Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Schi alpin și siguranța pe munte

Planificarea este baza pentru excursii sigure la schi și expediții la munte. Să ne uităm împreună la câteva puncte importante pe care nu ar trebui să le subestimați înainte de aventura dvs. de schi alpin în munții înzăpeziți.


Cuprins

 

Locații cheie

Primul pas în planificarea ta ar trebui să fie marcarea pe o hartă a traseului de schi. Cu toate acestea, pe lângă traseu, ar trebui să notați cu atenție și așa-numitele puncte cheie, adică locurile în care există un potențial pericol sau în care trebuie să schimbați modul în care purcedeți - de exemplu, să vă puneți crampoanele, să vă legați de o frânghie etc. Ulterior, ar trebui să evaluați locurile critice din punct de vedere al situației actuale a avalanșelor și al previziunilor generale. Urmăriți aceste informații până la data ascensiunii, deoarece vremea și avertizările se schimbă rapid în munți. Atunci când planificați un traseu, este de asemenea important să vă gândiți la capacitățile indivizilor din grup și să nu le supraestimați abilitățile tehnice și fizice. 

Studiați punctele cheie cu mult timp înainte. Planificați diferite modalități de depășire a acestora, studiați terenul și înclinările acestuia în anumite locuri, dar și în împrejurimi, adică ceea ce se află deasupra și dedesubtul traseului. 

 

 

Vremea 

Gândiți-vă și la vreme și definiți pe ce vreme este posibil să faceți drumeția și ce vizibilitate este necesară pe teren, mai ales când coborâți. Vremea este un factor important care decide dacă puteți merge în această locație. Veți fi preocupat în primul rând de acoperirea norilor și vântul din cauza vizibilității și a pericolului de avalanșă.

 

Ce să luați cu dvs.?

După evaluarea locațiilor cheie și a vremii, alegerea echipamentului necesar este esențială. Ghidul turistic ar trebui să vă ofere o listă de produse necesare în funcție de dificultatea ascensiunii și coborârii. Dar ce ar trebui să împachetați în rucsac pentru aproape fiecare excursie la schi?

Trasee alternative

Pe parcurs, este posibil să întâlniți multe variabile care vă vor afecta planul și vă vor cere să găsiți o rută sau o destinație alternativă. Este întotdeauna necesar să pregătiți în prealabil un plan de rezervă care vă permite să schimbați ruta către o altă destinație. A avea o singură rută planificată fără alternative este foarte riscant.

Orarul ar trebui să fie foarte precis, precum și specificarea parametrilor echipamentului dumneavoastră. Păstrați traseele evaluate de pe hartă cu dvs. Atunci când vă planificați programul de timp, fiți conștienți de aspectele care vă pot prelungi călătoria în mod neașteptat. Acestea sunt, de exemplu, pauze neașteptate, schimbări de vreme, supraestimarea stării persoanelor sau a abilităților tehnice.

 

Menținerea distanței

O cauză frecventă a rănilor este căderea în timpul coborârii. Așa că ai grijă și adaptează-ți cursa la consistența zăpezii. Există, de asemenea, un risc ridicat de eliberare avalanșă în timpul căderilor. Pentru siguranță, nu uitați să păstrați o distanță suficientă. La coborâre este recomandată o distanță de până la 30 de metri, iar la urcare trebuie doar să păstrați o distanță de 10 metri față de ceilalți membri ai grupului. Coborârea pantelor abrupte (adică mai puțin de 30°) trebuie întotdeauna coordonată de liderul grupului.

 

Considerație

De asemenea, fiți atenți la natură în timpul activităților la munte. Este interzisă intrarea în zonele liniștite ale parcurilor naționale, iar încălcarea acestei interdicții are un impact major asupra speciilor protejate de animale, plante și, în cele din urmă, asupra întregului ecosistem. De aceea este foarte importantă respectarea regulilor în parcurilor naționale.

Nu în ultimul rând, bineînțeles, rămâneți întotdeauna cu grupul dvs., care ar trebui să aibă maximum 6 persoane. Comunicați cu un alt grup din apropiere în caz de necesitate și fiți atenți cu ceilalți. Chiar și cineva care stă în siguranța unei cabane sau a unei case ar trebui să cunoască detaliile călătoriei tale.

 

Link-uri utile

 

Autor: Zdeněk Batěk 

Surse: arhiva 4camping, archiv Hannah

Cum să începe să practicăm yoga?

Sfaturi

Yoga are reputația de a fi un sport potrivit pentru toți, indiferent de vârstă sau de capacitatea fizică. Este un ”extra” eficient pentru întărirea mușchilor interni și pentru întinderea întregului corp. Încercați și dvs.

Cum să alegeți hainele de dimensiuni potrivite?

Sfaturi

În calitate de aventurieri adevărați, ne place cel mai mult să ne petrecem timpul în aer liber. Hainele trebuie să ni se potrivească, pur și simplu, indiferent de vreme. Pentru ca totul să fie așa cum trebuie, vom învăța cum să obținem hainele de mărimea potrivită.

Mărci cehești producătoare de echipamente outdoor

Sfaturi

Căutați producători cehi de echipamente outdoor? Puteți găsi o listă în articolul nostru.

Selectăm pentru dvs.

(5 %) 2 717 Lei

Comparat

365 Lei (50.68 %) 180 Lei

Comparat

(5 %) 608 Lei

Comparat

Rucsac pentru schi alpin Ferrino Rutor 25

711 Lei (28.27 %) 510 Lei

Comparat

Rucsac pentru schi alpin Ortovox Free Rider 28

1 060 Lei (15 %) 901 Lei

Comparat

Rucsac pentru schi alpin Osprey Sopris 40

1 060 Lei (20.83 %) 839 Lei

Comparat

880 Lei (24.77 %) de la 662 Lei

Comparat