Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Trasee Mountain Biking în Banatul Montan

Banatul Montan este o zonă cu un amplu potențial și prea puțină atenție acordată. Vă prezentăm câteva trasee interesante!

 


Cuprins

Introducere

Banatul Montan este o zonă cu un amplu potențial și prea puțină atenție acordată. Spun asta pentru că inclusiv noi, născuți - crescuți în Timișoara am început destul de târziu să explorăm propria ogradă. Desigur, mirajul munților înalți, al locurilor consacrate pe hărțile turistice și până la urmă interesul pentru ce e departe de acasă ne ademenește ușor și avem în permanență tendința să ignorăm ceea ce e în spatele casei. 

Totodată lipsa crasă a infrastructurii turistice, a informațiilor și a interesului autorităților locale de a dezvolta zonele au nutrit această ignorare a Banatului Montan. Nu vreau să fac politică, nu acesta este scopul articolului, însă, ceea ce vreau să subliniez este faptul că avem o sumedenie de trasee, un potențial minunat în acești munți cu altitudini modeste dar cu peisaje pitorești și pe alocuri sălbatice. 

În acest articol vă împărtășesc câteva trasee pe care le-am parcurs sau le aveam în plan prin Banatul Montan. Lista include atât trasee de road cât și mountain biking, variante de încălzire la început de sezon sau de mici escapade de weekend. Desigur, sunt mult mai multe în realitate și vă încurajez să le descoperiți în propriile aventuri.  

Pentru fiecare traseu adaug o scurtă descriere, câteva informații cheie care să vă ajute cu localizarea, locuri de parcare, tip de teren și așa mai departe. Sper să vă fie de folos, să vă scoată din casă și să vă iubiți și mai mult bicicletele! 

 

 

 

 

     Despre autor

Atunci când ești pasionat de ceva anume este imposibil să nu vrei să strigi în gura mare cât de frumoasă e pasiunea aceasta și bucuria de a o împărtăși cu cineva nu face decât să adauge la sentimentul acesta frumos. Noi suntem Karina și Alex - cei doi iubitori de munte din spatele celor două bloguri cu care poate v-ați mai întâlnit pe Internet în căutarea rutelor montane: www.prinlumepringanduri.com și www.hereihike.com.

 

Traseul în zona Anina

Circuit: Steierdorf - Lacul Buhui

Scurtă Descriere a Traseului

Way Points: Steierdorf - Lacul Buhui - Pestera Buhui - Lacul Marthitas - Anina (Orașul Nou) -  Steierdorf.

Un circuit lejer, excelent pentru încălzirea de început de sezon. Traseul este relativ ușor în cea mai mare parte a sa pe drumuri forestiere de pietriș întro stare foarte bună. O mică parte a traseului abordează o potecă de pământ chiar deasupra de Steierdorf - la o adică se poate ocoli dacă este necesar. Pe alocuri sunt urcări mai solicitante însă per total înclinația pantei este una ușurică.Este recomandat să mergi cu un mountain bike și să ai la tine apă și poate o gustărică. Deasemenea este de dorit să folosiți un GPS, uneori la intersecțiile drumurilor forestiere poate fi un pic derutant traseul dacă nu cunoști zona. Cel puțin în 2019 când am fost noi nu erau semnalizate intersecțiile și nici traseul propriu-zis.

Detalii Tehnice Traseu

Uneori pot exista erori în traseele GPS înregistrate (cu precădere la diferența de nivel cumulată). Astfel, mai jos adaug suplimentar datele cât se poate de apropiate de realitate pentru a vă ajuta să vă planificați corespunzător tura.

 • Total distanță: 29 km
 • Total durată: 3 h
 • Diferență de nivel cumulată: + /-  600 m
 • Altitudine minimă/maximă: 550 / 750 m
 • Tip traseu: circuit
 • Teren: șosea 10 % + poteci de pământ 5 % + forestier 85 %
 • Punct de plecare: Steierdorf
 •  Posibilitate de parcare: GoogleMaps
 • Echipare: MTB + rucsac de zi
 • Perioadă: Martie 2019

Circuit: Steierdorf - Valea Minișului - Cascada Bigăr

Scurtă Descriere a Traseului

Way Points: Steierdorf - Lacul Buhui - Poneasca - Cascada Bigăr - Valea Minișului - Steierdorf
Noi am preferat să facem traseul în sensul acelor de ceasornic, având la început partea de off-road și la final drumul de asfalt. Astfel consumăm energia în mare parte pe drumurile forestiere din preajma lacului Buhui (o parte comună cu traseul descris mai sus) și continuăm prin pădure spre Poneasca. Traseul este foarte frumos și nepopulat. Dacă nu dai de mistreți, e treabă chiar faină, dar e bine să ai în vedere că în astfel de locuri o întâlnire cu animale sălbatice este totuși posibilă. 

După Poneasca coborâm direct la Cascada Bigăr. De aici continuăm pe Valea Minișului (DN57P) întro urcare continuă dar cu pantă decentă. Ca paranteză, Cascada Bigăr este unul dintre locurile cunoscute ale Banatului Montan, însă, vă spun să nu plecați la drum cu așteptări mari. Pozele de pe net cu cascada sunt mult mai reușite decât ce vedem în realitate. Deasemenea, pe porțiunea de drum cu cascada este un pic de aglomerație și mulți turiști de mașină. 

Per total, pe zona de început traseul nu este unul foarte greu - ai mereu sus-josuri iar drumurile sunt în stare surprinzător de bună. 

Detalii Tehnice Traseu 

Uneori pot exista erori în traseele GPS înregistrate (cu precădere la diferența de nivel cumulată). Astfel, mai jos adaug suplimentar datele cât se poate de apropiate de realitate pentru a vă ajuta să vă planificați corespunzător tura. 

 • Total distanță: 48 km
 • Total durată: 5.5 h
 • Diferență de nivel cumulată: + /- 1200 m
 • Altitudine minimă/maximă: 400 m / 900 m
 • Tip traseu: circuit
 • Teren: șosea 40 % % + forestier 60 %
 • Punct de plecare: Steierdorf
 •  Posibilitate de parcare: GoogleMaps
 • Echipare: MTB + rucsac de zi
 • Perioadă: Iunie 2019

Trasee în zona Reșița

Circuit: Resita - Dealul Obârșia Măgurii - Ezeriș

Scurtă Descriere a Traseului

Way Points: Câlnic - Dealul Obârșia Măgurii - Ezeriș - Câlnic
Un traseu abordat la început de sezon, cu push bike, noroială, bălării, de toate. De parcat se poate lăsa mașina la drumul principal (parcări laterale) spre ieșirea din Câlnic. 
Pornim în direcția Moniom pe DN58B apoi imediat de la Moniom facem dreapta și începem off-road. Traseul per total nu este greu dar sunt câteva porțiuni de push-bike, câteva zone mai cu bălării. 
Un peisaj deluros și destul de pustiu din punct de vedere turistic. Tura se poate face pe întreaga durată a anului, fiind la o altitudine foarte mică. 

Detalii Tehnice Traseu

Uneori pot exista erori în traseele GPS înregistrate (cu precădere la diferența de nivel cumulată). Astfel, mai jos adaug suplimentar datele cât se poate de apropiate de realitate pentru a vă ajuta să vă planificați corespunzător tura.

 • Total distanță: 34 km
 • Total durată: 4 h
 • Diferență de nivel cumulată: + /- 500 m
 • Altitudine minimă/maximă: 200 m / 500 m
 • Tip traseu: circuit
 •  Teren: șosea 20 % + 20 poteci de pământ % + drumuri forestiere 60 %
 • Punct de plecare: Câlnic 
 •  Posibilitate de parcare: GoogleMaps
 • Echipare: MTB + rucsac de zi
 • Perioadă: Aprilie 2019
        

Circuit: Bocșa - Baraj Lacul Mare Dognecea - Bocșa

Scurtă Descriere a Traseului

Way Points: Bocșa - Ocna de Fier - Baraj Lacul Mare Dognecea - Ocna de Fier - Bocșa
O plimbare foarte ușoară pe asfalt, cu o diferență mică de altitudine și pe un drum nu extraordinar de circulat. Probleme cu orientarea nu prea sunt, iar tura se poate face pe întreaga durată a anului. Ai de pedalat pe urcare și la dus și la întors, dar asta echilibrează tura. Lacul Mare de la Dognecea nu este chiar așa mare precum îl anunță numele - deci porniți cu așteptări moderate. La capătul lacului este o mică pensiune cu restaurant iar vara cred că este loc și de scăldat. Pe scurt un traseu pentru începători sau o plimbare de relaxare. 

Detalii Tehnice Traseu 

Uneori pot exista erori în traseele GPS înregistrate (cu precădere la diferența de nivel cumulată). Astfel, mai jos adaug suplimentar datele cât se poate de apropiate de realitate pentru a vă ajuta să vă planificați corespunzător tura. Aici, track-ul de GPS a fost înregistrat doar pe coborâre, de aceea delatile de mai jos completează partea lipsă. 

 • Total distanță: 31 km
 • Total durată: 2 h
 • Diferență de nivel cumulată: + /- 500 m
 • Altitudine minimă/maximă: 200 m / 500 m
 • Tip traseu: circuit
 • Teren: șosea 100%
 • Punct de plecare: Bocșa 
 •  Posibilitate de parcare: GoogleMaps
 • Echipare: MTB + rucsac de zi
 • Perioadă: Mai 2017

 

 

Traseu Semenic

Trei Ape - Semenic

Scurtă Descriere a Traseului

Way Points: Lacul Trei Ape - Gărâna - Semenic - Lacul Trei Ape
Există multe variante de parcare pe lângă Trei Ape - la vremea respectivă noi am parcat undeva în fața unei pensiuni în construcție. De acolo am continuat pe DJ582 în direcția Văliug pentru cam 7 km după care am început urcarea mai anevoioasă spre Semenic (pe același drum descris mai sus).
Pentru a ajunge pe vârf și a continua efectiv traseul se face stânga perpendicular pe drumul de asfalt și singurul moț de munte presărat cu pietre este chiar vârful Semenic 1446 m. Panorama e frumoasă iar o plimbare de început de toamnă e cât se poate de plăcută. 
De pe Semenic se continuă cu o traversare (pe potecă) până la coborârea efectivă de pe vârf, prin păduri de foioase apoi de drum forestier de pietriș galopăm printre foșnetele frunzelor uscate. 

La prima intersecție cu un drum forestier mai larg facem stânga apoi înainte de a ajunge înapoi pe drumul județean mai avem o intersecție la care ținem dreapta. Coborârea nu e foarte tehnică, în general, dar e drum de pietriș așa că te poți aștepta la zgâlțâieli. Chiar ultima bucată off road este dificilă. E potecă de pământ, destul de săpată de ape unde fără niște skilluri bune de dat la vale e mai bine să descaleci. Dar fără griji, e o porțiune scrută chiar la final. După, asfalt și asta a fost! O tură simpatică dar amintesc din nou, marcajele nu chiar există astfel, un GPS track e life saving. 

Detalii Tehnice Traseu 

Uneori pot exista erori în traseele GPS înregistrate (cu precădere la diferența de nivel cumulată). Astfel, mai jos adaug suplimentar datele cât se poate de apropiate de realitate pentru a vă ajuta să vă planificați corespunzător tura. 

 •  Total distanță: 27 km
 •  Total durată: 3 h
 •  Diferență de nivel cumulată: + /- 600 m
 •  Altitudine minimă/maximă:  836 / 1446 m
 •  Tip traseu: circuit
 •  Teren: șosea 60 % + drum forestier 40 %
 •  Punct de plecare: Lacul Trei Ape
 •  Posibilitate de parcare: GoogleMaps
 •  Echipare: MTB + rucsac de zi
 •  Perioadă: Septembrie 2018

 

   

 

Cum se alege cortul pentru ciclism

Ești un biciclist pasionat și ești mulțumit cu o noapte în cort? Fie că sunteți mai aventuros sau doriți doar să economisiți la cazarea în cabane, cu siguranță veți avea nevoie de câteva sfaturi cum să alegeți cortul potrivit, care nu vă va trăda în excursiile cu bicicleta.

>>> Citiți mai departe <<<

Traseu Parcul Național Porțile de Fier

Berzeasca - Bigar - Berzeasca

Scurtă Descriere a Traseului

Way Points: Berzeasca - Valea Râului Berzeasca - Bigar - Berzeasca

Traseul circuit începe chiar din localitatea Berzeasca. Noi am parcat mașina în fața școlii, o variantă decentă. Urcarea de cam 23 km o facem off-road pe valea Râului Berzeasca, pe care rămânem până deasupra de Bigăr. 

Traseul traversează pădurea și este destul de nepopulat. 
De la Bigăr coborâm pe DC47 până înainte de Cozla unde intrăm pe DN57, pe malul Dunării. Zona este una destul de călduroasă, astfel traseul este recomandat pentru început de sezon sau toamnă. 

Detalii Tehnice Traseu 

Uneori pot exista erori în traseele GPS înregistrate (cu precădere la diferența de nivel cumulată). Astfel, mai jos adaug suplimentar datele cât se poate de apropiate de realitate pentru a vă ajuta să vă planificați corespunzător tura. 

 • Total distanță: 46 km
 • Total durată: 4 h
 • Diferență de nivel cumulată: + /-  900 m
 • Altitudine minimă/maximă:  100 / 600 m
 • Tip traseu: circuit
 • Teren: șosea 50 % + drum forestier 50 % 
 • Punct de plecare: Berzeasca
 •  Posibilitate de parcare: GoogleMaps
 • Echipare: MTB + rucsac de zi
 • Perioadă: Septembrie 2019
 

Muntele Mic

Borlova - Muntele Mic

Scurtă Descriere a Traseului

Way Points: Borlova - DJ608A - Muntele Mic - DJ608A - Borlova
O tură de pedalat și adunat metri pe verticală - circuit integral pe asfalt. Depinde de cum te țin bateriile, se poate pleca din Borlova sau chiar din Caransebeș. Noi am început urcarea de la ieșirea din Borlova (unde am lăsat mașina la o mică intersecție) pe drumul DJ608A înspre stațiunea Muntele Mic. Șoseaua este bunicică iar după ce scoți un pic nasul din pădure dai de niște peisaje nu foarte dramatice însă pitorești și liniștite. Intersecții cu alte drumuri (de asfalt) nu sunt astfel urci continuu spre Muntele Mic.

Pentru coborâre se poate opta pe același drum sau făcut un circuit offroad pe cealaltă parte a stațiunii înapoi spre Borlova. Nu știu, însă dacă partea aceea este potecă, drum forestier și dacă este accesibilă cu bicicleta. 

Adițional, mai adaug câteva cuvinte despre Muntele Mic. În ultimii ani cei de la WeSki.ro investit destul de mult în infrastructura de turism sportiv în acești munți și lucrurile par a merge spre bine. Există tururi organizate, se pot închiria biciclete, echipament, ai trasee de downhill, concursuri, party-uri, heli-bike etc. Pe scurt Muntele Mic începe să iasă din anonimat și asta e o treabă bună pentru dezvoltarea turismului local! 

Detalii Tehnice Traseu 

Uneori pot exista erori în traseele GPS înregistrate (cu precădere la diferența de nivel cumulată). Astfel, mai jos adaug suplimentar datele cât se poate de apropiate de realitate pentru a vă ajuta să vă planificați corespunzător tura.  


 • Total distanță: 46  km
 • Total durată:  4 h
 • Diferență de nivel cumulată: +/-  1200 m
 • Altitudine minimă/maximă:   350 m / 1550 m
 • Tip traseu: circuit
 • Teren: șosea 100 % 
 • Punct de plecare: Borlova
 •  Posibilitate de parcare: GoogleMaps
 • Echipare: MTB/Road Bike + rucsac de zi
 • Perioadă: Octombrie 2019

Concluzii

Una peste alta, cam astea sunt cele câteva opțiuni de pedalare montană de prin Banatul pe care le-am parcurs și plănuit. Desigur, variante sunt mult mai multe în realitate și vă îndemn pe fiecare dintre voi să le descoperiți, să le parcurgeți și să le împărtășiți cu alți pasionați de mountain biking. 

Keep safe! :)

 

Link-uri utile 

 

Autor: Karina Isar

Imagini: arhiva personală a autorului