Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum să ne îmbrăcăm în lână Merino!

În redacția noastră am îndrăgit de mult hainele funcționale din lână merino, ce părere aveți dvs.?

V-ați întrebat de ce hainele din lână sunt atât de populare, dacă este într-adevăr atât de bun și dacă din întâmplare primul strat nu mușcă la fel ca puloverele tricotate ale bunicii. În articolul de azi ne uităm la miturile obișnuite din lână merino și ne concentrăm asupra proprietăților sale în comparație cu poliesterul și bumbacul

În sortimentul nostru veți găsi un producător de renume mondial Devold, îmbrăcăminte de top Ortovox, brand de lux din Noua Zeelandă Mons Royale, mai accesibil Lasting sau Sensor, krále mezi ponožkami Bridgedale iar acum o legendă printre îmbrăcămintea merino Icebreaker. Tăierea, prelucrarea și destinația variază între mărci. Dar privim merino ca un material de intrare în care nu există diferențe de principiu.

Ce este merino și de unde provine?

Merino este o lână dintr-un tip specific de oaie. Aceste "super-oi" se numesc Merino și trăiesc la altitudini mai mari, cu un climat înghețat adecvat, unde cresc părul de calitate. Sunt tunse regulat. Aceasta este urmată de „producția” de merino, care, deși nu pare, este o chestiune destul de complexă. Branduri ca Devold și Icebreaker au propriile ferme din Noua Zeelandă sau Australia, unde se străduiesc pentru cea mai bună îngrijire posibilă pentru oi.

Merino este, în esență, un material natural 100% regenerabil și trebuie menționat faptul că oile, care sunt sursa de lână nu suferă, și invers - fermierii le răsfățează încet ca copiii lor și sunt mândri în mod corespunzător de „oile” lor. Když přijedete do novozélandského Otagu, přivítají vás velké cedule “You are entering the home of merino” a místní nemluví o ničem jiném, než o jejich ovcích a co vše pro ně znamenají.

Tuns și păscut

Lâna tunsă trebuie curățată și sortată în funcție de rugozitate. Diametrul fibrei este calculat - dacă observați un număr de 16 microni sau mai puțin, este o undă foarte fină adecvată primul strat sau șosete. Nu te va mușca ca un pulover al bunicii ;)

Lâna de 12 microni este și mai fină, de aceea este potrivită și pentru hainele pentru bebeluși. Acesta este folosit de exemplu de Icebreaker în tricoturile sale Bodyfit200. Tipurile de lână mai groasă sunt apoi utilizate pentru pulovere și a 2-a sau a 3-a strat, unde nu mai este vorba de confort, ci de izolare și durabilitate.

Lâna de pulover mai groasă are o grosime de 40 microni sau mai mult și, spre deosebire de merino mai fină, scrâșnește pielea și răzuie părul, așa că dacă nu-ți place că mușcă, fii atent la alegerea potrivită

Lâna este apoi vopsită și țesută în țesătura finală prin diverse tehnologii. Cu cât fibrele de lână sunt mai lungi și cu atât este mai avansat procesul de împletire, cu cât lâna este mai ieșită din țesătura și îmbrăcămintea va rezista mai mult. În mod tradițional, lâna este recomandată iarna, dar există deja un tricot cu fibre Tencel, acesta răcește - căutați-l sub numele Cool-Lite.

Cinci reguli de succes

Pe scurt, ne vom interesa ce iese în evidență lâna merino și ce i se potrivește. Acest material este pentru vreme mai rece și pentru activități mai blânde. Turistica este un exemplu excelent, dar folosesc merino tot anul și îmi place mult versatilitatea. Acest lucru se datorează următoarelor caracteristici unice:

  • respirabilitate- în merino îți va lua mai mult să te simți transpirat
  • reglarea umedității - merino absoarbe până la 35% din greutate, fără să simțiți frig
  • termoregulare - reglează temperatura mai bine ca materialele sintetice
  • proprietăți antibacteriene - datorită lanolinului (natural), bacteriile nu se înmulțesc atât de rapid
  • nu arde - rezistență mare la foc, nu se topește și se auto-stinge, lucru pe care îl veți aprecia la focul de tabără

Exemplu ilustrativ

Întreaga vraja poate fi descrisă după cum urmează. Mergeți într-o călătorie, pune-ți ceva din merino. Dacă e frig, si merino, fibrele mențin între ele aer și vă mențin cald.

Mergeți pe primii kilometri și începi să urci. Pielea dvs.  începe în lână merino să transpirați, dar se va întâmpla o treime mai târziu decât în poliester. Totodată va dura mai mult, până vă înregistrați, că deja sunteți transpirat, deoarece merino reușește să înmoaie transpirația în fibre și să o îndepărteze încet din corp prin capilar.

La eliminarea umedității merino vă răcorește puțin, este un proces fizic. Cumve-ți ajnge la țil și începe să vă fie răcoare, merino vă menține mult mai mult confortul termic.

Înoptați și a doua și veți continua. Bacteriile transpirației sunt eliminate prin lanolina conținută în lâna de oaie și nu se înmulțesc atât de rapid din cauza texturii necorespunzătoare a suprafeței - îmbrăcămintea merino se recomandă să se spele doar după a treia activitate, dar am reușit trekkingul săptămânal în acelaș tricou fără un miros semnificativ, care se observă adesea în poliester după prima activitate. Nu mai vorbim de cum tratamentul chimic antibacterian este eliberat și dispărut în materialele funcționale.

Și când veți face un foc din care poate ieși o scânteie, veți aprecia faptul, că cărbunii nu vor face mare gaură în îmbrăcămintea din lână merino. Merino are un punct de aprindere ridicat și se caracterizează rapid pe suprafața fibrei, astfel încât tinde să se stingă

Puteți urmări procesele individuale din acest videoclip în engleză:

Când este mai bine lână și când poliester?

Cum am specificat mai sus, merino este potrivită la activități mai puțin exigente cu durată îndelungată. Dacă căutați un tricou de alergat vara, sintetica elimină mai bine transpirația de la corp, se va usca mult mai rapid. Pentru merino, ați observa că nu va duce pur și simplu o activitate aerobică. O singură dată, sintetica este în regulă, dar nu veți dori să faceți drumeții pe munte timp de o săptămână doar pentru că nu funcționează natural cu umezeala (nu o absoarbe în sine din cauza tensiunii de suprafață ridicate). Dar dezvoltarea merge înainte și puteți obține, de asemenea, de la merino haine special concepute pentru activități aerobe, așa că aveți de ales.

Bumbacul îl alegeți pentru confortul urban. Astfel de tricou nu este cel mai confortabil- dacă nu transpirați, ca “în bumbac”. Odată încălzit, bumbacul absoarbe perfect umiditatea, dar nu în cel mai potrivit mod. Bumbacul umed îndepărtează toată caldura din corp prin apă. Și dacă suflă, procesul este foarte rapid. Acesta este unul dintre motivele pentru care cronica a fost umplută cu cazuri de hipotermie fatală, ceea ce a dus la utilizarea sintagmei „ucigașii de bumbac” în cercurile exterioare. Spre deosebire de bumbac, merino umed încă se izolează bine.

Pentru lâna merino 100 sau 200 de lei?

Prețurile la lâna merino sun mai mari în comparație cu prețurile la materiale sintetice, dar puteți întâlni două tricouri similare din lână merino, doar unul va fi de două ori mai scump. De ce? Prețul înalt va fi egalat cu calitatea calitatea - forma perfectă, cusături lipite, dar și cu calitatea lânii - mențierea culorii, fibre mai lungi pentru o longivitate4 mai mare, finețe. 

Prețul va varia, de asemenea, pentru hainele cu diferite greutăți. Puteți găsi o gamă de vară cu o greutate de până la 140g / m2, un prim strat universal între 150-200 / m2 și haine de iarnă cu o greutate de 200-260g / m2. Logica este simplă - mai mult material, preț mai mare.

Oricum, obțineți întotdeauna cel mai bun pentru banii dvs.

Cu siguranță este o investiție, dar necesară, și Oasis de la Icebreake îmi aduce bucurii deja doi ani. Sigur, nu îl port la paradă, dar nu regret o singură coroană.

Îngrijirea produselor din lână merino

Îmbrăcămintea din lână merino, la fel ca și altă îmbrăcăminte funcțională, este necesar de întreținut după recomandările producătorului, ca să nu ducă la deteriorări sau scăderea funcționalității. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să urmați instrucțiunile de întreținere de la etichetă. Cu toate acestea, permiteți-vă să vă ofer câteva sfaturi și recomandări:

Spălatul în mașina de spălat - Dacă produsul poate fi spălat în mașina de spălat, utilizați programul pentru lână, care este mai grijuliuu cu îmbrăcămintea și oferă o temperatură adecvată și o viteză de rotire redusă. Este bine să utilizați detergenți speciali pentru lână sau loenjerie funcțională fină. Nu vă fie frică să spălați împreună cu altă îmbrăcăminte sportivă, trebuie doar să acordați atenție la Velcro, marginile ascuțite. Spălarea în apă caldă (mai mult de 30°C) și odată cu frecarea îndelungată în mașina de spălat, produsul se poate degrada, resimți și micșora. Un astfel de produs degradat nu poate fi revendicat.

Spălatul manual - Dacă trebuie să vă spălați hainele în mână, folosiți o baie călduță la o temperatură de până la 30 ° C. Folosiți doar detergenți moi concepuți pentru lână, atât pentru spălarea manuală, cât și pentru mașini. Nu folosiți niciodată balsamul de țesătură! Apoi stoarceți ușor pentru a preveni ruperea și extragerea fibrelor.

Clătire - În timp ce clătiți în mână, coborâți treptat temperatura băii pentru a evita precipitațiile sau deformarea îmbrăcămintei.

Uscarea- Nu folosiți niciodată un uscător pentru a usca lână merino! Uscați întotdeauna rufele orizontal, de preferință pe un prosop. Nu uscați produsul pe încălzitor. Dacă temperatura de încălzire depășește 30 ° C (și acest lucru este destul de comun), apa conținută în țesătură tricotată va fi, de asemenea, încălzită peste 30 ° C și produsul se va micsora în același mod ca într-o spălare necorespunzătoare

Spălarea la trekk-uri - Pe drumeție, este suficient să clătiți hainele în apă rece, să nu stoarceți prea mult (pentru a împiedica să nu se rupă fibrele) și să le lăsați libere pe rucsac sau în cort să se usuce.

Oile

Natura a oferit oilor o abilitate cu adevărat strălucitoare de a supraviețui în diferite condiții. Vara lâna de oaie este scurtă și aerisită, se îngroașă pe măsură ce temperatura scade și următorul strat crește.
Noi, oamenii, ar trebui să fim mai mult decât oile în acest sens și să alegem îmbrăcăminte mai ușoară cu o greutate mai mică pentru vară, iar iarna să mergem pentru un pulover suplimentar. Acest lucru a fost ceea ce au făcut toți călăreții și polaristii înainte de apariția îmbrăcămintei derivate petroliere funcționale. Și materialul natural, regenerabil, pe care îl are lână merino, fără îndoială, ne va ușura conștiința. Așa că căutați îmbrăcăminte din lână merino!

Pro 4Camping.cz napsal Matyáš Vejskal

 

Oferta completă de lenjerie din lână Merino:

 

 

 

Surse:

archiv autora, discoverzq.com, itiswool.cz, devold.com, icebreaker.com

 

Alte articole:

Cum să începe să practicăm yoga?

Sfaturi

Yoga are reputația de a fi un sport potrivit pentru toți, indiferent de vârstă sau de capacitatea fizică. Este un ”extra” eficient pentru întărirea mușchilor interni și pentru întinderea întregului corp. Încercați și dvs.

Cum să alegeți hainele de dimensiuni potrivite?

Sfaturi

În calitate de aventurieri adevărați, ne place cel mai mult să ne petrecem timpul în aer liber. Hainele trebuie să ni se potrivească, pur și simplu, indiferent de vreme. Pentru ca totul să fie așa cum trebuie, vom învăța cum să obținem hainele de mărimea potrivită.

Mărci cehești producătoare de echipamente outdoor

Sfaturi

Căutați producători cehi de echipamente outdoor? Puteți găsi o listă în articolul nostru.

Selectăm pentru dvs.

386 Lei (25.91 %) 286 Lei

Comparat

400 Lei (20 %) 320 Lei

Comparat

365 Lei (60.55 %) 144 Lei

Comparat

(9.43 %) 240 Lei

Comparat

270 Lei (30 %) 189 Lei

Comparat

Set funcțional copii Zulu Merino 160

304 Lei (24.34 %) 230 Lei

Comparat

141 Lei (36.17 %) 90 Lei

Comparat

118 Lei (48.31 %) 61 Lei

Comparat