Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum se alege filtrul de apă

Filtrul nu este o jucărie, ci un echipament de laborator. Puteți învăța în următorul articol cum să îl folosiți corect și să nu vă puneți în pericol sănătatea.


Cuprins

90% dintre turiști nu știu cum să folosească un filtru de apă. Dumneavoastră știți?

Fiecare excursie merită o planificare atentă. Cea mai importantă întrebare este, de obicei, de câtă apă voi avea nevoie? Ar trebui să analizez cu atenție, deoarece fiecare litru echivalează cu 1 kilogram de încărcătură suplimentară. Aici intervine filtrul de apă, care, în cele mai multe cazuri, îmi va ușura rucsacul, îmi va liniști temerile legate de otrăvire sau indigestie și va deschide o gamă complet nouă de posibilități. Dar un filtru nu este o jucărie și trebuie să îl tratez ca pe un echipament de laborator, pentru că exact asta este un filtru - o minune științifică în buzunar.

 

Pot să beau apă dintr-o baltă?

Atunci când achiziționează un filtru de apă, mulți clienți consideră că pot bea în siguranță orice tip de apă - de exemplu, apa dintr-o baltă din mijlocul unui sit industrial. Cu toate acestea, este important să ne amintim că un filtru nu este o baghetă magică și nu transformă nămolul dezgustător în apă potabilă (sau rom bun :-) ). Amintiți-vă că:

 

FILTRUL REDUCE PROBABILITATEA

Nu vă asumați riscuri inutile și alegeți întotdeauna cea mai curată sursă de apă - un pârâu care curge rapid va fi mai bun decât o baltă pe un drum forestier plin de gropi. Un lac din munți este mai curat decât un iaz din afara orașului.

De ce? Majoritatea filtrelor nu sunt 100% eficiente și, cu cât sunt mai multe substanțe străine în apa contaminată, cu atât mai multe vor trece prin filtru. Cu excepția cazului în care vă aflați într-o situație de urgență totală și alegeți o sursă de apă adecvată, veți obține un rezultat practic perfect cu o eficiență de 99,9999%.

 

Prietenul meu a avut diaree de la apa filtrată. Este posibil?

Da, filtrele de apă funcționează exact așa cum declară producătorul lor. De cele mai multe ori, acestea au o sită de 0,1 microni, ceea ce înseamnă că elimină din apă majoritatea solidelor și bacteriile periculoase, cum ar fi e.coli și salmonela. Aici totul este destul de simplu.

Dar ceea ce nu abordează de obicei filtrele obișnuite sunt metalele grele și virușii. Metalele grele sunt nefiltrabile la nivel molecular, iar producătorii le combat prin utilizarea filtrelor cu carbon care au capacitatea de a absorbi substanțele chimice periculoase.

FILTRUL ÎNDEPĂRTEAZĂ NUMAI PARTICULELE DE O ANUMITĂ DIMENSIUNE

Virușii sunt de până la 10 ori mai mici decât bacteriile și pot trece cu ușurință printr-un filtru normal.

  • 0,40 microni - cele mai mici bacterii 
  • 0,10 microni - dimensiunea normală a porilor unui filtru 
  • 0,03 microni - virus
  • 0,02 microni - dimensiunea porilor MSR Guardian 

De asemenea, există deja pe piață filtre cu ochiuri mai fine care, deși încetinesc fluxul, se vor ocupa și de virușii periculoși. Întrebarea este în ce măsură contaminarea virală din apă este comună în natură. Virușii răspândiți prin picături sunt întotdeauna aproape de gazdele umane și supraviețuiesc în apă doar câteva ore, astfel încât pot fi evitați cu ușurință.

   

 

7 gadgeturi de supraviețuire care îi încântă atât pe minimaliști cât și pe cei pretențioși

Instrumente esențiale de supraviețuire în 3 opțiuni diferite - de la minimalist, prețios și până la high-tech.

>>> CITIȚI MAI DEPARTE <<<

 

Pot să îmi filtrez apa pentru alimentare?

O altă greșeală tipică este aceea de a nu ține cont de bunul simț. Am spus deja că, de obicei, un filtru nu este 100% eficient. Dacă filtrez 5 litri de apă contaminată cu 1.000.000 de bacterii, la o eficiență de 99,9999%, voi obține 5 litri de apă "curată" cu 1.000 de bacterii rămase. S-ar putea să nu fie suficient pentru a mă infecta pe mine, dar dați-le acestor micuți 2 ore și se vor înmulți până la nivelul lor inițial. Ce implică acest lucru?

CĂ APA FILTRATĂ ESTE DESTINATĂ CONSUMULUI IMEDIAT

Nu ar trebui să fie depozitată pentru perioade lungi de timp. Este mai rațional să aveți apă contaminată cu dumneavoastră și să o filtrați la nevoie decât să filtrați 2 sticle și să le purtați în rucsac toată ziua.

(Numerele de mai sus sunt pur ilustrative, dar principiul este același în testul de laborator). 

Este suficient un singur filtru pentru toată viața?

Probabil că nu. Filtrele au o durată de viață limitată, trebuie să le folosiți în mod corespunzător și să aveți grijă de ele cum trebuie. Marca Sawyer oferă un filtru de 378.000 de litri, care, în condițiile unui consum de aproximativ 50.000 de litri pe durata vieții unei persoane, este suficient pentru aproximativ 7 vieți. Totuși, există câțiva daruri:

1. Purificarea

Marca Sawyer își livrează filtrele cu o seringă care este folosită pentru a spăla resturile. Cu cât apa este mai murdară, cu atât mai frecventă este spălarea. Alți producători, cum ar fi MSR oferă doar o durată de viață de, să zicem, 1.000 de litri, dar nu este nevoie să curățați - doar schimbați cartușul filtrului.

Dacă subestimați curățarea o dată, filtrul se poate înfundă și veți deteriora prin presiune sita interioară. Utilizatorul obișnuit nu are nicio șansă să detecteze o astfel de deteriorare și va continua să folosească filtrul cu bună credință, punându-și sănătatea în pericol.

2. Debitul

Filtrele mici oferă un debit mic, suficient pentru 1 sau 2 excursioniști. Dacă doriți apă pentru un grup de excursioniști, trebuie să ajungeți la filtre mai scumpe, cum ar fi Sawyer Squeeze sau filtrele cu pompă de la MSR, care oferă debite mai rapide.

Dacă nu mai aveți răbdare cu un filtru prea lent, o presiune prea mare poate deteriora ireversibil sita.

3. Depozitarea

Nu lăsați niciodată filtrele să înghețe. Acest lucru se datorează faptului că, imediat ce apa reziduală se transformă în cristale de gheață, sita interioară se va rupe și filtrul va fi din nou deteriorat ireversibil, lucru pe care utilizatorul nu are nicio șansă să îl observe. Înainte de o depozitare prelungită, trebuie să clătiți filtrele cu apă potabilă și să le lăsați să se usuce.

4. Contaminarea

În laborator, procesul de filtrare separă strict fazele contaminate și cele curate ale procesului. Din nefericire, contaminarea este frecventă pentru utilizatorii de filtre de călătorie. E de ajuns să clătiți filtrul în apă murdară ca să aduceți bacteriile pe partea curată a sitei și apoi să se înmulțească. Data viitoare când filtrați, veți arunca o doză masivă capabilă de contaminare în apa curată.

Evitați aceste 4 greșeli și filtrarea dvs. va fi din nou un pic mai sigură. Dacă aveți îndoieli cu privire la faptul că v-ați deteriorat filtrul în vreun fel în timpul utilizării, cel mai bine este să îl schimbați.

FILTRUL NECESITĂ O ÎNTREȚINERE PERFECTĂ

Sănătatea este prețioasă și nu merită să vă jucați cu ea. Riscul este practic neglijabil în Republica Cehă, dar veți aprecia cu siguranță un filtru de apă atunci când veți călători în India.

 

Video - Cum se filtrează corect

 

Concluzie

Filtrul de apă este un testament impresionant al ingeniozității umane. Nu mai trebuie să fierbeți apa timp îndelungat sau să vă obișnuiți cu gustul de tablete de clor la fiecare înghițitură. Filtrele de călătorie au trecut de la stadiul de experiment la cel de piesă esențială a echipamentului turistic, iar gama acoperă acum toate soluțiile posibile - filtrarea bacteriilor, a virușilor, colmatarea cu cărbune activ, filtrele de înmuiere, filtrele cu pompă, pentru unul sau pentru grupuri mari, integrate în sticlă, cu șurub pentru sticlele din PET, pentru a fi conectate direct în geanta de cămilă, cu filtru din ceramică, plastic sau spumă, de unică folosință sau cu cartușe înlocuibile.

Și cam asta e tot ce știu despre filtrele de apă :-)

 

Link-uri utile

 

Autor: Matyáš Vejskal

Sursa: sawyer.commsrgear.com

5 pași simpli pentru a îndepărta ceara de pe haine

Sfaturi

Ați murdărit hainele cu ceară și nu o mai puteți îndepărta? În articolul nostru vei găsi câteva sfaturi despre cum să cureți îmbăcămintea!

Cum se aleg rachetele de zăpadă?

Sfaturi

Îți place să fii la munte mai mult decât acasă, dar când pătura albă se așterne, simți că sezonul tău s-a terminat? Vă înșelați, terenul acoperit de zăpadă nu este doar pentru schiorii montani. Rachetele de zăpadă sunt cele care te readuc pe traseu.

Există o lungime universală pentru bețele de schi fond?

Sfaturi

Pentru un începător complet, cu siguranță nu va fi nevoie să cumpărați mai multe perechi de bețe și chiar și copiii care abia încep să se inițieze în schi fond se vor descurca bine cu o singură pereche. Pentru toți ceilalți, lungimea bețelor de schi fond trebuie aleasă pe baza mai multor aspecte.

Selectăm pentru dvs.

270 Lei

Comparat

270 Lei (10 %) 243 Lei

Comparat

1 450 Lei (5.58 %) 1 369 Lei

Comparat

Discuri de cărbuni Lifesaver Liberty 3ks

118 Lei

Comparat