Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum să alegi pantofii ideali pentru mers

Cu siguranță aveți în pantofar o pereche de pantofi sport. Genul de pantofi universali în care poți alerga sunt buni pentru o plimbare, dar probabil puteți ghici că s-ar putea să nu fie cei mai potriviți pentru plimbări mai lungi. Mai ales dacă vrei să mergi regulat pe trasee lungi. Pe ce să te concentrezi când alegi?


Cuprins

 

Introducere

De ce este important să investești în pantofi? Închideți ochii și imaginați-vă cum călcați în timpul alergării. Apoi imaginați-vă, de asemenea, cum călcați atunci când mergeți. Ați observat diferența? Dacă nu, găsiți un loc liniștit și încercați. Puteți face o ”plimbare” prin sufragerie.


Descriere: Vă plac călătoriile lungi prin natură fără oameni? Este nevoie de încălțăminte bună, îmbrăcăminte outdoor de calitate și un rucsac confortabil pentru drumeții.

 

Călcatul în timpul mersului și alergării

Într-un pas clasic, fie că este lent sau foarte rapid, călcâiul va atinge primul solul. Pe de altă parte, dacă alergați, piciorul dumneavoastră va atinge solul undeva în jumătatea din față. De aceea, este important, mai ales pentru distanțe lungi, să alegeți încălțămintea potrivită, care să vă ofere suport și stabilitate adecvată. Pantofii ar trebui să fie cu amortizare în zona călcâiului, să aibă fixare torsională în partea de mijloc și să fie flexibili în zona degetelor.

 

7 reguli pentru alegerea pantofilor

Niciunul dintre noi nu dorește să aibă bășici, vânătăi și dureri inutile la picioare din cauza încălțămintei necorespunzătoare. În plus, să nu uităm că tot ceea ce se află în corpul nostru este conectat la toate celelalte, astfel încât încălțămintea prost aleasă poate pune o presiune excesivă asupra sistemului musculo-scheletic și riscul asociat de dureri majore de spate și de articulații.

1. Confortul este mai presus de orice. 

Ar trebui să alegem întotdeauna încălțămintea, astfel încât să ne fie confortabilă, chiar și atunci când doar le probăm. Nu te baza pe faptul că ”se mai lasă”. Pantofii trebuie să se potrivească bine la călcâi, să ofere suficient spațiu pentru degetele de la picioare, iar pe mijlocul tălpii piciorului ar trebui să se muleze.

SFAT: Pentru încălțămintea de drumeție sunt ideale șosetele outdoor. Susține o circulație adecvată a aerului, o bună absorbție a umezelii și asigură un confort maxim.

2. Flexibilitatea oferă mai multă libertate. 

Vârful pantofului trebuie să fie flexibil și să permită o mișcare lină pe teren și pe suprafețe mai plane.

3. Nu va funcționa fără o stabilitate bună. 

De îndată ce încalți, ar trebui să simți un sprijin stabil pe toată lungimea și lățimea piciorului. Acest sentiment ar trebui să persistă chiar și în timpul primilor pași. Zona călcâiului trebuie să fie mai rigidă, cu o amortizare suficientă.

4. Luați în considerare terenul pe care este cel mai probabil să vă aflați. 

S-ar putea să vă surprindă, dar mersul pe jos în natură este mult mai puțin solicitant pentru picioare și pentru sistemul de susținere al corpului decât un mers îndelungat pe un drum asfaltat sau pe trotuare de beton. Concentrați-vă asupra suprafeței pe care intenționați să mergeți.

Descriere: Pare a fi o plimbare plăcută prin natură. Dar articulațiile vor compensa reculul suprafeței dure pe care mergeți.

5. Respectați unicitatea picioarelor dumneavoastră. 

Aveți monturi, deformație a gleznei, glezne înalte, picioare late sau probleme de piele? Totul este important și nimic nu trebuie să fie ignorat.

Sfat: Branțurile sport asigură confortul unei absorbții sporite a șocurilor, previn formarea bășicilor și oferă suport pentru diferite înălțimi ale arcului. 

6. Vremea este schimbătoare, dar în pantofi buni nu contează.

Planificați excursii lungi pe vreme caldă în timpul verii sau chiar călătorii mai îndepărtate? Atunci veți alege cu siguranță pantofi ușori și aerisiți. Un material complet diferit, cu o membrană funcțională, va fi potrivit pentru vreme umedă și rece. Pe ploaie, multe suprafețe pot fi foarte alunecoase, așa că este o idee bună să atrageți atenția și la talpă.

Sfat: O bună îngrijire va prelungi rezistența pantofilor la fluctuațiile vremii. Vă recomandăm să vă curățați pantofii în mod regulat cu produse speciale, să îi uscați bine și să folosiți în mod regulat o impregnare de calitate.

7. Mărimea potrivită a pantofilor poate fi crucială. 

Cu siguranță puteți alege pantofii cu mărimea care se potrivește, dar nu uitați că, în timpul plimbărilor lungi, picioarele încep să se umfle, iar pantofii care păreau confortabili dimineața se pot transforma într-un instrument de tortură. Prin urmare, vă recomandăm să cumpărați pantofi cu o jumătate sau chiar o mărime mai mare, asigurându-vă că există suficient spațiu pentru degetele de la picioare și peste gleznă și să îi probați cel mai bine după-amiaza cu o șosetă mai groasă.

Sfat: Vă recomandăm să vă luați cel puțin două perechi de încălțăminte de drumeție. Potrivit unui studiu scandinav, schimbarea încălțămintei reduce cu mai mult de o treime riscul de accidentare la mersul pe jos.

Stiați că...?

  • lungimea picioarelor nu este egală? Diferența poate fi chiar și de 0.5 cm.
  • picioarele sunt semnificativ mai umflate seara? După o întreagă zi laba piciorului poate fi mai lungă și mai lată. De aceea, vă recomandăm să încercați încălțămintea după-amiaza.
  • piciorul este puțin mai lung când mergi cu o sarcină pe spate? În plus, degetele de la picioare se deplasează în vârful pantofului cu fiecare pas. Prin urmare, vă recomandăm să cumpărați pantofi care sunt cu cel puțin un centimetru mai lungi decât piciorul.
  • încălțarea adecvată prelungește durata de viață a încălțămintei? Când vă puneți un pantof închis, vă recomandăm să folosiți o lingură. Acest lucru va preveni ruperea părții din jurul călcâiului, ceea ce duce la iritarea tendonul lui Ahile și la vezicule.

 

Încălțăminte pentru asfalt și alta pentru munte?

Pe suprafețe dure, piciorul are nevoie de mult mai multă amortizare decât atunci când mergem pe potecile dintre câmpuri. Dacă plănuiți o drumeție lungă pe un teren mai dificil, este o idee bună să vă gândiți să cumpărați încălțăminte cu înălțime peste gleznă, de exemplu ghete sau bocanci. Încălțămintea mai înaltă protejează gleznele de entorse sau de pătrunderea murdăriei.

Pentru drumeții în munți, cu un rucsac plin, vă recomandăm ghete de drumeție adecvate pentru câteva zile. Acestea oferă picioarelor dvs. un sprijin și o protecție sporită chiar și pe teren foarte dificil. Adesea, sunt echipate cu o bandă de protecție înaltă, care împiedică deteriorarea pantofilor atunci când mergeți pe teren pietros.

Sfat: Sunteți un iubitor al drumețiilor de iarnă sau vă place să abordați terenuri mai dificile, cu gheață și noroi? Atunci veți avea nevoie de crampoane pe care le puteți pune peste încălțămintea obișnuită.

Mersul sănătos desculț

Nu sunteți sigur dacă pantofii barefoot sunt potriviți pentru plimbări lungi? Da, sunt. Cu toate acestea, există un mare DAR. Începeți cu mersul desculț ușor, și dacă picioarele dvs. nu sunt încă experimentate cu pantofii barefoot, nu este recomandabil să îi alegeți pentru o drumeție lungă în munți. Este mai bine să vă obișnuiți încet și să începeți cu trasee mai scurte prin împrejurimi.


Descriere: Deși mersul cu picioarele goale la apus pare romantic, este recomandabil să vă protejați tălpile cu pantofi barefoot de calitate.

 

Pe de altă parte, pentru cei experimentați, încălțămintea barefoot are multe avantaje. Piciorul primește mulți stimuli pe diverse terenuri și este forțat să lucreze mai mult decât în pantofii clasici. În timp, acest lucru are ca rezultat o mai bună muncă și stabilitate a întregilor membrelor inferioare.

 

Încălțăminte pentru Nordic Walking 

Nordic Walking ueste din ce în ce mai popular. Ce pantofi să alegeți pentru a merge cu bețele? O alegere bună sunt pantofii sport ușori cu talpă suficient de flexibilă. Pentru vreme rece și terenuri mai dificile putem alege ghete de trekking joase. Și dacă vă place să mergeți desculț, nu vă fie teamă să vă luați pantofii barefoot outdoor preferați.


Descriere: Veți face nordic walking sau veți folosi mai degrabă bețe de trekking?

 

Încălțăminte pentru vreme și terenuri diferite 

Gama de încălțăminte potrivită este imensă. Prin urmare, am pregătit o prezentare generală a distribuirii de bază a pantofilor în funcție de teren, vreme, sezon și preferințele personale.

 

 

Skinners

 

Șosete ușoare tip pantof, pe care le puteți cu ușurință depozita în buzunar, dar acestea oferă doar o protecție de bază pentru picioare. Le recomandăm doar pentru cei experimentați în mersul desculț. Altora doar pentru plimbări scurte pe teren ușor.

 

Barefoot

 

Pantofii barefoot pot fi purtați în oraș și pe teren. Dacă sunteți începător în mersul desculț, acesta este potrivit doar pentru călătorii scurte pe terenuri mai puțin solicitante.

 

Sandale

 

Sandalele sport pot fi echipate cu o talpă aderentă și o talpă intermediară amortizată, astfel încât să ofere suport, dar și o bună absorbție a șocurilor. În lunile de vară, le puteți alege în siguranță și pentru plimbări lungi. Pentru terenuri mai dificile, unde există riscul de rănire a degetelor, vă recomandăm să alegeți sandale cu vârf acoperit.

Încălțăminte ușoară pentru mers

Mai ales în lunile de vară, pentru o drumeție mai ușoară,veți aprecia pantofii confecționați din materiale respirabile. Pe de altă parte, este convenabil dacă au o membrană care să vă țină picioarele uscate chiar și în cazul unei ploi mai puternice.

Încălțăminte pentru turism urban

Doriți să mergeți să vizitați obiective turistice și comori arhitecturale? Într-o excursie de o zi veți aprecia la încălțăminte în mod deosebit confortul și designul plăcut, cu care vă veți integra bine în mediul urban.

Pantofi pentru mersul pe drumuri pavate

Asfaltul și betonul ne pun la încercare articulațiile în timpul plimbărilor lungi. Reculul pune presiune asupra genunchilor la fiecare pas. Dacă plănuiți călătorii lungi pe drumuri pavate, alegeți pantofi cu amortizare solidă.

Pantofi de trekking pentru expediții lungi

Pantofii pentru mai multe zile de drumeții pe teren sau de traversare a munților trebuie să ofere un suport suficient, să absoarbă șocurile și să protejeze piciorul de accidentări și de intemperii. Pantofii joși de drumeție sunt excelenți pentru plimbări mai rapide și dinamice în afara drumului, fără obstacole majore. Pentru o drumeție care se desfășoară pe un teren dificil și în care, ca urmare, aveți nevoie de mai multă stabilitate, alegeți încălțămintea de trekking mai înaltă, peste gleznă.

Ghete dure și încălțăminte specială pentru ferrata

Pentru drumeții cu un rucsac greu în spate, sunt potriviți bocancii în totalitate din piele. Aceștia oferă un sprijin suficient pentru întregul corp și stabilitate pe terenuri foarte dificile, neasfaltate. Încălțămintea specială pentru ferrata are o rigiditate torsională ridicată  și o talpă adaptată pentru suprafețe stâncoase.

Încălțăminte de iarnă

Nici măcar frigul nu ne va opri. Trebuie doar să vă adaptați hainele și încălțămintea la mersul pe jos pe timp de iarnă. Încălțămintea trebuie să ne țină în siguranță chiar și pe drumurile înghețate și să ne ofere suficientă căldură. Vă recomandăm să îi combinați cu șosete din lână merinos de înaltă calitate.

 

Când este timpul să înlocuiți pantofii cu alții noi?

Conform Atlantic Spine Clinic trebuie să vă schimbați pantofii de mers pe jos după trei, până la cinci luni, dacă mergeți cel puțin 45 de minute pe zi, de trei până la patru ori pe săptămână. După această perioadă, aceștia își pierd capacitatea de a oferi un sprijin suficient și de a absorbi șocurile atunci când mergeți.


Știați că...?

  • Pantofii bine aleși ajută la reducerea durerilor de picioare în anumite afecțiuni? Potrivit unui studiu publicat în Clinical Biomechanics, Bristol "pantofii cu performanțe bune reduc presiunea asupra călcâiului și presiunea laterală în partea din față a tălpii. Pantofii cu proprietăți bune pot promova un model de mers mai eficient de la călcâi la vârf la persoanele cu gută". Dacă suferiți de orice afecțiune, este esențială o atenție sporită atunci când alegeți pantofii de mers.

 

Oricare ar fi încălțămintea pe care o alegeți, vă dorim mulți kilometri și experiențe minunate. Și nu uitați, încălțămintea bine aleasă vă protejează picioarele de vezici, de călcâiele iritate și de gleznele dureroase.

 

 

Link-uri utile

 

Autor: Lucie Krůčková

Sursă: pixabay.comunsplash.com, arhiva 4camping, ncbi.nlm.nih.gov, atlanticspineclinic.com

5 pași simpli pentru a îndepărta ceara de pe haine

Sfaturi

Ați murdărit hainele cu ceară și nu o mai puteți îndepărta? În articolul nostru vei găsi câteva sfaturi despre cum să cureți îmbăcămintea!

Cum se aleg rachetele de zăpadă?

Sfaturi

Îți place să fii la munte mai mult decât acasă, dar când pătura albă se așterne, simți că sezonul tău s-a terminat? Vă înșelați, terenul acoperit de zăpadă nu este doar pentru schiorii montani. Rachetele de zăpadă sunt cele care te readuc pe traseu.

Există o lungime universală pentru bețele de schi fond?

Sfaturi

Pentru un începător complet, cu siguranță nu va fi nevoie să cumpărați mai multe perechi de bețe și chiar și copiii care abia încep să se inițieze în schi fond se vor descurca bine cu o singură pereche. Pentru toți ceilalți, lungimea bețelor de schi fond trebuie aleasă pe baza mai multor aspecte.

Selectăm pentru dvs.

900 Lei (40.78 %) de la 533 Lei

Comparat

Încălțăminte de iarnă bărbați Jack Wolfskin Thunder Bay Texapore Mid M

1 100 Lei (39.55 %) de la 665 Lei

Comparat

Încălțăminte de iarnă femei Kamik Celeste

700 Lei (33.86 %) 463 Lei

Comparat

Încălțăminte bărbați Regatta Samaris Suede

468 Lei (51.26 %) 228 Lei

Comparat

700 Lei (53.71 %) de la 324 Lei

Comparat

Încălțăminte turistică bărbați Helly Hansen Stalheim Ht

638 Lei (45.61 %) de la 347 Lei

Comparat

476 Lei (31.09 %) de la 328 Lei

Comparat

Încălțăminte turistică bărbați Merrell Moab 3 Mid Gtx

898 Lei (31.74 %) de la 613 Lei

Comparat