Nu mai vreți să mâncați doar sandwich-uri reci în călătoriile dumneavoastră? Gătiți o masă caldă în aer liber! Ce trebuie să luați cu voi și la ce să fiți atenți, toate acestea se regăsesc în articolul de astăzi.
Introducere
Krisztián Vadovszky a fost un pescar pasionat încă din copilărie. În urmă cu doi ani, a descoperit magia bucătăriei outdoor, când mergea în mod regulat în excursii lungi de pescuit cu prietenii pe malurile râurilor, lacurilor și fluviilor. În natură, unui drumeț i se face foame și câteva sandvișuri reci nu-l satură niciodată. Așa că, în timpul unei după-amieze la pescuit, a decis să gătească ceva cald, și așa a început pasiunea lui Krizstian pentru gătitul în natură. Pregătirea mâncării pe foc sau pe aragaz i-a fermecat pe toți prietenii săi cu atmosfera sa unică și plăcută. Gătitul în bucătăria outdoor are pur și simplu un farmec aparte, iar această activitate a devenit o tradiție pentru Krizstian în cadrul tuturor activităților în aer liber.
Încercarea de noi rețete și metode de gătit a devenit un nou hobby nu doar pentru Krisztián ci și pentru prietenii săi. Ei gătesc pe rând în timpul excursiilor de pescuit și în cadrul altor escapade, încercând de obicei să combine cele mai gustoase ingrediente și să inoveze rețete simple. Uneori, însă, trebuie să se lupte și cu vremea, element natural al gătitului în natură. Provocările, experiențele și sfaturile privind gătitul în aer liber sunt împărtășite pe profilul lor de instagram Rabbit Chef'scare își propune să îi inspire pe cei care vor să descopere frumusețea gătitului în aer liber. Krizstian oferă sfaturi despre cum se gătește în aer liber și în articolul nostru de astăzi.
Despre autor
Krisztián Vadovszky
Krisztian își petrece cea mai mare parte a timpului liber în aer liber, testând echipamente de pescuit (Fox Rage, Deeper Sonar, Rabbit Dam Crew) și gătind (Rabbit Chef's). Lucrează într-o bancă de 11 ani și locuiește în imediata vecinătate a orașelor Bakona și Balaton din Ungaria. A învățat să pescuiască în copilărie și a început să gătească în aer liber datorită expedițiilor la pescuit.
|
Cum să te pregătești pentru gătit în natură
Dacă intenționezi să gătești în aer liber, merită cu siguranță să faci o listă cu tot ce ai nevoie pentru rețeta aleasă. Și noi am uitat uneori sarea, apa sau chiflele pentru burgerii noștri acasă. Când urci până la un punct de atracție și după câteva ore constați că îți lipsesc ingredientele de bază, este puțin exasperant. Așa că merită neapărat să faci o listă cu ingrediente și ustensile de gătit.
Împachetează-ți întotdeauna doar lucrurile esențiale pentru călătorii și amintește-ți că simplitatea înseamnă frumusețe. Acest lucru este valabil de două ori mai mult în cazul gătitului în natură. În zilele noastre poți cumpăra echipamente realizate din materiale foarte ușoare care pot încăpea într-un rucsac mic. Aceste produse vor oferi confort și o masă caldă pe drum. Un alt lucru important atunci când te pregătești este să alegi un rucsac care să fie confortabil și suficient de practic pentru a încăpea tot ceea ce intenționezi să iei cu tine. Bineînțeles, se poartă rucsacul pe spate cât mai sus posibil pentru a distribui greutatea în mod corespunzător.
|
Ce să împachetăm în rucsacul turistic?
Fiecare are propriul stil specific, fiecăruia i se potrivește ceva diferit. Dar ce se potrivește corpului nostru? Există măcar o procedură corectă pentru împachetarea rucsacului?
>>> CITEȘTE MAI MULT <<<<
|
Ce să iei cu tine
Îți prezentăm o listă cu cele mai importante lucruri pe care nu trebuie să le lași acasă dacă intenționezi să pregătești ceva de mâncare în călătorie:
- amnar
- Echipament de aprindere a focului (de exemplu, chibrituri, brichetă, amnar etc.)
- Aprizătoare foc(de exemplu: hârtie, gel pentru brichetă, tablete)
- Ustensile de gătit, dacă este cazul un cartuș de gaz
- Oală sau tigaie
- Farfurii, tacâmuri și alte ustensile (de preferință din plastic incasabil sau material compozit)
- Apă (pentru stingerea incendiilor și spălarea vaselor)
- Saci de gunoi (NU lăsa niciodată gunoiul în natură, ia-l întotdeauna cu tine acasă!)
- Pot fi utile și: un tocător, prosoape de hârtie, alte accesorii
Dacă gătești la foc deschis, poți încerca mai multe moduri de a aprinde focul.
Vremea
Este important să verifici condițiile meteorologice înainte de călătorie . Dacă există amenințarea unei ploi abundente, amână-ți călătoria. Dacă sunt prognozate vânturi puternice, alege o pădure ca destinație, mai degrabă decât un vârf de munte cu vedere panoramică. În timpul verii, este foarte important să te informezi cu privire la interdicțiile privind focul deschis în zona pe care o vizitezi. Dacă te afli într-o zonă în care este interzis focul deschis, atunci poți folosi un aragaz cu gaz, care este perfect sigur.
Dacă ai de gând să gătești la foc deschis, gândește-te la vremea din zilele precedente. Lemnul din pădure poate fi umed din cauza ploilor. Atunci când gătești pe vânt puternic, este bine să te gândești la alegerea aragazului și, în mod ideal, să iei un aragaz de drumeție, care funcționează eficient chiar și în condiții meteorologice mai rele. O altă opțiune preventivă este utilizarea protecției împotriva vântului.
Poți cumpăra cartușe de gaz în funcție de sezon. În timpul iernii sau la altitudini mai mari, consumul de gaz va fi, de asemenea, mai mare.
Pe ce se poate găti?
Atunci când te pregătești să gătești în natură, este important să te gândești și la numărul de persoane pentru care vei găti. Depinde apoi în întregime de tine ce echipament și ce metodă de gătit ti se potrivesc cel mai bine și ce este cel mai convenabil. Am adunat câteva sfaturi pe care le-am încercat și care îi pot inspira pe noii veniți:
Pentru feluri de mâncare mai pretențioase, unde reglarea căldurii este importantă, se recomandă arzătorul cu gaz. Dacă folosești un arzător cu gaz, un cartuș de dimensiuni medii, cu o greutate de 225-250 g, va ajunge pentru aproximativ 3 zile de gătit pentru două persoane la un arzător moderat de puternic în zilele de vară. Pe vreme vântoasă sau rece, consumul de combustibil este mai mare. Dacă trebuie să gătești pentru mai mult de o persoană, este recomandat să alegi un arzător cu o construcție mai stabilă, deoarece poate menține și oale mai mari. Pentru un număr mai mare de persoane, un gulaș clasic reprezintă un preparat ideal, care constituie o masă simplă și gustoasă .
Ce puteți găti?
Dacă nu ai experiență cu gătitul în aer liber, este mai bine să începi cu mâncăruri mai simple. Pentru începători, recomandăm să încerce mai întâi, de exemplu, cârnați pe grătar sau pe jar, fasole cu ardei iute, linte, burgeri, carne marinată, omletă sau clasicele frigărui cu slănină. Încearcă pur și simplu ceea ce știi de acasă și nu este dificil de preparat.
În cazul în care mergi într-o drumeție mai lungă, poți cumpăra, de asemenea, alimente gata preparate, care sunt ușor de pregătit doar prin adăugarea de apă caldă și sunt foarte portabile și ușoare. Această opțiune poate fi completată cu o ceașcă de ceai fierbinte sau o cafea delicioasă, iar în sezonul rece, vinul fiert este, de asemenea, excelent.
Așadar, atunci când pleci în natură, nu te teme să profiți de bucătăria outdoor și să te bucuri de mâncare bună nu doar acasă, ci și în aer liber.
Link-uri utile
Autor: Krisztián Vadovszky, Rabbit Chef's
Surse: arhiva autorului, Rabbit Chef's