Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Interviu: Rachetele de zăpadă - un sport accesibil tuturor

Veți învăța tot ceea ce aveți nevoie despre rachetele de zăpadă într-un interviu cu instructorul Honza Mühldorf.

Rachetele de zăpada câștigă în prezent popularitate. În urmă cu zece ani, nordic walking-ul sau alpinismul cu schiurile au început într-un mod similar și credem că și rachetele de zăpadă au potențialul de a-și găsi pasionații. Am vorbit cu Honza Mühldorf, care organizează cursul anual de weekend Snowshoeing pentru începători despre cum să începi să te plimbi pe zăpadă. Pentru temerarii care vor să se aventureze singuri, vă recomandăm să citiți acest interviu până la capăt! Și nu o dată :)

     

Pe scurt despre Honza

Honza Mühldorf

Honza este un sportiv entuziast și aventurier. Este dedicat tuturor sporturilor posibile, de la caiac, schi fond de-a lungul crestelor munților până la traversarea Slovaciei însoțită de 2 măgari. A vizitat multe țări interesante, merită menționat Marocul, unde merge ca ghid. În fiecare iarnă organizează un curs de mers cu rachetele de zăpadă. În plus, este de profesie geolog, așa că are ”în tolbă” o grămadă de fapte interesante despre fiecare anomalie peisagistică.

 

 

Honza, mulțumesc că ți-ai făcut timp, chiar dacă știu că faci bagajele pentru trecerea de iarnă a regiunii Broumov. La început, aș vrea să aflu de unde ar trebui să încep de fapt pentru a porni la drum cu rachetele de zăpadă?

Mersul pe jos este o mișcare naturală pentru o persoană, iar acest lucru se aplică și în cazul rachetelor de zăpadă. Nu trebuie să înveți nicio tehnică nebună, trebuie doar să strângeți legăturile și să porniți să descoperiți locuri altfel inaccesibile în sălbăticie. În plus mersul în zăpadă este o mare distracție și bucurie, dar poate fi, de asemenea, un exercițiu fizic destul de provocator. M-am îndrăgostit de această combinație și îmi plac foarte mult diversele expediții și plimbări de weekend. Există multe locuri unde puteți merge doar iarna, de exemplu, și există doar pace și liniște absolută.

Lipsește doar o pușcă peste umăr...

Sigur, exact așa a luat naștere „sportul”. În urmă cu 6-8 mii de ani, primele rachete pentru zăpadă au fost găsite în mai multe triburi - de la indienii americani, prin triburile nordice până la vânătorii de blănuri siberiene. Pe atunci, oamenii foloseau o mișcare liniștită în zăpadă adâncă, impenetrabilă pentru a urmări vânatul și a vâna. Cred chiar că s-au descurcat mai bine iarna decât în restul anului. Încă există locuri în care folosesc rachetele de zăpadă până în prezent.


Dar probabil că acesta nu va fi cel mai frecvent motiv pentru care oamenii folosesc astăzi rachetele de zăpadă.

În acest moment, aș spune că este în principal divertismentul care ne lipsește în birourile noastre. Toată lumea a încercat deja pârtiile, schi fond, schi alpin, exigente din punct de vedere tehnic, dar există totuși un grup de oameni care ar dori să învețe ceva nou, iar rachetele de zăpadă vor fi ideale pentru ei. Nu trebuie să meargă pe drumuri curățate, dar pornesc în teren, unde se bucură de vederi superbe, peisaje înzăpezite. Iar când se vor întoarce, vor avea senzația unei zile active.

 


Ei bine, m-ai ademenit, de unde încep acest sport?

Cea mai simplă opțiune este cu siguranță printr-un magazin de închirieri. Am o experiență bună cu Boat Park din Praga, unde poți împrumuta rachete de zăpadă decente pentru 250 CZK pe weekend și poți începe să o faci. Dacă îi place, cu siguranță merită să investești în propria ta pereche, există diferite opțiuni.

Cele mai ieftine rachete de zăpadă pot fi cumpărate începând de la doar câteva sute de Lei, pur și simplu nu puteți avea pretenții de la ele. Va fi o construcție cu curele, de care legătura este atașată la mijloc și totul este pe un cadru din plastic sau lemn. Nu este foarte ferm, iar cadrul se mișcă liber, așa că pe aceste rachete de zăpadă vă este dificil să mergeți, să traversați o pantă înclinată sau să urcați pe zăpadă tare și înghețată.

O opțiune mai bună sunt apoi rachetele de zăpadă robuste, care ajung să coste de la cca 500 până la 1000 Lei. Le puteți adânci corect în zăpada tare atunci când urcați sau traversați și au și colți, astfel încât să puteți urca mai ușor, de exemplu, chiar și pe o pârtie de schi abruptă . O altă caracteristică care este utilizată pentru urcare - o platformă reglabilă pentru călcâi. Acest lucru va face urcarea mai ușoară, deoarece piciorul va rămâne orizontal, iar rachetele pentru zăpadă vor copia terenul. E ca pe trepte.

Inițial, fixarea se făcea cu curelele de piele, dar acestea nu se mai poartă prea mult, fiind mai utile legăturile pe cadru, ca la un snowboard.


Deci este vorba în principal de confort. Dar mărimea, greutatea și materialele?

Alege cu siguranță rachete de zăpadă pentru silueta ta. De obicei, capacitatea de încărcare este dată într-un anumit interval și recomand întotdeauna să se ia o dimensiune în care să aibă suficientă rezervă în cazul în care merg cu un rucsac de 20 kg, de exemplu. Ești un tip de 90 kg,căutați cu siguranță rachete de zăpadă cu o capacitate de încărcare de până la 110-115 kg. Unii producători rezolvă acest lucru și cu un accesoriu pentru picior, dar vânzătorul ar trebui să vă sfătuiască. Și recomand femeilor să caute variante pentru femei, dar mai ales să le încerce pe bocancii concreți.
Este, de asemenea, adevărat că cu cât sunt mai ușoare , cu atât mai bine, dar mai ales vor ajuta modele mai scumpe, cu o construcție solidă. Nu am întâlnit niciodată o rachetă de zăpadă să fie deteriorată în vreun fel, trebuie doar să fiți atenți să nu se tocească sau să se rupă colții de pe talpă.

Vázání na sněžnicích je jako na snowboardu


La ce ar trebui să fiu atent atunci când testez?

Așadar, trebuie să încercați rachetele cu zăpadă cu încălțămintea pe care o veți folosi. Pentru rachete de zăpadă, întotdeauna recomand bocanci, pe care îi purtați în mod normal pentru drumeții. Legătura trebuie să fie potrivtă, trebuie strânsă astfel încât să nu fie prea liberă și în același timp, să nu apese piciorul.

Și dacă am rachete de zăpadă, pot porni la drum?

Aș recomanda, de asemenea, mersul pe rachete de zăpadă în combinație cu bețe de trekking. Acestea sunt neprețuite în zăpada adâncă, atunci când o persoană își pierde echilibrul și se ajută cu bețele sau când urcă, când efortul este bine distribuit pe jumătatea superioară a corpului. Este bine dacă au vârf ascuțit și o rozete mai mici de rezervă. Aș dori doar să subliniez că bețele pentru schi fond sunt în principiu prea lungi, nu sunt deloc potrivite.

Parazăpezii sunt de asemenea utili, le veți aprecia mai ales în zăpadă adâncă, când altfel toată zăpada ar intra în bocanci.

Și apoi doar niște haine funcționale termo de iarnă care sunt purtate și la schi fond. Pentru mine, un tricou Merino sau Moira în combinație cu un hanorac din fleece și o jachetă subțire cu membrană a funcționat bine. Apoi un strat mai cald în rucsac dacă vremea se strică. Două perechi de mănuși, o căciulă, ochelari de soare - în funcție de modul în care sunteți obișnuiți.

 

La ce ar trebui să fiu atent înainte de a porni pe teren?

Așadar, primul lucru va fi să verificați rachetele de zăpadă. Din când în când este bine să strângeți șuruburile legăturilor, verificați dacă nimic nu este deteriorat. Îți împachetezi hainele și echipamentele care ți-ar putea fi utile, dar dacă mergi doar la o plimbare de după-amiază, atunci în principiu ai nevoie doar de o gustare și de haine uscate.

Este important să nu subestimăm pregătirea. Trebuie să ai un pic de fizic și spun întotdeauna că, dacă merg 20 km pe zi fără probleme majore, pot gestiona cu ușurință 10-15 km cu rachetele de zăpadă. Depinde de teren și de zăpadă. Așa că planific întotdeauna un traseu, astfel încât să știu ce mă așteaptă și este posibil să am un traseu de rezervă mai scurt în cazul în care ceva nu merge bine. Evit pantele de avalanșă și nu-mi asum niciodată riscuri inutile. De asemenea, este o idee bună să anunțați pe cineva despre planul dvs. și să descărcați aplicația Mountain Service pe telefon. O rutină clasică.

   

 

Câteva trucuri pentru a învinge frigul

Nu contează dacă aștepți tramvaiul, dacă pornești pe snowboard în fața unei pante înzăpezite sau eascaladezi vârf înzăpezit, vrei să îți fie cald oricând.

>>> CITEȘTE MAI DEPARTE <<<

 

Câtă zăpadă ar trebui să fie pentru a putea folosi rachetele de zăpadă?

Necesită un strat continuu de zăpadă solidă, care poate avea doar 5 cm. Zăpada moale, afânată ar trebi să fie de cel puțin 20 cm.Deci, când stau în fața cabanei și îmi pun încălțăminte pentru zăpadă, cum să fac primul pas?

Majoritatea oamenilor simt că trebuie să-și ridice picioarele îngrozitor de sus și să meargă mai mult ca berzele. Dar nu este absolut necesar, este necesar să mergi natural, nu este nimic dificil în final. Doar mersul pe jos, cea mai naturală mișcare pentru o persoană. De aceea îmi plac rachetele pentru zăpadă, sunt un fan al drumețiilor desculț și această natură este importantă pentru mine. Rachetele de zăpadă sunt de fapt o astfel de extensie.
În pantă, nu uitați să puneți plăcile sub câlcâi reglând înălțimea. Pe vale, în cazul zăpezii moi puteți folosi alunecarea pentru a vă prelungi pasul. Altfel, viteza de mers cu rachetele de zăpadă este similară cu mersul printr-o pădure fără zăpadă.

Chůze na sněžnicích je nejpřirozenější pohyb

La cursuri, în prima zi mergem cu tot grupul pe un circuit lung de 10 km, în marea majoritate a cazurilor toată lumea se va bucura de el și a doua zi putem oferi un traseu ceva mai lung. În acest sens vom ajunge la Bukovecul meu preferat, care este singurul con vulcanic din munții Jizerky :-). Pur și simplu toată lumea poate executa elementele de bază, dar apoi sunt detaliile care vă vor ajuta să economisiți energie și să evitați problemele.

 

Și ce probleme se pot întâlni pe rachetele de zăpadă?

Cel mai rău lucru este când calci pe ramuri ascunse sub zăpadă afânată. Acolo, racheta de zăpadă se blochează de obicei și nu o poți elibera, pentru că mânușa îți face mișcările teribil de stângace. Deci, este mai bine să nu te apropii prea mult de copacii căzuți.

De asemenea, se poate întâmpla ca, din cauza legăturilor strânse doar lejer, să vă cadă rachetele, ceea ce nu vă doriți pe o pantă înghețată.

Și apoi există riscul ca pe undeva să se fi topit zăpada. Puteți merge cu ușurință pe iarbă, o secțiune mai scurtă peste pietre, trebuie doar să aveți grijă să nu se tocească colții. De obicei, rezolvați această problemă traversând secțiunile uscate în mod normal doar în ghete și atașând rachetele de zăpadă la partea exterioară a rucsacului.

SNěžnice připnuté na batohu

Este posibil să mergi cu rachetele peste tot? Sau există reguli pentru asta?

Până în prezent, nu am întâlnit niciodată interdicții, dar aceleași reguli se aplică pentru mișcarea pe rachete de zăpadă ca și pentru alpinism. În parcurile naționale doar pe trasee marcate sau cu permisiune, în ariile protejate - liber. Rachetele pentru zăpadă nu distrug natura în niciun fel, chiar și copacii mici sub zăpadă vor supraviețui.

Care este cea mai bună experiență cu rachetele de zăpadă?

M-am îndrăgostit de pasajele din munții Velké Fatry la sfârșitul iernii. Zilele sunt mai lungi, soarele strălucește frumos, este încă multă zăpadă și este pur și simplu minunat.

Îmi plac cursurile mele de iarnă, este întotdeauna un eveniment de succes cu oameni interesanți și multă distracție. La urma urmei, dacă ar trebui să vă recomand cum să începeți cu rachetele de zăpadă, atunci cu siguranță pe cursul meu. Pentru CZK 1.000 veți învăța tot ce aveți nevoie și veți petrece un weekend distractiv alături de un grup de entuziaști în aer liber într-un loc frumos din inima orașului Jizerky. Veți învăța să mergeți, vom povesti ceva despre istorie, teorie, despre mișcarea în munții de iarnă și în cele din urmă veți obține un certificat. Deci, cu siguranță vă  așteptăm ;-)

 

Link-uri utile

 

Autor: Matyáš Vejskal

Surse: foto de la cursul lui Honza Mühldorf,  unsplash.compixabay.com

Interviu cu fondatorul 4camping Jaroslav Skalka

Interviuri

Jurnaliștii de la Ecompedia.ro(totul despre e-commerce) au stat de vorbă cu fondatorul nostru Jaroslav Skalka, despre cum a luat naștere 4camping,despre piața românească și planuri de viitor. Haideți să ne cunoaștem mai bine!

Selectăm pentru dvs.

Rachete de zăpadă Inook E-R

878 Lei (20.16 %) 701 Lei

Comparare

Rachete de zăpadă Inook AX Lady

698 Lei (20.06 %) 558 Lei

Comparare

Rachete de zăpadă copii Inook Junior Ado

418 Lei (20.1 %) 334 Lei

Comparare

Rachete de zăpadă Inook Odyssey

718 Lei (14.07 %) de la 617 Lei

Comparare

1 791 Lei (29.15 %) 1 269 Lei

Comparare

1 569 Lei (28.36 %) 1 124 Lei

Comparare

1 680 Lei (29.11 %) 1 191 Lei

Comparare

Rachete de zăpadă copii MSR Tyker

449 Lei (30.29 %) 313 Lei

Comparare