Totul despre îmbrăcămintea outdoor
Sfaturi
Produsele din materiale moi,pufoase sunt cadouri care îți vor ține de cald! Informații detaliate găsești în ghidul nostru despre aceste articole de îmbrăcăminte.
Când auziți cuvintele, material universal de outdoor, la ce vă gândiți? Cei mai mulți oameni cu experiență în turism, știu că este vorba despre softshell. Lucru cu care suntem de acord. Care sunt avantajele și dezavantajele materialului softshell.
Este o denumire colectivă a materialelor funcționale moderne cu mai multe straturi, care sunt utilizate în principal pentru producția de outdoor a îmbrăcămintei și încălțămintei.
Numele provine din combinația a două cuvinte în limba engleză "SOFT" moale și "SHELL" coajă sau scoică. Prin urmare, am dat de înțeles proprietățile de bază de care dispune - rezistență mecanică, impermeabilitate, bună izolare termică, rezistență la vânt și respirabilitate.
Adevărul este că în ultimii 2-3 ani, softshell a rămas puțin în spatele interesului public și s-a considerat ca ”hit” în anii trecuți. Cu toate acestea, a rămas și probabil mult timp va rămâne sistemul corect pentru stratul de îmbrăcăminte așa numita ”ceapă”, unde joacă rolul celui de-al doilea (izolant) și al celui de-al treilea strat. Este unicat prin capabilitatea sa de a înlocui serviciile unui hanorac din lână care totodată protejează de ploaie și vânt ca o geacă cu membrană. Dar totuși are și limitele sale.
Softshell oferă cea mai mare valoare de utilitate pe vreme mai rece și în condiții meteorologice variabile. Dacă îl utilizați într-un mediu cald și uscat sau invers în condiții de înghețare sau în alte condiții climatice extreme, veți ajunge la limitele sale. Din acest lucru este clar că pentru utilizatorii obișnuiți (excursioniști sau turiști), softshell este deosebit de potrivit ca alegere pentru excursiile de primăvară și toamnă în mediul natural sau ca îmbrăcăminte potrivită pentru iarna noastră blândă.
Suprafața materialului de softshell este moale, elastică și impermeabilă datorită filmului poliuretanic care ajută la îndepărtarea apei. Picăturile de polaoie se scurg iar fulgii de zăpadă nu se lipesc.
Materialul din interior este ori din microfleece pentru variațiile mai calde sau tricot (jersey) la modelele ușoare de vară.
În ceea ce privește structura internă, distingem două tipuri de bază softshell:
Softshell membrană are o membrană laminată între stratul exterior și căptușeală, oferind o rezistență mai bună la vânt și umiditate externă.
Țesutul softshell este realizat din fibre textile doar prin țesut special și se caracterizează printr-o bună respirabilitate, greutate mai mică, elasticitate ridicată și rezistență mare la abraziune.
Impermeabilitate - indică înălțimea teoretică a coloanei de apă la care rezistă tesatura înainte de a pătrunde primele picături de apă. Conform standardului internațional ISO 811, materialul este rezistent la apă, dacă poate rezista la presiunea unei coloane de apă mai mici de 1300 mm. În cazul softshell-ului țesut, putem găsi de obicei valori de până la 5.000 mm. Softshell membrană poate avea o impermeabilizare care depășește o coloană de apă de 30.000 mm.
Rezistența la vânt - toate materialele softshell sunt parțial rezistente la vânt. Adevărul este că cu o rezistență foarte bună la vânt, se poate lauda doar membrana. Rețineți, totuși, că cu cât rezistența la vânt a materialului este mai mare, cu atât este mai mică permeabilitatea aerului.
Respirabilitate - însemnată cu prescurtarea REM este măsura în unități de Pa * m2 / W și spune ce energie este necesară pentru a evapora o anumită cantitate de apă . Cu cât valoarea Ret este mai mică (cât de mică este energia necesară pentru evaporarea apei), cu atât materialul este mai respirabil. Cu toate acestea, încă întâlnim datele de permeabilitate la vapori utilizate anterior pe scară largă, care sunt exprimate în unități de g / m2 pe 24 ore și care spun câte grame de vapori de apă, poate pătrunde prin material într-o zi.
RESPIRABILITATE (după ISO 11092) | PERMEABILITATE LA VAPORI (după ISO 2528) |
RET < 6 (foarte bună) | mai mult de 16 000 g/m2 pe 24 h |
RET 6 - 13 (bună) | 6 000 - 15 000 g/m2 pe 24 h |
RET 13 - 20 (acceptabilă) | 4 000 - 5 000 g/m2 pe 24 h |
RET > 20 (neacceptabilă) | mai puțin decât 4 000 g/m2 pe 24 h |
ACTIVITATE (în funcție de condiții și fiziologie) | PERMEABILITATE LA VAPORI (după ISO 2528) |
mersul pe jos | 5 000-10 000 g/m2 pe 24 h |
alergare | 20 000-28 000 g/m2 pe 24 h |
activitate fizică extremă | peste 35 000 g/m2 pe 24 h |
Rezistență la căldură - este un parametru foarte important pe care, din păcate, nu îl puteți găsi pe 99% din produsele softshell. Informații puteți obține direct de la producător. Rezistența termică are abrevierea Rct și se măsoară în unități K * m2 / W. Acesta exprimă diferența de temperatură între suprafața exterioară și cea interioară a țesăturii.
Oricărei îmbrăcăminte funcțională, nu doar softshell, ar trebui să i se acorde atenție în ceea ce privește întreținerea și depozitarea. Este la fel ca în cazul unei mașini - dacă o întrețineți în mod regulat, reumpleți lichidele de funcționare și aveți grijă de ea, vă va servi mult și bine (bineînțeles, cu condiția să nu cumpărați un produs de proastă calitate din producție).
Din când în când folosiți la curățarea îmbrăcămintei softshell detergent special pentru îmbrăcăminte funcțională, cel mai bine detergenți speciali pentru softshell și după spălare nu uitați să impregnați. Cel mai bine cu produs recomandat în special pentru softshell.
Sfaturi
Produsele din materiale moi,pufoase sunt cadouri care îți vor ține de cald! Informații detaliate găsești în ghidul nostru despre aceste articole de îmbrăcăminte.
Sfaturi
Sunteți pasionat de schi alpinism și vă gândiți să achiziționați echipament? Atunci am pregătit acest articol pentru voi.
Sfaturi
Cum să nu te rătăcești niciodată în natură? Citiți articolul nostru și învățați cum să folosiți o busolă.
740 Lei
(22.95 %)
570 Lei
380 Lei
(57.87 %)
de la 160 Lei
980 Lei
(21.21 %)
772 Lei
1 300 Lei
(14.99 %)
1 105 Lei
372 Lei
(65.05 %)
de la 130 Lei
580 Lei
(29.98 %)
406 Lei
918 Lei
(49.99 %)
459 Lei
532 Lei
(25 %)
399 Lei