Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Îmbrăcămintea adecvată pe bicicletă

Ce haine ar trebui să port atunci când merg cu bicicleta vara, pe ploaie sau iarna? Pe scurt, cum alegi hainele potrivite pentru orice vreme? Iată ce vă sfătuiește Jakub Vlček, ciclist de curse și alpinist, în articolul de astăzi.


Cuprins


Introducere

Cum să vă îmbrăcați corespunzător pentru ciclism? Răspunsul simplu la o întrebare simplă: ca să ne simțim bine. Nu am un răspuns specific universal, mai degrabă vă voi oferi câteva întrebări pentru cafeaua de dimineață înainte de start. Este o diferență dacă ne pregătim pentru o plimbare până în satul vecin, la bunica pentru prânz, sau pentru o cursă de mai multe zile. Pe șosea sau MTB? Vremea? Anotimpul? Este probabil ca până la întoarcere temperatura să fi scăzut semnificativ, să plouă sau poate să ningă? Vreau să fiu răcoros și confortabil și să nu fiu distras sau prefer să economisesc gramajele? Vreau să îi uimesc pe cei din jurul meu cu un tricou trendy sau nu mă interesează designul? Vreau o ținută pentru fiecare opțiune, sau o vreau versatilă, astfel încât să nu ocupe spațiu în dulapul meu? Vreau să alternez între mai multe tricouri, sau prefer unul care să dureze mult în timp (cel galben, desigur... :-))Pantaloni

Pentru activitățile în care există riscul de transpirație (și acest lucru se poate întâmpla pe bicicletă), este recomandabil să alegeți haine respirabile care elimină rapid transpirația.

Baza pentru toate variantele sunt pantaloni scurți de ciclism cu o căptușeală antibacteriană de calitate. Și există trei tipuri din care puteți alege:

  • elastici cu bretele
  • elastici fără bretele
  • pantaloni scurți largi, cu inserție detașabilă

Breteaua menține pantalonii scurți la locul lor și previne "tragerea" neplăcută pe spate, alunecarea treptată pe coapse sau apăsarea cauciucului la nivelul taliei. Versiunea fără are un singur avantaj - dacă trebuie să vă dați jos pantalonii din orice motiv. Unele persoane nu se simt confortabil în haine strâmte și aleg o versiune mai lejeră, care este, de exemplu, 100% reprezentată în categoria ENDURO. Pur și simplu, aceștia sunt pantaloni scurți subțiri cu o inserție care sunt conectați detașabil la pantalonii scurți de sub, arătând ca o îmbrăcăminte sport obișnuită. Eu îi găsesc confortabili pentru pădure, dar merită menționat că nu este plăcut când o viespe zboară pe dedesubt și biata de ea începe să se zbată de frică :)Tricoul

Pe sub tricoul de ciclism port un tricou funcțional, de obicei din plasă, pentru a elimina cât mai bine transpirația de pe piele. Deasupra port bretele și un tricou pe deasupra. Îmi place fermoarul complet, pentru ca lucrurile să nu cadă din buzunare atunci când îl scot. Buzunarele sunt o temă în sine. Pentru plimbări mai scurte nu prea contează, pentru plimbări mai lungi unul mai mare este mai util pentru a încăpea mai multă mâncare, haine etc. Este util să ai un buzunar cu fermoar pe lângă cele trei buzunare obișnuite. Pot să recomand să nu aibă fermoar peste vertebre, când te duci undeva cu rucsacul, e destul de greu. Elementele reflectorizante cu siguranță nu sunt un lucru rău, mulți producători le "ascund" inteligent în logo-ul sau în designul tricoului.

Mânecile și jambierele pentru genunchi sau picioare sunt practice. Acestea nu ocupă mult spațiu în tricou și fac față confortabil fluctuațiilor de temperatură. Fie pe bicicletă, fie după o plimbare în bar. Trebuie doar să alegeți grosimea potrivită... O vestă sau o jachetă este folosită peste corp în aceste situații. Vesta ocupă mai puțin spațiu, este adesea din plasă la spate și este confecționată din non-pieptăn în partea din față. Jacheta este de un calibru mai mare și este mai utilă în caz de ploaie. Jachetele ușoare pentru ciclism nu respiră de obicei bine, dar se vor descurca foarte bine pentru o ploaie rapidă. În timpul Transcontinentalei și în drum spre Nordcapp am folosit combinația vestă/jachetă chiar și în timpul unei furtuni, s-au udat, dar m-am încălzit destul de bine în timp ce mă deplasam și în cele din urmă m-am uscat. Sunt ușor de împachetat și ușoare, așa că nu există niciun motiv pentru a purta cel puțin una dintre acestea cu tine la fiecare plimbare.Vreme nefavorabilă

Treptat, trecem de la vreme frumoasă la vreme din ce în ce mai urâtă. Ce să porți când te aștepți la ploi iarna? Cu siguranță merită să încercați jambiere lungi , sau direct pantaloni lungi. Pe vreme rece, genunchii au de suferit în mod inutil. Este posibil să vă stropiți cu apă constant de dedesubt, care se scurge apoi pe tibii și în cizme.

Îmbrăcăminte pentru ploaie

Jambierele sau pantofii de iarnă nu ar trebui să fie lăsate în dulap pe această vreme. Opțiunea "goretex" are avantajele și dezavantajele sale. În primul rând, trebuie să vă angajați să vă îmbrăcați devreme.

Jakmile jsme mokří, a zavřeme se na delší dobu do membrány, zadek nám nepoděkuje. Samozřejmě se i rychleji zahřejeme, což někdy je a někdy není žádoucí. Klasický střih kalhot rád leze do řetězu, proto je potřeba použít pásku nebo gumičku ke stažení kolem lýtka. Vyrábí se i speciální cyklistické „goráče“, který tento problém vyřeší. Využil bych je např. guidování na Islandu nebo v Norsku, kdy je předpoklad, že skupina bude pomalejší a trocha komfortu při čekání se hodí. Víc mi vyhovuje varianta „windstopper“. Buď v podvariantě „origoš cyklo“, nebo v univerzálu „z běžek rovnou na kolo“. Sice jsou mokré o něco dřív než „goráče“, ale dá se v nich jet celou dobu, i když zrovna neprší. V běžkařských kalhotách jsem odjel většinu dlouhých podzimních i zimních akcí, ať už byly přeháňky, liják, břečka, mrznoucí bláto, sníh i teploty dost pod bodem mrazu a zima nebyla, dokud jsem se hýbal.Îmbrăcăminte de iarnă

Port un tricou de iarnă peste tricoul meu termic, de obicei adaug o vestă (fără puf în față, cu plasă în spate). Paradoxal, în acest caz folosesc un strat impermeabil cu gortex. Pe lângă uscăciunea și căldura relativă, îmi plac buzunarele mari, în care pot căuta confortabil piese de îmbrăcăminte în timp ce călătoresc. Și gluga! Încă mai am la mine o geacă sau o vestă ușoară de puf. În principal pentru siguranță. O înțepătură, o căzătură sau un alt motiv pentru a opri deplasarea apare de obicei noaptea, în mod ideal după un vad sau după o ploaie. Iar un corp ud și epuizat se răcește foarte repede.  În cele din urmă am răzbit într-o geacă de puf cu un gortex deasupra. Și mănuși adecvate, mănuși obișnuite pentru munte. Degetele sunt probabil cele mai reci dintre toate. Pe lângă faptul că sunt inconfortabile, după un timp degetul mare nu mai poate fi mișcat.Încălțămintea și casca

Din nou, alegerea pantofilor depinde de teren și de modul în care pedalați. Orice tip de bandă de rulare este cu siguranță utilă, energia transferată prin pedalare va crește semnificativ.

MTB pedale - există mai mulți producători de pedale și acestea diferă în ceea ce privește designul și prețul. Pantofii înșiși variază în funcție de utilizarea pe:

  • turistici
  • de performanță
  • de curse

Cei de drumeție arată adesea la prima vedere ca niște pantofi clasici de mers pe jos, au și șireturi. Sunt mai moi, clemele pentru pedale sunt adânc înfipte în talpă, astfel încât sunt mai ușor de purtat. Talpa tinde să fie din cauciuc, așa că nu alunecă pe pietre. O opțiune bună pentru excursii combinate, de exemplu, cu un tur al castelului sau o scurtă plimbare până la un punct de belvedere frumos. Raportul dintre mers pe bicicletă și mersul pe jos este de aproximativ 50:50. Sunt incomode pentru plimbări mai lungi. În ciuda tălpii moi, în timp, pedala începe să împingă, șireturile nu permit slăbirea și strângerea pantofilor ca răspuns la umflarea picioarelor în timpul plimbării. Sunt mai grei în comparație cu alți pantofi.

Categoria de performanță este cea mai versatilă și poate fi folosită de toate tipurile de rideri. Încălțămintea easte adaptată la mersul off-road, astfel încât este de așteptat să se și meargă/împingă ocazional bicicleta. Este nevoie de o oarecare obișnuință cu pocnetul trunchiurilor la mers și au un sistem de prindere cu catarame care poate fi ajustat, de obicei, în timpul mersului. Raportul dintre mers și plimbare este de aproximativ 75:25. Sunt confortabili pentru a merge pe bicicletă și relativ confortabile pentru a merge pe jos. Învelișul tălpii tinde să fie din plastic sau din carbon și este prevăzut cu diverse crampoane pentru o experiență de mers mai confortabilă. Unele modele au o talpă vibram, aici este vorba de confort în detrimentul greutății. Găsesc astfel de pantofi buni pentru ciclismul de curse de tip 1000 mile, divizia Bohemia etc.

 

     Despre autor

Jakub Vlček

Jakub este un ciclist competitiv. Își completează călătoriile cu bicicleta cu alpinism și, pentru că este, de asemenea, un iubitor de bere, se oprește adesea la o fabrică de bere în timpul călătoriilor sale. Printre realizările sale se numără MATTERHORN Zermatt (cățărare de iarnă), GRANDES JORASSES North Face sau ISLAND cross-country MTB. Pe lângă o gamă largă de realizări sportive, îi place să cerceteze despre bere și fabricarea berii, lucru pe care îl face la Universitatea de Științe Aplicate, unde își face doctoratul.

 

Încălțăminte de curse poate să nu arate la prima vedere foarte diferit de cele de performanță, dar secretul stă în materiale. Greutatea mai mică și rigiditatea carcasei din carbon permit un transfer mare de energie la pedalare, dar pantofii sunt și mai puțin confortabili pentru o eventuală plimbare. În plus,  nici nu golesc portofelul nostru. Pedalare:mers - 90:10.

Cei de șosea sunt concepuți pentru un transfer maxim de energie la pedalare, sunt mai ușori și nu contează prea mult pentru mersul pe jos. Trunchiurile sunt din plastic și se uzează relativ repede la mers și trebuie înlocuite. Când mergeți, vârful este în sus, pantofii se strâng și sunt complet inflexibili. Cu toate acestea, pe bicicletă, au doar aspecte pozitive. Încălțămintea mare distribuie presiunea pe o parte mai mare a tălpii, astfel că nu apasă nici după o călătorie lungă.

O întrebare frecventă este dacă ar trebui să ne luăm două perechi - unii pentru MTB și unii pentru șosea. Nu este o necesitate, bineînțeles că poți pedala așa. Cel puțin la început. Ceea ce m-a determinat să îmi iau pantofi de șosea pe vremuri nu a fost atât de mult dorința de a obține performanțe sporite, ci mai ales confortul de a ști că, dacă într-o zi mă întorc din pădure cu pantofii umezi și plini de noroi, a doua zi pot merge pe șosea cu pantofi curați și uscați. Abia mai târziu mi-am dat seama de eficiența mai mare a pedalatului.

Este recomandabil să alegeți pantofi cu o mărime mai mare. După câteva ore de mers pe bicicletă, picioarele se vor umfla și ar sângera inutil în pantofi mici.
O parte integrantă a ciclismului este casca. De asemenea, aceasta este împărțită în șosea și MTB. Funcția de protecție ar trebui să fie aceeași, așa că totul ține de design sau de aerodinamică.

Concluzii

Ca să rezumăm puțin. Cu greu vom găsi o ținută unică pentru toate activitățile. Într-o excursie cu prietenii, îmi place să-mi permit un pic de confort în detrimentul unei greutăți mai mari și a unei viteze mai mici, dar într-o cursă, confortul trece pe ultimul plan. Pe de altă parte, cu cât cursa este mai lungă și pe vreme rea, cu atât mai confortabile și mai grele sunt hainele pe care le iau. De exemplu, o geacă de gortex și mănuși de iarnă.

 

Accesorii ciclism:

 

Link-uri utile

 

Autor: Jakub Vlček 

Surse: arhivă autor

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

8 pași pentru a avea grijă de cortul tău în timpul și după sezon

Sfaturi

Era timpul să împachetăm cortul și să ne întoarcem din natură înapoi la casele noastre. Pentru ca cortul dvs. să pornească din nou la drum spre noi aventuri și să îl păstrați în formă maximă, oferiți-i un pic de grijă.

Materiale reciclate în lumea outdoor

Sfaturi

În unele cazuri, activitățile în aer liber pot necesita un echipament intensiv. Dar putem fi mai responsabili atunci când alegem echipamente noi. Să aruncăm o privire la ce sunt materialele reciclate și sustenabile. Care sunt avantajele lor. Și cât de benefice sunt de fapt.

Selectăm pentru dvs.

Cască de ciclism copii Bell Sidetrack II Youth

280 Lei (34.47 %) de la 183 Lei

Comparare

120 Lei (10 %) 108 Lei

Comparare

Cască de ciclism copii Uvex Kid 3

291 Lei (20.96 %) de la 230 Lei

Comparare

50 Lei (12 %) 44 Lei

Comparare

Cască de ciclism copii Hamax Skydive

186 Lei (32.26 %) de la 126 Lei

Comparare

Cască pentru ciclism Uvex Active

500 Lei (18.8 %) de la 406 Lei

Comparare

Cască femei Etape Venus

140 Lei (25 %) 105 Lei

Comparare

Unelte pentru bicicletă Dare 2b Bike Multi Tool

78 Lei (41.03 %) 46 Lei

Comparare