Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum să îngrijiți încălțămintea din piele

Încălțămintea din piele rezistă o viață, dar spre deosebire de încălțămintea textilă sunt mai complicat de întreținut. Avem câteva sfaturi utile pentru dvs..

MATERIALUL DE PIELE ȘI ÎNTREȚINEREA ACESTEIA

Cel mai bun material pentru producerea încălțămintei turistice este piele de vită crescută liber în zonele montane. Pielea brută, după decojire și îndepărtarea stratului de grăsime, are o grosime de 6-8 mm și este împărțită în straturi cu grosimea specificată pentru prelucrare ulterioară.

Stratul exterior (superior), din care este creată așa-numita piele lucioasă este cel mai calitativ. Suprafața acesteia se finisează. Este bine lustruită până dă un aspect mat și catifelat, aceasta fiind așa numita pielea nubuc.

Stratul din interior creează așa-numita piele cioplită, cunoscută și sub numele de piele de căprioară, velur etc.. În prezent există metode de presare a pielei de căprioară pentru a compacta și îmbunătăți calitatea acesteia.

Pielea care este folosită pentru producerea de încălțăminte calitativă, este impregnată în timpul procesului de prelucrare cu produse speciale care garantează impermiabilitatea pielii pe durata de viață a încălțămintei. Acest proces se numește hidrofobizare. Cu toate acestea, este esențial ca purtătorul să întrețină încălțămintea în mod regulat și corect pentru a asigura funcționalitate și longevitate deplină.

ÎNTREȚINEREA PERIODICĂ ESTE NECESARĂ PENTRU LONGIVITATEA ÎNCĂLȚĂMINTEI

Îngrijirea pantofilor are mai multe funcții. Unul dintre acestea este eliminarea murdăriei și păstrarea aspectului original al încălțămintei cât mai mult timp posibil. Al doilea este menținerea rezistenței la apă a suprafeței de piele, ceea ce este foarte important pentru respirabilitatea încălțămintei cu membrană GORE-tex. O a treia funcție, de asemenea, foarte importantă este aceea de a asigura o longivitate mare a încălțămintei. Menținerea flexibilității pielii este una dintre prioritățile în acest sens, deoarece pielea neîntreținută devine aspră, astfel se crapă, poate deteriora cusăturile sau chiar se poate fisura atunci când este îndoită.

În prezent sunt utilizate pentru încălțăminte cu membrană GORE-tex preparate exclusiv pe bază de fluorocarbon, care nu pot adera la membrană și, prin urmare, nu reduc respirabilitatea acesteia (spre deosebire de preparatele compuse din silicon utilizate anterior). Nu se recomandă a folosi la încălțămintea pentru drumeții și alpinism, cremă obișnuită deoarece acestea conțin grăsimi care înmoaie excesiv pielea, astfel se poate deteriora mecanic și nu-și mențin forma. În plus, grăsimile afectează tratamentul hidrofob.

Produsele pe bază de ceară schimbă de obicei în mod semnificativ aspectul original al încălțămintei. Încălțămintea este mai închisă și mai strălucitoare după fiecare aplicație. Cu toate acestea, sunt utile din punct de vedere al funcționalității și au o perioadă mai lungă de timp în comparație cu formulările de fluorocarbon pur.
Printre produsele de cea mai bună calitate pentru întreținerea încălțămintei de drumeție se numără REVIVEX, care este o marcă comercială de impregnare folosită pentru impregnarea inițială a țesăturilor GORE-tex la fabricarea lor. Firma McNETT, care produce aceste produse pentru GORE, a dezvoltat, două modalități pentru tratarea încălțămintei, în formă de gel și în formă de spray.

Murdăria reduce respirabilitatea încălțămintei și previne o impregnare eficientă. Îndepărtați impuritățile din încălțăminte cu o perie moale și apoi cu o cârpă înmuiată în apă curată, fără detergenți. Nu udăm niciodată excesiv încălțămintea, astfel prelungim inutil uscarea.

După curățare și impregnare a încălțămintei se recomandă a fi uscată la temperatura camerei sau la temperatură ușor ridicată, nu uscați niciodată încălțămintea în apropierea surselor de căldură puternice (foc, încălzire centrală, aragaz, în spatele geamului, în lumina directă a soarelui). Pielea puternic uscată sau pielea expusă la temperatură ridicată se întărește și se crăpa. 

ÎN CELE DIN URMĂ CÂTEVA SFATURI

Periajul aspectului mat al nubucului se poate face cu o perie de cauciuc specială, iar pentru piele de căprioară, folosiți o perie moale din alamă.

Căptușeala tălpii încălțămintei turistice este confecționată din piele foarte subțire cu o grosime de 1,2 - 1,5 mm. Încălțămintea cu căptușeală din piele este optimă pentru acei utilizatori care sunt întotdeauna capabili să usuce complet încălțămintea înainte de a o folosi din nou. Căptușeala din piele este ușor de întreținut. Îndepărtați orice murdărie cu o cârpă umedă, fără detergenți și înmuiați căptușeala de mai multe ori pe an cu o cremă de mâini cosmetică convențională.

Pentru condiții dificile, în special utilizarea de mai multe zile în mediu umed, este de preferat încălțăminte cu căptușeala cu membrană. Căptușeala cu membrană nu necesită nici o întreținere specială, dar trebuie menționat că aceasta nu poate fi curățată eficient. Orice aplicare a unei cantități mai mari de lichid în interior va determina împingerea impurităților în membrană și înfundarea acesteia. Căptușeala poate fi ștersă cu o cârpă stoarsă umedă fără agenți de curățare.
Prin urmare, trebuie să avem grijă să menținem membrana cât mai curată posibil. Acesta este singurul mod de a o menține respirabilă.

Pentru o funcționare corectă, membrana trebuie să fie cât mai aproape de picior (membrana face parte din căptușeală și este întotdeauna acoperită cu o țesătură subțire, solidă, respirabilă pentru a preveni deteriorarea). Folosirea șosetelor foarte izolante nu este adecvată din punct de vedere fizic pentru funcționarea membranei, în special la temperaturi externe scăzute. De asemenea, sunt necorespunzătoare șosetele pe suprafața grosieră, care provoacă frecare excesivă între șosetă și suprafața membranei. În primul rând, acestea acoperă stratul exterior al membranei, mai târziu se uzează și ulterior deteriorează membrana însăși.

Sfaturi pentru mai multe articole despre încălțăminte:

 

Colectiv 4camping.ro

 

Bikepacking de la A la Z

Sfaturi

Bikepacking este o nouă tendință în călătoriile cu bicicleta. Cum să vă împachetați pentru o astfel de aventură cu bicicleta, cum să alegeți o geantă și cum să planificați un traseu? Toate acestea le veți afla în articolul de astăzi despre bikepacking.

Cum să alegi un cort frontal potrivit?

Sfaturi

Un articol pentru toți cei care se gândesc să-și cumpere un cort frontal, dar se pierd în selecția uriașă de pe piață. Te vom ajuta să te orientezi în marea de produse specifice.

Ce ne luăm cu noi când practicăm sporturi nautice?

Sfaturi

Cum să împachetezi pentru excursiile pe apă? Ce să iei cu tine și ce să lași acasă? Inspiră-te în articolul nostru de astăzi.

Selectăm pentru dvs.

65 Lei (20 %) 52 Lei

Comparat

23 Lei (8.7 %) 21 Lei

Comparat