Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum ce ceruiesc schiurile de fond? Tot ce aveți nevoie să știți

Mersul cu schiurile de fond este frumos de privit. Pentru ca schiurile să fie confortabile și sportul plăcut pentru schior, acesta trebuie să se gândească nu numai la tehnica de mișcare, ci și la ungerea corectă a schiurilor. Prin urmare, astăzi vom analiza în detaliu cum se ceruiesc schiurile de fond.


Cuprins

 

Introducere

Nu vă faceți griji dacă nu știți cum să ungeți schiurile. Nu spunem că este foarte simplu. Sportivii profesioniști au o întreagă echipă specializată pentru întreținerea și ungerea schiurilor. Noi însă vom prezenta metoda de ungere a schiurilor, care poate fi făcută și de începători. Vă vom recomanda și câteva ceruri adecvate. Iar pentru cei care nu vor să se complice cu ceara, vom prezenta alternative de schiuri care nu necesită ungere.

 

Faceți cunoștință cu schiurile

Înainte de a vorbi despre alegerea cerii, haideți să vorbim despre construcția schiurilor. Partea inferioară a schiului se numește talpă. Aceasta se împarte în 3 segmente.

  • Vârful și călcâiul sunt alunecoase.
  • În mijloc se află o zonă de ungere, care este important în timpul reculului. Vă veți întâlni și cu denumirea de zonă de recul sau zonă de aderență.

Partea numită zonă de aderență este importantă pentru ungere, motiv pentru care o vom analiza mai în detaliu. Are o lungime de aproximativ 65-75 centimetri. Se termină aproape sub călcâiul legăturilor și începe cu o lungime de clăpar înaintea legăturilor. În această zonă mijlocie de aplică cerurile de aderență (le veți putea filtra cu ușurință pe site-ul nostru). Atunci când schiem cu tehnica clasică, încărcăm partea din mijloc cu propria greutate și, datorită cerii, schiul se oprește, nu alunecă și ne ajută printr-un recul înainte.

Sfat Lungimea și plasarea zonei de ungere trebuie măsurată într-un servis specializat sau în magazinul de unde ați cumpărat schiurile de fond. Doar profesioniștii o pot determina cu cea mai mare precizie în funcție de greutatea schiorului și de duritatea schiului. De asemenea, ar trebui să vă spună cum să ungeți schiurile de fond.

Sfat Lungimea zonei de ungere poate fi determinată și acasă. Veți avea nevoie de o persoană și markere cu alcool. Schiorul se urcă pe ambele schiuri de fond, cu picioarele paralele, fără a plasa greutatea într-o parte sau cealaltă. Persoana care vă ajută mută hârtia sub mijloc. Zona unde hârtia se mișcă liber se numește compartiment de ungere. Această zonă se marchează cu ajutorul markerului pe partea laterală a schiului. Această zonă are în jur de 65-75 centimetri. 


Pregătirea este importantă înainte de ungerea schiurilor.

 

Cum se ung schiurile de fond - pregătire

Presupunem că nu v-ați curățat schiurile după ce ați venit din ultimul concediu deoarece v-ați întors obosiți. Înainte de ceruire este necesar să curățați schiurile.

Degresați-le, șlefuiți-le. Cum?

  • Mai întâi curățați schiurile cu o perie, cu o racletă și îndepărtați majoritatea cerii. Ideală este o perie de cupru sau de bronz. Mișcarea se face din vârf până la mijloc și mai departe din mijloc până la capătul schiului. Puteți utiliza și plută sintetică cu șmirghel.
  • Puteți ușura procesul de curățare cu ajutorul soluției de spălare. Pentru zona de recul se folosește o soluție clasică, iar pentru zona de alunecare se folosește o soluție cu fluor. Zona de alunecare trebuie ștearsă și cu o lavetă specială de curățare pentru schiurile de font.

Acum schiurile sunt curate și puteți începe pregătirea principală.

Dacă doriți să practicați stilul clasic de schi fond, delimitați-vă zona de aderență. În funcție de necesități, lipiți bandă adezivă de hârtie pe ambele margini.

Ce influențează metoda de ungere?

  • stilul de schiat (clasic sau patinaj),
  • temperatura exterioară,
  • tipul zăpezii,
  • performanțele schiorului.

 

Cum se ung schiurile de fond - ceruirea părții alunecoase și schiurilor pentru skate

Scopul este o alunecare maximă a schiurilor. În momentul în care zona de alunecare se albește înseamnă că se usucă. Este timpul să oferiți schiurilor îngrijirea necesară și să le tratați cu parafină sau ceară de alunecare, produse pe care le găsiți cu ușurință pe site-ul nostru.

Stilul skate sau de patinaj necesită ceruirea întregului schi cu ceară de alunecare, pentru stilul clasic este necesară doar ceruirea zonei de alunecare (simplu zis, doar în partea din față și din spate).

Dispozitiv de prindere pentru întreținerea schiurilor
Dacă sunteți devotați schiului de fond, atunci ar trebui să aveți o masă și unelte speciale. 

Plasați schiurile pe masa de ceruire și fixați-le cu cleme. Pregătiți fierul de călcat și parafina. Cu toate că fierul de călcat este articolul indispensabil din orice casă, achiziționați un fier de călcat special pentru ceară. Un fier de călcat vechi pentru haine poate să vă fie de folos, însă este dificil să obțineți temperatura corectă pentru călcarea cerii.

Aplicați parafina sau ceara pe zona de alunecare și călcați-o printr-o mișcare uniformă. Lăsați să se răcească timp de 10 minute. Puteți călca încă o dată pentru ca parafina să pătrundă mai bine în materialul schiului. Apoi, îndepărtați-o de pe zona de alunecare - mai întâi de pe caneluri și apoi de pe zona de alunecare. În timpul curățării nu aplicați presiune foarte mare cu peria. Curățați schiurile și ștergeți-le ușor cu o perie moale din nailon.

Sfat Dacă nu vreți să vă complicați cu fierul de călcat, achiziționați ceruri lichide de alunecare - așa numitele liquids. Aplicați ceara lichidă pe zona de alunecare, așteptați 15 minte să se usuce și apoi periați cu o perie din nailon sau cu bureți din plută.

 

Cum se ceruiește zona de aderență

Ceruirea zonei de aderență este necesară pentru schiorii care preferă stilul clasic și nu au în zona de aderență o altă formă de antialunecare (de ex. nanogrip, solzi, benzi din mohir). Tehnica clasică combină mersul alternativ cu cel simultan. Ambele schiuri sunt paralele pe tot parcursul alunecării și reculului. Pentru ceruirea zonei de aderență se utilizează ceruri de aderență. Ceara de aderență funcționează la deal ca frână de urgență, care împiedică alunecarea și permite propulsarea înainte.

Ceruri solide

Cerurile de aderență se aplică doar pe zona de aderență. După ce ați pregătit schiurile, alegeți ceara potrivită. În timpul aplicării cerii solide ungeți întreaga zonă de aderență și călcați-o cu fierul de călcat pentru ceară. Apoi lăsați 10 minute să se usuce. Cu ajutorul buretelui de plută nivelați ceara. Stratul de ceară ar trebui să fie foarte fin, aproape invizibil. Puteți cerui schiurile în mod repetat. Ideal este de 5 ori. Când ați terminat, curățați canalul central. Acum sunteți pregătiți să porniți pe șanțurile de ghidare.

Ceruri lichide

Cerurile de aderență sunt disponibile și în varianta lichidă. Sunt numite klister. Poate părea că ceruirea fără fierul de călcat este mai ușoară, însă vă înșelați. Nu este o soluție universală. Cerurile lichide sunt mult mai aderente. Sunt adecvate pentru zăpadă înghețată, granuloasă sau murdară.

Cum să ungeți schiurile fond cu ceară lichidă? Ceara lichidă pentru zona de aderență trebuie încălzită în prealabil. Ideal este să fie încălzită cu apă fierbinte sau cu un uscător de păr. Ceara lichidă se aplică pe zona de aderență și apoi se întinde - cu mâna, ideal cu o racletă. Stratul trebuie să fie uniform. Ceara se lipește de îmbrăcăminte sau de husa pentru schiuri. Din acest motiv trebuie să îndepărtați ceara imediat după utilizare, sau să lipiți șervețele pe suprafață.

Doi schiori care practică stilul skate.
Ceara de aderență se utilizează pentru stilul clasic. Pentru tehnica skate se aplică ceară de alunecare pe toată suprafața schiului. 

 

Tipuri de ceară pentru schiuri de fond

Dacă plănuiți trasee lungi cu schiurile de fond, recomandăm ca în zona de aderență să începeți cu ceruri base. Sunt în formă lichidă sau solidă. Folosiți doar dacă nu aveți zonă de aderență cu tratament special (de ex. solzi, nanogrip, piei de focă) care îndeplinesc funcția cerii. Ceara base este primul strat între talpa schiului și ceara în funcție de temperatură.

Alegerea cerii depinde de vreme, temperatură și tipul zăpezii.

  • Asociați ceara marcată cu galben cu soarele. Este adecvată pentru condițiile însorite și temperaturi peste 0 grade.
  • Ceara roșie este baza schiatului de fond și trebuie să funcționeze pe calitatea zăpezii greu de estimat în condiții cu temperaturi de 0 grade.
  • Ceara violet este pentru temperaturile ușor sub 0 grade, însă schiorii folosesc de obicei pe cea albastră.
  • Ceara albastră este folosită la temperaturi în jur de minus 5 grade.
  • Ceara verde este adecvată pentru vreme cu temperaturi sub minus 10 grade.

Din informațiile de mai sus, se poate observa că ceara roșie și albastră este suficientă pentru schiorii de fond începători. Imediat după întoarcerea de pe traseu este ideal să îndepărtați ceara de pe schiuri cu o racletă sau cu o soluție de îndepărtare a cerii. Cel mai bine pentru schiuri este dacă curățați zona de alunecare și apoi aplicați parafină sau ceară de alunecare și stocați schiurile până la următoarea cursă. Înainte să porniți pe traseu este necesară îndepărtarea cerii și aplicarea unui strat nou adecvat pentru condițiile actuale de vreme.


Preferați tehnica clasică pe șanțurile de ghidare sau tehnica skate pe trasee proaspăt amenajate?

 

Rezolvarea problemelor

Aplicarea greșită a cerii este vizibilă atunci când schiurile alunecă și oferă un recul optim. Dacă zona de aderență a fost determinată greșit și aplicați ceară de aderență pe o suprafață mai mare, atunci schiul nu alunecă spre înainte. Dacă zona de aderență este mai mică nu utilizați întreg potențialul de recul.

Care este problema și cum să ceruiți schiurile când în timpul mersului vi se pare că se blochează? Cel mai probabil ați ales un til prea moale de ceară sau aveți un strat prea gros de ceară pe schi. Ideal este să îndepărtați ceara pe loc și să ungeți cu o ceară adecvată pentru temperaturi mai scăzute. După aplicare așteptați puțin pentru ca ceara să se întărească. Dacă vi se pare că problema nu s-a rezolvat, forțați mersul. Câteva sute de metri ar trebui să fie îndeajuns. Dacă totuși problema nu dispare, este necesar să ceruiți încă o dată.

Această problemă poate apărea și atunci când stratul de aderență este șters sau foarte subțire. Acest lucru necesită ceruire.

Cum se ung schiurile care în timpul reculului alunecă? Cel mai probabil ați ales o ceară prea dură. Cristalele de zăpadă nu aderă la suprafață, lucru care necesită o ceară mai moale, adică pentru temperaturi mai crescute.

 

Schiuri care nu necesită ceruire

Ceruirea schiurilor poate părea foarte complicată unui începător. Atâtea modele de ceară. Iar pentru a ieși pe un traseu trebuie să se intereseze de temperatura exterioară și de tipul zăpezii. Din fericire, există alternative și pentru aceste cazuri. Sunt schiuri de fond cu piei de focă sau solzi în zona de aderență. Pe scurt, zona de aderență este dotată cu un finisaj special care în timpul reculului împiedică alunecarea.

Schiuri de fond Rossignol
Dacă nu vreți să vă chinuiți cu ceruirea, căutați schiuri de fond cu finisaje speciale în partea de mijloc. 

 

Schiurile de fond cu solzi au caneluri turnate care seamănă de la depărtare cu niște solzi. În timpul achiziționării aruncați o privire la marcajul schiurilor no wax, grip, multigrip. Solzii nu se ceruiesc, iar d-voastră puteți porni direct pe șanțurile de ghidare. Pe de altă parte, solzii frânează ușor schiurile în timpul coborârii. Pe schiuri se folosesc doar ceri de alunecare pentru întreținerea zonei de alunecare.

Schiurile de fond cu piei de focă au în zona de aderență o inserție asemănătoare cu pielea sau blana unui animal. Se folosesc benzi mohir. Ideea este ca schiurile să meargă înainte lin, iar în sens opus firele de mohir aderă la suprafață pentru ca schiorul să se poată propulsa. Similar cu senzația când mângâiați un animal în sensul firelor de păr și în sens invers.

În timpul alegerii schiurilor de fond puteți întâlni și marcajul nanogrip. Pe întreaga lungime a tălpii se află un strat nano. De aceea, aceste schiuri nu necesită deloc ceruire. Nici pentru zona de alunecare, nici pentru cea de aderență. Utilizarea acestora este pur universală. Schiurile funcționează la temperaturi sub și peste 0 grade.

Pentru a avea parte de confort maxim aruncați o privire la articolul despre cum să vă îmbrăcați pentru schi fond. Trebuie să fiți pregătiți pentru a transpira rapid, dar și pentru a face față vântului rece. Îmbrăcămintea pe care o purtați trebuie să facă față ambelor situații. 

 

 

Linkuri utile

 

Autor: Alena Bouchalová

Sursă: pixabay.com, arhivă 4camping.cz

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Cum să scăpați de mirosul urât din încălțăminte

Sfaturi

Mirosul urât din pantofi. Frumos subiect. Nu miroase bine, nu vrei să vorbești despre el, nu evocă sentimente plăcute. Unii oameni au de-a face cu el în fiecare zi, alții sunt surprinși de mirosul urât doar rareori. Combateți-l împreună cu noi!

8 pași pentru a avea grijă de cortul tău în timpul și după sezon

Sfaturi

Era timpul să împachetăm cortul și să ne întoarcem din natură înapoi la casele noastre. Pentru ca cortul dvs. să pornească din nou la drum spre noi aventuri și să îl păstrați în formă maximă, oferiți-i un pic de grijă.

Selectăm pentru dvs.

50 Lei (32 %) 34 Lei

Comparare

68 Lei (32.35 %) 46 Lei

Comparare

144 Lei (38.89 %) 88 Lei

Comparare

68 Lei (35.29 %) 44 Lei

Comparare

68 Lei (35.29 %) 44 Lei

Comparare