea îmbrăcămintei softshell detergent special pentru îmbrăcăminte funcțională, cel mai bine detergenți speciali pentru softshell și după spălare nu uitați să impregnați.  Cel mai bine cu produs recomandat în special pentru softshell.

 

Oferta completă de îmbrăcăminte softshell:

 

 

 

 

 
Zdroje:

mackenzienz.com, gore-tex.co.uk, highpoint.cztreking.czsoftprodeti.cz

Bikepacking de la A la Z

Sfaturi

Bikepacking este o nouă tendință în călătoriile cu bicicleta. Cum să vă împachetați pentru o astfel de aventură cu bicicleta, cum să alegeți o geantă și cum să planificați un traseu? Toate acestea le veți afla în articolul de astăzi despre bikepacking.

Cum să alegi un cort frontal potrivit?

Sfaturi

Un articol pentru toți cei care se gândesc să-și cumpere un cort frontal, dar se pierd în selecția uriașă de pe piață. Te vom ajuta să te orientezi în marea de produse specifice.

Ce ne luăm cu noi când practicăm sporturi nautice?

Sfaturi

Cum să împachetezi pentru excursiile pe apă? Ce să iei cu tine și ce să lași acasă? Inspiră-te în articolul nostru de astăzi.

Selectăm pentru dvs.

982,00 Lei (19.96 %) 786,00 Lei

Comparat

1 048,00 Lei (15.84 %) 882,00 Lei

Comparat

220,00 Lei (20 %) 176,00 Lei

Comparat

800,00 Lei (20 %) 640,00 Lei

Comparat

817,14 Lei (19.23 %) 660,00 Lei

Comparat