Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

✌️ Cumpărați mai mult și plătiți mai puțin cu codul MY40! 🤩 *Reducere 40 Ron valabilă pentru achiziții de peste 400 Ron

TEST: Sawyer Mini Filter Camo

 

Cuprins

 

Introducere 

Fie că mergeți în pădure pentru un weekend, fie că vă așteaptă sute de kilometri de drumeții, un filtru de apă vă poate fi de folos. Pentru că, dacă vă planificați bine traseul, puteți folosi fără griji sursele de apă disponibile public. Acest lucru înseamnă mai puțină apă de cărat în rucsac, ceea ce înseamnă mai puțin efort și, prin urmare, o plimbare mai confortabilă. Eu îmi iau în mod obișnuit filtrul de apă cu mine și în excursiile de o zi. Îmi iau 1 litru de apă în rucsac și pur și simplu reumplu restul de-a lungul drumului de la cursuri de apă sau fântâni. Acest lucru este util mai ales vara, când apa din pârâu este plăcută și răcoritoare.

Dar nu doar comoditatea m-a determinat să folosesc un filtru de apă. Este vorba în principal de protecția împotriva efectelor nedorite ale apei poluate. De nenumărate ori am auzit povești despre drumeți care au scos apă dintr-un pârâu alpin cristalin și care și-au văzut brusc excursia ruinată de o gripă stomacală - și asta este varianta relativ bună. În mediul rural, pur și simplu nu știi niciodată cu siguranță care este calitatea apei. Chiar și apa aparent curată poate conține bacterii și viruși pe care organismul uman nu le tolerează bine într-o anumită cantitate. Dar cu un filtru de apă precum Sawyer Mini, nu trebuie să vă faceți griji în privința acestora - chiar dacă trageți apă dintr-o baltă noroioasă!

 

Caracteristici


Gama de produse:

Mini Filtr
Producător: Sawyer
Greutate: 65 g
Culoarea: verde, portocaliu, negru, albastru

 

 • mic și ușor - întregul set cântărește doar 65 g
 • tehnologie fiabilă și eficientă PointOneTM
 • nu necesită pompare
 • nu afectează gustul apei - nu conține substanțe chimice
 • poate fi folosit pentru a bea direct de la sursă - ca un pai
 • durată de viață practic infinită - garantat pentru a filtra 378.000 l de apă
 • curățarea ușoară a filtrelor
 • furnizat cu o sticlă rulată de 0,5 l

 

Descrierea produsului

Marca Sawyer produce diferite variante de filtre mecanice pentru apă. În cazul filtrelor mecanice, apa este purificată prin presurizarea apei printr-un sistem de filtrare care reține murdăria și bacteriile. Puteți citi mai multe despre mecanismul de filtrare Sawyer în acest articol, dar, deocamdată, să analizăm mai îndeaproape Sawyer Mini.

După cum afirmă producătorul, acest filtru captează până la 99,9999% din toate bacteriile și protozoarele periculoase. Acest lucru pare cu adevărat impresionant pentru un filtru atât de mic și ușor (65 g). Nu numai atât, filtrul Sawyer poate filtra peste 300.000 de litri de apă. Așadar, există mai multe șanse să pierzi filtrul undeva decât să nu mai filtreze.

 

Testarea și compararea filtrelor  Sawyer a Katadyn 

În ultimii ani, m-am obișnuit să folosesc un filtru Katadyn BeFree, de care am fost foarte mulțumit. Am fost și mai curios să văd cum va funcționa filtrul Sawyer Mini, pe care am avut ocazia să o testez timp de câteva săptămâni.

Pachetul de bază include un filtru, o sticlă cu role cu un volum de aproximativ 500 ml, un pai și o seringă pentru curățare. Din poze mă așteptam ca sticla, care arată ca o pungă de plastic, să fie prea subțire și să se spargă în curând, dar s-a întâmplat contrariul. Sticla pliabilă este fabricată dintr-un material foarte rezistent și pare că va ține ceva timp. Filtrul în sine este foarte mic și se ascunde cu ușurință într-un buzunar de pe centura de șold a unui rucsac, de exemplu.

Cei mai importanți factori pe care eu personal îi folosesc pentru a alege un filtru de apă includ eficiența acestuia, ușurința de utilizare, dimensiunea, greutatea și, nu în ultimul rând, viteza de filtrare. Din curiozitate, am măsurat de mai multe ori timpul de care are nevoie Sawyer Mini pentru a filtra o anumită cantitate de apă. Am ajuns la rezultatul că un litru de apă este filtrat de Sawyer Mini în aproximativ 2 minute, dacă împing sticla în timpul filtrării pentru a accelera trecerea apei. Dacă las apa din sticlă să filtreze liber (prin gravitație), durează aproximativ 6 minute pentru a filtra un litru. Acest rezultat a fost destul de nesatisfăcător pentru mine. Pentru comparație - cu filtrul BeFree de la Katadyn filtrez un litru de apă în aproximativ 40 de secunde.

Pe de altă parte, debitul prin filtru a fost constant, indiferent dacă am filtrat mai mulți litri pe zi sau am folosit filtrul după o perioadă mai lungă de timp. Bineînțeles, nu am evitat să compar Sawyer Mini și Katadyn BeFree în timpul testelor. În timp ce BeFree este mai rapid în ceea ce privește debitul, am constatat adesea că, atunci când nu îl folosesc pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să îl "rodăm" - este nevoie de o perioadă de timp pentru ca debitul să ajungă la nivelul normal, iar acest lucru este destul de neplăcut. Pentru că atunci când ești într-o drumeție, vrei să scoți filtrul, să scoți apă și să termini în câteva minute, cu siguranță nu vrei să te joci cu filtrul pentru ca apa să curgă cum trebuie.

 

O altă caracteristică care poate fi comparată între filtrele Sawyer Mini și Katadyn BeFree este reprezentată de accesoriile și opțiunile de aplicare ale acestora. Ceea ce îmi place la Sawyer este că îl poți înșuruba pur și simplu pe o sticlă PET obișnuită, astfel încât nu trebuie să ai la tine o sticlă Sawyer dedicată. Nu puteți evita acest lucru cu Katadyn, deoarece filetul său nu se potrivește pe sticle PET obișnuite.

O altă diferență este în ceea ce privește curățarea. În timp ce filtrul BeFree trebuie pur și simplu clătit în apă sau agitat cu apă într-o sticlă, Sawyer se curăță cu ajutorul unei seringi, unde apa curată este împinsă prin filtru pentru a îndepărta impuritățile. Așadar, aveți nevoie de un alt instrument pentru a-l folosi pe termen lung. Cu toate acestea, nu am considerat necesară curățarea filtrului în timpul testelor.

O problemă potențială la care trebuie să fiți atenți este expunerea filtrului la îngheț. În acest caz, Katadyn și Sawyer sunt în egală măsură în dezacord. Apoi, dacă lăsați filtrul cu reziduuri de apă pe vreme geroasă, fibrele filtrului ar putea crăpa pe măsură ce apa se dilată, ceea ce face ca filtrul să-și piardă eficiența și funcționalitatea.

 

Evaluare: 90 %

+

 • mic, ușor și compact
 • poate fi înșurubat pe o sticlă PET standard
 • nu afectează gustul apei
 • îl puteți folosi ca pai și puteți bea direct de la sursă
 • fluxul este consistent

-

 • nu filtrează virușii
 • aveți nevoie de o seringă pentru curățare
 • debit relativ mic

 

Concluzii

Sunt foarte mulțumit de filtrul Sawyer Mini. Debitul nu este mare în comparație cu cel al concurenței (sau chiar cu alte tipuri de filtre de la aceeași marcă), dar este consistent. Utilizarea și manipularea filtrului este foarte ușoară. Apreciez varietatea de utilizări, fie că doriți să pompați apă prin filtru cu un pai sau din propria sticlă PET. Filtrul este mic și, cu cele 65 de grame ale sale, va fi cu siguranță pe placul tuturor celor care se preocupă să mențină greutatea rucsacului cât mai mică. De acum înainte, cu siguranță voi avea o dilemă înainte de fiecare excursie dacă să iau Katadyn sau Sawyer, deoarece fiecare are avantajele și dezavantajele sale.

Dacă doriți să economisiți greutate și spațiu, căutați o unealtă versatilă și nu sunteți presați de timp atunci când filtrați, atunci Sawyer Mini ar putea fi potrivit pentru dumneavoastră!

Link-uri utile

 

Autor: Veronika Hniličková

Surse: arhiva autorului

TEST: Arzător Warg Flametower

Testarea produselor

Dacă alegeți un arzător, nu uitați să verificați modelul Flametower de la Warg. Gabriela Weissová a scris pentru dumneavoastră o recenzie a acestui arzător compact.

TEST: Sense Ride 5 Salomon

Testarea produselor

Modelul Salomon Sense Ride 5 îți oferă un echilibru excelent între confort, protecția piciorului și performanță. În această recenzie, analizăm în detaliu diferitele caracteristici și modificări ale noului pantof de la Salomon.

TEST: Bicicleta fără pedale Yedoo TooToo

Testarea produselor

Am testat una dintre cele mai populare biciclete fără pedale pentru copii  - Yedoo TooToo. Care sunt caracteristicile sale cheie? Cum se situează în ceea ce privește siguranța și la ce vârstă poate fi folosită? Toate acestea le aflați în testul nostru.

Selectăm pentru dvs.

90 Lei (23.3 %) 69 Lei

Comparat

41 Lei (14.17 %) 35 Lei

Comparat

57 Lei (24.79 %) 43 Lei

Comparat

Geantă cosmetică

162 Lei (19.59 %) 130 Lei

Comparat

194 Lei (24.92 %) 146 Lei

Comparat

(1.43 %) 20 Lei

Comparat

96 Lei (49.02 %) 49 Lei

Comparat

31 Lei (34.49 %) 20 Lei

Comparat