Zilele sunt din ce în ce mai scurte și vă veți afla din ce în ce mai des în întuneric în timpul alergărilor de dimineață și de după serviciu. Pentru a putea alerga în amurg sau chiar pe întuneric, aveți nevoie de o lanternă frontală.
În ”avalanșa” de produse oferite, este dificil să vă orientați, iar parametrii diferiți ai lanternelor vă vor face alegerea complicată. Prin urmare, am încercat să compilăm un scurt ghid pentru alegerea unei lanterne frontale de alergare, care ar trebui să vă ajute în achiziționarea produsului potrivit.
Fie că alergați în oraș, în parc sau la țară, nu vă puteți lipsi de lumină la o alergare de seară. Sursa sa suficient de puternică vă va asigura că sunteți bine orientat în spațiul în care vă deplasați și puteți reacționa la timp la eventualele obstacole, schimbări de direcție și teren.
Fluxul luminos
Cel mai adesea, lumina lanternelor frontale este caracterizată de parametrul FLUXUL LUMINOS în unitatea de un lumen (lm). Fluxul luminos, sau, de asemenea, puterea de iluminare, ne spune direct cât de mult va străluci sursa. Pentru a ne face o idee mai bună despre valorile la care ne uităm, să dăm un exemplu de flux luminos al unui bec obișnuit cu tungsten. Un bec de 40 W are un flux luminos de 400 lm, un bec de 60 W este deja la 700 lm. O lanternă frontală potrivită pentru alergare ar trebui să aibă o putere de cel puțin 100 lm.
Cu toate acestea, rezultatul real, și anume calitatea iluminării, este influențat și de posibilitatea de reglare al fluxului luminos. Acest lucru se face automat în interiorul dispozitivului cu ajutorul unui microcip și are ca rezultat un flux luminos constant pentru întreaga durată de viață a bateriei. Mai ales lanternele frontale noname mai ieftine din mall-uri nu dispun de o astfel de funcție și chiar dacă producătorul declară aceeași putere ca și mărcile de renume, după doar câteva minute de utilizare devine evident, pe măsură ce capacitatea bateriei scade, fluxul luminos scade treptat și odată cu el scade și vizibilitatea.
Reglarea lățimii conului de lumină
Lățimea conului de lumină determină în mod direct cât de mult spațiu puteți ilumina în jurul dumneavoastră. Adică, cât de mult lanterna difuzează lumina în mediul înconjurător. Cu cât conul de lumină este mai îngust, cu atât puteți ajunge mai departe, dar lumina va fi mult mai ascuțită și, mai ales în cazul farurilor mai puternice, poate fi aproape inconfortabilă.
Un con larg, pe de altă parte, vă oferă o vedere mai bună nu numai a terenului din fața dumneavoastră, ci și a zonei din jurul dumneavoastră. Cu toate acestea, uneori, această lumină difuză nu este suficientă pentru a reacționa la timp la o schimbare de teren în timpul alergării.
Lumina roșie
Unele dispozitive sunt echipate cu o lumină roșie în plus față de LED-urile standard. Avantajul său este că nu strălucește și nu provoacă reflexii puternice ale luminii de pe suprafețele lucioase și netede (gheață, zăpadă, sticlă, apă). O veți aprecia dacă alergați împreună cu mai multe persoane și nu doriți să le orbiți atunci când le luminați în față.
Lumina roșie de pe lanterna frontală poate fi utilă și în ceață. Dacă doriți să vă măriți și mai mult vizibilitatea în ceață, schimbați suportul lanternei. Scoateți-l de pe cap și prindeți-l la curea sau la catarama de la piept. Lumina nu va străluci atât de mult pe picăturile fine din fața ochilor și veți vedea mult mai bine și mai departe.
Sursa de alimentare și durata de viață a bateriei
Un parametru absolut crucial. Fără alimentare, lanterna dvs. nu se va aprinde. Din păcate, există diferențe uriașe între datele de la producători. Pentru produsele ieftine "noname", aceștia dau adesea valori care spun cât rezistă lanterna până când se stinge complet, dar nu iau deloc în considerare faptul că mult mai devreme vizibilitatea este deja atât de scăzută din cauza puterii reduse a farului (baterie descărcată) încât dispozitivul este efectiv inutilizabil. Producătorii renumiți de lanterne frontale (de exemplu, Petzl, Led Lenser, Beal) indică de obicei valori care reflectă durata de viață utilă reală a lanternei frontale, adică timpul în care lumina acesteia va fi atât de puternică încât vă va oferi în continuare o imagine de ansamblu suficientă asupra terenului înconjurător.
Tipul de sursă de alimentare ales depinde în primul rând de nivelul și tipul de utilizare.
Lanternele frontale cu baterii AA sau AAA sunt perfecte pentru utilizarea zilnică. Acest tip de sursă de alimentare este cel mai utilizat și, prin urmare, bateriile sunt, de asemenea, ușor disponibile.
Pentru cel mai bun raport preț/performanță, sau greutate/capacitate, o lanternă forntală alimentată cu baterii Li-ion 18650 este cea mai bună alegere. Aceste baterii nu suferă aproape nicio "autodescărcare", au o durată lungă de viață, dar sunt mai greu de găsit, aveți nevoie de un încărcător special și sunt mai puțin rezistente la efectele înghețului.
Confort
Unii utilizatori sunt mai exigenți în ceea ce privește confortul, alții mai puțin, dar dacă o lanternă frontală vă dă dureri de cap, ceva nu este în regulă.
Este foarte important pentru alergători ca lanterna frontală să rămână fixă, să nu aibă tendința de a sări sau de a cădea pe frunte etc. în timpul alergării. Cu cât este mai ușoară și mai mică lanternă frontală, cu atât mai bine. Dacă doriți o lanternă frontală puternică, dar compactă, cu o distribuție bună a greutății, vă recomandăm să alegeți un dispozitiv cu o baterie amplasată în spatele capului. Cu toate acestea, dezavantajul pentru unii poate fi o greutate puțin mai mare decât o lanternă frontală cu bateria în corp.
Personal, preferăm o lanternă frontală cu bandă reglabilă sau șnur, decât una cu elastic, deoarece, mai ales în timpul alergărilor mai lungi, o astfel de lanternă tinde să lase urme de presiune pe piele.
Link-uri utile
Autor: team 4camping.cz
Surse: unsplash.com