Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

TEST: Încălțăminte de trekking Salomon X Ultra 4 Gtx

Încălțămintea din colecția X Ultra de la Salomon garantează stabilitate, aderență și durabilitate sporită. De asemenea, dispune de membrană Gore-tex, sistem de șireturi Quicklace și talpă Contagrip. Cum va face față încălțămintea atunci când este testată în diferite condiții meteo și terenuri?

 

Cuprins

 

Introducere 

Dacă ați fost în câteva magazine cu articole outdoor sau e-shopuri, cu siguranță ați dat peste încălțămintea de la Salomon și posibil să aveți câteva perechi acasă. Eu personal deseori aud despre încălțămintea de trekking de la Salomon, însă niciodată nu am încercat-o...până în clipa când am avut posibilitatea să o testez! Am experiență cu o gamă variată de branduri și modele de încălțăminte pentru munte, motiv pentru care am cu ce să compar acest articol.

Dacă sunteți un mare fan al ghetelor joase, pe care le luați deseori la munte și în pădure pentru a culege ciuperci, atunci această recenzie probabil că nu vă va convinge să purtați încălțămintea Salomon în următoarea excursie... Totuși, dacă preferați să schimbați încălțămintea în funcție de anotimp și vreme, atunci citiți mai departe.

 

Caracteristici


Colecție:

X ULTRA Gore-tex
Producător: Salomon
Destinat pentru: Femei / Bărbați
Greutate: 780 g
Membrana încălțămintei: Gore-tex
Certificare: PFC-free

 

 • nu aplică presiune asupra oaselor
 • membrană Gore-tex
 • talpa Contagrip asigură aderență
 • tehnologie SensiFit
 • branț OrthoLite pentru amortizare
 • sistem cu șireturi Quicklace

 

Prezentarea produsului

Încălțămintea Salomon X Ultra 4 este combinația excelentă între proprietățile încălțămintei de trail - precum greutatea redusă și simplitatea - și proprietățile încălțămintei de trekking - precum rezistența și talpa aderentă.

 

Sistem Quicklace

Încălțămintea dispune de sistem cu șireturi Quicklace, care pentru mine a fost o noutate. Foarte repede m-am obișnuit cu el, încălțarea și descălțarea fiind simplă și rapidă - cu siguranță nu veți dori să reveniți la legarea clasică a șireturilor. Extrem de rapid m-am obișnuit cu acest sistem. Cel mai mare avantaj este faptul că în timpul drumețiilor șireturile nu se slăbesc, și astfel nu trebuie să vă legați din nou șireturile, având în spate un rucsac greu.

Sistemul Quicklace are în plus încă un avantaj - limbă fixată, peste care este aplicată o plasă. Pentru mine, o persoană cu căpută înaltă, acest lucru m-a speriat. Majoritatea încălțămintei cu spațiu limitat în zona căputei, îmi creează disconfort. Sinceră să fiu, acest lucru s-a întâmplat la început și cu încălțămintea Salomon. Când m-am încălțat pentru prima dată cu acest model, am simțit un mic disconfort deoarece încălțămintea mă strângea. Nu a fost o senzație foarte neplăcută, motiv pentru care am hotărât să îmi iau o pereche de șosete subțiri și să încerc încălțămintea. Am fost extrem de surprinsă când am observat că încălțămintea s-a lărgit. După câțiva kilometri, încălțămintea nu m-a mai strâns, în schimb era puțin cam lejeră. Același lucru s-a întâmplat și în următoarele zile.

După câteva săptămâni pot spune că această croială a încălțămintei nu creează disconfort, cu toate că am o căputa înaltă. Încălțămintea s-a adaptat la forma piciorului, plasa s-a lărgit puțin, iar acum pot ajusta confortabil șireturile cu sistem Quicklace. Dacă aveți aceeași problemă, recomand să încercați încălțămintea în magazinul 4camping. După câteva minute de mers veți observa dacă acest tip de croială vi se potrivește sau nu.

 

Talpă și membrană Gore-tex

Am fost foarte mulțumită de talpă, modelul este solid și oferă un mers confortabil chiar și pe suprafețe noroioase și abrupte.

Încălțămintea este dotată cu membrană Gore-tex care asigură impermeabilitate. Personal, nu sunt un fan al membranelor. Pentru excursiile de o zi pe timp de iarnă am ghete înalte de piele cu membrană - mi se pare logic să mă protejez cât mai mult posibil de apă, pentru că nu este plăcut să am picioarele ude și înghețate. Primăvara, vara și toamna prefer încălțămintea foarte respirabilă și ușoară - nu mă deranjează să mă ud la picioare când știu că în câteva minute la soare mă voi usca. În principal în timpul drumețiilor lungi nu vreau să port încălțăminte cu membrană, deoarece dacă se udă, se usucă foarte greu. Există însă situații când plecați în excursii de o zi și știți dinainte că vremea va fi ploioasă - atunci, încălțămintea Salomon X Ultra 4 este ideală! Nicio pereche de încălțăminte (poate doar cea din cauciuc) nu vă garantează 100% rezistență la apă, însă membrana Gore-tex ajută foarte mult.

Un alt lucru care îmi place la această încălțăminte este construcția în zonele solicitante. De exemplu, în vârf este dotată cu cauciuc foarte rezistent care protejează împotriva abraziunii. Atât încălțămintea, cât și degetele d-voastră vor fi protejate.

 

Procesul de testare 

În încălțămintea de trekking Salomon X Ultra 4 Gore-tex am mers peste 150 de kilometri pe diferite suprafețe. Am testat-o la sfârșitul iernii, începutului de primăvară, când temperaturile au fost în jur de 8 grade. M-a surprins plăcut faptul că încălțămintea a fost extrem de confortabilă chiar și la temperaturi de 0 grade, fără a fi nevoie să îmi pun șosete groase. Pe de altă parte, sunt curioasă să văd cât de bine vor elimina căldura și transpirația în timpul verii, dar, așa cum am scris mai sus, eu personal sunt obișnuit să port un alt tip de încălțăminte pe timp de vară și, în general, aleg încălțămintea în funcție de terenul, climatul și condițiile meteorologice pe care le frecventez.

Încălțămintea a fost excelentă pe traseele abrupte, cu noroi, atât la deal, cât și la vale. Am avut pereu parte de stabilitate și nu mi-a fost frică că voi aluneca. La un moment dat suprafața încălțămintei s-a udat (în timpul mersului prin iarbă înaltă și udă, pe timp de ploaie etc.), însă mereu membrana Gore-tex a funcționat, iar umezeala nu a pătruns la interior. Cu toate acestea, nu vă bazați pe faptul că membrana vă va proteja în condiții cu ploi torențiale sau de lungă durată - în astfel de cazuri vă recomand să vă adăpostiți și să așteptați până când se oprește ploaia.

Îmi place foarte mult simplitatea încălțămintei. Faptul că se încalță/descalță cu ușurință și foarte rapid. Dacă v-a intrat o pietricică în încălțăminte, slăbiți cu ușurință șireturile, scuturați încălțămintea, vă încălțați și cu o singură tragere a șiretului sunteți iar gata de plecare! În ciuda îngrijorării mele de la început, încălțămintea este foarte confortabilă. În ultimele zile am purtat-o aproape zilnic, iar căputa mea nu a avut parte de disconfort. Interiorul încălțămintei este foarte plăcut la purtare. Unul dintre principalele avantaje din punctul meu de vedere este vârful protejat. În timpul mersului la munte sau în pădure, deseori mă împiedic, iar în timpul testării încălțămintei Salomon nu a fost diferit (vârful încălțămintei este dovada) - însă degetele mele nu au avut de suferit, iar pe lângă câteva zgârieturi a cauciucului din vârf, încălțămintea a făcut față cu brio!

 

Evaluare: 90 %

+

 • talpă cu tracțiune excelentă
 • membrană de calitate
 • vârf protejat
 • aspect frumos

-

 • croiala poate fi inadecvată pentru unele persoane
 • încălțămintea cu membrană are o respirabilitate mai scăzută

 

Concluzii

Încălțămintea de trekking pentru femei Salomon X Ultra 4 cu membrană Gore-tex este excelentă. Am fost plăcut surprinsă cât de confortabil poate fi acest tip de încălțăminte. Sistemul Quicklace este ideal datorită simplității și rapidității de încălțare/descălțare. Uneori însă aș dori să strâng mai tare șireturile în partea din față, lucru care este permis de șireturile clasice și nu de acest sistem.

După ceva timp de purtare încălțămintea s-a adaptat la forma tălpii și a căputei, iar după câteva zile nu a incomodat deloc. Cu toate acestea, în această pereche de încălțăminte nu port șosete mai groase, deoarece nu mi-ar încăpea piciorul sau ar fi foarte incomod. Persoanele cu căpută normală nu vor avea parte de această problemă.

Un alt plus este aspectul încălțămintei, chiar și mărimile mai mari au un aspect compact. Femeile care poartă mărimea 40 sau mai mare vor aprecia acest aspect, deoarece puține perechi de încălțăminte de asemenea mărime arată elegant. Desigur nu este o caracteristică principală a încălțămintei de trekking, doar un mic bonus.

În ceea ce mă privește, prefer să port încălțăminte de trail mai ușoară și mai respirabili în lunile mai călduroase, însă pentru drumețiile de weekend pe vreme nefavorabilă, preferatul meu în acest moment este Salomon.

 

 

Linkuri utile

Autor: Veronika Hniličková

Sursă: arhiva autorului

TEST: lanterna frontală Fenix HM61R Amber V2.0

Testarea produselor

Marca legendară de lanterne frontale Fenix și modelul lor HM61R Amber V2.0? Cum se va comporta la testarea propriu zisă?

5 cele mai bune lanterne frontale conform testărilor

Testarea produselor

Lanternele frontale fac parte integrantă din trusa fiecărui pasionat de outdoor. Acest lucru este valabil de două ori mai mult în timpul iernii. Descoperă cele mai bune 5 lanterne frontale, conform testerilor noștri.

TEST: Pantalonii funcționali pentru bărbați- Macin M

Testarea produselor

După cum spune Lukáš, testerul nostru - nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite. În testul de astăzi, el va testa pantalonii Zulu.

Selectăm pentru dvs.

855 Lei (34.27 %) de la 562 Lei

Comparat

671 Lei (43.37 %) 380 Lei

Comparat

447 Lei (28.41 %) 320 Lei

Comparat

610 Lei (40.98 %) 360 Lei

Comparat

243 Lei (42.39 %) 140 Lei

Comparat

738 Lei (20.05 %) 590 Lei

Comparat