Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Trail running

Vreți să alergați în natură, însă nu știți cum să vă pregătiți? Katka Balcarová a pregătit câteva sfaturi pentru d-voastră.


Cuprins

Există mai multe tipuri de alergare. Alergarea trail vă va plimba prin păduri, pe drumuri nepavate din natură, pe dealuri sau chiar într-un parc din oraș. Alergarea trail înseamnă alergarea pe trasee nepavate. Ce presupune, mai exact, acest lucru? Care sunt specificațiile și cerințele echipamentului necesar? Acest lucru și mai mult veți afla în articolul nostru. 

 

Viteză 

Când treceți de pe șosea în natură, încetiniți. Pentru unele persoane poate fi frustrant din cauza faptului că este dificil să evaluați propriile performanțe și propriul ritm. Profilul traseului este de obicei deluros și chiar dacă vă evaluați cursele în mod repetat pe același teren, suprafața actuală (noroioasă, cu zăpadă, udă, etc.) vă va arăta cine este șeful. 

 

Teren

În timpul alergării trail trebuie să urmăriți mereu harta și să vă salvați traseul pe care alergați. În timp ce pe șosea puteți lăsa senzorii să se odihnească, iar d-voastră doar vă concentrați asupra propriei performanțe, pe trail trebuie să monitorizați în mod constant traseul pe care alergați. Trebuie să reacționați la orice denivelare - să scurtați sau să măriți pasul, să depășiți obstacole, să săriți peste o piatră, să ridicați mai mult piciorul etc.

 

Accesibilitate de acasă 

Majoritatea persoanelor trebuie să iasă din oraș ca să ajungă pe un traseu trail. Așadar, fiecare cursă de acest gen necesită ceva timp de pregătire. Trebuie să planificați traseul și să decideți ce luați cu d-voastră și ce lăsați acasă. Dacă vreți să mergeți mai des la astfel de alergări, cu siguranță merită să investiți într-un rucsac sau o vestă de alergare de calitate, în care puteți împacheta confortabil gustările, băuturile sau hainele de schimb/pentru vreme nefavorabilă. Despre echipamentul necesar pentru traseele lungi am scris în acest articol. 

 

Tehnica de alergare

Alergarea pe trail constă în 4 tipuri de mișcare. Alergarea la deal, la vale, pe drum drept și mersul. Mersul va fi folosit în special pentru secțiunile foarte abrupte de pe traseele lungi. Este bine să observați în timpul antrenamentelor când terenul devine prea solicitant și este mai bine să mergeți. Nu este vorba doar de viteză, ci și de economisirea forțelor de care aveți nevoie pentru a termina cursa sau a ajunge la destinație. Includeți în antrenamentul dumneavoastră mai ales trasee unde trebuie să alergați la deal deoarece această mișcare este delicată cu sistemul musculo-scheletic, întărește picioarele și antrenează rezistența. Pe de altă parte, aveți grijă cu alergarea la vale, este ideală pentru întărirea picioarelor, însă aduce cu ea riscul de accidentare, iar anduranța este aproape zero. Adăugați-le în mod natural la traseul pe care îl parcurgeți și concentrați-vă asupra tehnicii atunci când alergați. 

 

        Despre autor

Kateřina Balcarová

Katka este mamă a doi copii mici. După ce și-a luat concediul de maternitate și-a schimbat pasiunea pentru alpinism cu cea pentru alergare și s-a îndrăgostit complet de distanțele de ultramaraton. În plus, este instructor de alpinism și este bucuroasă să împărtășească cu oricine experiențele sale de alpinism, drumeții, alergare și outdoor.

 

 

Încălțăminte

Pe cărările din parc, care au un nivel minim de denivelare este adecvată și încălțămintea pentru șosea. Cu cât terenul este mai solicitant, cu atât este mai avantajos să oferiți atenție sporită alegerii încălțămintei. Canelurile de pe talpa încălțămintei de trail sporește aderența la urcare, iar datorită stabilității sporite veți traversa pasaje solicitante cu ușurință și nu veți aluneca. În același timp oferă protecție împotriva pietrelor ascuțite. Încălțămintea ideală pentru acest tip de teren este de exemplu cea de la Mizuno, care este dotată cu tehnologie care minimalizează vibrațiile și protejează oasele d-voastră. 

 

Mizuno este un brand japonez care se axează pe confecționarea echipamentului sportiv de peste 100 de ani. Firma a fost înființată în anul 1906 de către frații Rihachi și Kenjiro Mizuno. La început firma s-a axat în special pe producția și livrarea echipamentului pentru baseball. Cu timpul au început să aibă o gamă variată de articole pentru diverse sporturi. Compania a devenit foarte cunoscută și apreciată datorită încălțămintei de alergare cu tehnologia unică Mizuno Wave.

Vă dorim mulți kilometri parcurși pe șosea sau trail!

 

Linkuri utile

 

Autor: Kateřina Balcarová

Sursă: arhivă 4camping, pixabay.com

Cum să începe să practicăm yoga?

Sfaturi

Yoga are reputația de a fi un sport potrivit pentru toți, indiferent de vârstă sau de capacitatea fizică. Este un ”extra” eficient pentru întărirea mușchilor interni și pentru întinderea întregului corp. Încercați și dvs.

Cum să alegeți hainele de dimensiuni potrivite?

Sfaturi

În calitate de aventurieri adevărați, ne place cel mai mult să ne petrecem timpul în aer liber. Hainele trebuie să ni se potrivească, pur și simplu, indiferent de vreme. Pentru ca totul să fie așa cum trebuie, vom învăța cum să obținem hainele de mărimea potrivită.

Mărci cehești producătoare de echipamente outdoor

Sfaturi

Căutați producători cehi de echipamente outdoor? Puteți găsi o listă în articolul nostru.

Selectăm pentru dvs.

Încălțăminte femei Mizuno Wave Rider 25

798 Lei (44.24 %) 445 Lei

Comparat

898 Lei (47.22 %) 474 Lei

Comparat

Încălțăminte femei Mizuno Wave Daichi 6

758 Lei (44.2 %) 423 Lei

Comparat

Încălțăminte bărbați Mizuno Wave Rider 25

798 Lei (44.24 %) 445 Lei

Comparat

Încălțăminte de alergat pentru bărbați Mizuno Wave Skyrise 2

758 Lei (44.2 %) 423 Lei

Comparat

798 Lei (47.12 %) 422 Lei

Comparat

Încălțăminte femei Mizuno Wave Skyrise 2

758 Lei (44.2 %) 423 Lei

Comparat

Încălțăminte femei Mizuno Wave Mujin 8

838 Lei (44.27 %) 467 Lei

Comparat