Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum se alege corect hamul pentru alpinism

Începi să escaladezi și îți este greu să te orientezi în gama largă de produse de specialitate? În articolul de astăzi, vă vom sfătui cum să alegeți hamul de alpinism potrivit.


Cuprins

Hamurile de alpinism sunt utilizate pentru a oferi siguranța necesară alpinistului. Distingem trei tipuri de hamuri: Complet,piept și scaun. Combinația dintre piept și șezut creează apoi hamul complet.

 

Ham complet

Se recomandă folosirea hamului complet pentru copii. Este un sistem de curele care înfășoară alpinistul atât peste coapse, cât și peste jumătatea superioară a corpului. Punctul de atașare se află deasupra centrului de greutate al corpului. Este probabil singura modalitate garantată de a evita riscul de a aluneca din ham pentru copii, datorită staturii mici. Hamurile pentru tot corpul sunt folosite exclusiv pentru urcarea cu o asigurare la nivelul superior, deoarece altfel nu oferă o poziţie optimă la cădere.

Adulții pot folosi hamul de corp întreg pentru drumeții alpine la evenimente în care nu sunt de așteptat căderi și suspendări lungi sau rapel. În comparație cu hamul combinat, are avantajul în timpul drumețiilor montane că îi lipsește centura lombară, și astfel nu prezintă un impediment pentru un rucsac mare.

   

 

Alpinism pentru începători

Ce să cumperi dacă vrei să începi să escaladezi?

>>> Citiți mai departe <<<

 

Ham de piept

Nu folosim niciodată un ham de piept singur. Acest lucru se datorează faptului că șocul ortostatic și rănirea pot apărea la cădere. Prin urmare, îl folosim doar ca hamuri combinate împreună cu hamul de șezut.

Alegem hamul pentru piept, astfel încât să nu se miște nicăieri și buclele de legătură sunt la o distanță de aproximativ 2-3 cm.

 

Ham

Hamul pentru șezut va avea cea mai largă utilizare în alpinism. În funcție de activitate, îl folosim individual sau împreună cu un ham de piept. Îl folosim separat pentru alpinism sportiv pe pereți artificiali sau pe pereți de piatră bine fixați, unde nu există pericolul căderii pietrelor, care ar putea provoca o cădere îndelungată.

Alegem hamurile în primul rând în funcție de scop. Hamurile ușoare de vară sunt potrivite pentru alpinismul de vară pe traseele sportive, în care vă veți deplasa ușor și nu vă vor împovăra inutil.

Pentru mișcarea la munte, în special în condiții de iarnă, este adecvat un ham dotat cu catarame și picior reglabil, astfel încât să puteți ajusta dimensiunea la straturile de îmbrăcăminte și să nu aveți de-a face cu descălțarea colțarilor sau, în cazul schiurilor. Dacă cunoașteți scopul, puteți alege dintr-o gamă largă de greutăți diferite, căptușeală, număr și dimensiuni diferite de bucle din plastic pentru transportul echipamentului, fixare ... 

 

Hamuri combinate

Un ham combinat , adică o combinație între un ham piept și un ham pentru șezut, este cea mai sigură formă de atașament. La fel ca hamul întreg, are un punct de atașare la coardă deasupra centrului de greutate al corpului, dar în același timp permite vizibilitate optimă și poziția corectă a corpului în cădere. Cu siguranță folosim hamul combinat pe ferate, la munte și peste tot unde există riscul căderilor lungi sau necontrolate.

Conectați hamul pieptului cu o buclă a hamului de șezut cu o capacitate de încărcare optimă de 15 kN. Poate fi rotundă în secțiune transversală sau cu o curea solidă.

 

 

Despre autor

Kateřina Balcarová

Katka e mama a doi copii mici. După ce s-a angajat în concediu pentru creșterea copilului, ea și-a schimbat pasiunea pentru alpinism pentru pasiunea pentru alergare și a reușit distanțe ultra-maratonice. În plus, este instructor de alpinism și îi place să împărtășească tuturor din experiențele sale în alpinism, drumeții, alergare și părinți pasionați de outdoor.

 

 

Pericole asociate cu alegerea sau utilizarea greșită a unui Ham:

Utilizarea separată a hamului pentru piept

Agățarea liberă pe frânghie numai în cureaua toracică după un timp foarte scurt duce la o perturbare gravă a circulației sângelui. Inconștiența poate apăre foarte curând dacă nu se eliberează suspensia. Sângele se acumulează în membrele inferioare,iar circulația sa către inimă este insuficientă. Nu se oxigenează organelor vitale și intervine moartea lentă din cauza șocului ortostatic. Prin urmare, NU folosim NICIODATĂ un ham separat pentru piept, nici măcar pe pereții artificiali.

 

Utilizarea separată necorespunzătoare a hamurilor pentru șezut

Utilizăm hamul separat, fără griji, pe pereții artificiali și pe traseele sportive bine securizate. În cazul în care cad pietre și există riscul căderilor lungi sau necontrolate, folosim hamul numai în combinație cu hamul de piept. Atunci când utilizați un ham separat, acesta este atașat la centrul de greutate și în caz de cădere sau suspendare, este mai dificil să mențineți corpul în poziția corectă. Dacă corpul este într-o poziție oblică sau orizontală în momentul căderii lungi, șoldurile pot fi întinse și vertebrele pot fi deteriorate, chiar și cu consecințe fatale.

 

Erori de neatenție

O altă categorie de accidente legate de utilizarea unui ham de alpinism sunt erorile datorate neatenției. Cu toate acestea, acestea nu ar trebui să se întâmple cu o verificare a parteneriatului de calitate, care ar trebui să preceadă fiecare îmbarcare. O astfel de greșeală este legarea corzii de ochiul de plastic pentru a transporta materialul. Aceste ochiuri nu sunt suficient de puternice pentru a prinde o cădere, dar, de obicei, nu pot rezista nici la așezare.

La tipurile mai vechi de hamuri de sezut , care încă mai aveau velcro sub cataramă, se întâmpla ca alpinistul să fixeze velcro-ul deoarece hamul scaunului se fixa bine pe corp în acest fel, alpinistul uita apoi să fixeze catarama de siguranță. Deci, dacă veți obține vreodată un ham mai vechi, gândiți-vă la acest lucru.

Merită să fii atent chiar și atunci când te legi coarda. Au fost raportate accidente cauzate de legarea incorectă a nodului octogonal. Alpinistul a întins doar capătul frânghiei, dar nu a înconjurat sau strâns.

 

Link-uri utile

 

Autor: Kateřina Balcarová

sursă: Schubert, Pit.Schubert, Pit. Bezpečnost a riziko na skále a ledu. DAV, 1998., Frank, Tomáš. Kublák, Tomáš a kol. Horolezecká abeceda. Epocha, 2010., unsplash.com

5 pași simpli pentru a îndepărta ceara de pe haine

Sfaturi

Ați murdărit hainele cu ceară și nu o mai puteți îndepărta? În articolul nostru vei găsi câteva sfaturi despre cum să cureți îmbăcămintea!

Cum se aleg rachetele de zăpadă?

Sfaturi

Îți place să fii la munte mai mult decât acasă, dar când pătura albă se așterne, simți că sezonul tău s-a terminat? Vă înșelați, terenul acoperit de zăpadă nu este doar pentru schiorii montani. Rachetele de zăpadă sunt cele care te readuc pe traseu.

Există o lungime universală pentru bețele de schi fond?

Sfaturi

Pentru un începător complet, cu siguranță nu va fi nevoie să cumpărați mai multe perechi de bețe și chiar și copiii care abia încep să se inițieze în schi fond se vor descurca bine cu o singură pereche. Pentru toți ceilalți, lungimea bețelor de schi fond trebuie aleasă pe baza mai multor aspecte.

Selectăm pentru dvs.

361 Lei (17.73 %) 297 Lei

Comparat

472 Lei (24.58 %) 356 Lei

Comparat

599 Lei (22.2 %) 466 Lei

Comparat

380 Lei (16.05 %) de la 319 Lei

Comparat

Ham de alpinsim femei Climbing Technology Anthea

360 Lei (8.06 %) de la 331 Lei

Comparat

278 Lei (7.91 %) 256 Lei

Comparat

298 Lei (15.77 %) 251 Lei

Comparat