Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Impermeabil, rezistent la apă și hidrofug

Aveți nevoie de o geacă sau de un rucsac care să reziste la ploaie și zăpadă umedă? Vă întrebați cât timp vor rezista bocancii Gore-Tex? Și chiar dacă pe smartwatch-ul dvs.scrie 15M, nu vă puteți scufunda cu el în liniște? Haideți să aruncăm o privire la terminologia care promite că echipamentul ales va rezista la apă.


Descriere:  Cu o geacă cu membrană, ploaia nu vă va lua prin surprindere.

Cuprins

 

Introducere

Aveți nevoie de o geacă sau de un rucsac care să reziste la ploaie și zăpadă umedă? Vă întrebați cât timp vor rezista bocancii Gore-Tex? Și știi că, chiar dacă pe smartwatch-ul tău scrie 15M, nu te poți scufunda cu el liniștit? Haide să trecem în revistă terminologia care promite că echipamentul ales de dvs. va rezista la apă.

 

Ce înseamnă impermeabilitatea

Acest produs va fi fabricat dintr-un material care poate rezista la ploaia normală. O furtună lovește pe drum și încercați să ajungeți rapid sub un acoperiș undeva. Dacă sunteți rapid, o geacă impermeabilă va oferi suficientă protecție. În mod similar, un rucsac impermeabil vă va proteja bunurile. SUGESTIE: Vreți ca rucsacul să fie mai impermeabil? Echipează-l cu o husă de ploaie de calitate.

Cum funcționează?

În mod tradițional, aceste produse sunt fabricate din materiale precum poliesterul sau nailonul, care pot fi țesute foarte strâns, iar fibrele lor nu au tendința naturală de a absorbi apa. Pe de altă parte, îmbrăcămintea rămâne respirabilă, astfel încât umezeala corpului dumneavoastră se poate elimina. SUGESTIE: De obicei, zonele cu probleme în cazul produselor impermeabile sunt fermoarele, cusăturile și fixarea buclelor. Vedeți cum sunt abordate aceste zone la corturi.

 

IP clasificarea impermeabilității

Un alt mod de a naviga prin etichetarea materialelor și rezistența lor la apă este scala Ingress Protection Rating sau codul IP. Abrevierea IP este urmată de două numere. Primul indică gradul de rezistență la praf, iar cel de-al doilea rezistența la pătrunderea apei. În termeni foarte simpli, cu cât numerele sunt mai mari, cu atât produsul este mai rezistent.

 

Gradul de protecție

Descriere

IPx0

Fără protecție

IPx1

Protejat împotriva picurării verticale a apei

IPx2

Protejat împotriva picăturilor de apă cu o pantă de 15°.

IPx3

Protecție împotriva stropilor de apă (ploaie)

IPx4

Un produs cu acest marcaj rezistă la stropirea cu apă, indiferent de direcție

IPx5

Produsul rezistă la jeturi de apă

IPx6

Protecție împotriva stropirii intense de apă (acțiunea valurilor)

IPx7

Produsul este protejat împotriva apei atunci când este scufundat timp de 30 de minute la o adâncime de 1 m.

IPx8

Produsul este protejat atunci când este scufundat în apă la o adâncime de cel puțin 1 m.

IPx9

Produsul are protecție împotriva apei sub presiune.

 

În mod obișnuit, veți găsi clasificări IP67 sau IP68 pe ceasuri sau căști sportive. Numărul 6 indică rezistența la pătrunderea prafului.


Descriere: Apa va forma picături pe materialul hidrofug.

 

Materiale IMPERMEABILE

La suprafață, acestea au un tratament, poate fi un strat special care împiedică apa să pătrundă în țesătură. Acest lucru creează picături care se scurg de pe țesătură. Aceste proprietăți sunt folosite la corturi, geci și bocanci de iarnă și de drumeție.

 

Materialul HIDROFUG nu permite trecerea apei

Atâta timp cât geaca sau rucsacul dvs. este confecționat din material hidrofug, ar trebui să țină apa afară chiar și în timpul unei scufundări prelungite. Produsele sunt concepute pentru navigație, pescuit, scufundări și vreme extremă. Tipice sunt gențile impermeabile pentru cei care practică sporturi nautice.

 

Respirabilitatea scăzută a materialului

Materialul hidrofug vă protejează complet de pătrunderea apei. O astfel de geacă este apropiată de o pelerină de ploaie, rucsacul poate cădea în apă, dar bunurile dvs. vor rămâne uscate. Impermeabilitatea este  ideală pentru depozitarea lucrurilor. Cu îmbrăcăminte confecționată din materiale hidrofuge, transpirația nu are pe unde să iasă. Veți rămâne uscat de ploaie, dar transpirația vă va uda. Căutați mai degrabă  un compromis o etichetă impermeabilă sau hidrofugă și o bună respirabilitate la îmbrăcăminte, cum ar fi o membrană Gore-Tex.


Descriere : Atunci când practicați sporturi nautice aveți nevoie de un echipament solid, care să facă față sub apă.

 

Marcajul rezistent la apă 

Aceasta este o determinare în laborator a gradului în care produsele sunt capabile să permită trecerea apei. Acest lucru este indicat prin unități de presiune (ATM, bar) sau scări în metri (m). Din păcate, oamenii se așteaptă ca, dacă un ceas inteligent este marcat cu 30 M, să se poată scufunda cu el până la 30 de metri. Dar această adâncime a fost măsurată într-un laborator unde nu există curent de apă.

 

Marcarea produsului

Se poate scufunda?

Utilizarea în practică

0 M / water resistant

Nu

Produsul este rezistent doar la umiditatea aerului. Nu trebuie să intre în contact cu apa.

3 M / 3 BAR / 3 ATM

Nu

Este permis un contact scurt cu apa

50 M / 5 BAR /5 ATM Nu Produsul poate supraviețui ploii, înotului și dușului
100 M / 10 BAR / 10 ATM Da Aceste produse pot rezista la adâncimi ale apei de până la 1 m.
200 M / 20 BAR / 20 ATM Da Produse pregătite pentru sporturi nautice și scufundări cu echipament de respirațieápění s dýchacím zařízením 
300 M / 30 BAR / 30 ATM + Da Produse profesionale pentru scufundări

 

Impermeabil

Rezistă la pătrunderea apei doar într-o anumită măsură, dar nu este capabil să reziste complet.. 

Cel mai mic nivel de protecție împotriva apei.ižší stupeň ochrany před vodou. 

Rezistent la apă

Apa nu pătrunde cu ușurință în material. Ea rămâne la suprafață sub formă de picături.. 

 

Hidrofug

Nu lasă să treacă apa. 

Cel mai înalt nivel de protecție împotriva apei

 

Materiale speciale pentru exterior cu rezistență sporită la apă

Membrana, care protejează materialele exterioare de apă, este un strat subțire cu proprietăți semimpermeabile. Secretul membranelor constă, de obicei, în structura lor. Membranele poroase (hidrofobe) resping apa. Dar există și membrane neporoase (hidrofile) care absorb apa în ele însele, dar nu o lasă să intre. Se spune că membranele hidrofile sunt mai ductile, dar mai puțin permeabile la vapori. Acestea sunt utilizate la îmbrăcămintea pentru drumeții alpine, unde protecția împotriva intemperiilor este o chestiune de sănătate.

 

Gore-Tex

O membrană poroasă cu pori mult mai mici decât o picătură de apă și mai mari decât o moleculă de vapori de apă. Apa nu trece prin membrană, dar aceasta lasă să iasă vaporii de apă. Îmbrăcămintea și încălțămintea cu Gore-Tex este populară deoarece reacționează instantaneu la apă, eliminând în același timp umiditatea corpului. Dezavantajul este riscul de înfundare a porilor cu diverși contaminanți sau de întreținere necorespunzătoare.


Legenda: Puteți să vă echipați bicicleta cu o pelerină de ploaie. Vă recomandăm rucsacurile și portbagajele de ciclism Ortlieb impermeabile.

 

Sistem Ortlieb

Rucsacurile impermeabile Ortlieb sunt populare printre cicliști. Acestea sunt fabricate din nailon subțire care nu lasă să treacă apa. Au cusături lipite și o închidere specială de tip roll-up care completează la perfecție rezistența la apă.

 

Membrana Dermizax

O membrană neporoasă care este utilizată la gecile pentru drumeții.

 

Membrana BlocVent

Îmbrăcămintea cu membrană BlocVent este concepută pentru activități solicitante în condiții extreme, deoarece funcționează bine chiar și la temperaturi foarte scăzute.

 

Coloana de apă

În cazul gecilor și pantalonilor impermeabili, rezistența la apă este adesea indicată de coloana de apă. Ce înțelegeți prin coloană de apă de 10.000 mm? Dacă am pune un cilindru plin cu 10 000 mm de apă pe o țesătură cu membrană, membrana nu ar lăsa să treacă apa. Și în practică? Ne aflăm într-o ploaie torențială. O picătură are o grosime de aproximativ 2.000 mm, membrana este de cinci ori mai rezistentă. Sunteți uscat.

 

Link-uri utile

 

Autor: Alena Bouchalová

Surse: arhiva 4camping, pixabay.com

Cum să începe să practicăm yoga?

Sfaturi

Yoga are reputația de a fi un sport potrivit pentru toți, indiferent de vârstă sau de capacitatea fizică. Este un ”extra” eficient pentru întărirea mușchilor interni și pentru întinderea întregului corp. Încercați și dvs.

Cum să alegeți hainele de dimensiuni potrivite?

Sfaturi

În calitate de aventurieri adevărați, ne place cel mai mult să ne petrecem timpul în aer liber. Hainele trebuie să ni se potrivească, pur și simplu, indiferent de vreme. Pentru ca totul să fie așa cum trebuie, vom învăța cum să obținem hainele de mărimea potrivită.

Mărci cehești producătoare de echipamente outdoor

Sfaturi

Căutați producători cehi de echipamente outdoor? Puteți găsi o listă în articolul nostru.

Selectăm pentru dvs.

700 Lei (64.99 %) de la 245 Lei

Comparat

418 Lei (42.58 %) 240 Lei

Comparat

438 Lei (40.64 %) 260 Lei

Comparat

860 Lei (65 %) 301 Lei

Comparat

Geacă de puf bărbați Warg Downjack M

773 Lei (35.32 %) 500 Lei

Comparat

720 Lei (64.99 %) de la 252 Lei

Comparat

240 Lei (65 %) de la 84 Lei

Comparat

Geacă bărbați Loap Ural

340 Lei (45 %) 187 Lei

Comparat