Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum se aleg corect espadrilele?

Sunteți începător în cățărat și doriți să alegeți primele espadrile? S-ar putea să vă fie util articolul nostru despre alegerea pantofilor de cățărare.


Cuprins

 

Introducere

Espadrila este cea mai esențială piesă de echipament de cățărare care poate avea un impact mare asupra performanței tale. Orice alt  echipament are rol în primul rând pentru siguranță. Echipamentul de cățărare, împreună cu o tehnică adecvată, va determina cât de bine și cu câtă încredere veți sta pe priză și vă veți păstra mâinile pentru următoarea cățărare. La rândul său, o mărime aleasă adecvat va asigura că alpinistul nu vă împinge mai tare decât este necesar. 

 

Părțile espadrilelor 

În primul rând, să despărțim părțile individuale ale espadrilelor. Numai analiza individuală vă poate spune pe ce să vă concentrați atunci când alegeți espadrilele perfecte.

 

Calapodul 

Calapodul este forma espadrilei. Puteți găsi espadrile drepte și cele cu curbură maximă. În timp ce începătorii, care folosesc în primul rând prize mai mari atunci când se cațără, vor aprecia un calapod drept confortabil, cățărătorii de performanță vor renunța la confort și vor opta pentru un calapod curbat, care permite ca puterea să fie transferată în totalitate la vârf . Puteți alege în orice magazin de specialitate între aceste două extreme, în funcție de preferințele dumneavoastră, de performanță sau de terenul pe care urcați.

 

Talpa

Espadrilele cu tălpi mai moi și mai slabe vor ajuta să urcați repede, pe de altă parte se vor uza mai repede. Cu cât talpa este mai groasă și mai dură,t va rezista în timp, vă vor servi pentru terenuri mai dificile, dar reduce feelingul pe prize.

 

Material superior

Partea superioară este confecționată fie din piele, fie din microfibre sintetice. Pielea este mai respirabilă și piciorul nu transpiră la fel de mult, dar nu își păstrează forma la fel de bine după transpirație și se va întinde în timp. Talpa din microfibră sintetică nu este foarte respirabilă și piciorul transpiră puțin, dar își păstrează bine forma și aproape că nu se întinde, uneori chiar deloc

 

Talpa intermediară

Talpa intermediară este partea pantofului dintre talpă și materialul superior și determină duritatea pantofului. Cu cât este mai dură, cu atât este mai potrivită pentru cățărat pe materiale dure cu prize mici (de exemplu, var, granit), cu cât este mai moale, cu atât mai mult puteți folosi pantoful pe materiale moi (nisip) sau pe un profil așezat.

 

Fixarea 

Există trei tipuri de fixare. Tipul de fixare este adesea inclus în denumirea tipului espadrilelor pentru o mai bună orientare în ofertă. Espadrilele slip on sunt cele mai confortabile pentru a fi încălțate, dar, deoarece nu aveți posibilitatea de a le ajusta trebuie să vi se potrivească perfect. Dacă vă cade din picior, nu le puteți ajusta și nu vă puteți fixa piciorul. Fixarea cu velcro este un compromis excelent, face foarte ușor încălțarea și descălțarea, asigurând în același timp o fixare foarte bună. Cea mai precisă modalitate de fixare a espadrilei este cu șiret, dar este destul de anevoios de manevrat în comparație cu metodele anterioare. 

Mărimea 

Alegerea mărimii potrivite nu este chiar ușoară în cazul espadrilelor de alpinism. Pantoful ar trebui să fie mai strâmt, astfel încât să puteți pune o sarcină bună pe picior, dar în același timp nu ar trebui să vă bată. Mai ales dacă ești la început, concentrează-te să te asiguri că espadrilele sunt confortabile, asigurând în același timp o potrivire optimă. Trebuie să vă antrenați mai întâi piciorul, să vă obișnuiți cu tipul de pantof mai strâmt și, fără durere, să exersați tehnica piciorului. Abia după ceva timp puteți încerca apoi să alegeți o încplțăminte mai mică în detrimentul confortului.

Numerotarea diferiților producători variază foarte mult, diferența poate fi de până la 3 numere pentru aceeași mărime și trebuie să atingeți mărimea exactă, nu +- o jumătate de număr. De aceea, trebuie să încercați fiecare espadrilă și să vedeți cum vi se potrivește.

 

Cum să încercați espadrilele 

  • Espadrilele se încearcă ideal în șosete de nylon sau desculț
  • Espadrilele ciar dacă sunt fixe nu ar trebui să vă bată pe picior
  • Călcâiul trebuie să fie bine așezat în espadrilă.
  • Dacă în magazin aveți un boalder încercați să urcați
  • Încercați toate tipurile de espadrile de diferite dimensiuni. Există mai multe tipuri de espadrile și doar încercându-le veți afla care se potrivește cel mai bine piciorului dumneavoastră..

 

Espadrile pentru femei 

Espedrilele de alpinism pentru femei de la branduri renumite diferă de cele pentru bărbați nu doar prin culoare, ci și prin forma, care respectă structura piciorului feminin. În general, pantofii pentru femei tind să fie mult mai moi și, prin urmare, în unele cazuri, un pic mai confortabili decât aceleași modele pentru bărbați.

 

Espadrile pentru copii

Aveți grijă să nu cumpărați espadrile prea strâmte pentru copii. Este nesănătos pentru dezvoltarea picioarelor lor. Mai degrabă, alegeți până la o mărime mai mare. O șosetă va ajuta la umplerea spațiului la început, dar în timp pantofii se vor potrivi din ce în ce mai bine.

 

Ce tip să alegeți?

Dacă sunteți la început de cățărare, vă recomandăm cu siguranță pantofi de cățărare confortabili, cu calapod mai drept.

Dacă vă cățărați de ceva timp și aveți un picior mai puternic, atunci puteți alege calapoade mai flexate în funcție de disciplina și performanța dumneavoastră de cățărare. Odată ce veți avea suficientă experiență în cățărare, veți ști foarte bine ce vă doriți.

Pentru pereții verticali și ușor înclinați, sunt bune espadrilele de alpinism mai duri, care pot rezista la pași mici.

Espadrilele mai moi sunt mai bune pentru cățăratul pe materiale mai moi (de exemplu, nisip) sau pe un profil așezat.

Pentru munte și cățărare pe mai multe lungimi, este important un pantof de alpinism confortabil.

Pentru bouldering, alegeți espadrile de cățărare moi, asimetrice, cu călcâiul și vârful mai cauciucat.

În timp, s-ar putea să vă dați seama că este bine să aveți mai multe perechi de espadrile de alpinism acasă și puteți alege să le folosiți în funcție de locul unde mergeți. Eu iau adesea două perechi pentru un loc. Pentru traseele mai dificile, cu prize mici, optez pentru pantofii de cățărare mai  curbați pentru a ajuta la ridicare. Cu toate acestea, deoarece nu pot rezista foarte mult timp cățărându-mă în ele, pe traseele mai ușoare mă strecor în cei confortabili cu un calapod mai drept, păstrându-mi piciorul odihnit pentru traseele mai dificile.

Vă dorim să faceți alegerea potrivită!

 

Linkuri utile

 

Autor: Katka Balcarová 

Surse: arhiva 4camping

Alergarea cu câinele

Sfaturi

Căutați un partener pentru alergarea de rutină care să nu vă demotiveze nici în zilele geroase sau ploioase? Atunci avem un pont pentru d-voastră!

Gătitul în natură- rețete

Sfaturi

Krisztián Vadovszký face parte dintr-o echipă de bucătari care se străduiesc să îi inspire și pe alții să gătească în natură. În articolul de astăzi, el vă aduce trei rețete simple pe care le puteți găti și dumneavoastră în drumeție.

Cum să spălați și să îngrijiți un rucsac

Sfaturi

Rucsacul este un super-ajutor. Pentru călătorii, acesta vă ușurează munca, pentru unele situații, un rucsac de calitate este chiar o necesitate. Dacă ați investit să îl alegeți cu grijă, probabil că vă așteptați ca acesta să vă servească perfect mulți ani de acum încolo. Noi știm cum să facem acest lucru.

Selectăm pentru dvs.

479 Lei (10.02 %) 431 Lei

Comparat

749 Lei (10.01 %) 674 Lei

Comparat

700 Lei (10 %) 630 Lei

Comparat

799 Lei (10.01 %) 719 Lei

Comparat

678 Lei (10.03 %) 610 Lei

Comparat

449 Lei (10.02 %) 404 Lei

Comparat

404 Lei (9.9 %) 364 Lei

Comparat

499 Lei (10.02 %) 449 Lei

Comparat