Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Cum se aleg corect bețele de trekking?

Aveți nevoie de ajutor pentru a alege bețele de trekking potrivite și nu știți cui să vă adresați? Articolul nostru este conceput pentru a face această selecție complexă cât mai ușoară pentru dvs.


Cuprins

Turistice sau cu alte cuvinte bețe de trekking vedem în jurul nostru tot mai des. Mișcarea cu ele are un efect mare asupra rezistenței și a condiției fizice, puteți susține practic tot corpul cu ele. Și pot fi utile atât într-o expediție mare, cât și la sport în parc. Cu toate acestea, există atât de multe pe piață încât este foarte dificil să te orientezi. Acest articol vă va ajuta să vă orientați și va încerca să vă ghideze astfel încât alegerea dumneavoastră să fie garantat satisfăcătoare.

Este important să știm exact de ce avem nevoie de la bețele de trekking pentru a le alege pe cele mai bune pentru nevoile noastre specifice. La fel ca majoritatea articolelor sportive și de drumeție de pe piață, bețele pot fi foarte specializate. Așa că hai să vorbim despre ele.

 

 

Întrebări de bază

Este important să știți mai întâi:

  • pentru ce activitate veți folosi exact bețele? (drumeții mai grele, teren lin)
  • cum vreau să folosesc bețele? (trekk sau nordic walking)
  • cât vreau să investesc în bețe?
  • unul sau mai multe bețe?
  • Fast lock sau înșurubare?
  • suspensie (așa-numitul antișoc)?

 

Știți răspunsul la toate aceste întrebări? Apoi puteți trece la selecția propriu-zisă.

 

Clasificarea bețelor de trekking

Bețele sunt practic împărțite în două categorii:

  1. Cu sistem antisoc
  2. Fără sistem antisoc

 

1. Cu sistem antișoc

Bețele de trekking au un sistem Antișoc. Este un sistem de suspensie ,cu arcuri, care are ca rol absorbția șocului. Acesta constă dintr-un arc intern cu un mic joc, care permite o elasticitate de câțiva centimetri. Acest lucru amortizează șocurile care ar trece la membrele superioare în absența sa.

Avantaje și dezavantaje ale bețelor cu sistem antișoc:

+

  • absoarbe șocurile
  • efectul antișoc poate fi activat și dezactivat
  • pot ameliora durerile de picioare dacă aveți probleme de sănătate

-

  • stabilitate ușor redusă din cauza elasticității bățului în contact cu suprafața

 

 

2. Fără sistem antișoc

Sunt potrivite pentru turiștii care nu sunt pretențioși. Acestea pot fi cumpărate mai ieftin, pot fi folosite ca parte obișnuită a plimbărilor în păduri sau chiar și pe terenuri mai moi. Dacă vă așteptați doar la sprijin din partea bețelor și plimbările dvs. nu vor fi foarte lungi, vă puteți descurca cu modelele de bază. Pe teren moale, stabilitatea este o prioritate pentru dvs., pe care o puteți obține sprijinindu-vă pe un băț solid. În acest caz, antișoc te-ar priva mai degrabă de stabilitate.

Cu toate acestea, este important de știut că majoritatea bețelor cu suspensie au un comutator, astfel încât să o puteți activa sau dezactiva.

Avantaje și dezavantaje ale bețelor cu sistem antișoc:

+

  • pe terenul pentru care sunt destinate, vor face ”o treabă” excelentă
  • mai accesibil din punct de vedere financiar

-

  • nu veți putea activa suspensia dacă mergeți mult timp pe o suprafață dură

 

 

Selecție după parametrii

Să trecem la parametrii de bază, cu alte cuvinte, la cerințele privind ceea ce ar trebui să poată face bețele și ceea ce ar trebui să aibă. În același timp, decideți ce nu ar trebui să aibă deloc și unde se pot face compromisuri. Să știți că fiecare echipament de drumeție sau de sport trebuie să fie exact "adaptat" la cerințele dumneavoastră, chiar și cele mai scumpe bețe de drumeție pot să nu fie potrivite. Prin urmare, este necesar să ne gândim cu atenție la ce activități vom folosi bețele și la ce sisteme și proprietăți sunt importante pentru noi.

Următoarele capitole sunt:

  1. Fast lock sau înșurubare?
  2. Bețe telescopice sau pliabile?
  3. Din ce material ar trebui să fie produse segmentele?
  4. Care este designul mânerului?
  5. Vârfuri și rozete- design, material?
  6. În jurul cărui preț doriți să vă încadrați?

1. Fast lock sau înșurubare?

Cea mai comună fixare a segmentelor este împărțită în două tipuri, Fast Lock (pârghie cu manșon) și Twist Lock cu înșurubare. Cele două sisteme pot fi considerate și ca fiind de vara (sistem cu șurub) și iarna (sistemul Fast Lock). Maneta poate fi deblocată cu ușurință chiar și în mănuși, înșurubarea nu este prea ușoară cu mănuși. Dar există mai multe diferențe.

Sistemul Fast Lock (cu pârghie) este un pic mai greu (la unele bețe contează cu adevărat fiecare gram deci atunci observă), dar este de departe cel mai utilizat și cel mai ușor. Este foarte ușor de reglat , doar prin slăbirea clemei, astfel segmentul bățului devine ușor de glisat. Cele cu înșurubare sunt mai ușoare (nu necesită un sistem suplimentar), dar mai lente. De regulă, înșurubarea este de obicei la bețe mai ieftine, dar în același timp este folosită și de un anumit procent de bețe ultra ușoare din motivul menționat deja mai sus.

Pentru orientare pe piață, adaug așa-numitul Sistem Z, care sunt segmente întinse de un cablu. Bățul poate fi reglat prin strângere și slăbire, iar fixarea este posibilă cu cleme cu eliberare rapidă. Avantajul față de sistemele mecanice constă în reducerea greutății.

De asemenea, este bine de știut că sistemul de blocare este adesea strâns legat de suspensie (Antishock), unde este adesea combinat cu Fast Lock.

Haideți să facem o listă clară a argumentelor pro și contra:

Fast Lock - încuietori / pârghii

+

  • sistem de fixare ușor de utilizat chiar și în mănușile de iarnă
  • foarte ușor de utilizat chiar și pentru persoanele în vârstă
  • cel mai rapid

-

  • când vine vorba de fiecare gram, este puțin mai greu

 

Twist Lock - înșurubare

+

  • sistem de fixare relativ ușor de utilizat vara
  • cel mai ușor, nu adaugă un gram în plus la băț

-

  • mai lent decât sistemul de pârghii
  • greu de manevrat in manusile de iarna
  • persoanele cu probleme de mobilitate pot avea o problemă cu acest sistem

 

2. Bețe telescopice sau pliabile?

Telescopice

Probabil că le veți cunoaște doar pe cele telescopice, care sunt printre cele mai răspândite pe piață. Dar există și cele pliabile, pe care le-am menționat în secțiunea privind segmentele de fixare. Plierea este o construcție de segmente care sunt unite de un cablu elastic (adesea Kevlar).

Bețele telescopice sunt împărțite în numărul de segmente din construcție, două piese și trei piese. Primele sunt puțin mai rigide și pot suporta o sarcină mai mare. Segmentele au un diametru mai mare, iar bețele cântăresc mai mult. Cele din trei piese sunt cele mai utilizate, avantajul fiind depozitarea excelentă și utilizarea versatilă. De obicei, acestea cântăresc mai puțin decât bețele cu două segmente.

Există încă bastoane care sunt alcătuite dintr-un singur segment. Sunt utilizate în principal pentru nordic walking, nu sunt foarte compacte, dar au cea mai bună amortizare. Începătorii nu le vor folosi prea mult, dar cei mai experimentați știu deja care este magia lor.

Pliabile

Bețele pliabile sunt, așa cum sa menționat deja, întinse cu un cablu și seamănă mai degrabă cu tijele cortului. Foarte rapid desfășurate și pliate, sunt potrivite pentru majoritatea activităților în aer liber, foarte des folosite pentru plimbări pe traseu în câmp (unde pot fi pliate în orice moment la coborâre).

Haideți să facem o listă clară a argumentelor pro și contra:

Stâlpi telescopici

+

  • ușor de reglat
  • pliabil (cu cât mai multe segmente, cu atât mai compact)
  • poate rezista la sarcini mai mari (două segmente)

-

  • montarea lor nu este la fel de rapid ca plierea
  • segmentul unic are o lungime fixă

 

Bețe pliabile

+

  • ușor de depozitat
  • viteza de montare

-

  • interval mic de reglare a înălțimii

 

3. Din ce material ar trebui să fie produse segmentele?

Majoritatea bețelor de trekking sunt confecționate din aliaj de aluminiu (fie tip solid 7075, fie ultralight 7001). De asemenea, ne putem întâlni Carbon (carbon), care este cea mai ușoară variantă a materialului, dar în același timp poate rezista la cea mai mică sarcină (este fragilă). Dezavantajul care îl constituie și astăzi este prețul ridicat de achiziție.

Un alt material este, de asemenea, ocazional fibra de sticla, dar se aplică mai degrabă bețelor de schi fond și nu este folosit foarte des. Aș dori să menționez, de asemenea, lemnul, care poate fi ideal dacă luați în considerare doar un singur băț ca opțiune de mers.

 

4. Care este designul mânerului?

Materialul de construcție și designul acestuia

Mânerele pot fi din plastic termoformat sau înmuiat, sau se folosește cauciucul. Pentru modele mai bune, puteți găsi un amestec de plută zdrobită și plastic. Prin urmare, sunt utilizate în general următoarele materiale:

  • plastic (nu absoarbe transpirația și lunecă)
  • neopren (se ține bine in mana)
  • Spuma EVA (non-absorbant, se ține bine în mână, absoarbe vibrațiile)
  • plută (combină beneficiile amestecurilor naturale și a spumei EVA, dar este puțin mai greu)
  • combinație de plută + liant (proprietăți puțin mai proaste decât EVA FOAM)
  • cauciuc (cea mai ieftină variantă, cântărește mai mult și lasă pete)

Aș evidenția, de asemenea, mânerul extins, care se referă la soluțiile de mâner din spumă EVA. Un avantaj uriaș este capacitatea de a schimba aderența atunci când terenul este dificil. Este posibil ca ergonomia mânerului în sine să nu se potrivească tuturor,diferă de la model la model, cel mai bine este să încercați bețele în persoană.

Bucle

Buclele sunt de obicei în două versiuni, o buclă clasică (poate fi reglată) sau pe principiul mănușii (unii producători oferă, de asemenea, mai multe dimensiuni de mănuși).

 

5. Vârfuri și rozete- design, material?

#vârfuri

Să începem cu vârfurile. Cel mai adesea se utilizează vârfuri din carbură de Wolfram, rareori vârfuri din oțel. Carbura este varianta cea mai utilizată, deoarece este aproape indestructibilă, oțelul fiind deja un anumit compromis cu o durabilitate mai mică.

Rozetele

Bețele sunt de obicei furnizate cu un număr mai mare din aceste componente. În general, cu cât diametrul plăcii este mai mic, cu atât este mai dură suprafața pe care vor fi folosite bețele. De obicei, există două tipuri de rozete, unele mai mare și altele mai mici. Cele mai mari sunt pentru zăpadă, iar cele mai mici pentru călătoriile de vară.

Protecții pentru vârf (capace)

Funcția lor principală este de a absorbi șocurile pe suprafețele dure. Dacă nu vă place, le puteți scoate. Cele mai multe dintre ele pot fi pur și simplu puse, dar unele au și legături. Dacă vă pierdeți protecția și aveți nevoie de alta, este o idee bună să verificați modul în care a fost montat pe vârf (fir sau fit, înălțimea în același timp).

 

6. În jurul cărui preț doriți să vă încadrați?

Puteți cumpăra bețe de trekking în diferite categorii de prețuri. Calea de mijloc pe care o recomand este a bețelor la un preț de aproximativ 200RON.

Bețele ieftine au adesea o construcție de proastă calitate, care nu rezistă la dezasamblarea (plierea) frecventă și chiar se pot rupe (chiar dacă arată ca niște modele solide).

Bețele de calitate din gama de prețuri medii au o construcție durabilă și, în funcție de model, suficient de ușoară, pot fi demontate cu ușurință fără teama uzurii rapide a mecanismului. În același timp, au de obicei mânere bune din material de calitate (plută sau extensie din spumă EVA).

Cele mai scumpe modele funcționează cu o construcție bazată pe cele mai ușoare și mai rezistente materiale (cum ar fi carbonul), iar tehnologiile sunt brevetate.

 

Întrebări frecvente

Cât de lungi trebuie să fie bețele de care am nevoie pentru înălțimea mea?

Un lucru important pe care îl vom explica pur și simplu. Când mergeți pe o suprafață plană, umerii și antebrațele trebuie să fie la un unghi de 90 de gradeDacă urcați pe un deal mai abrupt, puteți regla bețele. Pentru a alege lungimea potrivită a bețelor de trekking, urmați o regulă simplă: înălțimea dvs. înmulțită cu 0,7 sau 0,75. Exemplu: dacă măsurați 175 cm, calculul (175 cm × 0,7) va fi de 122,5 cm, care ar trebui să fie lungimea bețelor optime.

Caut doar un băț, pot obține așa ceva?

Da, există o serie de bețe care se vând la bucată. Care poate fi folosit fie ca un baston de mers pe jos, fie ca un baston de trekking foarte ușor, și ca trepied pentru fotografie.

 

Link-uri utile

 

Autor: Radek Martinek, Vít Hruška

Resurse: arhiva autorului, unsplash.com, Arhiva 4camping

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

8 pași pentru a avea grijă de cortul tău în timpul și după sezon

Sfaturi

Era timpul să împachetăm cortul și să ne întoarcem din natură înapoi la casele noastre. Pentru ca cortul dvs. să pornească din nou la drum spre noi aventuri și să îl păstrați în formă maximă, oferiți-i un pic de grijă.

Materiale reciclate în lumea outdoor

Sfaturi

În unele cazuri, activitățile în aer liber pot necesita un echipament intensiv. Dar putem fi mai responsabili atunci când alegem echipamente noi. Să aruncăm o privire la ce sunt materialele reciclate și sustenabile. Care sunt avantajele lor. Și cât de benefice sunt de fapt.

Selectăm pentru dvs.

Bețe de trekking Zulu Cork Antishock

280 Lei (50.36 %) 139 Lei

Comparare

386 Lei (24.09 %) 293 Lei

Comparare

440 Lei (27.5 %) 319 Lei

Comparare

647 Lei (21.48 %) 508 Lei

Comparare

180 Lei (45 %) 99 Lei

Comparare

580 Lei (24.31 %) de la 439 Lei

Comparare

380 Lei (26.58 %) 279 Lei

Comparare

Bețe de trekking Leki Eagle

266 Lei (36.19 %) 170 Lei

Comparare