Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum să alegeți corect îmbrăcămintea pentru schi fond

Pentru a vă ajuta să vă bucurați din plin de peisajul alb al zăpezii, am adunat câteva sfaturi despre cum să vă alegeți hainele pentru schi fond.


Obsah

Îmbrăcarea confortabilă pentru sporturile de anduranță poate fi o provocare. Și cum rămâne cu sporturile de iarnă în aer liber în mediul rural? Alegerea corectă a îmbrăcămintei vă poate îmbunătăți adesea performanța. Iarna a sosit în sfârșit în forță, așa că am adunat câteva sfaturi despre cum să alegeți îmbrăcămintea pentru schi fond, astfel încât să vă bucurați la maximum de peisajul înzăpezit. 

 

Stratificarea

Pentru a vă îmbrăca adecvat pentru schi fond, trebuie să vă gândiți mai întâi la modul în care se pierde căldura din corp. Există trei mecanisme care cauzează pierderea de căldură:

- radiație

- umiditate

- scurgere 

   

 

Cum se alege îmbrăcămintea outdoor?

Fie că faceți drumeții, sporturi de interior, alergări, cățărări sau pur și simplu vă bucurați de o plimbare, ar trebui să fiți întotdeauna bine îmbrăcați. Dacă vrei să te îmbraci foarte eficient, ar trebui să urmezi stratificarea corectă a hainelor. Suntem aici cu un articol care explică acest proces!

>>> Mai multe detalii <<<

Alegerea corectă a straturilor va îmbunătăți gestionarea căldurii corpului. Primul lucru pe care ar trebui să îl purtați este o lenjerie funcțională. Lenjeria de corp termică trebuie să se potrivească bine, să îmbrățișeze corpul și să vă creeze o a doua piele pentru a preveni radiațiile de căldură. Mai presus de toate, capacitatea sa de a îndepărta umezeala de pe corp este o caracteristică cheie, astfel încât vă protejează și de umiditate.

O geacă vă va ajuta să vă protejați de curenții de aer pe vreme rece, iar un hanorac pe vreme mai caldă. Între aceste două straturi principale puteți purta în mod normal un hanorac cu glugă din fleece sau o altă piesă de lenjerie de corp termică, de exemplu, pentru a vă oferi un strat izolator suplimentar, astfel încât să vă fie cald și la temperaturi sub zero grade. 

Atunci când alegeți îmbrăcămintea, țineți cont întotdeauna de intensitatea mișcării, de lungimea traseului și de condițiile meteorologice. De asemenea, este important de reținut că, atunci când faceți schi fond, corpul dumneavoastră lucrează în mod constant și se încălzește continuu. Prin urmare, ar trebui să alegeți întotdeauna cu un strat mai puțin, astfel încât să vă fie puțin mai răcoare înainte de a începe. Corpul tău se va încălzi după câteva minute de exerciții și vă va fi suficient de cald. Nu este nimic rău în a pune în rucsac un strat de haine în plus, mai ales în zonele montane, vremea se poate schimba rapid și s-ar putea să vă fie mai frig dacă faceți o pauză mai lungă. 

 

Lenjeria funcțională

Baza pentru o stratificare eficientă este lenjeria de corp funcțională. Materialele pentru lenjeria de corp termică pot fi împărțite în fibre naturale, sintetice și o combinație de fibre sintetice și naturale. Toate cele trei categorii au avantajele și dezavantajele lor. Ca întotdeauna, depinde de nevoile individuale în funcție de intensitatea mișcării și de nivelul de transpirație.

Schiul fond este un sport de anduranță care necesită mișcare constantă. Pentru acest sport de iarnă, vă recomandăm lenjeria de corp funcțională din lână merinos. Fibrele naturale au o termoreglare excelentă și elimină foarte bine transpirația, având în același timp o funcție antibacteriană, astfel încât bacteriile nu se înmulțesc și nu este nevoie să spălați lenjeria după fiecare activitate. Lâna Merino este un material ideal pentru sporturile de anduranță, dar este ceva mai puțin receptivă în cazul unei mișcări prea active..

La început, lâna merino se poate zgâria ușor pe corp, dar dacă spălați lâna merino într-un produs conceput pentru acest tip de fibră, puteți elimina în mod semnificativ slăbiciunea acestui material. 

 

 

Tip material

 

Plusuri

 

Minusuri

Sintetic

+absoarbe repede transpirația

+se usucă repede

+elasticitate bună

+fibrele se vopsesc bine

-reține mirosurile urâte

Fibră naturală

+antibacterian în mod natural

+încălzețte și udă

+ignifugat

+nu reține mirosurile urâte

-absorbția ridicată este mai puțin potrivită pentru activități intensive

-fibrele sunt mai greu de vopsit

-pot provoca o senzație de "zgâriere"

 

   

 

Oile știu cel mai bine, e clar se ”îmbracă” în merino.

Merino este inclus în șosetele testate deoarece nu există un material mai bun pentru a adăuga atât de multă căldură și confort. Lâna Merino provine de la o rasă de oi care a fost crescută în regiunile muntoase din Spania în secolul al XVIII-lea.

 

>>> Mai multe detalii <<<

 

 

Geaca pentru schi fond 

Geaca ideală ar trebui să servească drept al treilea strat și să nu lase frigul de afară să pătrundă, dar în același timp nu ar trebui să împiedice activitatea hainelor deja stratificate, adică să fie respirabilă și să absoarbă transpirația de pe corp spre exterior. De asemenea, trebuie să acordați atenție aderenței la corp și elasticității materialului în care vă veți mișca confortabil brațele. Buzunarele de pe șolduri vă vor fi cu siguranță utile, vă puteți depozita cheile, telefonul, batonul energetic și, în unele cazuri, o sticlă mai mică.

În general, softshell-ul este adesea recomandat pentru schi fond, deoarece este respirabil și are proprietăți izolatoare bune. O necesitate atunci când se practică schi fond este și materialul elastic pe care îl oferă în mod clar softshell-ul țesut. Printre celelalte avantaje ale sale, puteți include și o impermeabilitate relativ decentă, astfel încât să puteți face față cu siguranță unei mici ploi de zăpadă fără nicio problemă, dar pentru o plimbare mai lungă în ninsoare este mai bine să alegeți softshell în combinație cu o membrană. Membrana softshell asigură o mai bună rezistență la vânt și apă.

Protecția perfectă pentru vreme extremă este asigurată de membrana windstopper, care blochează vânturile reci și, în același timp, poate lucra bine cu umiditatea din interior. Pe vreme mai caldă, un hanorac vă va fi de folos. Deși nu este ideal pentru ploaie, hanoracul este ușor și ușor de împachetat, astfel încât îl poți împacheta confortabil într-un rucsac mai mic. 

   

 

Totul despre softshell

La ce vă gândiți când auziți cuvântul material versatil pentru exterior? Cei mai mulți oameni cu experiență în drumeții vor spune softshell. Nu pot decât să fiu de acord cu acest lucru. Care este farmecul său și are vreun dezavantaj?

>>> Mai multe detalii<<<

 

Pantaloni 

Atunci când alegeți pantalonii, asigurați-vă că aveți o croială și o elasticitate maximă pentru a asigura o mișcare fără restricții. Ca și în cazul gecilor, materialele universale sunt softshell sau, pentru condiții nefavorabile, softshell cu membrană. În funcție de intensitatea mișcărilor și de lungimea traseului, alegeți gradul de izolare a pantalonilor. Pentru curse sau sesiuni de antrenament intens, veți avea nevoie de un grad mai mic de izolare și de mai multă elasticitate, pe de altă parte, pentru plimbări alegeți un grad mai mare de izolare.

Panourile de ventilație din plasă ale pantalonilor sunt un ajutor practic în mișcarea de intensitate ridicată. Le veți găsi de obicei în partea din spate a genunchilor, iar scopul lor este de a disipa excesul de căldură. Pantalonii ar trebui să vă vină perfect și să vă permită să vă mișcați liber,nu trebuie să vă strângă nicăieri atunci când vă aplecați. Buzunarele cu fermoar pot fi, de asemenea, utile. 

În gama pentru femei veți găsi, de asemenea, variante de fuste de iarnă, care au devenit în ultima vreme un accesoriu funcțional din ce în ce mai popular. În primul rând, sunt foarte ușoare și ușor de desfăcut și de scos, așa că le puteți pune în rucsac și le puteți folosi atunci când doriți să vă încălziți. Fustele permit libertatea de mișcare, menținând în același timp corpul cald la nivelul coapselor și al feselor. În plus, puteți completa fusta cu orice pantaloni de schi fond sau colanți izolați. 

 

Capul,mâinile și picioarele la cald 

Alegeți șosete mai înalte pentru a vă proteja picioarele de frecarea cu căptușeala interioară a pantofilor. Concentrați-vă și asupra materialelor, deoarece trebuie să îndepărtați transpirația de pe corp și să o duceți pe picioare. De asemenea, picioarele trebuie să rămână uscate și calde. Șosetele din lână Merino pot fi o alegere excelentă, deoarece au capacitatea de a vă menține cald chiar și în condiții de umiditate ușoară. 

Atunci când alegeți mănuși pentru schi fond, trebuie să acordați atenție căldurii și rezistenței la apă. Mănușile cu degete cu o aderență bună și bucle pentru fixarea bețelor de schi sunt o alegere bună.

Nu uitați de protecția capului. Dacă fruntea și urechile vă sunt expuse, riscați să răciți neplăcut sau să faceți sinuzită. Poți folosi o căciulă de schi fond sau o bentiță de iarnă, de asemenea din materiale funcționale care se usucă rapid. De asemenea, este important să se potrivească bine pe cap. 

   

 

Câteva trucuri pentru a învinge frigul

Nu contează dacă aștepți tramvaiul, dacă îți fixezi legăturile de snowboard în fața unui câmp frumos de zăpadă sau dacă te pregătești de o noapte sub un vârf înzăpezit, vrei să îți fie cald oricând.

>>> Mai multe detalii <<<

 

Cu ce să completăm setul de schi fond?

Puteți adăuga ochelari de schi fond la echipamentul dumneavoastră pentru a vă proteja ochii de vânt, zăpadă, raze UV și pentru a vă menține ochii la căldură. Ochelarii de protecție nu trebuie să se încețoșeze, așa că luați în considerare calitatea ventilației atunci când alegeți. 

Un rucsac sau o geantă pentru rinichi este, de asemenea, o alegere bună pentru schi fond. Pentru un rucsac, țineți cont de nivelul de ventilație, altfel funcționalitatea gecii poate fi suprimată. La fel ca în cazul alergării sau al altor sporturi de anduranță, un sistem de hidratare pentru completarea lichidelor pe traseu poate funcționa bine, dar un tub devine impracticabil dacă temperatura scade sub zero grade. De asemenea, țineți cont de greutatea rucsacului, astfel încât să nu vă îngreuneze prea mult atunci când vă deplasați. De asemenea, puteți utiliza o borsetă, care are cel mai mare avantaj de a avea o suprafață minimă în contact cu corpul.

 

Cum să faceți alegerea corectă?

Atunci când alegeți hainele, trebuie să țineți cont de nevoile dumneavoastră individuale, de condițiile meteorologice, de intensitatea exercițiilor fizice și de lungimea traseelor pe care le parcurgeți. Unii oameni îngheață atunci când temperatura este aproape de zero grade, alții se simt bine la temperaturi mult sub zero grade. Alții transpiră mult, alții deloc. Dacă luați în considerare toate nevoile  individuale, nimic nu vă oprește să alegeți haine cu care să vă bucurați să plecați la drum. 

 

Link-uri utile

 

Autor: Pavlína Horňáková

Surse: pixabay.com

5 pași simpli pentru a îndepărta ceara de pe haine

Sfaturi

Ați murdărit hainele cu ceară și nu o mai puteți îndepărta? În articolul nostru vei găsi câteva sfaturi despre cum să cureți îmbăcămintea!

Cum se aleg rachetele de zăpadă?

Sfaturi

Îți place să fii la munte mai mult decât acasă, dar când pătura albă se așterne, simți că sezonul tău s-a terminat? Vă înșelați, terenul acoperit de zăpadă nu este doar pentru schiorii montani. Rachetele de zăpadă sunt cele care te readuc pe traseu.

Există o lungime universală pentru bețele de schi fond?

Sfaturi

Pentru un începător complet, cu siguranță nu va fi nevoie să cumpărați mai multe perechi de bețe și chiar și copiii care abia încep să se inițieze în schi fond se vor descurca bine cu o singură pereche. Pentru toți ceilalți, lungimea bețelor de schi fond trebuie aleasă pe baza mai multor aspecte.

Selectăm pentru dvs.

Căciulă cu lanternă frontală Extol Light

57 Lei (14.04 %) de la 49 Lei

Comparat

Căciulă de iarnă Sherpa Beanie Mono

71 Lei (35.21 %) de la 46 Lei

Comparat

100 Lei (51 %) 49 Lei

Comparat

Căciulă copii Kama B90

173 Lei (38.15 %) 107 Lei

Comparat

38 Lei (52.63 %) de la 18 Lei

Comparat

Căciulă de iarnă Sherpa Serena

102 Lei (36.27 %) de la 65 Lei

Comparat

217 Lei (33.18 %) 145 Lei

Comparat