Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Ce să nu subestimezi în timpul drumețiilor de iarnă

Norocul îi favorizează pe cei pregătiți. În timp ce drumețiile de iarnă au o atmosferă magică unică, există mult mai multe obstacole decât în lunile de vară. Deci, ce să evitați atunci când faceți drumeții iarna?


Cuprins

Un peisaj acoperit de un strat de zăpadă albă și pură. Liniște, scârțâitul zăpezii sub picioare și aburi din gură. Atmosfera ideală pentru drumeții de iarnă. S-ar putea crede că o plimbare de câteva ore  este o activitate care nu necesită prea multă pregătire. Dar în această perioadă a anului, vă așteaptă mult mai multe obstacole în mediul înconjurător decât în lunile de vară. Ce nu trebuie să subestimezi atunci când mergi în drumeții iarna și cum să previi situațiile periculoase este ceea ce v-am pregătit în articolul de astăzi. 

 

Planificarea traseului este baza oricărei expediții fie ea de câteva zile sau o excursie scurtă

Dacă plecați într-o drumeție într-o zonă pe care nu o cunoașteți prea bine, petreceți timp îndestulat planificându-vă traseul. Lungimea și dificultatea drumeției trebuie să fie proporțională cu nivelul de pregătire fizică. Bucurați-vă de peisajele frumoase, despre asta este vorba. Nu trebuie neapărat să doborâți recorduri de kilometri, ci, în primul rând, să vă bucurați de călătorie și să vă întoarceți în siguranță la punctul de plecare.

Asigurați-vă că ați studiat întregul traseu planificat și că ați verificat dacă există pericol de avalanșă sau alte pericole în zonă. Puteți verifica cu ușurință alertele actuale din zonele montane pe site-ul Serviciului Montan. În plus Salvamont România vă recomandă să vă descărcați aplicația lor oficială care ofera o sectiune de informatii utile si, cel mai important, o sectiune SOS unde aveti la dispozitie un serviciu de localizare a pozitiei telefonului prin care notifici in timp real dispeceratul Salvamont despre traseul si coordonatele tale, altitudinea si nivelul bateriei telefonului.

salvamont_app.png

Orientare pe traseu

Vă puteți orienta urmând semnele, adică marcajele colorate ale traseelor întreținute și marcate pentru drumeții de către Salvamont și alt alsociații precum Asociația Montană Carpați. Pe site-ul lor, puteți căuta un traseu direct într-o anumită zonă. Iarna, mai ales în terenurile muntoase, veți întâlni, de asemenea, indicatoare de drumeție pe stâlp, întreținute de Serviciul Montan. Marcajele de pe stâlp sunt utilizate în principal pentru orientare atunci când stratul de zăpadă este foarte mare. 

Din fericire, în zilele noastre nu mai trebuie să vă bazați pe propriul simț al orientării și pe o hartă de hârtie, ci puteți folosi facilitățile tehnologice. Așadar, nu uitați să folosiți dispozitivul de localizare GPS de pe telefon sau de pe ceasul inteligent și veți ști unde vă aflați. 

 

Nu vă abateți de la traseu

Respectați planul până la capăt și nu vă abateți inutil de la traseele marcate. În timpul iernii, claritatea terenului poate fi confuză. Dacă trebuie să vă schimbați traseul și nu sunteți sigur, întoarceți-vă întotdeauna la punctul de plecare. Țineți-vă telefonul încărcat și informați pe altcineva despre planurile dumneavoastră înainte de a pleca, în caz de urgență. 

 

Nu uitați de reguli

Țineți cont întotdeauna de regulile țării atunci când călătoriți și campați în natură. Normele și restricțiile sunt prevăzute în Legea privind protecția naturii. În tabelul de mai jos veți găsi restricțiile privind activitățile în zonele special protejate în conformitate cu legea.Țineți cont că nerespectarea legii și a regulilor constituie contravenție și se sancșionează cu amendă contravenţională

 

Zone naturale protejate

 

Activități permise/interzise în funcție de zonarea internă în baza legală: art. 22 din OUG 57/2007 cu modificările și completările ulterioare

Zona de protecție strictă (ZPS)

Cercetare

 

 

Zona de protecție integrală (ZPI)

Permis: ecoturism, pășunat rațional, cercetare, educație, pescuit sportiv.
Interzis: construcții, exploatarea resurselor naturale.

Zona de conservare durabilă (ZCD) - tampon

Permis: ecoturism, pășunat, activități științifice și educative, reconstrucție ecologică, înlăturarea efectelor unor calamități, lucrări silvice diverse, inclusiv tăieri, combaterea dăunătorilor forestieri.
Interzis: construcții (excepții sunt construcții destinate: administrării ariei naturale protejate; activităţilor de cercetare ştiinţifică; siguranţei naţionale; prevenirii
unor calamităţi naturale).

Zona de dezvoltare durabilă (ZDD), (cu infrastructură turistică)

Permis: ecoturism, pășunat, activități științifice și educative, reconstrucție ecologică, înlăturarea efectelor unor calamități, lucrări silvice diverse, inclusiv tăieri, combaterea dăunătorilor forestieri, activități de investiții/dezvoltare (ex. realizarea de construcții).

Parc naţional: arie protejată administrată în special pentru protecţia ecosistemelor şi pentru recreere. Parcurile naturale sunt acele arii naturale protejate ale căror scopuri sunt protecţia şi conservarea unor ansambluri peisagistice în care interacţiunea activităţilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zonă distinctă, cu valoare semnificativă peisagistică şi/sau culturală, deseori cu o mare diversitate biologică.

În ianuarie fulguiește, în februarie viscolește

În zilele noastre, nu mai trebuie să vă bazați doar pe proverbe populare. Puteți verifica prognozele meteo în avans și vă puteți planifica călătoria în consecință. Înainte de a porni la drum, asigurați-vă că prognoza meteo nu s-a schimbat și că nu există avertizări meteo. 

Aversele de zăpadă, ceața sau condițiile meteorologice nefavorabile vă pot lua prin surprindere pe drum, în ciuda pregătirii dumneavoastră meticuloase. În special în zonele muntoase, vremea este foarte schimbătoare. Așadar, nu neglijați să verificați prognoza meteo în timpul drumeției. Puteți monitoriza situația actuală pe web site-uri consacrate sau administrației naționale de meteorologie care vă va oferi informații complete despre vreme. De asemenea, se oferă servicii de localizare, astfel încât să puteți verifica rapid și ușor situația meteo în timpul călătoriei. 

 

Stratificați îmbrăcămintea

Atunci când vă îmbrăcați, alegeți un sistem de stratificare care să fie eficientă pentru activitățile în aer liber în zilele reci. Straturile individuale își îndeplinesc funcțiile de prevenire a pierderilor de căldură, dar oferă, de asemenea, o respirabilitate suficientă pentru a elimina umezeala în ciuda transpirației crescute în timpul exercițiilor fizice. Primul strat de pe corp trebuie să fie întotdeauna din materiale funcționale, iar pentru al doilea strat vă recomandăm un hanorac din fleece sau o altă piesă de îmbrăcăminte funcțională. Stratul superior ar trebui să fie suficient de respirabil, capabil să rețină căldura și să vă protejeze de vânt și de elementele externe. 

   

 

Cum se alege îmbrăcămintea outdoor?

Fie că faceți drumeții montane, sporturi în interior, alergați, vă cățărați pe munții sau pur și simplu vă bucurați de mersul pe jos în natură, ar trebui să fiți întotdeauna îmbrăcat adecvat.Pentru a vă îmbrăca cu adevărat eficient, ar trebui să urmăriți stratificarea corectă a hainelor. Venim aici cu un articol care vă va explica cum se face corect acest lucru.

>>> Detalii <<<

 

Alegeți încălțăminte de calitate

La baza unei drumeții confortabile stă alegerea unei încălțăminte de calitate. Alege bocanci pentru zăpadă și frig cu o gleznă robustă, înaltă și o căptușeală călduroasă pentru a-ți menține picioarele la cald. Alegeți de preferință un material din piele cu cusături minime; alternativ, puteți alege și un material sintetic rezistent. Deși încălțămintea din piele are o greutate mai mare și o respirabilitate mai redusă, aceasta are avantaje incontestabile, cum ar fi impermeabilitatea și durabilitatea ridicată. Astfel de încălțăminte poate că nu se numără printre cele mai ieftine de pe piață, dar dacă aveți grijă de piele, veți vedea că se ma menține mult timp.

   

 

Cum se alege încălțăminte de trekking

Bocancii de drumeție aleși în mod ideal = baza succesului și a unui sentiment bun din expediție. Pentru a te asigura că nu dai greș, citește mai departe pentru a afla cum să alegi  încălțămintea potrivită.

>>> Detalii <<<

 

Întreținere încălțăminte 

Așadar, știțo deja că încălțămintea ideală pentru drumețiile de iarnă este cea confecționată din materiale din piele, dar trebuie să știți cum să îngrijiți încălâămintea, mai ales cea de piele. Ar trebui să aveți grijă de cizmele din piele din trei motive:

- aspect

- impermeabilitate

- prelungirea duratei de viață a încălțămintei

Bocancii de drumeție noi din piele trebuie tratați cu o cremă. Alegeți o cremă fără grăsime, aceasta nu va înmuia prea mult cizmele. Acest lucru ar duce la o sensibilitate mai mare la deteriorări mecanice și la pierderea capacității de a-și păstra forma. 

Curățați pantofii murdari cu o perie moale sau cu o cârpă umedă, cu apă curată. Încercați să nu udați prea tare pielea. Nu uscați niciodată pantofii pe un calorifer sau lângă foc, deoarece pielea se va întări și materialul se poate crăpa. 

Folosiți o impregnare adecvată pentru încălțămintea din piele, sub formă de spray, pastă sau cremă. Aplicați întotdeauna impregnantul pe încălțăminte curată, deoarece murdăria reduce eficiența protecției prin impregnare. Impregnarea va proteja pantofii de umiditate și, într-o anumită măsură, de murdărie. 

Mai multe informații despre îngrijirea încălțămintei din piele AICI.

 

Ce altceva ași putea avea nevoie?

Vă place să explorați peisajele înzăpezite iarna? Rachetele de zăpadă vă vor fi de mare folos. Acest ajutor vă distribuie greutatea, astfel încât este mai puțin probabil să rămâneți blocat în zăpadă adâncă. Rachetele de zăpadă sunt un instrument din ce în ce mai popular în drumeții, dar și atunci când alergi pe terenuri de iarnă. În gama noastră puteți alege în funcție de tipul de zăpadă, de teren sau de tipul de activitate. 

Pentru a favoriza izolarea termică și impermeabilizarea pantalonilor și a bocancilor, purtați parazăpez turistice pe vreme rece. Crampoanele sau colțarii  vă vor fi de folos pe teren greu și înghețat. Crampoanele sunt, de asemenea, foarte compacte și ușoare, astfel încât puteți lua acest dispozitiv de asigurare în rucsac, pentru orice eventualitate. 

 

Unde/cui să vă adresați în situații dificile ?

Chiar dacă vă pregătiți meticulos pentru călătorie, nu uitați niciodată că vă aflați în natură. S-ar putea să fiți surprins de situații pentru care pur și simplu nu vă puteți pregăti. Asigurați-vă că știți unde să vă adresați în caz de criză. Țineți telefonul mobil încărcat. Dacă vă aflați în munți, salvați numărul de telefon de la stația locală a Salvamontului, și instalați aplicația lor oficială .De asemenea, asigurați-vă situația informând pe altcineva despre călătoria dumneavoastră. Anunțați-i despre întoarcerea planificată și despre ruta pe care intenționați să o urmați. 

 

Link-uri utile

 

Autor: Pavlína Horňáková

Resurse: arhiva autorului, pixabay.com, www.is.muni.cz, www.horskasluzba.cz, www.chmi.cz, www.kct.cz

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Cum să scăpați de mirosul urât din încălțăminte

Sfaturi

Mirosul urât din pantofi. Frumos subiect. Nu miroase bine, nu vrei să vorbești despre el, nu evocă sentimente plăcute. Unii oameni au de-a face cu el în fiecare zi, alții sunt surprinși de mirosul urât doar rareori. Combateți-l împreună cu noi!

8 pași pentru a avea grijă de cortul tău în timpul și după sezon

Sfaturi

Era timpul să împachetăm cortul și să ne întoarcem din natură înapoi la casele noastre. Pentru ca cortul dvs. să pornească din nou la drum spre noi aventuri și să îl păstrați în formă maximă, oferiți-i un pic de grijă.

Selectăm pentru dvs.

Rachete de zăpadă Inook Odyssey

718 Lei (10.03 %) 646 Lei

Comparare

538 Lei (35.5 %) de la 347 Lei

Comparare

Rachete de zăpadă copii Warg Yetti

260 Lei (54.23 %) 119 Lei

Comparare

Rachete de zăpadă Warg Snowind

680 Lei (56.03 %) 299 Lei

Comparare

Rachete de zăpadă Inook AX Lady

698 Lei (20.06 %) 558 Lei

Comparare

67 Lei

Comparare

Ceară pentru impregnare Atsko Sno Seal WAX doză 200g

53 Lei

Comparare

Impregnant pentru încălțăminte Tarrago Trekking Oil Protector spray 2

45 Lei

Comparare