Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Alergarea cu câinele

Căutați un partener pentru alergarea de rutină care să nu vă demotiveze nici în zilele geroase sau ploioase? Atunci avem un pont pentru d-voastră!


Cuprins

Cea mai mare bucurie pentru el va fi când îți vei scoate îmbrăcămintea și încălțămintea de alergare din dulap. Nu va folosi scuzele clasice, cum că este prea ocupat, că este frig sau prea cald afară, că este întuneric, că îl doare gâtul, etc.

Ei bine, atunci nu veți avea de ales decât să vă luați un câine. Cu siguranță va îndrăgi să alerge.

Cum să începeți? Citiți câteva informații despre această activitate.

 

 

Despre autor

Kateřina Balcarová

Katka este mamă a doi copii mici. După ce și-a luat concediul de maternitate și-a schimbat pasiunea pentru alpinism cu cea pentru alergare și s-a îndrăgostit complet de distanțele de ultramaraton. În plus, este instructor de alpinism și este bucuroasă să împărtășească cu oricine experiențele sale de alpinism, drumeții, alergare și outdoor.

 

 

Rase adecvate pentru alergare pe distanțe lungi

Începem cu alegerea câinelui. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care nu au încă un partener de jogging cu patru picioare și coadă. Ceilalți trebuie să se mulțumească cu ce au acasă. Mulți câini pot fi sportivi, deși vor fi întotdeauna limitați în ceea ce privește viteza și distanța din cauza rasei, mărimii și vârstei lor.

Pentru distanțe lungi sunt adecvate majoritatea raselor. Pentru unele rase, mișcarea va fi naturală de la început (câini nordici, ciobănești, câini de vânătoare, majoritatea terrierilor, pointeri), iar unele rase va trebui să le ghidați o vreme. Deși ogarii au o mare nevoie de mișcare, aceștia sunt mai degrabă adecvați pentru alergări scurte la viteză maximă, urmate de odihnă. Prin urmare, alergarea de rezistență nu este potrivită pentru ei.

Neadecvați pentru alergare sunt câinii moloși, de exemplu câinii ciobănești din Asia Centrală, St. Bernard etc. Sunt grei, iar alergările lungi le pot provoca complicații grave de sănătate.

Alte rase de câini care nu vor împărtăși entuziasmul d-voastră pentru alergare sunt așa-numiții "couch potatoes", sau rasele de companie (de exemplu, maltez, Chihuahua).

Câinii mestiți – dacă sunteți ca mine și vă plac câinii mestiți, atunci mergeți la un adăpost și alegeți-vă o corcitură care are nevoie de mișcare. Avantajul este că puteți alege un câine adult și astfel vă veți da seama dacă îi place să alerge sau nu. În plus, cu câinii adulți puteți începe imediat antrenamentul sport de retină.

 

 

Cum să alegeți îmbrăcămintea pentru alergare

Îmbrăcămintea ideală pentru alergare garantează mulți kilometri parcurși în confort optim. Katka Balcarová vă va ajuta să alegeți echipamentul adecvat.

>>> CITEȘTE MAI DEPARTE <<<

 

Condiția fizică a câinelui

Condiția fizică a câinelui se îmbunătățește cu fiecare antrenament în plus. Chiar dacă la început d-voastră veți fi mai rapizi și mai rezistenți, cu timpul va fi invers. Începeți cu plimbări lungi, apoi trasee scurte de alergare și încet prelungiți distanța traseelor. Intercalați perioadele de alergare cu o pauză, dați-i câinelui o recompensă, apă, jucați-vă cu el. Condiția fizică a câinelui se va îmbunătăți rapid. De asemenea, ar trebui să țineți cont de faptul că, cu cât îi oferiți mai multe exerciții fizice, cu atât va avea mai multă nevoie de ele. De aceea, în timp, va părea de neînvins.

Atenție însă, în timp ce d-voastră puteți fi în formă timp de zeci de ani, pentru un câine este, în mod logic, mult mai puțin și cu siguranță nu mai mult de 10 ani, mai degrabă 5-7 ani. Prin urmare, oferiți atenție nevoilor și condiției câinelui și adaptați cursele în timp util. Puteți lua câinele doar pentru antrenamentul de regenerare sau puteți împărți cursele lungi și lente în două părți, luând câinele doar pentru una dintre ele.

 

 

Începem să alergăm treptat 10 km în 3 luni

Vreți să începeți să alergați, însă după un minut vi se taie respirația? Vă sfătuim cum să vă antrenați pentru alergare timp de 3 luni, pentru a alerga în siguranță și cu bucurie 10 km.

>>> CITEȘTE MAI DEPARTE <<<

 

 

Echipament special

Ham Câinele va purta hamul și va alerga în fața sau spatele d-voastră. Înainte să cumpărați unul, asigurați-vă că este căptușit. Hamul nu ar trebui să fie inconfortabil, dar nici prea larg. Pentru câini mici (30-40 cm în jurul corpului) există foarte puține variante de hamuri căptușite. Hamul trebuie ales într-un magazin pentru animale, împreună cu câinele.
Lesă handsfree Vă putem recomanda. Puteți alerga cu câinele în lesă și în același timp să aveți mâinile libere. Lesa este elastică, iar în timpul alergării creează o mică forță de tracțiune, care va fi plăcută pentru d-voastră și nu va ”îngreuna” câinele. Lesa este elastică, motiv pentru care nu va incomoda în timpul utilizării. Include un buzunar pentru telefon și un săculeț pentru recompense.
Bol cu sticlă cu apă În magazinele pentru animale sau supermarketuri veți găsi sticle de apă cu bol inclus. Unele sticle nu necesită desfacerea capacului pentru turnarea apei. Pare a fi o idee bună, până când vi se va vărsa în rucsac. Din punctul meu de vedere, cea mai fiabilă variantă este cea cu capac cu filet.
Botniță din material textil Dacă doriți să mergeți într-o excursie de alergare și trebuie să folosiți mijlocul de transport în comun, atunci trebuie să vă echipați cu o botniță din material textil care este foarte ușoară și compactă.
Rucsac de alergare Dacă vă pregătiți pentru trasee lungi de alergare și aveți multe lucruri personale de luat cu d-voastră, atunci echipați-vă cu un rucsac de alergare.

 

Ce să nu uitați

  • Câinele trebuie să se hidrateze. Plănuiți trasee pe lângă un râu. Dacă nu este posibil, atunci luați cu d-voastră apă potabilă. Câinele ar trebui să aibă acces frecvent către o sursă de apă și ar trebui să bea apă la fiecare 20 de minute, iar când este foarte cald chiar mai des.
  • La fel ca și oamenii, câinii se obișnuiesc treptat cu efortul. Observați cât efort este confortabil pentru câinele d-voastră și când începe să fie alergatul neplăcut. Uneori va trebui să vă adaptați la nevoile câinelui. Însă vă garantez, că după o scurtă perioadă de timp de alergare de rutină, câinele d-voastră va fi cel care va trebui să vă aștepte.
  • Câinele poate fi lăsat fără lesă doar atunci când îndeplinește 100% comanda de chemare la stăpân. Dacă acesta nu îndeplinește comanda din prima, recomandăm să îl învățați, deoarece se va bucura mai mult când aleargă fără lesă. Câinii sunt obișnuiți cu un tip diferit de efort fizic, ei pot alerga mult mai repede decât noi, dar au nevoie să se odihnească și să respire mai des. În timpul alergării fără lesă amândoi vă veți bucura de libertate. Despre comanda de chemare la stăpân - unii câini învață foarte repede această comandă, important este să îl dresați corespunzător.
  • Dacă câinele nu este complet sănătos, consultați un veterinar.

 

 

Alergarea și slăbitul

Sezonul costumelor de baie se aproprie și multe persoane sunt rușinoase din cauza câtorva (kilo)grame în plus. Nu trebuie însă să vă faceți griji, acest lucru se poate schimba datorită alergatului.

>>> CITEȘTE MAI DEPARTE <<<

 

Ce NU trebuie

  • În zilele caniculare de vară, nu ieșiți afară cu câinele. Câinele ar putea să se supraîncălzească și ar putea cauza consecințe fatale.
  • Câinii până la 1 an sunt pui. Nici cu copii d-voastră de 4 ani nu ieșiți la ture de alergare de 30 de km. Nu vă suprasolicitați câinii până într-un an, doar ieșiți cu ei la plimbare (chiar și acestea nu trebuie să fie prea lungi).
  • Când observați că câinelui nu ii este prea bine, ieșiți afară singuri.
  • Nu alergați distanțe lungi pe asfalt. Pe timp de iarnă trebuie să vă feriți de trotuarele peste care a fost aruncată sare.

 

Linkuri utile

 

Autor: Kateřina Balcarová

Sursă: arhiva autorului, pixabay.comunsplash.com

Gătitul în natură- rețete

Sfaturi

Krisztián Vadovszký face parte dintr-o echipă de bucătari care se străduiesc să îi inspire și pe alții să gătească în natură. În articolul de astăzi, el vă aduce trei rețete simple pe care le puteți găti și dumneavoastră în drumeție.

Cum să spălați și să îngrijiți un rucsac

Sfaturi

Rucsacul este un super-ajutor. Pentru călătorii, acesta vă ușurează munca, pentru unele situații, un rucsac de calitate este chiar o necesitate. Dacă ați investit să îl alegeți cu grijă, probabil că vă așteptați ca acesta să vă servească perfect mulți ani de acum încolo. Noi știm cum să facem acest lucru.

Cum se alege mărimea corectă a pantalonilor

Sfaturi

Nu este întotdeauna foarte ușor să alegeți mărimea potrivită a pantalonilor din confortul casei d-voastră. Însă datorită sfaturilor noastre, cumpărăturile online vor fi floare la ureche.

Selectăm pentru dvs.

Geacă de vânt femei

243 Lei (32.92 %) 163 Lei

Comparat

Încălțăminte turistică bărbați

638 Lei (43.89 %) de la 358 Lei

Comparat

Geacă de vânt bărbați

243 Lei (32.92 %) 163 Lei

Comparat

Încălțăminte de alergat pentru femei

780 Lei (44.49 %) de la 433 Lei

Comparat

880 Lei (49.89 %) de la 441 Lei

Comparat

898 Lei (46.88 %) de la 477 Lei

Comparat

Încălțăminte bărbați

600 Lei (44.67 %) de la 332 Lei

Comparat

Încălțăminte femei

440 Lei (57.27 %) de la 188 Lei

Comparat