Cu echipamentul potrivit, puteți dormi pe orice vreme și practic oriunde. Ce trebuie să rețineți?
Introducere
Soarele apune, broaștele încep concertul de seară, iar d-voastră sunteți obosiți după o zi lungă de mers pe jos. Este timpul să vă pregătiți de somnul în aer liber. Pentru a avea parte de un confort optim, am pregătit pentru d-voastră o listă de lucruri ideale pentru camping.
Oriunde puteți înnopta cu cortul. Nu contează că este vară, toamnă sau iarnă. Cu echipamentul necesar puteți dormi în natură indiferent de vreme și aproape oriunde. Bineînțeles, trebuie să respectați regulile locale de campare în natură.
Ați achiziționat un nou cort? Felicitări. Înainte să porniți la drum, încercați să îl montați acasă. Nu va fi plăcut să încercați să montați cortul pentru prima oară și să fiți îngrijorați datorită norilor de ploaie care se apropie.
Listă cu lucruri de bază pentru camping
Este indiferent dacă veți campa în camping sau în sălbăticie. Există întotdeauna articole esențiale pentru a vă face somnul mai plăcut, pentru a mânca sățios înainte de culcare și poate chiar pentru a vă ajuta să tratați o rană după o călătorie lungă.
- Cort – pe piață există o gamă variată din care puteți alege. Puteți avea un cort mic pentru o singură persoană sau un cort spațios cu câteva dormitoare pentru întreaga familie. Unor persoane le va fi de ajuns o copertină, altora un cort de expediție. Vă recomandăm să petreceți suficient timp pentru alegerea cortului și să citiți sfaturile despre cum să alegeți cortul ideal.
- Sac de dormit – în timpul campingului acesta este articolul de bază. Și în această categorie există o gamă variată din care puteți alege. Modelul clasic este un sac de dormit de vară, pentru un concediu plăcut cu cortul. Pentru cei mici recomandăm un sac de dormit pentru copii, iar pentru excursiile cu bicicleta un sac de dormit ultra-ușor care este foarte compact. În condiții cu vreme răcoroasă este ideal un sac de dormit pentru 3 anotimpuri, iar pentru camping pe timp de iarnă este ideal un sac de dormit de iarnă. Există prea multe opțiuni? Aruncați o privire la sfaturile de alegere a sacului de dormit.
SFAT: Sacul de dormit este doar începutul. O noapte în cort poate fi mai plăcută datorită unei perne mici și a unei inserții confortabile pentru sacul de dormit. Dacă vă decideți să dormit sub cerul liber, aruncați o privire la sacii bivuac.
- Saltea – Încercați să dormiți pe pământul denivelat. Dacă nu sunteți foarte obosiți, cu siguranță veți avea parte de o noapte albă. Salteaua de calitate sporește confortul în timpul somnului și oferă o termoizolație optimă. Salteaua poate fi din spumă, auto-gonflabilă, gonflabilă, turistică sau de plajă. În condiții solicitante este ideală o saltea de expediție, iar pe bicicletă una ultra-ușoară.
SFAT: Vi se pare că salteaua izopren gonflabilă nu este suficient de confortabilă? Aruncați o privire la saltele clasice gonflabile pentru cort.
- Lumină – Fără lumină este dificil în timpul campingului. Foarte practice sunt lanternele frontale. Aveți mâinile libere și astfel veți putea prepara mâncarea sau monta cortul chiar și pe timp de seară. Un accesoriu optim, pe care îl puteți avea mereu la îndemână este lanterna clasică. Însă confortul maxim este oferit de lămpile de camping.
- Hidratare – Hidratarea pe toată durata zilei este garantată de sticla outdoor. Pentru ceai sau cafea este ideal un termos.
- Prepararea mâncării – Mâncarea în camping nu trebuie să fie de lux. Însă o cină caldă și un ceai sunt ideale înainte de culcare. Prepararea mâncării de bază se realizează cu ajutorul unui arzător de camping, brichete și a unor vase. Crenvurștii îi puteți mânca din mână, însă pentru o supă veți avea nevoie de tacâmuri de voiaj. Alternativa arzătorului este mâncarea deshidratată, care poate fi încălzită fără necesitatea focului.
SFAT: Împachetați în rucsac și un cuțit outdoor. Cu el puteți deschide conserve, sticle de vin, puteți tăia pâinea sau chiar pregăti surcele pentru aprinderea focului.
- Articole de igienă – După o zi lungă vă veți bucura de un duș. Dacă stați în camping, cu siguranță veți avea la dispoziție un duș public. Veți avea nevoie doar de un prosop care se usucă rapid și o geantă cosmetică echipată.
- Electronice – Cu siguranță nu veți merge cu cortul pentru a vă juca pe mobil. Însă telefonul va fi de folos pentru GPS și alte funcții. De aceea aveți nevoie de baterie plină. Nici ceasul inteligent sau camera foto nu funcționează fără energie. Vă puteți încărca dispozitivele electronice de la o baterie externă cu capacitate mare sau de la un încărcător solar.
SFAT: Bateriile externe nu sunt utile doar pentru încărcarea telefonului. Descoperiți funcțiile acestora.
- Prim ajutor – O trusă de prim ajutor nu ocupă mult loc și sunt de folos în caz de urgență.
- Îmbrăcăminte– Este important să vă pregătiți pentru camping cu îmbrăcăminte confortabilă și funcțională, care va face față vremii imprevizibile. În echipamentul de bază face parte încălțămintea de trekking, geaca impermeabilă, hanoracul călduros pentru serile răcoroase și lenjeria funcțională de calitate pentru vremea mai rece.
Nici d-voastră nu rezistați fără cafeaua de dimineață? Pentru d-voastră avem gadgetul ideal. Presa de cafea de voiaj poate fi folosită oriunde și oricând.
Gadgeturi pentru dormitul în camping
Dacă drumețiile d-voastră au ca destinație un camping și mergeți cu mașina, atunci vă veți putea bucura de confort sporit cu ajutorul unor dotări practice. Baza vă este familiară, haideți să enumerăm câteva extra articole care vă vor îmbunătăți șederea.
- Corturi pentru mașină și corturi frontale pentru rulotă – Folosiți mașina sau rulota ca bază și măriți-i dimensiunile pentru a crea un dormitor sau un hol practic.
- Mobilier pentru camping – Relaxarea de seară pe scaunele confortabile de camping, prepararea și servirea mâncării pe masa de camping și stocarea lucrurilor în dulapul de camping vor face concediul cu cortul mult mai plăcut. Mai ales atunci când veți dormi pe un șezlong confortabil de camping.
- Prepararea mâncării – Gătitul în camping are farmecul lui. Vă puteți echipa cu o bucătărie de camping sau cu un grătar portabil. Proviziile vor fi păstrate la rece timp de câteva ore în lăzile frigorifice, însă ajutorul nr.1 în bucătăria din camping este frigiderul cu compresor. Mâncarea delicioasă va fi apoi servită în vesela outdoor și o veți putea savura cu ajutorul tacâmurilor de camping.
- O veșnică problemă sunt insectele – Le puteți elimina cu ajutorul capcanelor pentru insecte și cu un repelent eficient.
În natură vă va fi de folos și o toporișcă pentru lemnele de foc sau un fierăstrău de voiaj.
Campingul în sălbăticie are specificul său
Călătoriile în camping nu mai sunt pe placul d-voastră? Încercați atunci înnoptarea în natură, departe de comoditatea civilizației. Vă recomandăm să vă echipați corespunzător înainte de o astfel de călătorie. Informați-vă despre regulile locale pentru camping în afara zonelor amenajate. Astfel vă veți feri de situațiile neplăcute neașteptate. Nu uitați că în natură vă puteți baza doar pe ceea ce ați împachetat. Am pregătit pentru d-voastră o listă specifică pentru camparea în zonele neamenajate.
- Fiecare gram contează – În timpul alegerii echipamentului axați-vă pe corturi foarte ușoare, saci de dormit ușori și compacți și saltele ușoare.
- Gătiți cât mai simplu – O mâncare caldă este ideală, însă axați-vă pe metode cât mai simple de preparare. Soluția ideală este mâncarea semi preparată pentru călătorii. Pentru prepararea acesteia este nevoie doar de apă fierbinte. O puteți încălzi cu ajutorul unui mic arzător de voiaj. Nu uitați să vă echipați cu un cuțit multifuncțional și cu un amnar.
- Încălțăminte și îmbrăcăminte de calitate – Axați-vă pe îmbrăcămintea funcțională și îmbrăcați-vă în straturi, pentru a fi ușor de adăugat sau scos, în funcție de necesități. În condiții nefavorabile veți aprecia o husă de ploaie pentru rucsac.
- Navigație și baterii reîncărcabile – Pentru navigarea în timpul călătoriilor puteți utiliza o hartă clasică. Însă majoritatea persoanelor aleg varianta electronică deoarece este mai confortabilă. Pentru aceasta veți avea nevoie mereu de un telefon încărcat. Înainte de călătorie nu uitați să vă echipați cu o baterie externă cu capacitate suficientă.
- Rucsac ergonomic – Oferiți suficient timp alegerii rucsacului. Gândiți-vă cu atenție la dimensiunea rucsacului de care aveți nevoie, dar și la cât de mult puteți transporta în timpul unei deplasări lungi. Un ghid optim pentru alegerea rucsacului este reprezentat de cele cinci întrebări de bază.
- Apă potabilă – Dacă mergeți în călătorii cu mașina puteți împacheta rezerve de apă potabilă în recipiente practice. Cu toate acestea, în natură, vă veți baza pe epurarea apei cu ajutorul filtrelor de apă de voiaj. Știți să le folosiți corect?
Plănuiți expediții unde temperaturile scad sub 0 grade?
Temperaturile de iarnă nu îi descurajează pe mulți dintre noi să meargă cu cortul. Zăpadă proaspăt așezată, vârfuri muntoase la orizont și provocări care reușesc să depășească propriile limite. Acestea sunt expedițiile pe care nu le puteți face fără un echipament foarte bun.
Dimineața cortul este ud? Pe timp de iarnă acest lucru poate afecta sănătatea d-voastră. Cum să minimalizați eficient condensul din cort? Vă sfătuim în articolul nostru.
- Cort de expediție – Pariați pe calitatea superioară, care garantează siguranță chiar și în condiții solicitante.
- Saci de dormit de iarnă – Oferă căldură pe timp de noapte și vă protejează sănătatea. Trebuie să țineți cont de greutatea și volumul mai mare al sacului.
- Saltele de expediție – Rezistență mecanică excelentă, confort termic sporit și greutate redusă. Pe scurt, ideale pentru excursii lungi în condiții solicitante.
- Lenjerie funcțională – Îmbrăcămintea pentru camping pe timp de iarnă trebuie aleasă cu foarte mare atenție. Baza trebuie să fie lenjeria foarte funcțională.
- Impregnare – Nu uitați să impregnați îmbrăcămintea, încălțămintea și cortul înainte de drumeție.
Vă dorim călătorii fericite și experiențe de neuitat cu cortul.
Linkuri utile
Autor: Lucie Krůčková
Sursă: arhiva 4camping