Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Cum se alege corect lanterna frontală?

Nu știi cum să alegi lanterna potrivită? Trebuie să te orientezi în varietatea de lumeni, luminozitate și alți parametri ai lanternelor frontale? Nu vă faceți griji specialiștii noștrii vor încerca să facă lumină.


Cuprins

Laterna frontală vă va servi la fel de bine atunci când escaladați un vârf de 2.000 de metri, când mergeți cu bicicleta, când alergați, când vă întoarceți seara de la pub și când mergeți după lemne de foc la cabană sau noapte la toaletă.

Dar alegerea unui lanterne este o ”treabă” serioasă. Este foarte ușor să vă prindeți urechile în toți acei lumeni, raza de acțiune și ore de rezistență. De câte diode ai nevoie? Pentru ce este lumina rosie? Este necesar să aveți un indicator de încărcare a bateriei? Este mai potrivită o curea sau o ”frânghie”? Pentru a vă ușura selecția, v-am pregătit un articol cu câteva sfaturi despre cum să alegeți farul potrivit.

Informații de bază

La începutul oricărui proces de selecție bun, indiferent de tipul de produs, este important să vă puneți 5 întrebări de bază pentru a vă ajuta să stabiliți profilul produsului potrivit:

  1. pentru cine alegeți lanterna
  2. în ce condiții veți folosi cel mai des lanterna
  3. cât de des îl veți folosi
  4. ce așteptați de la lanternă
  5. cât doriți să investiți

După ce răspundeți la toate întrebările, puteți să treceți la alegerea modelului care vă place.

 

Diviziunea lanternelor de cap

Deși putem împărți lanternele în funcție de mai multe criterii, în principiu, o distincție de bază în funcție de parametrii individuali este suficientă.

Parametrii de bază:

  • flux luminos
  • raza maximă
  • rezistența maximă
  • tip sursă de alimentare
  • durabilitate
  • greutate

 

 

Test: Laterna ledlenser MH7

Am ales modelul din gama de lanterne frontale 4camping modelul Ledlenser MH7.

>>> Citiți mai departe <<<

 

Flux luminos

Fluxul luminos (sau puterea de iluminare) vă spune cât de mult va străluci sursa. Unitatea de măsură este 1 lumen (lm).

Pentru a avea o idee mai clară despre valori, să luăm exemplul fluxului luminos al lanternelor convenționale cu wolfram.

  • Becul de 40 W are o putere de lumină de 400 lm
  • Becul de 60 W are o putere de lumină de 700 lm
  • Becul de 100 W are o putere de lumină de 1300 lm

Rezultatul real, și anume calitatea iluminării, este influențat și de posibilitatea de a controla fluxul luminos. Reglarea se face automat în interiorul dispozitivului cu ajutorul unui microcip și are ca rezultat un flux luminos constant pe toată durata de viață a bateriei.

În special laternele mai ieftine "no name" din mall-uri nu au o astfel de funcție și, chiar dacă producătorul declară aceeași putere ca și mărcile de renume, după doar câteva minute de utilizare devine evidentă - pe măsură ce capacitatea bateriei scade - scăderea treptată a fluxului luminos și, odată cu aceasta, o scădere a vizibilității.

Laternele frontale mai puternice sunt folosite de utilizatorii mai pretențioși, iar performanța lor mai mare este de obicei evidențiată și de un preț mai mare.

Diviziunea în funcție de putere:

  • mai puțin de 100 lm - potrivit pentru casă atunci când se întrerupe curentul, cabană, subsol, plimbarea câinelui și oriunde aveți nevoie să fiți văzut
  • 100-400 lm - deja pentru activități mai solicitante, cum ar fi alergarea nocturnă, ciclism, schi fond, schi alpi, camping și alte activități în aer liber.
  • mai mult de 400 lm - pentru cele mai solicitante conditii, pentru sporturi extreme și pentru uz profesional

 

Raza de iluminare

Mai simplu spus, sunt informații despre cât de mult poți străluci asupra modului selectat cu o anumită lanternă.

Pentru activități normale, cum ar fi șederea la cabană, iluminatul în jurul casei, plimbările, plimbările de seară în parc, raza de acțiune de 50 de metri este suficientă.

Pentru activități mai solicitante - ciclism, alergare, schi fond etc., alegeți o lanternă cu o strălucire mai mare.

În cele mai multe cazuri, raza de acțiune poate fi ajustată în timpul activității datorită multiplelor moduri de iluminare.

Cu cât doriți o rază de acțiune mai mare, cu atât mai puternică trebuie să fie lanterna frontală, iar cu atât mai mare va trebui să aibă un flux luminos mai mare și din păcate, de multe ori o durată de iluminare mai mică.

 

Rezistența maximă

Absolut un parametru cheie. Fără energie, lanterna frontală nu va lumina asupra ta. Indicația arată cât timp va rămâne aprinsă lanterna în modul selectat înainte ca fluxul luminos să scadă sub o anumită limită.

Din păcate, există diferențe uriașe între datele producătorilor.

În cazul produselor ieftine "fără nume", acestea oferă adesea valori care indică timpul necesar pentru ca lanterna să se stingă complet, dar nu iau în considerare faptul că mult mai devreme vizibilitatea este deja atât de scăzută din cauza puterii reduse a lanternei (baterie descărcată) încât dispozitivul este efectiv inutilizabil. 

Producători renumiți de faruri (de ex Petzl, Ledlenser, Beal) de obicei stabilesc valori care reflectă durata reală de viață utilă a lanternei, adică timpul pentru care lumina acesteia va fi atât de puternică încât vă va oferi totuși o imagine de ansamblu suficientă a terenului înconjurător.

Tipuri surse de alimentare

Tipul de alimentare selectat depinde în principal de gradul și metoda de utilizare.

Cele mai comune tipuri de surse de alimentare:

  • baterii tip monedă
  • baterii AAA
  • baterii AA
  • baterii cu litiu (CR123A)
  • acumulator Li-ion (18650)

Așa-numitele baterii de tip monedă sunt folosite doar la lanternele mai puțin puternice sau la cele de dimensiuni mai mici. De obicei, puteți folosi astfel de laterne doar pentru iluminatul de bază, fie acasă, fie într-o călătorie.

Bateriile AA și AAA sunt cele mai frecvente opțiuni de alimentare. Sunt ieftine și accesibile. De asemenea, pot fi înlocuite cu ușurință. Lanternele cu baterii AA și AAA sunt ușoare, potrivite pentru utilizarea de zi cu zi, drumeții, călătorii și alergare.

Bateriile Li-ion și litiu sunt utilizate în principal la lanternele mai puternice. Aceste baterii nu se descarcă aproape deloc, au o durată de viață lungă, dar sunt mai greu de găsit, aveți nevoie de un încărcător special și sunt mai puțin rezistente la efectele înghețului. Este potrivit pentru alergări lungi, ciclism, expediții, pur și simplu oriunde este nevoie de durabilitate și performanță maximă.

Din ceîn ce mai multe lanterne de înaltă calitate dispun de încărcare micro USB integrată. Acest lucru simplifică foarte mult operarea. După ce ați terminat activitatea, încărcați lanterna frontală, la fel ca și în cazul telefonului mobil, iar în câteva ore este încărcată și gata de folosire. În plus, reîncărcarea de la powerbank poate fi folosită pentru expediții de mai multe zile.

Unele lămpi frontale ultraputernice, mai ales pentru speologie, au o carcasă de baterie detașabilă. Este situat pe ceafa si este conectat la lanternă printr-un cablu.

Câteva sfaturi în încheiere: Să aveți întotdeauna o sursă de alimentare de rezervă, chiar dacă aveți o baterie reîncărcabilă. Acest lucru va evita posibile probleme.

Greutate

Greutatea lanternei este unul dintre parametrii deloc de neglijat. Dacă mergeți într-o excursie scurtă sau într-o ieșire în oraș, câteva grame în plus de greutate nu vă deranjează, dar într-o drumeție mai solicitantă sau într-o călătorie cu avionul, fiecare gram contează. Prin urmare, înainte de a cumpăra, gândiți-vă la motivul achiziției și la utilizarea ulterioară, apoi ajustați selecția în consecință.

 

Durabilitatea lanternei frontale

Lanterna ar trebui să reziste prin urmare, vom fi interesați de rezistența la apă, praf și alte corpuri străine.

Rezistența farului împotriva pătrunderii corpurilor străine (praf) și a apei este indicată de așa-numitul grad de protecție (Ingress Protection) - IP.

Asigurați-vă că alegeți lanterne cu IPx4 (protecție la stropire) mai mari. Cu cât condițiile de utilizare sunt mai exigente, cu atât IP-ul este mai mare.

 

Gradul de protecție IP

Acesta este specificat în așa-numitul cod IP, care constă din caracterele "IP" urmate de două cifre.

Codul IP este definit în IEC 529, adoptat ca EN 60529 și în continuare ca EN 60529, Gradul de protecție al carcasei. Acesta este un parametru recunoscut la nivel internațional.

Prima cifră indică protecția împotriva contactului periculos și a pătrunderii obiectelor străine. A doua cifră indică gradul de protecție înainte de pătrunderea apei.

Tabelul valorilor de protecție:

 

Grad:

 

Protecție împotriva contactului periculos:

 

Protecție împotriva pătrunderii corpurilor străine:

IP 0x fară protecție fară protecție
IP 1x plamă (mai mari de 5x5 cm) mare
IP 2x degetul (mai mare de 1,2x1,2 cm) mic
IP 3x instrument (mai mult de 0,25 cm) mic
IP 4x instrument (mai mult de 0,1 cm) foarte mic
IP 5x prin orice mijloace praf parțial
IP 6x prin orice mijloace praf,total

 

 

Grad:

 

Protecție la pătrunderea apei:

IP x0 fară protecție
IP x1 protejat împotriva scurgerii de apă 1 + 0,5 mm pe minut
IP x2 protejat împotriva scurgerii de apă 3 + 0,5 mm pe minut
IP x3 rezistent la stropi de apă, apă pulverizată vertical la un unghi de 60° pe dispozitiv la o viteză de 10 litri pe minut
IP x4 rezistent împotriva stropilor de apă (în comparație cu x3, apa stropește din toate unghiurile)
IP x5 protejat împotriva stropirii apei, apa este dirijată prin duză în toate unghiurile la un debit de 12,5 l pe minut la o presiune de 30 kN/m² timp de cel puțin 3 minute
IP x6 protejat împotriva pulverizării intense a apei, apa este dirijată prin duză în toate unghiurile la un debit de 100 l pe minut la o presiune de 100 kN/m² timp de cel puțin 3 minute
IP x7 protejat împotriva scufundării în apă - scufundare timp de 30 de minute până la o adâncime de 1 m
IP x8 protejat împotriva scufundarii în apă (în condițiile specificate de producătorul echipamentului)
IP x9 protejat împotriva apei sub presiune (WAP)

Controlul lanternei

Operarea lanternei trebuie să fie cât mai simplă posibil. Importante sunt simplitatea comutării modurilor individuale de iluminare și ușurința cu care se schimbă bateriile.

Testați totul în mod corespunzător. Reglați bine curelele pentru ca lanterna să nu vă cadă de pe cap și să vă strângă.

Recomandăm tuturor celor care se gândesc să cumpere o nouă lanternă să acorde maximă atenție fiecărui detaliu și să nu se teamă să întrebe consultantul, cel mai bine este să testeze produsul direct în magazin.

 

 

Reglarea lățimii conului de lumină

Lățimea conului de lumină determină în mod direct cât spațiu poți ilumina în jurul tău. Adică câtă lumină de la lanternă difuzează în împrejurimi. Cu cât conul de lumină este mai îngust, cu atât puteți ajunge mai departe, dar lumina va fi mult mai puternică și, mai ales în cazul farurilor mai puternice, poate fi incomodă.

Pe de altă parte, un con larg vă oferă o vedere mai bună nu numai a terenului din fața dumneavoastră, ci și a zonei din jurul dumneavoastră. Uneori, însă, lumina împrăștiată în acest fel este insuficientă pentru un răspuns în timp util la o schimbare a terenului în timpul alergării.

 

Lumină roșie

Unele dispozitive sunt echipate cu LED-uri standard și o lumină roșie. Avantajul său este că nu orbește și nu provoacă reflexii ascuțite de lumină de pe suprafețele strălucitoare și netede (gheață, zăpadă, sticlă, apă). Veți fi binevenit dacă alergați împreună cu mai multe persoane și nu doriți să le orbiți cu lumina în față.

Lumina roșie de pe lanternă poate servi bine și în ceață. Dacă doriți să vă creșteți și mai mult vizibilitatea în ceață, schimbați suportul. Dați-l jos de pe cap și fixați-l de centură sau de cureaua pentru piept. Lumina nu va mai străluci atât de mult pe picăturile delicate din fața ochilor și veți vedea mult mai bine și mai departe.

 

Link-uri utile

 

Autor: echipa 4camping.cz

sursă: unsplash.com

Totul despre îmbrăcămintea outdoor

Sfaturi

Produsele din materiale moi,pufoase sunt cadouri care îți vor ține de cald! Informații detaliate găsești în ghidul nostru despre aceste articole de îmbrăcăminte.

Cum să alegeți schiurile de schi alpinism pentru experiențe outdoor de top?

Sfaturi

Sunteți pasionat de schi alpinism și vă gândiți să achiziționați echipament? Atunci am pregătit acest articol pentru voi.

Cum să folosiți busola? Un ghid pentru pasionații de activități outdoor

Sfaturi

Cum să nu te rătăcești niciodată în natură? Citiți articolul nostru și învățați cum să folosiți o busolă.

Selectăm pentru dvs.

Lanternă frontală Zulu Raticate

80 Lei (51.13 %) 39 Lei

Comparare

Lanternă frontală Petzl Tikkina

135 Lei (14.97 %) 115 Lei

Comparare

Lanternă frontală Petzl Tikka

188 Lei (14.97 %) 160 Lei

Comparare

Lanternă frontală Cattara Hornet 130lm COB

32 Lei

Comparare

35 Lei (37.14 %) 22 Lei

Comparare

262 Lei (24.81 %) de la 197 Lei

Comparare