Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Durata de viață a corzilor de alpinism

Siguranța dumneavoastră în timpul escaladei depinde în cea mai mare măsură de respectarea metodologiei de asigurare și de utilizarea corectă a echipamentului de alpinism certificat. În același timp, este important să rețineți că echipamentul de cățărare nu are, de obicei, o durată de viață nedeterminată și trebuie înlocuit cu echipament nou la momentul potrivit. Când trebuie să înlocuiesc coarda?


Cuprins

Durata de viață a unei frânghii depinde de mulți factori (frecvența de utilizare, terenul de cățărare, metoda de asigurare, căderile, depozitarea, expunerea la substanțe chimice, uzura mecanică,...), astfel încât datele producătorilor trebuie considerate ca fiind orientative. Să analizăm mai îndeaproape acești factori.

 

Roci cu margini ascuțite

Standardele iau în considerare doar sarcina de cădere a frânghiei atunci când se îndoaie în carabină. Astfel, deși o coardă nouă trebuie să reziste la cel puțin 5 căderi standardizate conform standardelor, este posibil să nu reziste nici măcar la o cădere pe o muchie ascuțită de stâncă. Cu cât coarda este mai uzată, cu atât este mai predispusă să se rupă pe o muchie ascuțită de stâncă. Dacă frânghia a fost deja folosită și a fost coborâtă în rapel mai mult de 5 km, capacitatea sa de a prinde o cădere pe o muchie de stâncă ascuțită scade la 50%, iar la 10 km scade la 30%. O muchie ascuțită de stâncă este considerată a fi o muchie cu o rază mai mică de 5 mm. Prin urmare, atunci când vă cățărați, aveți grijă să direcționați corect coarda pe teren pentru a elimina riscul de a prinde o cădere pe o muchie ascuțită. Dacă nu puteți elimina trecerea peste o muchie ascuțită de stâncă , adăugați o asigurare stabilă în spatele muchiei. Chiar dacă asigurarea nu rezistă, aceasta va absorbi cel puțin o parte din energia căderii.

 

 

     Despre autor

Kateřina Balcarová

Katka este mama a doi copii mici. După ce și-a luat concediu pentru creșterea copilului, a schimbat pasiunea pentru alpinism și pentru munții înalți cu pasiunea pentru alergare și s-a îndrăgostit complet de distanțele de ultramaraton. În plus, este instructor de alpinism și este bucuroasă să împărtășească cu oricine experiențele sale de alpinism, drumeții, alergare.

 

 

Poluare

Cele mai grave forme de contaminare includ, în principal, deteriorarea de către agenți chimici, vopsea și alte acoperiri, acizi, baze, solvenți organici (acetonă), decoloranți... Benzina nu dăunează în mod direct fibrelor de poliamidă, dar distruge impregnația coardei, care este apoi ușor de abrazat mecanic pe suprafața rocii, îmbibată cu apă etc... Orice astfel de coardă își pierde  elasticitatea corespunzătoare și rezistența la tracțiune și, prin urmare, nu ar trebui să fie utilizată în caz de contact cu substanțele menționate mai sus.

Dacă doriți să marcați jumătate din frânghie cu un marker sau o bandă, utilizați numai markere și benzi concepute în acest scop. În caz contrar, substanțele chimice din adezivul markerului sau al benzii pot fi agresive pentru coardă.

În cazul murdăriei obișnuite, de exemplu, de la praf, nisip, tencuială sau noroi, este suficient să spălați bine coarda. Spălați coarda manual în apă caldă la aproximativ 30 de grade Celsius, folosind numai produsele recomandate de producător. Nu folosiți niciodată detergent obișnuit, care ar putea modifica fundamental proprietățile corzilor și reduce radical numărul de căderi suportate. Uscați coarda la temperatura camerei, niciodată la soare sau pe un calorifer. Cu toate acestea, spălarea frecventă nu este bună pentru impregnare, așa că nu spălați coarda prea des.

 

Influențe climatice

O coardă umedă are o rezistență la căderi cu aproximativ 30% mai mică, deoarece apa rupe rezistența legăturilor dintre părțile structurale ale frânghiei la nivel molecular. În cadrul testelor s-a constatat că nici măcar coardele cu un tratament hidrofobizant nu au putut rezista la această pierdere de rezistență. De asemenea, frânghiile înghețate par să își piardă rezistența la căderi, dar nu au fost efectuate teste sau experimente în acest sens. De asemenea, coarda este deteriorată de lumina soarelui și în special de radiațiile UV, așa că nu o expuneți la soare în mod inutil și o lăsați în camere în care există un solar.

   

 

Alpinism pentru începători

Ce să obțineți atunci când doriți să începeți să urcați?

>>> Detalii<<<

 

Uzura mecanică

După fiecare urcare, trebuie să efectuați o verificare a uzurii mecanice. Împletitura coardei poate fi verificată prin atingere și vedere, iar miezul doar prin atingere. În cazul unei căderi, verificați coarda pe teren, în special partea de coardă care a fost activă în timpul căderii. Verificăm coarda prin palpare, trecând degetele pe frânghie și mișcând frânghia în arc de cerc atunci când constatăm ușoare deteriorări interne. Dacă arcul este în continuare închis atunci când se mișcă, totul este în regulă, dar o îndoire a coardei indică o deteriorare prin rupere a miezului.

obr. verificarea prin glisarea coardei în arc - cea din stânga este în regulă, cea din dreapta este deteriorată

În timpul următoarei inspecții, ne concentrăm apoi pe măsura în care împletitura este deteriorată, dacă unele părți ale coardei sunt întărite, dacă există o umflătură sau o subțiere vizibilă, ne concentrăm, de asemenea, pe schimbarea culorii (dacă nu dispare după spălare, este probabil o deteriorare chimică). Orice coardă deteriorată trebuie aruncată sau cel puțin tăiată parțial, iar partea nedeteriorată folosită.

 

Căderile

În general, coarda ar trebui aruncată după orice cădere în care factorul de cădere este egal sau mai mare de unu. Factorul de cădere se calculează ca raport între lungimea căderii și lungimea utilă a frânghiei. Lungimea utilă a frânghiei este lungimea frânghiei de la asigurator la cățărător. Dacă există căderi scurte în cățărarea sportivă, acestea deteriorează și ele coarda, dar foarte puțin, iar riscul de rupere a coardei este anunțat cu mult timp înainte prin starea împletiturii, aplatizarea, rigidizarea. Totuși, riscul este că țesătura, uzată treptat de căderile frecvente , își pierde rezistența la marginile ascuțite ale stâncilor și, prin urmare, nu ar trebui folosită pe terenuri în care există riscul de încărcare pe o margine ascuțită de stâncă, chiar și numai în timpul coborârii în rapel.

 

Metode de ancorare, coborâre în rapel

De asemenea, coarda se uzează în timpul coborârii în rapel. Coborârea în rapel este de la început o cădere frânată fără o cădere liberă, adică cu un factor de cădere zero. Coarda este deteriorată în special de contactul cu dispozitivul de asigurare încălzit. Rata de uzură poate fi redusă prin coborârea mai lentă în rapel și prin îndepărtarea rapidă de pe axul de rapel. S-a raportat că, după 200 de coborâri în rapel, rezistența la cădere a frânghiei poate fi redusă cu până la 70%.

Cum rămâne cu uzura frânghiei la asigurarea superioară? Coarda este folosită într-un mod complet diferit de cel în care se asigură de jos. La asigurarea de sus, în coardă sunt generate doar forțe de încărcare mici. O coardă încărcată în acest mod este capabilă să reziste la orice cădere chiar și în cazul unei împletituri foarte uzate. Pe de altă parte, datorită faptului că fiecare metru urcat este în același timp coborât (coborât în rapel) la un singur capăt al frânghiei și că fiecare metru înseamnă îndoirea și strângerea constantă în carabiniera de întoarcere, coarda se uzează de până la zece ori mai repede decât în cazul utilizării normale, atunci când se urcă cu o asigurare de jos. O astfel de coardă are foarte puțină rezistență la încărcarea pe o muchie ascuțită de stâncă. Prin urmare, rezultă că cele utilizate frecvent pentru cățărarea cu asigurare superioară nu trebuie să mai fie utilizate pentru cățărarea normală pe teren montan, unde există riscul ca acestea să fie supuse la șocuri pe o muchie ascuțită de stâncă. Pe de altă parte, ele pot fi utilizate pentru asigurarea de sus până când coarda este penetrată. Atunci trebuie aruncate și înlocuite cu altele noi.

Frecvența utilizării

Producătorul coardelor Tendon declară că dacă sunt respectate toate instrucțiunile de siguranță vă puteți ghida după următoarele informații::

  • intensiv - utilizare zilnică (alpiniști sportivi, ghizi montani, pereți artificiali) mai puțin de 1 an
  • utilizare regulată - în weekend (pe tot parcursul anului) 1 an - 2 ani
  • utilizare regulată - în weekend (sezonieră) 2 până la 3 ani
  • utilizare ocazională - (utilizare recreativă o dată pe lună) 3 până la 5 ani
  • utilizare sporadică - între 5 și 7 ani
  • coardă nefolosită - 5 - 10 ani

Cu toate acestea, cifrele sunt încă foarte aproximative, deoarece durata de viață a coardei depinde de mulți alți factori.

Vă dorim un sezon de alpinism excelent și căderi numai nu pe muchii ascuțite.)

 

Link-uri utile

 

Autor: Kateřina Balcarová

Surse: Schubert, Pit. Bezpečnost a riziko na skále a ledu. I. Díl, Kletr : Plzeň, 1998; horolezeckametodika.cz, horydoly.cz, mytendon.cz, unsplash.com

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Cum să scăpați de mirosul urât din încălțăminte

Sfaturi

Mirosul urât din pantofi. Frumos subiect. Nu miroase bine, nu vrei să vorbești despre el, nu evocă sentimente plăcute. Unii oameni au de-a face cu el în fiecare zi, alții sunt surprinși de mirosul urât doar rareori. Combateți-l împreună cu noi!

8 pași pentru a avea grijă de cortul tău în timpul și după sezon

Sfaturi

Era timpul să împachetăm cortul și să ne întoarcem din natură înapoi la casele noastre. Pentru ca cortul dvs. să pornească din nou la drum spre noi aventuri și să îl păstrați în formă maximă, oferiți-i un pic de grijă.

Selectăm pentru dvs.

698 Lei (3.15 %) 676 Lei

Comparare

657 Lei (7.76 %) 606 Lei

Comparare

880 Lei (13.3 %) de la 763 Lei

Comparare

751 Lei (15.45 %) 635 Lei

Comparare

437 Lei (19.22 %) 353 Lei

Comparare

698 Lei (3.15 %) 676 Lei

Comparare

1 301 Lei (16.83 %) 1 082 Lei

Comparare