Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum se stratifică corect îmbrăcămintea funcțională

Stratificarea hainelor este o modalitate eficientă de a vă menține confortul termic pe vreme rece, reglând în același timp cu ușurință temperatura corpului. Prin combinarea straturilor cu caracteristici diferite, puteți crea un set optim de haine pentru aproape orice vreme. Cum se procedează? Aflați în articolul nostru.


Cuprins

 

Introducere

Vrei să te simți confortabil în orice moment? Să-ți fie cald când este frig, să rămâi uscat când plouă și nu te ”topești” când strălucește soarele puternic? Atunci nu subestima alegerea hainelor potrivite. Nu este vorba despre aspect, ci despre funcționalitate și, în funcție de proprietățile fiecărei piese, și despre combinația potrivită a acestora. Această căutare de combinații de îmbrăcăminte funcțională pentru a obține proprietățile dorite se numește sistem de stratificare ca foile de ceapă.

 

Sistemul foilor de ceapă

Este un nume comun pentru un sistem de stratificare a hainelor pentru a utiliza cât mai eficient proprietățile acestora.

Fiecare dintre straturi are un rol specific în cadrul sistemului. Dacă doriți ca totul să funcționeze așa cum trebuie, nu ar trebui să omiteți niciunul dintre ele, deoarece acest lucru ar perturba semnificativ funcționalitatea și eficiența întregului sistem. Stratificarea este dependentă nu numai de condițiile climatice, ci și de cerințele și nevoile dumneavoastră și are ca scop să vă ofere cel mai mare confort posibil.

 1. strat - funcțiile de transport, absorbție, confort

  Cel mai important este să avem lenjerie de corp funcțională, bună. Aceasta ar trebui să fie mulată pe corp. Astfel îndepărtează rapid și eficient umezeala de pe piele, menținând pielea uscată.
 2. strat - funcția de izolație

  Această parte a sistemului de stratificare a îmbrăcămintei este concepută pentru a îndepărta umezeala din primul strat, păstrând în același timp căldura corpului. În acest scop, sunt ideale modelele realizate din fibre tehnice cu capacitatea de a lega volume mari de aer, absorbție scăzută și o bună capacitate de transport al umezelii - hainele din fleece.
 3. strat- funcția de protecție

  Stratul exterior joacă un rol esențial în întregul sistem. Fără primele două straturi, acesta nu ar fi nimic, însă este singurul lucru care vă va proteja de condițiile meteorologice nefavorabile. Acesta trebuie să mențină uscat stratul izolator de dedesubt pentru a preveni pierderile nedorite de căldură prin acumularea de umiditate (transpirație) și, de asemenea, trebuie să fie impermeabil pentru a împiedica pătrunderea apei din mediul exterior. Prin urmare, produsele concepute pentru stratul 3 sunt realizate din materiale cu membrană, finisaj sau cel puțin cu un tratament hidrofug.

 

Ce îmbrăcăminte alegem?

Un sistem de stratificare poate fi funcțional numai dacă fiecare parte a acestuia este funcțională.

 

Primul strat

Să începem cu pielea ta. Pe corp ar trebui să existe întotdeauna îmbrăcăminte funcțională. Nu am ales din întâmplare cuvântul ”funcțional”. Acesta reflectă întregul ansamblu de proprietăți pe care le are o astfel de îmbrăcăminte și care îți vor asigura confortul maxim. Și aici este necesar să atragem atenția asupra primei dintre multele greșeli pe care le facem la stratificare. Uitați de tricourile largi din bumbac. Arată frumos, sunt plăcute pe corp, dar nu te mențin uscat și nici nu te protejează de frig. Aceste lucruri, însă, le va asigura foarte bine îmbrăcămintea din lână merinos, care are câteva proprietăți unice pentru care a devenit atât de populară. Acest tip special de lână nu reține mirosurile, este natural antibacterian, încălzește chiar și atunci când este umed și este neinflamabil. Cu toate acestea, produsele realizate din acest material aproape miraculos, sunt mai potrivite pentru condiții mai reci.

În zilele călduroase și însorite, dați prioritate fibrelor sintetice, cum ar fi Coolmax. Aceasta menține corpul uscat, previne supraîncălzirea și se usucă foarte repede. Este mai potrivită pentru activități mai scurte sau mai solicitante din punct de vedere fizic.

Adaptează alegerea materialului la preferințele tale și bineînțeles și la condițiile pentru care te pregătești, dar orice tip de lenjerie funcțională ai alege, nu uita că este absolut necesar să alegi o mărime care să fie perfect mulată pe corp. Acesta este singurul mod de a obține funcționalitatea maximă dorită a hainelor de corp.

 

Al doilea strat

Un strat mai mai sus și aceeași eroare.Vă reamintesc să uitați de hanoracul din bumbac sau puloverul din acril. Se usucă greu, iar atunci când sunt umede cântăresc destul de mult. Mai bine ar fi să alegeți un hanorac din fleece.Acesta permite un acces bun al aerului, care este apoi încălzit și vă oferă astfel o izolare termică mai bună. Fleece-ul are, de asemenea, capacitatea de a prelua umezeala din primul strat (lenjeria de corp funcțională) și de a o transporta departe de piele. Acestea sunt motivele pentru care este atât de popular în rândul sportivilor și al drumeților, indiferent de activități și stiluri de îmbrăcăminte, și pentru care este parte integrantă a unui sistem de stratificare corect alcătuit.

 

Al treilea strat

Ultimul strat - al treilea strat - este conceput pentru a vă proteja de vremea nefavorabilă și de influențele externe. Acesta este stratul exterior, cel mai adesea reprezentat de geci și pantaloni. Există o multitudine de jachete și acestea sunt realizate din zeci și sute de materiale diferite, cu parametri mai mult sau mai puțin adecvați. Voi încerca acum să vă explic pe scurt și clar la ce trebuie să vă așteptați de la o jachetă outdoor.

Principalul criteriu în alegerea unei geci potrivite ar trebui să fie impermeabilitatea. Impermeabilitatea este termenul tehnic pentru capacitatea unui material de a rezista la apă și este caracterizată de binecunoscuta "coloană de apă". Aceasta spune că, cu cât valoarea este mai mare, cu atât mai capabil este materialul să reziste la presiune mai mare a apei (adică o ploaie mai puternică). Aceasta este exprimată în unități de mm sau m și variază de la 400 mm (umbrelă) la >30 000 mm (membrane de top).

 

La prima vedere, ar putea părea că o valoare scăzută a coloanei de apă, precum cea a unei umbrele, ar trebui să vă protejeze cu ușurință de ploaie, dar aveți grijă. Imaginați-vă cum arată construcția umbrelei. Materialul este oprit pe un cadru metalic într-o formă aproape emisferică și nu intră nicăieri în contact cu corpul dumneavoastră. În acest caz, materialul rezistă mult mai bine la presiunea apei. În aceleași condiții, dacă ați purta o jachetă confecționată din același material ca și umbrela, ați fi ud până la os după doar câteva minute.

În mod logic, s-ar părea că ar fi mai bine să achiziționați o geacă cu o membrană care are o rezistență la apă chiar mai mare de 30.000 mm. Cu toate acestea, chiar și aici merită spus un mare DAR.

Există o anumită relație între impermeabilitate, preț și respirabilitate - capacitatea materialului de a lăsa vaporii de apă să iasă din corp. Cu cât prețul este mai mare, cu atât materialul este mai bun, respectiv, impermeabilitatea sau respirabilitatea este mai bună. De fapt, aceste două proprietăți sunt aproape invers proporționale. Cu cât materialele sunt mai impermeabile, cu atât mai puțin respirabile și invers. Dar există, desigur, și excepții, iar acestea sunt membranele, cum ar fi Gore-tex sau Dermizax, care nu sunt doar impermeabile, ci și destul de respirabile.

 

Înălțimea coloanei de apă și echivalentul acesteia pentru anumite activități

 • 450 mm - impermeabilitatea obișnuită a unei umbrele
 • 5000 mm - șederea pe o bancă umedă
 • 12000 mm - statul în genunchi pe zăpadă
 • 18000 mm - presiunea bretelei unui rucsac încărcat
 • 30000 mm - căderea unui schior în zăpadă umedă

   

 

Respirabilitatea și permeabilitatea la vapori

Alegi îmbrăcăminte outdoor, dar nu știi semnificația exactă a unor termeni mai tehnici? În scurtul articol de astăzi, vom explica doi dintre aceștia, și anume permeabilitatea la vapori și respirabilitatea. Deci ce înseamnă asta?

>>> CITEȘTE MAI DEPARTE <<<

Respirabilitate și permeabilitate la vapori

Permeabilitatea la vapori este capacitatea unui material de a lăsa să treacă vaporii de apă. Respirabilitatea indică rezistența materialului la evaporarea permanentă a umidității.

Personal, v-aș recomanda să vă echipați cu o geacă cu membrană eficientă doar dacă vă așteptați la vreme nefavorabilă, ploaie, zăpadă și vânt. Cu toate acestea, dacă va fi frumos, o geacă ușoară de vânt, ușor de împachetat, cu un tratament DWR, finisaj sau o membrană mai slabă - este mai potrivită, din experiența mea. Aceasta va fi mult mai ieftină, cu o greutate mai redusă, ușor de împachetat într-un buzunar sau într-o husă atașată la talie și va oferi o protecție amplă în cazul unui duș sau al unei ploi ușoare.

 

Tratament DWR

Dacă nu știți ce este un tratament DWR, acoperire/finisaj sau o membrană, aflați că: DWR este specificație idicată de către un producător pentru un material tratat chimic care, în timp, rezistă mai bine la apă. Să spunem că este un fel de impermeabilizare de lungă durată.

Stratul de acoperire este aplicat, din nou, direct de către producător și este un strat special de material foarte impermeabil aplicat pe partea inferioară a materialului superior. Avantajul este o durată de viață mai lungă decât un tratament DWR, dar cu o respirabilitate mai redusă și un preț mai mare.

Membrana este un material special care este laminat pe stratul inferior al materialului superior, la fel ca un strat de acoperire, dar, spre deosebire de acesta, este mult mai rezistent la apă, are o durată de viață mult mai lungă, este mai scump, dar mai respirabil.

 

Softshell

Este un termen colectiv pentru materialele funcționale moderne cu mai multe straturi care sunt utilizate în principal pentru producția de îmbrăcăminte outdoor și încălțăminte.

Numele este o combinație a două cuvinte englezești: "SOFT" - moale și "SHELL" - cochilie. De aici se pot desprinde ușor proprietățile de bază pe care le posedă - rezistență mecanică, impermeabilitate, o bună izolare termică, rezistență la vânt și respirabilitate.

Care este farmecul său și are vreun defect? Tot ce ați vrut să știți despre softshell puteți citi în articolul nostru de AICI.

Sfat: Nu uitați pantofii închiși, de preferință mai înalți, cu finisaj impermeabil sau cu membrană și, bineînțeles, șosetele funcționale (lăsați acasă șosetele din frote și optați pentru șosete realizate din aceleași materiale pe care le-am menționat pentru lenjeria de corp funcțională).

 

Un sfat bun la final

Doriți să oferiți hainelor dumneavoastră impermeabilitatea necesară? Spălați-o din când în când cu un detergent special pentru îmbrăcăminte tehnică și sport și apoi tratați-o cu un agent de impregnare. Dacă nu sunteți sigur ce produs este potrivit pentru articolul dvs. de îmbrăcăminte și cum să îl aplicați, întrebați un comerciant de îmbrăcăminte și echipament pentru drumeții. Aceștia vă vor oferi cu siguranță un sfat bun.

Pentru încălțăminte folosiți fie ceară, fie impregnare, în funcție de recomandările producătorului.

Veți observa diferența imediat după prima ploaie.

 

Link-uri utile

 

Autor: Vít Hruška

Surse: pixabay.comunsplash.com

Alergarea cu câinele

Sfaturi

Căutați un partener pentru alergarea de rutină care să nu vă demotiveze nici în zilele geroase sau ploioase? Atunci avem un pont pentru d-voastră!

Gătitul în natură- rețete

Sfaturi

Krisztián Vadovszký face parte dintr-o echipă de bucătari care se străduiesc să îi inspire și pe alții să gătească în natură. În articolul de astăzi, el vă aduce trei rețete simple pe care le puteți găti și dumneavoastră în drumeție.

Cum să spălați și să îngrijiți un rucsac

Sfaturi

Rucsacul este un super-ajutor. Pentru călătorii, acesta vă ușurează munca, pentru unele situații, un rucsac de calitate este chiar o necesitate. Dacă ați investit să îl alegeți cu grijă, probabil că vă așteptați ca acesta să vă servească perfect mulți ani de acum încolo. Noi știm cum să facem acest lucru.

Selectăm pentru dvs.

18 Lei (33.33 %) 12 Lei

Comparat

16 Lei (25 %) 12 Lei

Comparat

Geacă de vânt femei

243 Lei (32.92 %) 163 Lei

Comparat

860 Lei (68.95 %) de la 267 Lei

Comparat

161 Lei (24.22 %) 122 Lei

Comparat

Geacă de vânt bărbați

243 Lei (32.92 %) 163 Lei

Comparat

240 Lei (70.83 %) de la 70 Lei

Comparat

300 Lei (69.33 %) de la 92 Lei

Comparat