Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Cum se alege îmbrăcămintea pentru vreme răcoroasă

Ceață, ploaie, vânt, brumă - nimănui nu-i face plăcere să prindă vreme de genul acesta când se află undeva în voiaj. Team-ul 4camping susține motto-ul „Vreme rea nu există, ci doar metodă de îmbrăcare greșită” și cu mare plăcere Vítek Hruška vă va împărtăși sfaturi utile despre modul de îmbrăcare corespunzător în timp de vreme rea. 


Cuprins

Indiferent ce fel de vreme este afară fac tot posibilul să fiu în mijlocul naturii. Ceea ce mă uimește este faptul că chiar și pe vreme mohorâtă întânlesc în mijlocul naturii multă lume și este surprinzător cât de des acești excursioniști au ales ținută greșită. Nu vreau să evaluez gustul și stilul excursioniștilor în ceea ce privește îmbrăcămintea, nu sunt polițist de modă, dar aș vrea să mă opresc la latura funcțională a îmbrăcămintei.

Vreți să vă fie cald? Urâți momentul în care vă simțiți transpirați? Preferați picioarele uscate sau vreți să vă întoarceți acasă cu gripă și tuse pe lângă aventurile trăite și fotografiile făcute în excursie?

Dacă faceți parte din categoria persoanelor care ar prefera să evite disconfortul, boli și răceli, atunci, citiți cu atenție metoda corespunzătoare de îmbrăcare într-o excursie în natură pe timp răcoros. Aceasta începe cu lenjerie de corp funcțională selectată corespunzător și se termină cu o geacă impermeabilă.

Baza îmbrăcămintei turistice adecvate este așa-numitul sistem de stratificare sau sistem cepă, care, urmat de câteva reguli, asigură ca corpul uman să fie uscat, cald și confortabil chiar dacă vremea de afară este insuportabilă.

 

Sistem ceapă

= nume experimentat pentru sistemul de stratificare a îmbrăcăminții, în scopul de a face utilizarea mai eficientă a proprietăților acesteia

Fiecare dintre straturile individuale (sunt cunoscute 3 de bază) are funcția sa specifică și omisiunea sa poate perturba semnificativ funcționalitatea întregului sistem. Straturile depind nu numai de condițiile climatice, ci și de cerințele individuale ale fiecărei persoane în parte și scopul său este de a oferi utilizatorului cel mai înalt confort posibil.

 

  •  1.strat (eliminator, absorbant și confortabil)

Acest strat este folosit ca strat de bază și ar trebui să fie în contact direct cu corpul. Îndepărtează rapid și eficient umezeala corpului de pe piele, menținând corpul uscat. În general este cunoscută sub numele de lenjerie de corp funcțională.

 

  • 2. strat (izolator)

Acest strat îndepărtează umezeala din primul strat menținând în același timp căldura corpului. Sunt utilizate materiale realizate din fibre tehnice cu capacitatea de a lega volume mari de aer, cu absorbție redusă și o bună capacitate de a transporta umiditatea. Această categorie include toate îmbrăcămintea din lână de diferite greutăți și finisaje.

 

  • 3. strat (protecție)

Acest strat joacă un rol cheie în întregul sistem, deși fără celelalte straturi nu ar putea face nimic. Trebuie să mențină stratul de izolație uscat sub el pentru a preveni pierderile nedorite de căldură prin acumularea de umiditate (transpirație) și în același timp trebuie să fie impermeabil pentru a preveni pătrunderea apei din mediul exterior. Prin urmare, reprezentanții tipici ai acestei categorii sunt fabricate din materiale cu membrană, acoperire sau cel puțin tratament hidrofug.

 

Prin urmare ce este corespunzător de îmbrăcat? Să începeme de la piele.

Lenjeria funcțională

Aceasta ar trebui să fie în contact direct cu corpul. Cuvântul „funcțional” reflectă întregul set de caracteristici pe care le are o astfel de îmbrăcăminte care îți va asigura confortul maxim.

  • Lâna merino

Acest lucru asigură foarte bine lenjerie din lână merino. Aceasta are mai multe caracteristici unice pentru care a devenit atât de populară. Acest tip special de lână elimină mirosurile neplăcute, este în mod natural antibacteriană, încălzește chiar și atunci când este udmedă și este neinflamabilă. Produsele realizate din acest material, sunt potrivite pentru condiții mai reci.

 

  • Material Sintetic

În zilele calde și însorite este adecvată fibra sintetică cum este de exemplu Coolmax. Acesta menține corpul uscat, previne supraîncălzirea și se usucă foarte repede. Se potrivește pentru activități mai scurte dar fizic mai solicitante.

Alegerea materialului las la aprecierea dvs. în funcție de condițiile în care le veți folosi. Dar indiferent de tipul de lenjerie funcțională pe care o alegeți, nu uitați, că este important să alegeți mărime care se așează perfect pe corp (nici mare nici mică). Aceasta este singura modalitate de a ajunge la funcționalitatea maximă a lenjeriei.

  • Gama completă de lenjerie de corp funcțională:

Sfat util: Uitați de tricourile largi din bumbac. Arată frumos, dau senzație plăcută în contact direct cu corpul, dar nu te vor ține uscat și nu vor proteja de frig.

 

Hanorac 

Să mergem mai departe la cel de-al doilea strat. Imediat de la început aș dori să reamintesc a lăsa în uitare hanoracele de bumbac și puloverele de acril. Se usucă foarte greu și umede sunt foarte grele. Mai degrabă optați pentru hanoracele din fleece. Modelele de hanorace ale firmelor Northfinder sau Husky vor oferi căldura termică necesară bărbaților, iar pentru dame, hanoracele firmei Regatta la prețuri accesibile, la fel și modelele brantului The North Face, sunt alegere excelentă. Copiii vor fi fascinați de hanoracul firmei Regatta Marlin VI frumos colorat.

 

  • Fleece

Materialul Fleece menține bine aerul, care este apoi încălzit și astfel asigură o izolare termică mult mai bună.  Are capacitatea de a absorbi umezeala din primul strat (lenjeria funcțională) și de a o îndeparta de corp. Acestea sunt motivele pentru care este atât de popular în rândul sportivilor și turiștilor în activități și stiluri vestimentare și de ce este o parte integrantă a unui sistem ceapă pliat în mod corespunzător.

 

Cu acesta din urmă pot afirma că două straturi de bază sunt explicate; mergem la cel de-al treilea strat - protecție prezentată de geci și pantaloni de schimb.

Geaca

Modele de geci sunt nenumărate, realizate din zeci și sute de materiale diferite cu parametri mai mult sau mai puțin adecvați. Voi încerca să explic cât mai pe scurt posibil la ce ar trebui să vă așteptați de la o geacă de turism.

Criteriile de bază la selectarea unei geci de turism sunt: rezistența la apă și respirabilitatea acesteia. Acești parametri hotărăsc, dacă vă întoarceți acasă din drumeție ud din cap până la picioare sau uscat și cu zâmbetul pe buze.

 

  • Coloana de apă

La îmbrăcămintea de outdoor, veți întâlni foarte des termenii rezistență la apă și coloană de apă. Rezistența la apă este un termen tehnic pentru capacitatea unui material de a rezista la apă și se caracterizează prin binecunoscuta „coloană de apă”. Acesta este un parametru foarte important, care spune că, cu cât coloana de apă a produsului este mai mare, cu atât este mai mare rezistența acestuia la presiunea apei, adică ploi abundente sau torențiale, materialul este capabil să reziste. De obicei este dat în milimetri și valorile pot varia considerabil.

Înălțimea coloanei de apă și echivalentul acesteia pentru activitățile selectate:
  450 mm rezistența obișnuită a unei umbrele
 5 000 mm șederea pe o bancă umedă
12 000 mm îngenunchind în zăpadă
18 000 mm presiunea curelelor a unui rucsac încărcat
30 000 mm schior căzut în zăpadă umedă

Din logica problemei, s-ar părea că ar fi mai bine să cumperi o geacă cu membrană care are o rezistență la apă mai mare de 30.000 mm. DAR...

Există o relație între rezistența la apă, cost și capacitatea de respirabilitate a unui material de a elimina vaporii de apă departe de corpul uman. Cu cât prețul este mai mare, cu atât materialul este mai bun, cu cât materialul este mai bun cu atât este mai bună și rezistența la apă sau respirabilitatea. Aceste două proprietăți sunt în proporție indirectă cu ele însăși.

Cu cât materialele sunt mai rezistente la apă, cu atât sunt mai puțin respirabile și invers. Totuși și există excepții care confirmă posibilitatea aceastei reguli. Aceasta este de exemplu, membrana Gore-tex de calitate superioară, care este nu numai excepțională și permanent impermeabilă, ci și bine respirabilă.

 

  • Respirabilitate și permeabilitate la vapori

Permeabilitatea este capacitatea unui material de a permite trecerea vaporilor de apă. Se măsoară în g/m2/24 h, adică cât de multă umiditate în grame degajează pe 1 m² de material pe zi, și cu cât valoarea este mai mare, cu atât materialul „respiră” mai bine.

Respirabilitatea indică rezistența materialului la evaporarea permanentă a umezelii. Unitatea de măsură este Ret (Pa.m² / W) și spre deosebire de permeabilitatea la vapori, cu cât valoarea este mai mică (cu cât materialul este mai puțin rezistent), cu atât „respiră” mai bine.

Respirabilitatea (după ISO 11092) Permeabilitatea (după ISO 2528)
RET < 6 (foarte bună) mai mult de 16 000 g/m2 la 24 h
RET 6 - 13 (bună)  6 000 - 15 000 g/m2 la 24 h
RET 13 - 20 (bunicică) 4 000 - 5 000 g/m2 la 24 h
RET > 20 (nu este bună)  mai puțin de 4 000 g/m2 la 24 h

În cazul în care știți cu siguranță că vă deplasați undeva unde o să fie vreme friguroasă, ploaie, zăpadă și vânt, optați pentru o geacă cu membrană de calitate! Cu siguranță nu veți fi dezamăgiți dacă alegeți geci de la producătorul ceh High point, care este unul dintre producătorii preferați de îmbrăcăminte pentru pentru persoane mai pretențioase. În caz contrar, adică dacă vă deplasați undeva unde este cald și bine, după experiența mea personală, este alegere ideală o geacă de vânt, ușoară și compactă - cu finisaj DWR sau cu membrană mai puțin puternică. Costă mult mai puțin, se poate împacheta cu ușurință în buzunar și în caz de burezare sau ploaie ușoară, oferă protecția necesară. Unul dintre experții la „geci de buzunar” este producătorul irlandez, Mac in a Sac. 

 

  • DWR, acoperire sau membrană?

DWR cu această desemnare este etichetat materialul de la producătorul de materiale, iar apoi acesta are o rezistență mai bună la apă pentru o perioadă de timp. Cu alte cuvinte, să spunem că este un fel de impregnație cu acțiune îndelungată.

Acoperirea este asigurată din nou de producător și este un strat special de material foarte rezistent la apă aplicat pe partea inferioară a materialului superior. Avantajul este o durată de viață mai lungă decât în ​​cazul tratamentului DWR, dar cu prețul unei respirabilități mai mici al materialului la un preț de achiziție mai mare.

Membrana este un material special care este laminat la stratul inferior al materialului superior, precum și la acoperire, dar spre deosebire de acoperire este mult mai rezistent la apă, are o durată de viață mult mai lungă, este mai scump, dar mai bine respirabil.

 

  • Softshell

Este un termen colectiv pentru materiale moderne funcționale multi-strat, care sunt utilizate în principal pentru producerea de îmbrăcăminte și încălțăminte outdoor.

Název vznikl spojením dvou anglických slov "SOFT" měkká a "SHELL" schránka nebo skořápka. Z toho lze snadno odvodit i základní vlastnosti, kterými disponuje - mechanická odolnost, nepromokavost, dobrá tepelná izolace, větruvzdornost a prodyšnost.

Denumirea a luat ființă prin combinarea a două cuvinte în limba engleză „SOFT” moale și „SHELL” coajă. De aici, este ușor de dedus proprietățile de bază pe care le are - rezistență mecanică, impermeabilitate, izolare termică bună, rezistență la vânt și respirabilitate.

 

Sfat util nr.1

Nu uitați de încălțămintea închisă, de preferință cu finisaj impermeabil sau membrană și bineînțeles, șosete funcționale (cele din lână merino fiind cele mai bune).

 

Sfat util nr. 2

Doriți ca îmbrăcămintea dvs să aibă rezistența necesară la apă? Spălați-o din când în când cu detergent special pentru îmbrăcăminte tehnică și sport și tratați-o cu agent de impregnare. Dacă nu sunteți sigur ce produs de impregnare este potrivit pentru o anumită piesă de îmbrăcăminte și nu știți nici cum se aplică, căutați informații la vânzători de îmbrăcăminte și echipament outdoor. Cu siguranță vă vor oferi sfaturi bune.

Pentru încălțăminte folosiți fie ceară, fie impregnare, în funcție de recomandările producătorului. Cu ocazia primei ploi, veți observa imediat diferența.

Link-uri utile

 

Autor: Vít Hruška

Sursă: unsplash.com

Patagonia - un brand sustenabil care se gândește la natură

Noutăți

Preferați brandurile de îmbrăcăminte sustenabilă? Cunoașteți marca Patagonia?

11 ani de aventură cu 4camping

Noutăți

4camping împlinește 11 ani! Alături de noi, priviți înapoi la anii de aventură pe care i-am trăit împreună.

Povestea cărăușului din Tatra - Hanwag Sole People

Noutăți

Mersul pe jos este cea mai naturală mișcare pentru oameni. Dar pentru unii mersul pe jos este mult mai mult decât o simplă mișcare. Este începutul unei noi aventuri, explorare și depășire a propriilor limite sau urmărirea unei pasiuni. Vino să te lași inspirat și să pornești în propria ta călătorie de aventură.