În primul articol am spus că există șase tipuri de bază de saltele. Fiecare are propriile sale specificații, avantaje și dezavanaje, și fiecare este potrivită pentru un utilizator diferit. Aici vom discuta despre parametrii cheie, care pot fi pe primul loc la alegerea noastră. Un exemplu simplu: dacă este esențial pentru noi ca salteaua să fie mică și ușoară, începem căutarea noastră cu accent pe dimensiuni și pe capacitatea de ambalare. Vom afla imediat că acest lucru este cel mai bine îndeplinit de o saltea gonflabilă. Ambele articole sunt, prin urmare, la fel de importante pentru selecție.
Diviziunea de bază în tabel
Acestea sunt caracteristici specifice cu diferite grade de importanță, care pot varia în funcție de tipul de utilizator. Parametrii nu pot fi subestimați, după alegerea tipului de saltea este important să alegeți versiunea potrivită.
Parametru:
|
De ce este important
|
Scopul utilizării |
Optați pentru condiții dificile sau preferați un confort maxim atunci când stați în camping? |
Proprietăți de izolare |
Aveți nevoie de o saltea pentru interior sau exterior? Cât de mult ar trebui să izoleze frigul de la pământ? Legătură strînsă cu parametrul „rezistență termică”.
|
Material |
Poate afecta atât confortul termic, cât și durata de viața în general. Este strâns legat de parametrul „rezistență”.
|
Greutate |
Mai greu sau mai ușor? Camping sau trekking? Cât de mult contează greutatea și dacă contează ea de fapt?
|
Dimensiuni
|
Mai mic sau mai mare? Cât de liniștit dormi de fapt? Un parametru strâns legat de ceilalți în ceea ce privește "forma" și "ambalarea".
|
Capacitate de ambalare
|
Cu cât este mai subțire, cu atât mai pliabilă, dar în același timp confortabilă. Capacitatea de ambalare se referă cel mai mult la "dimensiuni".
|
Rezistență
|
Materialul durabil, cântărește mai mult și este rezistent, fiind un parametru strâns legat de „material”.
|
Rezistență termică
|
Indică nivelul de rezistență la pătrunderea căldurii - cât de bine salteaua izolează și împiedică pierderea căldurii de la corp.
|
Preț
|
Cu cât este mai scumpă, cu atât mai bună în anumiți parametri. Aceasta determină totul, de la greutate până la durabilitatea generală. Fiind cel mai scump, nu înseamnă neapărat că ați ales produsul ideal pentru activitățile dumneavoastră.
|
Formă
|
Aveți nevoie de un dreptunghi sau doar de o extensie în zona umerilor? Un parametru strâns legat de „dimensiuni”.
|
Durabilitate
|
Depinde foarte mult de durabilitatea materialului și de calitatea manoperei.
|
Laminare (îmbinarea straturilor)
|
Dacă mergeți într-o drumeție în care veți avea nevoie de o izolație asigurată și formă stabilă, atunci ar trebui să luați în calcul.
|
1. Scopul utilizării
Scopul utilizării este un aspect foarte important în selecțarea saltelei.
- pentru condiții aspre, veți avea nevoie de o saltea cu o izolație termică excelentă, iar dimensiunea și greutatea acesteia vor fi, deasemenea, importante pentru dumneavoastră. De mare folos vă va fi salteaua din folie de aluminiu
- dacă nu vă interesează volumul materialului, ci în primul rând greutatea redusă și durabilitatea, folosiți o saltea din spumă cu pori închiși. Acesta va fi utilă în drumețiile obișnuite
- mai mult confort și mai multă comoditate, dar cu prețul unei greutăți mai mari, puteți obține cu o saltea autogonflabilă. Iar dacă aveți nevoie să echilibrați greutatea, dimensiunea și confortul la un nivel rezonabil, alegeți o saltea gonflabilă. Dacă mergeți în camping și vă doriți să aveți parte de cel mai înalt nivel de confort, probabil că veți opta pentru o saltea gonflabilă sau una autogonflabilă de 6-8 cm.
|
2. Proprietăți de izolare
Este important să vă preocupați de proprietățile de izolare, astfel încât să aveți suficientă căldură în anumite condiții. Proprietățile de izolare, afectează măsura în care salteaua vă protejează de frigul de la sol.
- dacă dormi într-un interior în care va fi suficientă căldură, parametrul proprietăților de izolare nu va fi atât de important pentru dvs. Puteți alege fără probleme o saltea din spumă, proprietățile sale de izolare termică, ușor mai slabe, totuși nu vă vor restricționa
- dacă sunteți în căutarea unei saltele pentru a dormi într-un cort unde este frig dimineața (mai ales primăvara și toamna), puteți alege o saltea autogonflabilă sau gonflabilă
- pentru a dormi în cele mai reci condiții, saltelele autogonflabile sunt cele mai potrivite, deoarece au cele mai bune proprietăți de izolare termică
|
Parametru strâns legat de așa-numita rezistență termică, care indică numeric gradul de rezistență la pierderea căldurii. Vă recomandăm să citiți următorul punct.
3. Material
În cazul saltelelor din spumă, este vorba de etilenă-acetat de vinil (EVA) sau de polietilenă simplă. Cele autogonflabile au spumă cu pori extrem de deschiși (foam, rubex etc.) în interior și un material impermeabil, cum ar fi poliesterul, în exterior.
- Materialele utilizate pentru producerea saltelelor, în principiu, nu sunt absorbante, deoarece sunt concepute pentru a fi așezate pe sol, de unde se ridică umezeala. Mai degrabă, se abordează tratamentul antiderapant al suprafeței materialului.
|
Acest parametru este strâns legat de parametrul durabilității, care definește calitatea și rezistența materialului utilizat. Vă recomandăm să citiți și următorul punct.
Știați că:
Anotimpul anului nu influențează alegerea saltelei la fel de mult ca în cazul sacilor de dormit, dar se poate spune că unele saltele sunt potrivite pentru trei anotimpuri, iar altele pentru iarnă (gonflabile cu izolație internă, autogonflabile, în general cele al căror material garantează un confort termic mai ridicat. Pentru acestea, producătorul afirmă un coeficient de căldură - 4,5/5/6. Nespecificat pentru saltelele din spumă și saltelele obișnuite autogonflabile).
4. Greutate
Un parametru foarte important care se referă la calitatea materialului, la dimensiunile saltelei și mai ales la tipul de saltea.
- cea mai mică greutate o au saltele cu strat de aluminiu (aprox.100 g). Saltelele din spumă cântăresc de obicei între 150-400 g, cele din spumă EVA sunt puțin mai grele
- saltelele autogonflabile variază de la 650 g la 2 kg, în funcție de material și dimensiune
- greutatea cea mai frecventă este de aproximativ 1 kg, cele mai ușoare sunt fie mai mici și mai subțiri, fie fabricate din materiale de mai bună calitate
- saltelele gonflabile sunt, în medie, cu 200-400 g mai ușoare, în funcție de mărimea, materialul și tipul de izolație utilizat
|
Acest parametru este strâns legat de parametrul durabilității, care definește calitatea și rezistența materialului utilizat. Greutatea crește odată cu duritatea. Vă recomandăm să citiți și următorul punct.
5. Dimensiuni
Dimensiunile sunt esențiale pentru toată lumea. Acestea influențează calitatea somnului și capacitatea de ambalare a saltea. Dacă ar fi să comparăm două extreme: o saltea gonflabilă înaltă și una gonflabilă subțire, atunci, pe cea înaltă va trebui să o împachetăm într-un ambalaj mare și să o transportăm în portbagaj, pe când salteaua gonflabilă subțire, poate fi trasportată în mână.
- în general, grosimea saltelelor autogonflabile subțiri, de drumeție, variază între 1-6 cm, cea mai frecventă 2,5-3 cm. Cu cât este mai înaltă, cu atât salteaua este mai confortabilă, ceea ce este util mai ales dacă aveți probleme cu spatele
- în ceea ce privește lungimea, există versiuni scurtate (120 cm), 160-170 cm și, de asemenea, extralungi (2 m). Cea mai obișnuită dimensiune a saltelelor autogonflabile sau gonflabile este de 183 cm
|
Un parametru strâns legat de parametrii de ambalare și formă pentru că toate interacționează între ele. Vă recomandăm să citiți și următorul punct.
6. Capacitate de ambalare
Aceasta este strâns legată de dimensiunile și tipul saltelei pe care o veți alege. Dacă doriți să dormiți bine, iar spatele dumneavoastră are nevoie de o suprafață mai moale și mai confortabilă, nu puteți opta pentru o saltea care să vă încapă în mână. Pe de altă parte, dacă transportați totul în spate în timpul unei drumeții, dimensiunea compactă a echipamentului este un lucru esențial. Probabil că veți achiziționa o saltea gonflabilă. Grosimea saltelei, este, totuși, legată și de capacitatea de a izola bine.
- dacă comparăm, de exemplu, o saltea autogonflabilă cu o grosime de 2,5–3 cm cu o saltea autogonflabilă, cu o grosime de 6 cm, prima dintre ele va fi cu o treime mai ușoară și în jumătate mai pliabil
- dacă pentru dumneavoastră este importantă capacitatea de ambalare, ar trebui să renunțați la câțiva milimetri de grosime
|
Știați că:
dimensiunile unei saltele sunt 10× 26 cm. Saltelele extinse tind să fie mai scumpe (mai mult material). Capacitatea mai mare de ambalarea se datorează materialelor de calitate superioara utilizate, respectiv, prețul este mai mare. Uneori, în spumă sunt realizate diferite forme (o combinație de cavități orizontale și verticale) pentru o mai bună pliabilitate, ceea ce reduce, de asemenea, greutatea materialului într-o oarecare măsură.
Acest parametru este important și în selecția dimensiunilor, care trebuie luate în considerare. Vă recomandăm să citiți și următorul punct.
7. Rezistență
Materialul mai rezistent este întotdeauna mai greu, mai dur sau mai scump. Trebuie să vă gândiți la condițiile în care veți folosi salteaua.
- mulți utilizatori preferă saltelele din spumă pentru durabilitatea lor, chiar dacă este așezată pe suprafețe pietroase, acest lucru nu le afectează funcționalitatea și utilizarea ulterioară
- în cazul saltelelor autogonflabile și gonflabile intervine teama de scăparea a aerului
|
Acest parametru este strâns legat de parametrul materialului, pe care cu siguranță ar trebui să-l citiți. Cu cât materialul este mai greu și mai dur, cu atât va rezista mai mult - cu cât este mai subțire, cu atât este mai ușor și mai compact.
8. Rezistență termică
Aceasta este notată prin valoarea r-value sau R. Indică gradul de rezistență la pătrunderea căldurii - cât de bine izolează salteaua și împiedică căldura să se elimine de la corp.
- coeficientul termic nu este, de obicei, o preocupare pentru utilizatorii obișnuiți, ci pentru cei care se aventurează în condiții mai extreme (drumeții alpine, alpinism etc.)
- valoarea indică dacă salteaua este potrivită pentru vreme rece sau doar pentru vară
- este vorba, de fapt, despre capacitățile de izolare ale saltelei
- nu este mai mică de 1 și se termină la 9,5, care este izolația maximă
|
Știați că:
La saltelele autogonflabile, valoarea medie poate fi de 2,6/2,8/3,5 Dacă aveți nevoie de o saltea pentru iarnă sau pentru trei anotimpuri, valoarea 1 nu va fi suficientă. În acest caz, aveți nevoie de un coeficient de căldură mai mare, 4-5/5/6, de o saltea de mai bună calitate și mai durabilă.
Acest parametru este legat de izolație, despre care vă recomandăm să citiți și dumneavoastră. Izolație mai bună = rezistență termică mai mare.
9. Preț
Un parametru cheie dacă vă orientați după buget. Atunci, acest parametru poate fi pe primul loc. Desigur, o saltea din spumă poate, de asemenea, să-și îndeplinească bine scopul, în funcție de activitatea pentru care trebuie să o folosiți.
- prețul saltelelor din spumă cu pori semi-deschiși poate fi până 60 de RON, iar cele cu pori închiși, în medie, până la 175 RON
- la saltelele gonflabile variația de preț este considerabilă, le puteți cumpăra cu 75–120 RON, dar prețul poate urca la 500–1000 RON pentru unele modele
- cele mai importante sunt manopera și materialele utilizate
- același lucru este valabil și pentru saltelele autogonflabile, unde prețul mediu este de aproximativ 120 RON, dar prețul obișnuit este de 190–400 RON
|
Știați că:
Dacă comparați clasa mai ieftină și cea mai scumpă în general pentru toate saltelele de camping, principala diferență constă în durabilitatea, calitatea manoperei și rezistența materialelor utilizate. Dacă cumpărați de la un magazin specializat, prețul este mai mare din mai multe motive. Plătiți pentru un brand mai respectabil care își face propriile cercetări, dezvoltare și producție. Astfel, își finanțează laboratoarele și oamenii care lucrează la dezvoltare. Un alt motiv este că plătești pentru material mai bun sau soluție mai bună.
10. Formă
Dacă în timpul somnului vă ”perpeliți” este important să vă ocupați de formă și să alegeți o saltea mai lată, cel puțin la nivelul umerilor. Dacă aveți un somn mai liniștit, puteți "economisi" greutatea și dimensiunile rezultate și puteți alege o saltea îngustă și suficient de lungă (ideală ar forma dreptunghi).
- cea mai comună formă a tuturor saltelelor de camping este cea dreptunghiulară, dar există și forme de mumie sau ovale. Dreptunghiul poate avea colțurile rotunjite (toate sau numai cele din zona picioarelor). Dacă se folosește mai puțin material, salteaua va fi mai ușor de împachetat, mai ușoară, dar suprafața pe care vă întindeți va fi mai mică
- forma depinde de dimensiuni, care, însă, pot fi multe. Prin urmare, nu este o idee rea să citiți capitolul care se referă la dimensiuni și la tipurile acestora. În același timp, capacitatea de ambalare finală merge mână în mână cu acest lucru
|
Acest parametru este cel mai strâns legat de alții, pe care vă recomandăm să îi citiți:
11. Durabilitate
Cât va rezista salteaua dumneavoastră?
- în general, durata de viață a saltelelor nu este atât de lungă precum a corturilor, de exemplu. În cazul unei utilizări constante și a unei întrețineri nu foarte bune, durata de viață poate scădea abia după un an sau doi, deși unii producători garantează o durată de viață mai lungă pentru anumite materiale
|
Durabilitatea este cel mai mult afectată de calitatea și rezistența materialului, citiți mai multe despre acest lucru.
12. Laminare (îmbinarea straturilor)
Cât de importantă este pentru dumneavoastră aspectul intern al straturilor?
- saltelele autogonflabile și gonflabile de camping, sunt compuse dintr-un înveliș și spumă în interior. Cele care nu au spumă, sunt de fapt doar un înveliș sigilat cu o supapă pe care trebuie să o umfli. Apoi, în interior este doar aer care plutește și care, atunci când este încălzit, poate fi o izolație termică. Spuma sau microfibra asigură legarea și circulația aerului, ceea ce este esențial pentru confortul termic rezultat
- o altă opțiune, este spuma lipită de stratul exterior pe interior, cazul în care părțile superioare și inferioare trebuie să fie laminate cu o țesătură impermeabilă sau foarte rezistentă, dar și părțile laterale. Laminarea pe toate părțile asigură stabilitatea formei saltelei
|
După cum puteți vedea, este o idee bună să vă concentrați asupra calității manoperei și să vă documentați asupra materialului în sine. Puteți citi aici cât de important este acest lucru.
|
Test: Saltea gonflabilă Zulu Alex
Produsul testat astăzi este Zulu Alex, care impresionează prin designul său plăcut și raportul excelent preț-performanță.
>>> CITEȘTE MAI MULT <<<
|
Sfaturi practice
1. Raport calitate/preț
Dacă doriți să cumpărați un produs de foarte bună calitate, alegeți între mărci cu renume, nu cumpărați mărci necunoscute, nu cumpărați din magazine care nu sunt specializate în drumeții și echipamente outdoor. Deși mărcile renumite sunt mai scumpe, calitatea pentru care plătiți înseamnă că salteaua va rezista de multe ori mai mult decât una de la un producător necunoscut.
2. Întreținere corespunzătoare
În general, este recomandabil să ștergeți saltelele cu o cârpă umedă pentru a îndepărta murdăria sau praful. Cu siguranță nu are rost impregnarea. În cazul saltelelor gonflabile, trebuie subliniat faptul că acestea nu sunt concepute ca saltele de apă!
3. Depozitare adecvată în afara sezonului
Se recomandă să păstrați saltelele (în special cele gonflabile și cele autogonflabile) neambalate. În cazul celor din spumă, acest lucru va garanta, de asemenea, stabilitatea dimensională.
Întrebări frecvente
1. Care este procedura corectă de reparare a unei saltele?
Este important să degresați sau cel puțin să curățați cât mai bine posibil materialul superior pe o suprafață mai mare decât peticul. Aplicați adezivul pe petic și pe suprafața în jurul defectului, lipiți și apăsați. Kiturile de reparații sunt întotdeauna însoțite de instrucțiuni. Unii producători recomandă aplicarea plasturelui pe o saltea umflată, alții pe una dezumflată (în majoritatea cazurilor), așa că urmați recomandările acestora.
2. Cât de mare este riscul de deteriorare a saltelelor gonflabile și autogonflabile?
Cea mai frecventă îngrijorare a utilizatorilor cu privire la manipularea saltelelor autogonflabile sau gonflabile este că acestea ar putea exploda. Așa că aveți grijă la pietrele ascuțite și, în general, la obiectele ascuțite. Păstrați-le la o distanță sigură de sursele de căldură radiantă și de soare.
Pe lângă ambalajul de transport, este inclus și un kit de reparații (petic, lipici), care poate fi de ajutor, dar numai dacă salteaua se sparge în afara zonei supapei. În cazul în care salteaua se sparge în zona supapei, kitul de reparații nu va fi de ajutor.
3. Cât timp durează să umflați o saltea gonflabilă?
Depinde întotdeauna de cât de mare este supapa și de cât de mare și de înaltă este salteaua.
4. Ce fel de saltea ar trebui să iau pentru exerciții fizice?
Nu cumpărați o saltea pe care să faceți exerciții, ci un covoraș de yoga care este special antiderapant. În comparație cu o saltea de camping, aceasta are proprietăți diferite, aspectul de izolare termică nu este important, dar este special adaptată pentru exerciții fizice, este mai durabilă, nu se desumflă. Îl puteți obține în diferite intervale de preț, de la câteva zeci la câteva sute, în funcție de cât de serios sunteți în ceea ce privește exercițiile fizice.
Video - Cum se alege o saltea
Link-uri utile
Autor: Echipa 4camping.cz
Surse: arhiva autorului, unsplash.com, arhiva 4camping