Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Există o lungime universală pentru bețele de schi fond?

Pentru un începător complet, cu siguranță nu va fi nevoie să cumpărați mai multe perechi de bețe și chiar și copiii care abia încep să se inițieze în schi fond se vor descurca bine cu o singură pereche. Pentru toți ceilalți, lungimea bețelor de schi fond trebuie aleasă pe baza mai multor aspecte.


Descriere: Lubrifierea schiurilor de schi fond este o adevărată știință. Trebuie să știți cum să o faceți și, bineînțeles, să aveți ceara potrivită.

Cuprins

De ce să alegeți diferite lungimi de bețe? Pentru că acestea joacă un rol important în schiul de fond, iar cele potrivite îl fac pe schior să avanseze. Și, dimpotrivă, lungimea greșită a bețelor de schi fond împiedică și demotivează.

 

Bețe de schi fond clasic vs skate

Bețele de care veți avea nevoie pentru schi fond clasic ar trebui să fie mai scurte decât bețele de skate. Dacă doriți să aflați lungimea corectă a bețelor, încălțați ghetele de schi fond și fie vă măsurați, fie potriviți bețele la corpul dumneavoastră. În general, un băț de schi fond clasic ar trebui să ajungă undeva la mijlocul umărului. Bețele pentru skate ar trebui să fie puțin mai lungi. Acestea ar trebui să ajungă undeva între bărbie și buza superioară.

Formula de calcul a lungimii bețelor de schi fond clasic

Înălțimea dumneavoastră * 0,83 = Lungimea bățului de schi fond clasic

Formula de calcul a lungimii bețelor de schi fond skate

Înălțimea dumneavoastră * 0,89 =  Lungimea bățului de schi fond skate

Tabelul lungimilor obișnuite ale bețelor

Acest tabel se bazează pe înălțimea utilizatorului și pe lungimile vândute ale bețelor. Pentru participarea la curse, se scade 3 cm din lungimea batului si puteți verifica lungimea rezultată cu regulile FIS.

 

Înălțimea fără încălțăminte

 

Bețe schi fond clasicBețe schi fond skate

130 cm

 100 cm

110 cm

135 cm

105 cm

115 cm

140 cm

110 cm

120 cm

145 cm

115 cm

125 cm

150 cm

120 cm

130 cm

155 cm

125 cm 

135 cm

160 cm

130 cm

140 cm

165 cm

135 cm

145 cm

170 cm

140 cm

150 cm

175 cm

145 cm

155 cm

180 cm

150 cm

160 cm

185 cm

155 cm

165 cm

190 cm

160 cm

170 cm

195 cm

165 cm

175 cm

200 cm

170 cm

180 cm

 

Ați nimerit exact între două lungimi?

Atunci vă recomandăm să luați bețele mai lungi. Le puteți scurta pentru a se potrivi corpului dumneavoastră. Bețele sunt întotdeauna scurtate de sus, de sub mâner, care se lipește la loc după scurtare. Bineînțeles, idealul este să aveți bețele scurtate direct de către comerciant. Dar nu uitați că această modificare vă va anula garanția.

 

Atenție la regulile oficiale pentru concurenți

Regulile Federației Mondiale de Schi FIS prevăd că lungimea bețelor de schi fond pentru concurenți nu trebuie să depășească 83% din înălțimea corporală a concurentului (atunci când poartă încălțămintea de schi). Lungimea bățului de schi este considerată ca fiind dimensiunea de la vârf până la buclă. Aceasta este, de obicei, la aproximativ 3 cm sub capătul mânerului.


Descriere: Ochelarii de protecție pentru schi fond sunt întotdeauna utili. Când este o zi frumoasă, protejează de razele puternice, pe vreme rea de fulgi.

 

Selectarea bețelor de schi fond în funcție de performanță și de structura corpului

Pentru schiorii de fond care merg pe traseu doar din când în când, bețele mai scurte sunt mai bune. Sunt mai ușor de manevrat. Schiorii de fond puternici vor aprecia bețele care sunt cu unu până la doi centimetri mai lungi, schiorii de fond competitivi aleg în funcție de experiența lor, trebuie doar să fie atenți la regulile FIS. Schiorii de fond foarte înalți vor aprecia bețele cu rigiditate mai mare, care nu se îndoaie atât de mult în lungime. Pentru bețele mai lungi, materialul ideal este compozitul sau carbonul.

SUGESTIE: Alegerea corectă a îmbrăcămintei de schi fond este, de asemenea, esențială. Îmbrăcămintea trebuie să fie ușoară și funcțională. Vă veți încălzi când vă deplasați și veți avea nevoie de haine pentru a elimina bine transpirația. Vă recomandăm să adoptați regula de stratificare.

Descriere: Pentru o plimbare mai scurtă puteți depozita lucrurile esențiale într-o borsetă, iar pentru plimbări mai lungi s-ar potrivi un rucsac de alergare.

Bețe de schi fond pentru copii

Și aici trebuie să ținem cont de înălțimea și condiția fizică a micului schior. Dacă copilul se simte bine cu bețele de schi fond și poate manipula bine cu ele, va fi mulțumit și va face față acestui sport. Pentru începători, alegem bețe mai scurte, care sunt ușor de manevrat. Schiorii de fond mai experimentați pot avea bețe cu 25 cm mai scurte decât înălțimea lor pentru schi fond clasic și cu 15 cm mai scurte pentru skate.

SUGESTIE: Vreți să vă motivați micul schior? Cumpărați-i ceva nou și interesant. Poate o căciulă de schi, mănuși sau o căciulă cu lanternă integrată.

Pe scurt, înainte de a merge să cumpărați bețe de schi fond, gândiți-vă cu calm la cât de mult schi fond faceți sau doriți să faceți și apoi începeți să alegeți. Nu uitați că veți avea nevoie de o husă pentru bețe și schiuri de fond.

 

Link-uri utile

 

Autor: Lucie Krůčková

Surse: Arhiva autorului, pixabay.com

5 pași simpli pentru a îndepărta ceara de pe haine

Sfaturi

Ați murdărit hainele cu ceară și nu o mai puteți îndepărta? În articolul nostru vei găsi câteva sfaturi despre cum să cureți îmbăcămintea!

Cum se aleg rachetele de zăpadă?

Sfaturi

Îți place să fii la munte mai mult decât acasă, dar când pătura albă se așterne, simți că sezonul tău s-a terminat? Vă înșelați, terenul acoperit de zăpadă nu este doar pentru schiorii montani. Rachetele de zăpadă sunt cele care te readuc pe traseu.

Lista cu tot ceea ce aveți nevoie într-o tabără de schi

Sfaturi

Dvs. sau copilul mergeți la schi? Habar nu aveți ce să împachetați ca să nu vă lipsească nimic? Am creat o listă cu tot ce ai nevoie și ce nu poate lipsi. Și am adăugat și câteva sfaturi la care să fiți atent.

Selectăm pentru dvs.

Bețe pentru alergat Leki PRC 750

678 Lei (18.58 %) de la 552 Lei

Comparat

Bețe pentru alergat Swix Focus

274 Lei

Comparat

Bețe pentru alergat Swix Dynamic D1

753 Lei (9.96 %) 678 Lei

Comparat

Bețe pentru alergat Axon Martex sport

138 Lei

Comparat

Bețe pentru alergat Axon Martex Vario

198 Lei

Comparat

Bețe pentru alergat Sporten Cross Favorit

98 Lei (10.41 %) 88 Lei

Comparat

200 Lei (10 %) 180 Lei

Comparat

140 Lei (14.31 %) 120 Lei

Comparat