Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Cum se aleg corect pantalonii pentru turism

Alegeți pantaloni outdoor, dar vă pierdeți în multitudinea de materialele, croială și alte caracteristici? Ce ar trebui să știți atunci când îi alegeți? Vă vom sfătui în următoarea parte a seriei „Cum să alegeți?”.


Cuprins

 

Introducere

Trekking-ul ca atare este un concept foarte larg. Poate include atât trekking-ul de mare altitudine, cât și turismul obișnuit, care este complet nepretențios. Fie că veți face pași spre cele mai înalte vârfuri, fie că veți petrece timp mergând pe teren ușor, trebuie să alegeți întotdeauna pantaloniicare să vă ofere un confort excelent pentru condițiile respective. Pantalonii trebuie să se potrivească perfect, să nu ne străngă sau să ne împiedice să ne mișcăm. Gândiți-vă cu atenție la toate detaliile tehnice și la caracteristicile pe care ar trebui să le aibă pantalonii și cumpărați-i întotdeauna cei mai utili pentru activitatea respectivă. 

 

Stratificarea hainelor 

În primul rând, să vorbim despre izolația termică, care este, de asemenea, importantă atunci când alegeți pantalonii. Deseori trebuie să decidem cât de călduroși ar trebui să fie pantalonii noștri și cum să ne asigurăm că a) nu ne va fi prea rece sau b) nu ne va fi prea cald. Pentru a face acest lucru, este bine să cunoașteți așa-numitul sistem de stratificare a hainelor, dar pentru pantaloni este suficient să înțelegeți primul strat. Vara de obicei nu este necesar, dar de îndată ce se răcește și vine iarna avem nevoie și de stratul de sub pantaloni

1. stratul include lenjerie de corp din lână merinos (pentru mișcări mai pasive, cum ar fi drumețiile) sau sintetice (pentru drumeții solicitante sau alergări intense). Ideal ar fi o combinație a ambelor materiale, care să pună în valoare avantajele ambelor. Vom dedica restul articolului celui de-al doilea strat.

Stratificarea îmbrăcăminții include:

 

 • Primul strat (de aspirație) - lenjerie funcțională sau lenjerie termică
 • Al doilea strat (protector) - pantaloni

 

 

imagine: colanți funcționali pentru femei Colanți Helly Hansen W Lifa Merino Midweight

 

 

Alegerea pantalonilor de trekking în funcție de parametrii

Este practic la fel ca orice alt articol de îmbrăcăminte. Aveți nevoie ca pantalonii nu numai să se potrivească perfect, ci să aibă și alte funcții. Iar pantalonii de trekking ar trebui să dureze mai mult decât pantalonii obișnuiți de oraș. Să trecem în revistă diferențele de bază pentru pantaloni. 

 1. După gen
 2. Material
 3. Greutate
 4. Impermeabilitate
 5. Rezistența la vânt
 6. Dimensiunea și lungimea

 

1. După gen

Datorită diferențelor semnificative dintre anatomia corpului feminin și cea masculină, este de preferat să alegeți modelele concepute special pentru acel gen. De exemplu, pantalonii de drumeție pentru femei vor fi mai cambrați, adaptați unui organism mai friguros (Femeile sunt adesea mai friguroase decât bărbații). Pantalonii unisex „universali” nu se adaptează pe deplin anatomiei nici unuia dintre sexe, ceea ce poate limita funcționalitatea generală a pantalonilor.

poza: pantaloni bărbătești Pantaloni cargo Columbia Silver Ridge™ II și pantaloni de damă Pantaloni High Point Gale 3.0 Lady

 

2. Material

Materialul este foarte important, iar la pantaloni în special. Este ultimul strat care ar trebui să te protejeze de toate elementele climaterice și, chiar dacă ți se potrivesc bine, s-ar putea să nu fi "câștigat” lupta încă. Materialele funcționale, ca și în cazul lenjeriei de corp tehnice sau a gecilor și hanoracelor, trebuie utilizate corect, iar atunci când funcționează bine, este o plăcere să ieși în natură cu acești pantaloni. 

 

Urmărirea prognozei meteo este recomandată!

Dacă sunteți în căutarea unor pantaloni pentru vreme bună, alegeți pantaloni ușori, respirabili, fără un strat hidrofug. Ideal cu protecție UV. Chiar dacă vremea este frumoasă, este posibil ca pantalonii să se ude, fie prin transpirație, fie prin bălăceala într-un pârâu etc. În aceste cazuri, este cu siguranță o idee bună să alegeți pantaloni cu uscare rapidă, care vă vor asigura că veți fi din nou uscat în curând. Pentru vreme bună, alegeți pantaloni ușori, de exemplu din pânză, in sau bumbac.

poza: pantaloni de dama Chillaz Jessy

 

Pevreme mai rece ,hainele din materiale sintetice sau din bumbac, dar tratateîntr-un anumit fel, vor fi și ele de folos. Pantalonii căptușiți pe interior sunt perfecți pentru a proteja împotriva frigului. Pantalonii de treekking Softshell oferă o senzație de căldură, rezistență mecanică (cu o rezistență medie sau mai mare la apă) și, în general, nu lasă să treacă curenții de aer. Softshell este disponibil într-o membrană mai puțin respirabilă sau într-o versiune țesută mai respirabilă.

poza: pantaloni de dama Silvini Fasano

 

Pentru condiții cu umiditate foarte ridicată (tropice, subtropice), materialul cel mai potrivit este foarte respirabil, foarte ușor, plăcut, ideal cu uscare rapidă (veți aprecia acest lucru când veți transpira sau vă veți uda). Sunt disponibili si pentru cei mai pretentiosi și pantaloni cu tratament împotriva insectelor.

 

Diviziunea de bază a materialelor în tabel:

 

Tipuri de material

 

Pro

 

Contra

Poliamidă Durabilitate, rezistență, flexibilitate absorbție mai mică de umiditate
Poliester

Materiale sintetice de bază, stabilitatea formei, stabilitatea culorii, rezistență, respirabilitate

absorbție mai mare de apă și, prin urmare, mai puțină izolație termică, trebuie spălat des (reține mirosurile)

 

Polipropilenă

Ușoar, nu absoarbe transpirația, se usucă rapid, rezistent la mucegai, durabil, puternic, flexibil, izolează excelent, rezistent la culoare.

 

Preț de achiziție mai mare, varietate mică de culori
Spandex

Elasticitate ridicată pentru o izolare perfectă fără a restricționa mișcarea corpului

Trebuie să fie în proporții ideale cu alte materiale (polipropilenă, poliester), altfel le limitează proprietățile bune
Bumbac

Foarte plăcut la purtare

Absorbție mare de umiditate și, prin urmare, proprietăți izolante foarte slabe, se usucă foarte lent

Fleece (căptușeală)

Material izolant foarte bun, ideal în combinație cu poliamidă și elastan

În combinație greșită, puțin rezistent la abraziune
Softshell

Proprietăți izolante decente, rezistență la abraziune, elasticitate

Ca strat superior, nu face minuni și se udă repede, ideal doar în combinație cu o membrană
Fibre de bambus

Izolează și elimină transpirația de pe corp, cu uscare rapidă, rezistentă la mirosuri, rezistentă la UV, rezistență la culoare

Rezistență mică la abraziune

 

3. Greutate și capacitate de ambalare

Greutatea pantalonilor merge mână în mână cu ambalarea. Orice pantalonisuplimentari pe care îi împachetați înseamnă greutate extra în rucsac. Deci, volumul și greutatea rezultată joacă un rol important. Pentru copiii mai mici trebuie să purtăm adesea două perechi de pantaloni în plus, iar pentru adulți aceștia sunt așa numiții pantaloni de deasupra, adică pantaloni impermeabili ușori pe care îi îmbrăcăm peste cei originali atunci când începe să plouă. Așadar, gândește-te bine la perechile pe care le împachetezi, astfel încât să nu ocupe prea mult spațiu în rucsac și să fie, de asemenea, de o calitate și durabilitate suficientă. 

 

4. Impermeabilitate

Același lucru este valabil pentru alegerea pantalonilor ca și pentru a gecilor de drumeție. Depinde foarte mult de locul în care mergeți, de vremea pe care o veți avea și de activitățile pe care le vețiface. În acest articol, ne ocupăm doar de trekking, dar acesta poaet fi împărțit în drumeții ușoare, dar și drumeții de munte înalt și, prin urmare, mai solicitant din toate punctele de vedere. În acest caz, rezistența la apă este foarte importantă. În cazul în care expedițiile sunt doar vara și nu sunt solicitante (o excursie cu copii mici în jurul cabanei), nu trebuie să vă faceți griji atât de mult în privința impermeabilității. Călătoriile mai lungi, totuși, necesită echipament care nu vă va lăsă uzi în mijlocul sălbăticiei. Cu toate acestea, montignarzii experimentați știu cum să se sfătuiască și să se pregătească în avans, nu-i așa?

Celmai ușor tip de pantaloni care sunt impermeabili sunt așa-numiții pantaloni de schimb ultraușori. Îi purtați în rucsac și când începe să plouă, despachetați și îi îmbrăcați repede peste stratul superior. De asemenea, ar trebui să aibă un șiret în partea de jos a pantalonilor, astfel încât apa să nu ajungă la picioare. Pot avea o impermeabilitate din ce în ce mai mare (vom ajunge la asta), mână în mână cu respirabilitatea. Rețineți că coloana de apă (valoarea măsurată în condiții de laborator ne spune cât de mare este presiunea apei până când materialul lasă să treacă trei picături de apă) ar trebui să fie mai mare pentru a fi siguri de impermeabilitate (adică în jur de 10.000 și peste). Cu siguranta aici Merită să investești în tehnologie pentru că ai o soluție imediată pe care te poți baza 100%

imagine: pantaloni de schimb ușori pentru femei Pantaloni PreCip Eco de la Marmot Wm

Pantalonii clasici de trekking ar trebui să fie impermeabili doar dacă considerați că este o caracteristică necesară și esențială. În alte cazuri, este o idee bună să luați doar pantaloni impermeabili ușori pentru a vă schimba. Țineți cont de faptul că un finisaj impermeabil (căptușeală) sau o membrană este bună, dar odată ce vă aflați la temperaturi de vară, vă veți încălzi. Permeabilitatea la vapori a oricărui tratament impermeabil (sau membrană) este scăzută, iar cu cât coloana de apă este mai înaltă, cu atât pantalonii sunt mai puțin respirabili. 

imagine: pantaloni de drumeție pentru bărbați Loap Urek

 

Rezistența ridicată la apă a materialului nu a apărut ”din senin”. Pentru a obține o rezistență ridicată la apă și o bună protecție împotriva ploii, materialele trebuie să fie îmbunătățite, modernizate, modificate într-un anumit fel, ceea ce se poate face în trei moduri diferite:

 • ajustare DWR (abreviere eng.) Double Water Repellent) - tratament chimic, tratare chimică a materialului, poate fi imaginat ca o impregnare de lungă durată. 
 • Acoperire - rezistență mai mare decât a tratamentului DWR, respirabilitate mai scăzută, durabilitate limitată. Materialul netratat este tratat prin aplicarea unui material exterior (de obicei, poliuretan, care se caracterizează printr-o rezistență ridicată la apă și oferă o durată de viață mai lungă și o rezistență mai mare la apă în comparație cu tratamentul DWR, dar este, de asemenea, mai scump și mai puțin respirabil). În plus, acest strat se poate dezlipi, rula în timp și, în cele din urmă, se poate pierde în timp.
 • Membrana - este un fel de folie, un material special care, ca și învelisul, este laminat pe stratul inferior al materialului superior, dar spre deosebire de învelis este mult mai rezistent la apă, are o durată de viață mult mai mare și de obicei o respirabilitate mai bună, dar este mult mai scump.

 

Pur și simplu spus: sunt materiale care au o mai bună respirabilitate și sunt materiale care au o rezistență mai bună la apă. În funcție de activitate, se alege membrana potrivită. Există și membrane care au aceleași valori sau foarte asemănătoare, adică cele deja menționate, de exemplu 15.000/15.000 (în milimetri) sau 15/15 (în metri), care sunt adesea pentru geci.


Este important să alegem o astfel de îmbrăcăminte care să fie suficientă și potrivită pentru activitatea noastră. Majoritatea clienților obișnuiți pot fi mulțumiți cu o coloană de apă de 10.000 mm și 10.000 g/m2 pentru 24 de ore de respirabilitate. În cazul activităților mult mai solicitante, este necesar să alegeți îmbrăcăminte semnificativ mai respirabilă, iar în condiții meteorologice mai proaste, materialul este mai impermeabil (peste 20 - 25 mii, în cazul Gore-Tex, care merge și mai sus din punct de vedere al rezistenței la apă).

Fig .: pantaloni cu membrană pentru bărbați Pantaloni High Point Teton 3.0

 

5. Rezistență împotriva vântului

Așa-numita rezistență la vânt, poate fi deosebit de importantă pentru unele activități capacitatea materialului de a proteja corpul de acel curent de aer. Acest parametru trebuie luat în considerare mai ales oriunde ne deplasăm cu viteză mare, sau oriunde ne așteptăm la un grad mai mare de vânt (turism alpin).


Materialele adaptate acestor condiții sunt adesea denumite wind block, wind stop, wind stopper etc. Prin urmare, dacă întâlniți una dintre aceste denumiri în specificația produsului, puteți fi sigur că este o îmbrăcăminte rezistentă la vânt.


Pantalonii rezistenți la vânt sunt prevăzuți cu panouri respirabile la spate pentru a preveni răcirea și supraîncălzirea corpului în același timp. În partea din față, de exemplu, va exista un anumit material izolat, prin care nu trece aerul. Producătorii lucrează cu materiale în combinații adecvate pentru a obține rezultatul optim pentru activitatea respectivă.

poza: jambiere de dama rezistente la vant Craft ADV Essence Wind

 

6. Dimensiunea și lungimea

Pantalonii de trekking sunt disponibili în diferite lungimi, și anume pantalonii de trekking lungi clasici, pantaloni de drumeție ¾ și pantaloni scurți. Mulți clienți vor aprecia așa-numitele lungimi extinsesau, dimpotrivă, scurte ale pantalonilor. Din nefericire, producătorii "mari" nu au capacitatea de a produce acești pantaloni special lungi, așa că, dacă sunteți în căutarea unor pantaloni mai scurți sau mai lungi decât cei standard, va trebui să căutați în gama producătorilor "mici".


O caracteristică practică este reprezentată de secțiunile detașabile ale cracului, datorită cărora puteți folosi un pantalon atât în versiunea scurtă, cât și în cea lungă. Așa că puteți uita de rularea pantalonilor la temperaturi mai ridicate - desfaceți doar o bucată și aveți pantalonii scurți.

img. :Pantaloni bărbați Husky Pilon M

 

Sfaturi utile în încheiere

Ca bonus, câteva cuvinte care merită reamintite. 

 • Respectați regulile de întreținere corectă, urmând instrucțiunile de pe eticheta pantalonilor. Nerespectarea regulilor poate cauza deteriorarea ireversibilă a materialului textil. Detergenții nu numai că îndepărtează murdăria, ci și restabilirea funcționalității îmbrăcăminții (restaurează respirabilitatea, rezistența la apă sau proprietățile de izolare termică). Folosiți numai detergenți concepuțipentru haine outdoor. Evitați orice înălbitori, balsamuri, parfumuri de rufe etc. - pot deteriora permanent îmbrăcămintea.
 • Evitați lenjeria intimă din bumbac, mai ales în condiții solicitante de iarnă . Absoarbe transpirația, umezește, elimină toată căldura din corp și nu se poate usca rapid. Pur și simplu nu vrei asta.
 • Îmbrăcați-vă în mod corespunzător, mai ales în condiții dificile. Este calea către un confort ideal (nu vă va fi frig sub pantaloni, nu veți simți frigul inconfortabil).

poza: pantaloni barbatesti Pantaloni Ortovox Bacun M, pantaloni barbatesti Loap Lekan și pantaloni pentru bărbați Pantaloni Softshell Ortovox Westalpen M

 

poza: pantaloni de dama Pantaloni ușori Ortovox Piz Selva W si pantaloni de dama Pantaloni Ortovox Brenta W

 

Link-uri utile

 

Autor: Radek Martinek

sursă: unsplash.com , arhiva autorului

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Cum să scăpați de mirosul urât din încălțăminte

Sfaturi

Mirosul urât din pantofi. Frumos subiect. Nu miroase bine, nu vrei să vorbești despre el, nu evocă sentimente plăcute. Unii oameni au de-a face cu el în fiecare zi, alții sunt surprinși de mirosul urât doar rareori. Combateți-l împreună cu noi!

8 pași pentru a avea grijă de cortul tău în timpul și după sezon

Sfaturi

Era timpul să împachetăm cortul și să ne întoarcem din natură înapoi la casele noastre. Pentru ca cortul dvs. să pornească din nou la drum spre noi aventuri și să îl păstrați în formă maximă, oferiți-i un pic de grijă.

Selectăm pentru dvs.

225 Lei (9.78 %) 203 Lei

Comparare

390 Lei (11.79 %) 344 Lei

Comparare

Colanți femei 3/4 Loap Mafia

110 Lei (21.68 %) 86 Lei

Comparare

110 Lei (9.84 %) 99 Lei

Comparare

Pantaloni bărbați Hannah Blog II

258 Lei (16.67 %) 215 Lei

Comparare

555 Lei (5.95 %) 522 Lei

Comparare

650 Lei (28.77 %) de la 463 Lei

Comparare

544 Lei (36.19 %) de la 347 Lei

Comparare