Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Dormitul în mașină: fă-ți patul confortabil chiar și pe drum

Dormitul în mașină este practic în anumite situații, dar în alte momente este o necesitate. Aduce relaxare într-o vacanță sau o călătorie lungă, pentru unii este chiar un mod de viață. Faceți ca dormitul în mașină să fie sigur și confortabil cu puțină pregătire și cu echipamentul potrivit.


Descriere: Dormitul în mașină aduce noi experiențe. 

Cuprins

 

Introducere

Turiștii caută modalități de a explora noi destinații și de a-și depăși limitele în acest proces. Una dintre modalități este dormitul în mașină. De ce?

Este mult mai ieftin decât cazarea clasică. Planificarea traseului este mai flexibilă deoarece nu sunteți limitat de o anumită oră de sosire/plecare. În mașină aveți parte de mai multă intimitate decât atunci când dormiți în aer liber, iar în comparație cu cortul, mașina este un adăpost mai bun în condiții nefavorabile. În plus, dormitul în mașină este o experiență unică, care permite explorarea unor zone izolate, motiv pentru care veți avea parte de aventuri de neuitat.

În acest articol veți afla de ce dormitul în mașină este alegerea ideală pentru turiști, care sunt avantajele/dezavantajele și cum puteți spori confortul dormitului în mașină. Dormitul în mașină nu este pentru oricine, iar adesea nu reprezintă cea mai confortabilă opțiune de cazare. Însă poate fi destul de comodă.

 

De ce să alegeți dormitul în mașină?

Pregătiți-vă din timp pentru călătorie, pentru a nu fi luat prin surprindere. Este important să explorăm tot ce este nou din toate unghiurile posibile. Dormitul în mașină nu este o excepție.

Avantaje:

 • Preț accesibil. O noapte în mașină economisește banii dați pe cazare la hotel, pensiune sau camping. Este o opțiune rentabilă pentru cei care au un buget limitat.
 • Flexibilitate. În fiecare noapte puteți dormit într-un loc diferit și nu depindeți de o anumită oră de sosire sau plecare.
 • Aventură. Este un mod unic și interesant de a călători și de a explora locuri noi.
 • Siguranță. Mereu veți avea un loc de dormit, chiar dacă în zona în care vă aflați nu găsiți un hotel sau o pensiune. Intimitate. În mașină aveți mai multă intimitate decât în hosteluri sau camping.
 • Siguranță. Mașina încuiată oferă un sentiment sporit de siguranță în comparație cu dormitul sub cerul liber sau în cort. În plus, protejează împotriva vântului, ploii și zăpezii.

 

De ce dormitul în mașină s-ar putea să nu vă placă

 • Confort. Dacă aveți o mașină mică, spațiu limitat sau sunteți foarte înalt, dormitul poate fi foarte incomod.
 • Siguranță. Dacă vă aflați într-o zonă izolată sau dacă nu cunoașteți zona, înnoptarea într-o mașină poate fi mai riscantă.
 • Necunoașterea regulilor. În unele țări sau zone dormitul în mașină poate fi interzis. În alte părți, există reguli stricte privind înnoptările.

Descriere: Unele poziții nu sunt confortabile și nu oferă un somn eficient.

 

Unde în Europa puteți dormi în mașină

În general, dormitul în mașină este legal în majoritatea țărilor, dar există și excepții. Unele țări europene interzic înnoptarea în mașină de exemplu în zonele de odihnă de pe autostradă sau parcările benzinăriilor. Alte țări restricționează acest lucru doar în anumite zone. Dacă planificați o călătorie în Europa și vreți să dormiți în mașină, interesați-vă din timp unde este permis.

 • În Franța dormitul în mașină este permis în zone desemnate, însă este interzis parcarea peste noapte pe marginea drumului sau în zona urbană.
 • În Germania, de-a lungul autostrăzii sunt zone de odihnă, unde puteți parca peste noapte, însă înnoptarea în zonele urbane sau la marginea șoselei este ilegală.
 • În Italia dormitul în mașină este interzis. Puteți înnopta doar în zonele amenajate.
 • De asemenea, în Austria se dau amenzi pentru parcarea pe timp de noapte în afara spațiilor desemnate.
 • Nici în Croația nu este permisă înnoptarea în mașină. De preferat este să găsiți un camping.
 • Asemenea reguli se aplică și în Slovacia.
Sfaturi: Instalați-vă aplicația pe telefon park4night. Sfaturile și recenziile altor utilizatori vă ajută să găsiți un loc ideal pentru dormit, dar și alte locuri practice, precum spălătorii.

 

Confort, un somn odihnitor fără dureri

În timpul dormitului în mașină, faceți tot posibilul să vă simțiți confortabil. Invenstiți într-o saltea bună. În ofertă găsiți saltele gonflabile pentru mașină sau saltele izopren. Echipați-vă cu pături călduroase sau saci de dormit. Chiar și în lunile călduroase, pe timp de noapte temperaturile pot fi scăzute. Nu uitați vă împachetați și o pernă. Perna confortabilă susține capul și gâtul în timpul somnului.

Sfaturi: Citiți și sfaturile pentru alegerea corectă a sacului de dormit.

Dormitul în mașină pe perioade lungi sau frecvente este imposibil fără o saltea de calitate. Citiți cele 6 sfaturi care vă vor ajuta în procesul de cumpărare a saltelei gonflabile pentru mașină.

 1. Luați în considerare mărimea mașinii personale. Înainte de cumpărare, măsurați lățimea și lungimea spațiului de dormit. Salteaua pentru mașină trebuie să fie confortabilă și să permite stocarea bagajului.
 2. Materialul saltelei. Saltelele din spumă sunt cele mai îndrăgite. Sunt ușoare, ușor de împachetat și oferă confort maxim. Spuma cu memorie se adaptează excelent la forma corpului și asigură o susținere optimă.
 3. Grosimea saltelei. Saltelele subțiri sunt mai compacte și mai ușor de stocat. Saltelele mai groase asigură o amortizare mai bună, însă pot avea un volum mai mare, motiv pentru care se stochează mai greu.
 4. Portabilitate. Adeseori nu există prea mult spațiu în mașină. Căutați o saltea care se rulează sau pliază.
 5. Rezistență. Căutați o saltea durabilă și care să reziste la o utilizare de lungă durată. Atunci când dormiți în mașină, salteaua nu va fi utilizată cu delicatețe.
 6. Confort termic. Reglarea temperaturii corporale pe timp de noapte în mașină este foarte importantă. Alegeți o saltea care asigură o termoreglare optimă. Ideale sunt cele din bumbac, bambus sau lână.

Vă tentează să dormiți sub cerul liber? Nu puteți însă să dormiți pe pământ. Aruncați o privire la paturile de camping. Este vorba despre un pat portabil, ușor și ideal pentru utilizarea în natură. Patul este de obicei confecționat din aluminiu sau oțel, se montează cu ușurință și se pliază rapid. Original este și un hamac. Puteți alege între cele care se montează între 2 copaci sau care au o construcție de suport.

 

Sfaturi pentru dormitul în mașină

Pentru înnoptare trebuie să găsiți un loc drept pentru parcare. Chiar și o ușoară înclinare poate crea disconfort în timpul somnului. Folosiți perdele, jaluzele sau o mască de dormit pentru a crea o atmosferă plăcută de somn. Veți avea parte și de puțină intimitate și vă veți feri de primele raze de soare sau de lumina felinarelor. Cumpărați sau confecționați-vă propriile protecții împotriva soarelui din carton sau material reflectorizant. Dacă aveți un somn fragil, utilizați dopuri de urechi. Zgomotul mașinilor poate fi deranjant pentru unele persoane.

Dacă doriți să aveți mai mult loc, echipați-vă cu un cort frontal. Cortul se conectează cu ușurință la mașină, iar d-voastră veți avea parte de un loc spațios.

Corturile frontale din ofertă sunt confecționate din material impermeabil și rezistent la razele UV. Sunt dotate și cu plase împotriva insectelor, pentru protecție maximă în zilele călduroase de vară. Aruncați o privire la sfaturile pentru alegerea cortului frontal ideal pentru mașina d-voastră.

Pregătiți-vă din timp pentru călătorii și căutați locuri pentru înnoptare. Nu este așa de simplu precum sună. O noapte o puteți petrece într-o zonă de odihnă din apropierea unei benzinării. Însă în timpul călătoriilor lungi aveți nevoie de un loc unde puteți să gătiți, să vă spălați și să mergeți la toaletă. Inspirați-vă, de exemplu de pe site-ul campu.eu.


Descriere: Viața în mașină poate fi extrem de confortabilă. 

 

Altele sfaturi pentru a dormi confortabil în mașină: 

 • Mașina ideală: Dacă plănuiți să dormiți în mașină, alegeți-vă o mașină cu suficient spațiu, de exemplu o dubiță sau SUV.
 • Ordine. Păstrați curățenia și ordinea în mașină, pentru a avea parte de confort și o atmosferă plăcută. Utilizați cutii de stocare sau plase pentru a organiza optim echipamentul și pentru a nu incomoda.
 • Siguranță. Parcați într-un loc sigur și bine luminat.
 • Aerisiți. Asigurați o circulație optimă a aerului. Astfel veți minimaliza condensarea umezelii. De folos vă poate fi și un ventilator portabil. Majoritatea sunt adaptate pentru răcire, altele pot chiar să încălzească încăperea.
 • Lichide. Păstrați la îndemână o sticlă cu apă. Nu uitați să reumpleți recipientele cu apă și eventual să aveți o rezervă.
Sfaturi: Lucrurile de valoare nu trebuie să fie la vedere. Portierele și portbagajul trebuie încuiate mereu.

Aruncați o privire și la alte gadgeturi de voiaj și articole de igienă adecvate pentru camping. Echipați-vă cu un frigider, aragaz portabil, scaune de camping, masă, mâncare instant și lanternă frontală. Împachetați suficientă apă potabilă pentru cafea, spălat vasele și curățat dinții.

Înainte de călătoriile în care veți dormi în mașină analizați bine avantajele și dezavantajele. Luați toate măsurile de precauție pentru a asigura confort și siguranță. Dacă veți urma sfaturile noastre veți avea parte de călătorii excelente, pline de aventuri de neuitat. Împachetați-vă pături, perne și multă adrenalină și apoi porniți la drum.

 

Linkuri utile

 

Autor: Alena Bouchalová

Sursă: pixabay.comunsplash.com, arhivă 4camping

5 pași simpli pentru a îndepărta ceara de pe haine

Sfaturi

Ați murdărit hainele cu ceară și nu o mai puteți îndepărta? În articolul nostru vei găsi câteva sfaturi despre cum să cureți îmbăcămintea!

Cum se aleg rachetele de zăpadă?

Sfaturi

Îți place să fii la munte mai mult decât acasă, dar când pătura albă se așterne, simți că sezonul tău s-a terminat? Vă înșelați, terenul acoperit de zăpadă nu este doar pentru schiorii montani. Rachetele de zăpadă sunt cele care te readuc pe traseu.

Există o lungime universală pentru bețele de schi fond?

Sfaturi

Pentru un începător complet, cu siguranță nu va fi nevoie să cumpărați mai multe perechi de bețe și chiar și copiii care abia încep să se inițieze în schi fond se vor descurca bine cu o singură pereche. Pentru toți ceilalți, lungimea bețelor de schi fond trebuie aleasă pe baza mai multor aspecte.

Selectăm pentru dvs.

3 728 Lei (45.92 %) 2 016 Lei

Comparat

5 760 Lei (45.95 %) 3 113 Lei

Comparat

4 758 Lei (27.35 %) 3 457 Lei

Comparat

3 258 Lei (33.12 %) 2 179 Lei

Comparat

144 Lei (43.75 %) 81 Lei

Comparat

142 Lei (40.85 %) 84 Lei

Comparat

352 Lei (45.45 %) 192 Lei

Comparat