Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Cum să împachetați corect un rucsac?

Există vreo modalitate adecvată de a împacheta un rucsac? Ce se potrivește corpului nostru?

Oricine a încercat vreodată să aleagă un rucsac a fost surprins de cât este de complicat. Dar știința nu este doar în alegerea sa, dar și utilizarea sa adecvată.

Rucsacul este cumpărat întotdeauna în funcție de tipul de activității pe care doriți să le efectuați . (Despre asta ma vorbit în articolul Cum se alege un rucsac ) Și se poate spune că este la fel de importantă și împachetarea corectă. Împachetarea pentru mișcare activă în natură diferă semnificativ de cea pentru alpinism tehnic.

Cu toate acestea, data viitoare vom fi atenți la alegerea corectă a rucsacului, precum și la setarea și reglarea corectă a acestuia. Acum să vedem cum să împachetați corect un rucsac.

În timp ce cu toții avem sistemul nostru preferat de împachetare a lucrurilor în rucsac, există câteva reguli pentru a distribui corect greutatea unei încărcături. Probabil toți cei care se mișcă în natură sau pe drum au auzit vreodată de faptul că lucrurile grele trebuie să fie împachetate chiar sub capacul rucsacului. Cu toate acestea, în lumina noilor cercetări științifice, acest lucru nu pare un sfat atât de universal pe cât ar părea. După cum am menționat în introducere, umplerea rucsacului depinde în principal de activitatea pe care doriți să o faceți cu el. În acest context, putem vorbi despre trei categorii de bază.

  1. alpinism tehnic (alpinism)

  2. campări în natură (excursii)

  3. mișcare activă în natură (alergare, ciclism, schi fond)

EXPLORARE TEHNICĂ (alpinism)

Este o mișcare în cele mai extreme condiții, unde fiecare dintre pașii tăi poate fi ultimul. De aceea este deosebit de important să împachetați echipamentele, astfel încât cel mai mare echilibru să fie atins atât în mișcări orizontale, cât și verticale. Este clar că totul trebuie direcționat astfel încât centrul de greutate al rucsacului să fie cât mai aproape de centrul de greutate al corpului. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să plasaţi cele mai grele lucruri în al doilea și al treilea sfert din înălțimea rucsacului și cât mai aproape de spate. Poziția din spate se aplică și lucrurilor de dimensiuni medii, cu singura diferență că locația lor va fi în primul și al patrulea sfert de înălțime a rucsacului. Apoi puneți alte lucruri (ușoare și voluminoase) în restul rucsacului.

CAMPĂRI ÎN NATURĂ (excursii)

Când rămâne în natură, purtăm adesea rucsacul pe o distanță mai mare, dar datorită terenului mai puțin solicitant decât în prima categorie, nu trebuie să punem atât de mult accent pe echilibru și, dimpotrivă, trebuie să ne concentrăm pe confort și comoditate. Prin urmare, ar trebui să încercăm să obținem centrul de greutate al rucsacului cât mai mult posibil deasupra centrului de greutate al corpului. Cele mai grele lucruri sunt atât de bune de așezat în primele două sferturi ale înălțimii rucsacului cât mai aproape de spate și cele mai ușoare lucruri jos. Așezați apoi obiecte de dimensiuni medii în spațiul rămas al rucsacului.

MIȘCARE ACTIVĂ ÎN NATURĂ (alergare, ciclism, schi fond)

Pentru activități precum alergarea, ciclismul sau schiul de fond, sunt preferate gențile de talie sau rucsacurile cu volum mic față de gențile cu volum mare. Prin urmare, atașarea bagajelor la spate / corp joacă un rol mai mare decât modul în care sunt ambalate. Rucsacul trebuie așezat întotdeauna ferm pe corp, astfel încât să se miște cât mai puțin posibil. De obicei se află în partea inferioară a spatelui. Din nou, regula se aplică obiectelor grele plasate lângă corp. Cu cât este mai aproape - cu atât mai bine. Și cu cât reușiți să asigurați sarcina împotriva mișcării, cu atât va fi mai confortabilă și eficientă mișcarea pe teren.

Așadar, am explicat deja cum să împărțiți greutatea în rucsac. Dar am dori să menționăm ce echipament aparține categoriilor individuale de greutate și oferi pe lângă câteva sfaturi bune care vă vor economisi timp și, uneori, pot salva chiar vieți.

CATEGORII DE GREUTATE A ECHIPAMENTULUI

  • Lucruri grele: apă, mâncare, aragaz cu cartuș,vase, bețe de cort, piolet, colțari...

  • Lucruri medii-grele: mâncare, cort , haine, saltea gonflabilă ...

  • Lucruri ușoare: haine, sac de dormit, saltea, haina de ploaie,lucruri pentru igienă ...

Există, desigur, mult mai multe lucruri în categoriile individuale de greutate, dar lista ar trebui să fie suficientă pentru a vă face o idee.


10 + 2 SFATURI UTILE

  • Când împărțiți pachetul cortului în bețe, tenda și un dormitor, veți folosi mult mai bine spațiul rucsacului și puteți lucra mai bine cu centrul de greutate.
  • Sacul de dormit scos din pachet umple mult mai bine spațiul gol rămas în rucsac. Acest lucru poate fi folosit în multe exemple. De exemplu, ca umplutură în zona din spatelui, astfel încât nimic să nu se miște. Pe de altă parte, un sac de dormit într-un pachet de compresie de înaltă calitate ocupă mult mai puțin spațiu.
  • Lucruri importante (telefon, hartă, busolă, documente, trusă de prim ajutor, îmbrăcăminte de urgență, mâncare de urgență...) ar fi bine să le împachetați în ambalaje impermeabile (este suficientă o pungă de plastic), nu știți niciodată când veți ajunge într-un pârâu: -).
  • La ambalare, nu uitați că unele lucruri veți avea nevoie seara sau a doua zi, altele dimpotrivă în câteva ore. Prin urmare, adaptați procedura de împachetare în consecință. Lucrurile mai puțin necesare pot fi mai departe de deschiderea rucsacului.
  • Uneori este bine să atașați salteaua la partea superioară sau inferioară a rucsacului folosind curele speciale. Acest lucru economisește o cantitate incredibilă de spațiu pentru alte elemente esențiale.
  • Asigurați-vă că strângeți toate curelele de compresie de pe rucsac. Conținutul nu se mișcă pe spate și mergeți mai bine pe teren.
  • Dacă purtați apă îmbuteliată, țineți cont de faptul că veți bea apă. În acest caz, schimbați poziția centrului de greutate al rucsacului. Mai ales dacă îți place să porți sticlele pe lateral, una plină și cealaltă goală te vor destabiliza.
  • Mai bine decât apa îmbuteliată este un hydrovak. Este mai bine de transportat, mai compact și aveți acces constant la fluide, fără a fi nevoie să vă lăsați jos rucsacul.
  • Aveți întotdeauna la îndemână echipamente de prim ajutor și cea mai mare urgență în capacul rucsacului. Accesul rapid la acestea poate salva vieți în cazuri extreme.
  • De asemenea, țineți la îndemână o geacă impermeabilă .
  • În timpul unei excursii mai lungi în afara civilizației, contați pe faptul că vei rămâne fără mâncare și băutură, dar volumul de gunoi pe care trebuie să-l iei cu tine va crește. Așa că nu uitați să luați cu voi un sac o geantă.
  • Este minunat că știi cum să stratifici masa într-un rucsac, dar amintește-ți corpul nu este indestructibil. Experții sunt de acord că nu trebuie să purtați mai mult de 40% din greutatea corporală pe spate. De aceea, lăsați tot ce nu aveți nevoie acasă.

CONCLUZIE

Dacă ați citit până aici, știți deja cum să împachetați un rucsac, astfel încât să nu vă doară spatele, mișcarea dvs. nefiind restricționată în niciun fel astfel vă puteți bucura de frumusețile naturii. Totuși, dacă curiozitatea dvs. nu a fost satisfăcută și ceva vă deranjează și doriți mai multe detalii, nu ezitați să ne scrieți. Vom fi bucuroşi să vă răspundem la întrebări.

sursă: www.czechout.cz , www.outdoorportal.cz

Autor: Vít Hruška

Mai multe articole despre rucsacuri:

Patagonia - un brand sustenabil care se gândește la natură

Noutăți

Preferați brandurile de îmbrăcăminte sustenabilă? Cunoașteți marca Patagonia?

11 ani de aventură cu 4camping

Noutăți

4camping împlinește 11 ani! Alături de noi, priviți înapoi la anii de aventură pe care i-am trăit împreună.

Povestea cărăușului din Tatra - Hanwag Sole People

Noutăți

Mersul pe jos este cea mai naturală mișcare pentru oameni. Dar pentru unii mersul pe jos este mult mai mult decât o simplă mișcare. Este începutul unei noi aventuri, explorare și depășire a propriilor limite sau urmărirea unei pasiuni. Vino să te lași inspirat și să pornești în propria ta călătorie de aventură.