Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Cum să alegi încălțămintea pentru alergarea de trail

Cum se aleg pantofii de alergare pentru terenuri ușoare și grele? Ce încălțămintese potrivește pe traseele de pădure, dar și pe cele de munte, astăzi vom afla pe baza experienței scrise de Marcel Fronko.


Cuprins

Diferența dintre pantofii de alergare pentru asfalt și cei pentru off-road constă în principal în talpă și în rezistența și durabilitatea materialelor. Pe asfalt alerg cu Ultraboost de la Adidas, care sunt foarte ușori, respirabili, rapizi și instabili. Asta nu contează pe asfalt drept. Dar ce pantofi să alegem atunci când vrem să alergăm pe teren accidentat, adesea umed până la noroi? Răspunsul este încălțăminte de trail running. 

 

Încălțăminte de alergare pentru drumuri bătătorite și pietruite

Pentru terenuri ușoare, adică drumuri pavate de pădure și pietruite, adesea cu sol umed, vă recomand pantofii de trail MIZUNO WAVE DAICHI 6. Acești pantofi de trail sunt ideali pentru a alerga în pădure și pe drumuri cu pietriș în afara orașului. Datorită modelului de pe talpă, pantofii au o aderență excelentă și nu alunecă nici măcar pe terenuri abrupte și accidentate. În comparație cu Ultraboost, aceștia sunt considerabil mai rezistenți și mai puternici, dar acest lucru nu le afectează decât în mod minim greutatea și comfotul atunci când sunt purtați.  Am alergat de câteva ori în modelul Daichi pe asfalt și am fost foarte plăcut surprins de confortul pe suprafețe dure, chiar și după o alergare de două ore.

   

 

Cum să vă echipați pentru o alergare de lungă durată

Vă place să alergați și să încercați trasee mai lungi? Atunci să începem - veți găsi tot ce aveți nevoie în acest articol.

>>> Mai multe detalii <<<

 

Pentru terenuri mai ușoare vă recomand, de asemenea, un pantof de trail ușor de la compania franceză HOKA, în special modelul Hoke One One Torrent 2. Acesta absoarbe excelent șocurile și transferă maximum de energie la revenire. Acesta este un model popular printre alergătorii profesioniști.

Ultimul sfat este un pantof de alergare de la populara marcă Inov-8, mai exact Parkclaw 260 M, care oferă o aderență bună în teren și un confort pe care îl vei aprecia mai ales pe traseele lungi. Îl recomand tuturor celor care au nevoie de un pantof mai lat în zona degetelor și a arcadei.

 

Cu membrană sau fără? 

Mulți pantofi de trail oferă o membrană GORE-TEX. În caz de frig și ploaie, picioarele dvs. vor rămâne complet uscate și calde. Dar dacă ploaia este mai puternică și zăpada mai adâncă, nici măcar o membrană nu vă va ajuta. Apa va pătrunde în pantof prin marginea cizmei, în jurul gleznei.În condiții mai calde, această proprietate este nedorită. Picioarele transpiră mai mult și sunt de multe ori mai predispuse la vezicule. Dacă aveți nevoie de un pantof de alergare de iarnă cu membrană, vă recomand modelul Lycan GTX de la brandul italian La Sportiva. Talpa intermediară cu spumă EVA absoarbe perfect șocurile. Talpa exterioară poate fi completată cu crampoane, care asigură stabilitate pe zăpadă și gheață.

Un alt pantof interesant este Salomon Wildcross GTX, conceput pentru terenuri montane mai tehnice. Modelul adânc multidirecțional Contagrip oferă aderență și tracțiune ridicată pe teren alunecos și noroios. Membrana GORE-TEX se ocupă, de asemenea, de impermeabilizare.

 

Marcel Fronko

El provine dintr-un mic sat de sub Kriváň, în Munții Tatra . Încă din copilărie a fost îndemnat la drumeții, munți și natură, dar a durat câțiva ani până când s-a îndrăgostit cu adevărat de munți. Cu toate acestea, dragostea sa pentru ei crește din ce în ce mai mult în fiecare an, după cum o demonstrează ascensiunea sa pe vârful de 6.000 de metri din Bolivia - Huayna Potosí.

Dintre numeroasele țări pe care le-a vizitat, amintirile sale preferate sunt Guatemala, Canada, Chile, Costa Rica, Peru, Vietnam, Norvegia și Burma.

El descrie călătoria sa de trei luni din Lima, Peru, până la Punta Arenas, în sudul Chile, într-o carte intitulată 90 DNÍ JUŽNE.

În timpul călătoriilor sale folosește autostopul și campingul și îi place să aibă un echipament de bună calitate, ușor și funcțional, pe care să se poată baza întotdeauna.


Mai mule puteți citi pe elmundo.sk.

 

Încălțăminte pentru teren dificil

Ultima categorie este încălțămintea care se apropie de cea de drumeție/trekking. Acest tip de încălțăminte este conceput pentru terenuri stâncoase de munte. Se caracterizează printr-un model de talpă adâncă, un material durabil și o construcție mai rezistentă care asigură stabilitate pe teren dificil. Alegerea ideală este modelul Salomon Xa Pro 3D V8 Gtx Wide. Tehnologia 3D Advanded Chassis ajută la optimizarea direcției de mișcare și a utilizării energiei, precum și la asigurarea unei încălțări sigure, stabile, dar receptive.

 

Calea de mijloc este de aur 

Dacă doriți să alergați pe trasee asfaltate, dar și pe trasee mai ușoare și nu doriți să investiți în mai multe perechi de pantofi, există compromisuri, desigur, dar întotdeauna în detrimentul confortului, vitezei și stabilității. În general, este mai ușor să alergi cu pantofi de trail pe asfalt decât invers. Bazându-mă pe propria experiență, vă recomand colecția MIZUNO WAVE DAICHI. Sunt ușori, rapizi, au un model ușor adânc care nu încurcă pe asfalt și rezistă bine pe teren. În plus, răspund bine la impacturi datorită tehnologiei wave, realizată dintr-o combinație de două materiale.

 

La ce trebuie să fiți atenți când alegeți

  • încercați întotdeauna toate modelele și ambii pantofi
  • numerotarea poate fi diferită, alegeți pantofii care sunt confortabili atunci când îi încercați.
  • dacă pantoful se potrivește bine, încercați un pantof puțin mai mic și unul puțin mai mare
  • aleargă prin magazin
  • pantofii trebuie să se potrivească exact, dar nu trebuie să fie prea strâmți. Niciun deget de la picior nu trebuie să atingă interiorul vârfului chiar și atunci când este înclinat 
  • dacă folosiți o talpă ortopedică, luați-o întotdeauna cu dvs. pentru testare
  • pantoful nu trebuie să fie îngust sau prea lat
  • dealerul ar trebui să vă ajute cu drop-ul

   

 

Începem să alergăm 10km în 3 luni

Vreți să începeți să alergați, dar după doar un minut sunteți deja fără suflare? Îți vom da sfaturi despre cum să începi să alergi, astfel încât să poți alerga 10 km în trei luni în siguranță și cu plăcere.

>>> Mai multe detalii <<<

 

Ce este drop?

Drop este diferența de înălțime dintre talpa mediană măsurată la nivelul călcâiului și al vârfului pantofului. Se exprimă în milimetri. Teoretic, cu cât drop-ul este mai mic, cu atât pantoful ne permite să pășim mai bine și mai natural.

Divizarea încălțămintei:
  0-4 mm drop mic - impactul asupra părții centrale a piciorului
 5-9 mm permite în continuare călcarea vărf/călcâi
10-12 mm  drop mare impactul este pe căcâi

 

Link-uri utile

 

Autor: Marcel Fronko

Surse: arhiva autorului, pixabay.comunsplash.com

10 sfaturi pentru cadouri de ultimă oră

Sfaturi

Este un clasic. În fiecare an încerc să-mi planific cumpărarea cadourilor cu mult timp înainte. Sincer, aleg piese care ar trebui să pună un zâmbet pe fața destinatarului. Și tot ajung să cumpăr cadouri pe ultima 100m. Dacă te afli în aceeași situație ca și mine, vezi aceste sfaturi care s-ar putea să te scutească puțin de nervi. Și, cel mai important, cu siguranță vei da lovitura cu ele.

Cum să începe să practicăm yoga?

Sfaturi

Yoga are reputația de a fi un sport potrivit pentru toți, indiferent de vârstă sau de capacitatea fizică. Este un ”extra” eficient pentru întărirea mușchilor interni și pentru întinderea întregului corp. Încercați și dvs.

Cum să alegeți hainele de dimensiuni potrivite?

Sfaturi

În calitate de aventurieri adevărați, ne place cel mai mult să ne petrecem timpul în aer liber. Hainele trebuie să ni se potrivească, pur și simplu, indiferent de vreme. Pentru ca totul să fie așa cum trebuie, vom învăța cum să obținem hainele de mărimea potrivită.

Selectăm pentru dvs.

Încălțăminte femei Mizuno Wave Daichi 6

758 Lei (44.2 %) 423 Lei

Comparat

Încălțăminte de alergat pentru femei Dynafit Feline SL W

780 Lei (40.26 %) de la 466 Lei

Comparat

Încălțăminte bărbați Adidas Supernova + M

600 Lei (36.67 %) de la 380 Lei

Comparat

880 Lei (42.61 %) de la 505 Lei

Comparat

Încălțăminte de alergat pentru bărbați New Balance Fresh Foam Garoé

600 Lei (30 %) 420 Lei

Comparat

Încălțăminte femei Adidas Questar

440 Lei (42.5 %) de la 253 Lei

Comparat

760 Lei (37.76 %) de la 473 Lei

Comparat

Încălțăminte femei Adidas Eq21 Run

440 Lei (51.14 %) de la 215 Lei

Comparat