Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Interviu: Rachetele de zăpadă - un sport accesibil tuturor

Veți învăța tot ceea ce aveți nevoie despre rachetele de zăpadă într-un interviu cu instructorul Honza Mühldorf.

Rachetele de zăpada câștigă în prezent popularitate. În urmă cu zece ani, nordic walking-ul sau alpinismul cu schiurile au început într-un mod similar și credem că și rachetele de zăpadă au potențialul de a-și găsi pasionații de rock. Am vorbit cu Honza Mühldorf,care organizează cursul anual de weekend Snowshoeing pentru începători despre cum să începi să te plimbi pe zăpadă, . Pentru temerarii care vor să se aventureze singuri, vă recomandăm să citiți acest interviu până la capăt! Și nu o dată :)

     

Pe scurt despre Honza

Honza Mühldorf

Honza este un atlet entuziast și aventurier. Este dedicat tuturor sporturilor posibile, de la caiac, schi fond de-a lungul crestelor munților până la traversarea Slovaciei însoțită de 2 măgari. A vizitat multe țări interesante, merită menționat Marocul, unde merge ca ghid. În fiecare iarnă organizează un curs de mers cu rachetele de zăpadă. În plus, este un geolog instruit, așa că ”are în tolbă” o grămadă de fapte interesante despre fiecare anomalie peisagistică.

 

Honza, mulțumesc că ți-ai făcut timp, chiar dacă știu că faci bagajele pentru trecerea de iarnă a regiunii Broumov. La început, aș vrea să aflu de unde ar trebui să încep de fapt pentru a porni la drum cu rachetele de zăpadă?

Mersul pe jos este o mișcare naturală pentru o persoană, iar acest lucru se aplică și în cazul rachetelor de zăpadă. Nu trebuie să înveți nicio tehnică nebună, trebuie doar să strângeți legăturile și să porniți să descoperiți locuri altfel inaccesibile în sălbăticie. În plus mersul în zăpadă este o mare distracție și bucurie, dar poate fi, de asemenea, un exercițiu fizic destul de provocator. M-am îndrăgostit de această combinație și îmi plac foarte mult diversele expediții și plimbări de weekend. Există multe locuri unde puteți merge doar iarna, de exemplu, și există doar pace și liniște absolută.

Lipsește doar o pușcă peste umăr ...
Sigur, exact așa a luat naștere „sportul”. În urmă cu 6-8 mii de ani, primele rachete pentru zăpadă au fost găsite în mai multe triburi - de la indienii americani, prin triburile nordice până la vânătorii de blănuri siberiene. Pe atunci, oamenii foloseau o mișcare liniștită în zăpadă adâncă, impenetrabilă pentru a urmări vânatul și a vâna. Cred chiar că s-au descurcat mai bine iarna decât în restul anului. Încă există locuri în care folosesc cizme de zăpadă până în prezent.

Dar probabil că acesta nu va fi cel mai frecvent motiv pentru care oamenii merg astăzi cu rachetele...
În acest moment, aș spune că este în principal divertismentul care ne lipsește în birourile noastre. Toată lumea a încercat deja pârtiile, schi fond, schi alpin, exigente din punct de vedere tehnic, dar există totuși un grup de oameni care ar dori să învețe ceva nou, iar rachetele de zăpadă vor fi ideale pentru ei. Nu trebuie să meargă pe drumuri curățate, dar pornesc în teren, unde se bucură de vederi superbe, peisaje înzăpezite. Iar când se vor întoarce, vor avea senzația unei zile active.

 

Ei bine, m-ai ademenit, de unde încep acest sport?
Cea mai simplă opțiune este cu siguranță printr-un magazin de închirieri. Am o experiență bună cu Boat Park din Praga, unde poți împrumuta rachete de zăpadă decente pentru 250 CZK pe weekend și poți începe să o faci. Dacă îi place, cu siguranță merită să investești în propria ta pereche, există diferite opțiuni.
Cele mai ieftine rachete de zăpadă pot fi cumpărate începând cu 100 ron, pur și simplu nu puteți avea pretenții de la ele. Va fi o construcție cu curele, de care legătura este atașată la mijloc și totul este pe un cadru din plastic sau lemn. Nu este foarte ferm, iar cadrul se mișcă liber, așa că pe aceste rachete de zăpadă vă este dificil să mergeți, să traversați o pantă înclinată sau să urcați pe zăpadă tare și înghețată.

O opțiune mai bună sunt atunci rachetele de zăpadă solide, care costă peste 500 Ron. Le puteți îngropa corect în zăpada tare atunci când urcați sau traversați și au și colțari, astfel încât să puteți urca frumos, de exemplu, chiar și pe o pârtie de schi abruptă . O altă caracteristică care este utilizată pentru urcare - o platformă reglabilă pentru călcâi. Acest lucru va face urcarea mai ușoară, deoarece piciorul va rămâne frumos orizontal, iar rachetele pentru zăpadă vor copia terenul. E ca pe trepte.
Există o articulație reglabilă sub legătură, dar acest lucru este dificil de descris, va fi mai bine să o identificați în fotografie:

Kloubová konstrukce sněžnice

Legătura a fost inițial pe curele de piele, dar nu se mai poartă prea mult, legarea cu click s-a dovedit a fi mai eficientă ca la snowboard.

Deci este vorba în principal de confort. Dar mărimea, greutatea și materialele?
Alege cu siguranță rachete de zăpadă pentru silueta ta. De obicei, capacitatea de încărcare este dată într-un anumit interval și recomand întotdeauna să se ia o dimensiune în care să aibă suficientă rezervă în cazul în care merg cu un rucsac de 20 kg, de exemplu. Ești un tip de 90 kg,căutați cu siguranță rachete de zăpadă cu o capacitate de încărcare de până la 110-115 kg. Unii producători rezolvă acest lucru și cu un accesoriu pentru picior, dar vânzătorul ar trebui să vă sfătuiască. Și recomand femeilor să caute variante pentru femei, dar mai ales să le încerce pe cizme de drumeție specifice.
Este, de asemenea, adevărat că cu cât sunt mai ușoare , cu atât mai bine, dar mai ales vor ajuta modele mai scumpe, cu o construcție solidă. Nu am întâlnit niciodată o rachetă de zăpadă să fie deteriorată în vreun fel, trebuie doar să fiți atenți să nu se tocească sau să se spargă vârfurile de pe fund.

Vázání na sněžnicích je jako na snowboardu

La ce ar trebui să fiu atent atunci când testez?
Așadar, trebuie să încercați rachetele cu zăpadă cu monturile pe care le veți folosi. Pentru rachete de zăpadă, întotdeauna recomand botine solide, pe care le purtați în mod normal pentru drumeții. Legătura trebuie să se potrivească pe ele, este strânsă astfel încât să nu fie slăbită și, în același timp, să nu strivească piciorul.

Și dacă am rachete de zăpadă, pot porni la drum?
Aș recomanda, de asemenea, mersul pe rachete de zăpadă în combinație cu bețe de trekking. Acestea sunt neprețuite în zăpada adâncă, atunci când o persoană își pierde echilibrul și se ajută cu bastoane sau când urcă, când efortul este bine distribuit pe jumătatea superioară a corpului. Este bine dacă au vârf ascuțit pe bețe și o rozetă înlocuibilă pentru una mai mică. Aș dori doar să subliniez că bețele pentru schi fond sunt în principiu prea lungi, nu sunt deloc potrivite.
Parazăpezii sunt de asemenea utile, le veți aprecia mai ales în zăpadă adâncă, când altfel toată zăpada ar cădea în bocancii voștrii.

Și apoi doar niște haine funcționale termo de iarnă care sunt purtate și la schi fond. Un tricou merino sau Moira în combinație cu un hanorac din lână și o geacă subțire cu membrană au funcționat pentru mine. Apoi, un strat mai cald în rucsac în cazul în care vremea se va strica. Două mănuși, o căciulă, ochelari de soare - în funcție de modul în care sunteți obișnuiți.

La ce ar trebui să fiu atent înainte de a intra pe teren?
Așadar, primul lucru va fi să verificați rachetele de zăpadă. Din când în când este bine să strângeți șuruburile de legare, verificați dacă nimic nu este deteriorat. Îți împachetezi hainele și echipamentele care ți-ar putea fi utile, dar dacă mergi la plimbare doar după-amiază, atunci în principiu ai nevoie doar de o gustare și de haine uscate.
Este important să nu subestimăm pregătirea. Trebuie să ai un pic de fizic și spun întotdeauna că, dacă merg 20 km pe zi fără probleme majore, pot gestiona cu ușurință 10-15 km pe rachete Depinde de teren și de zăpadă. Așa că planific întotdeauna un traseu, astfel încât să știu ce mă așteaptă și este posibil să am un traseu de rezervă mai scurt în cazul în care ceva nu merge bine. Evit pante de avalanșă și nu asum niciodată riscuri inutile. De asemenea, este o idee bună să anunțați pe cineva despre planul dvs. și să descărcați aplicația Mountain Service pe telefon. O rutină clasică.

Câtă zăpadă ar trebui să fie pentru rachetele de zăpadă?
Necesită un strat continuu de zăpadă solidă, care poate avea doar 5 cm. Zăpada proaspătă ,afânată are apoi cel puțin 20 cm.

Deci, când stau în fața cabanei și îmi pun încălțăminte pentru zăpadă, cum să fac primul pas?
Majoritatea oamenilor simt că trebuie să-și ridice picioarele îngrozitor de sus și să meargă mai mult ca berzele. Dar nu este absolut necesar, este necesar să pedalezi natural, nu este nimic dificil în final. Doar mersul pe jos, cea mai naturală mișcare pentru o persoană. De aceea îmi plac rachetele pentru zăpadă, sunt un fan al turismului desculț și această natură este importantă pentru mine. Rachetele de zăpadă sunt de fapt o astfel de extensie.
Apoi nu uitați să puneți barele sub tocuri reglând înălțimea benzii de rulare. Puteți utiliza diapozitivul de pe panta în pulbere pentru a vă prelungi pasul. În caz contrar, viteza de mers pe rachete de zăpadă este similară cu viteza de mers pe jos printr-o pădure fără zăpadă.

Chůze na sněžnicích je nejpřirozenější pohyb

La cursuri, în prima zi mergem cu tot grupul pe un circuit lung de 10 km, în marea majoritate a cazurilor toată lumea se va bucura de el și a doua zi putem oferi un traseu ceva mai lung. În acest sens vom ajunge la Bukovecul meu preferat, care este singurul con vulcanic din munții Jizerky :-). Pur și simplu toată lumea poate executa elementele de bază, dar apoi sunt detaliile care vă vor ajuta să economisiți energie și să evitați problemele.

Și ce probleme se  pot întâlni pe rachetele de zăpadă?
Cel mai rău lucru este când calci pe ramuri ascunse sub zăpadă afânată. Acolo, racheta de zăpadă se blochează de obicei și nu o poți dezlega, pentru că mânușa îți face mișcările teribil de stângace . Deci, este mai bine să nu te apropii prea mult de copacii căzuți.
De asemenea, puteți strânge puțin legătura și vă vor cădea rachetele, ceea ce nu vă doriți pe o pantă înghețată.
Și apoi există riscul ca pe undeva să se fi topit zăpada. Puteți merge cu ușurință pe iarbă, o secțiune mai scurtă peste pietre, trebuie doar să aveți grijă să nu se tocească vârful. Acest lucru este de obicei rezolvat prin traversarea secțiunilor uscate în mod normal în cizme, prin atașarea rachetelor de zăpadă la rucsac din exterior.

La cursuri, în prima zi mergem cu tot grupul pe un circuit lung de 10 km, în marea majoritate a cazurilor toată lumea se va bucura de el și a doua zi putem oferi un traseu ceva mai lung. În acest sens vom ajunge la Bukovecul meu preferat, care este singurul con vulcanic din Jizerky :-). Pur și simplu toată lumea poate face elementele de bază, acestea sunt detaliile care vă vor ajuta să economisiți energie și să evitați problemele.

Și ce probleme pot întâlni la rațele de zăpadă?
Cel mai rău lucru este când te urci în ramuri ascunse sub zăpadă praf. Acolo, rațul de zăpadă se blochează de obicei cumva și nu îl poți dezlega, pentru că ești teribil de stângace după o atingere înmănușată. Deci, este mai bine să nu te apropii prea mult de copacii căzuți.
De asemenea, puteți strânge puțin legătura și vă vor cădea zăpadă, pe care nu o doriți pe o pantă înghețată, apoi, de obicei, vă aruncați gura acolo chiar în lanțul muntos.
Și apoi există riscul ca pe undeva să fie ninsoare. Puteți merge cu ușurință pe iarbă, o secțiune mai scurtă peste pietre, trebuie doar să aveți grijă să nu tocească vârful pisicii inutil. Acest lucru este de obicei rezolvat prin traversarea secțiunilor uscate în mod normal în cizme, prin atașarea de rachete de zăpadă la rucsac din exterior.

SNěžnice připnuté na batohu

Este posibil să mergi cu rachetele peste tot? Sau există reguli pentru asta?
Până în prezent, nu am întâlnit niciodată interdicții, dar aceleași reguli se aplică pentru mișcarea pe rachete de zăpadă ca și pentru alpinism. În parcurile naționale numai pe trasee marcate sau cu acordul liber Rachetele pentru zăpadă nu distrug natura în niciun fel, chiar și copacii mici sub zăpadă vor supraviețui.

Care este cea mai bună experiență cu rachetele de zăpadă?
M-am îndrăgostit de pasajele Vely Fatry la sfârșitul iernii. A trecut mult timp, soarele strălucește frumos, este multă zăpadă și este frumos.
Îmi plac cursurile mele de iarnă, este întotdeauna un eveniment de succes cu oameni interesanți și multă distracție. La urma urmei, dacă ar trebui să vă recomand cum să începeți cu rachetele de zăpadă, atunci cu siguranță pe cursul meu. Pentru CZK 1.000 veți învăța tot ce aveți nevoie și veți petrece un weekend distractiv alături de un grup de entuziaști în aer liber într-un loc frumos din inima orașului Jizerky. Veți învăța să mergeți, vom povesti ceva despre istorie, teorie, despre mișcarea în munții de iarnă și în cele din urmă veți obține un certificat. Deci, cu siguranță vă  așteptăm ;-)

 


Pt. 4camping.cz a scris Matyáš Vejskal

 

Surse: foto de la cursul lui Honza Mühldorf, web MSR a TSL, outsidepursuits.com

Interviu cu fondatorul 4camping Jaroslav Skalka

Interviuri

Jurnaliștii de la Ecompedia.ro(totul despre e-commerce) au stat de vorbă cu fondatorul nostru Jaroslav Skalka, despre cum a luat naștere 4camping,despre piața românească și planuri de viitor. Haideți să ne cunoaștem mai bine!

Selectăm pentru dvs.

Rachete de zăpadă

692 Lei (17.49 %) 571 Lei

Comparat

Rachete de zăpadă copii

243 Lei (16.05 %) 204 Lei

Comparat

Rachete de zăpadă

569 Lei (17.57 %) 469 Lei

Comparat

Rachete de zăpadă copii

338 Lei (10.06 %) 304 Lei

Comparat

538 Lei (10.04 %) 484 Lei

Comparat

Rachete de zăpadă

549 Lei (10.75 %) 490 Lei

Comparat

Rachete de zăpadă

958 Lei (10.02 %) 862 Lei

Comparat