Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

TEST: Crampoane Warg Iceman

Crampoanele sunt cel mai bun ajutor pe suprafețele înghețate. Cum rezistă crampoanele de la Warg la teste?

 

Cuprins

 

Introducere 

Crampoanele Iceman de la Warg sunt un accesoriu util atunci când vă deplasați pe suprafețe înghețate, atât pe teren plat, cât și pe teren accidentat și stâncos. Pentru mine sunt o parte integrantă a echipamentului de iarnă și le-aș recomanda cu siguranță tuturor celor care merg la munte la temperaturi în jur de zero și sub zero grade. 

De multe ori nu contează dacă mergeți pe dealul din spatele casei dumneavoastră sau în Austria pentru a escalada un ghețar, crampoanele sunt potrivite pentru orice loc din natură unde trebuie să ne confruntăm cu suprafețe înghețate - inclusiv mediul nostru montan. Dacă nu ați mai întâlnit crampoane până acum și credeți că nu sunt necesare în condiții montane, atunci sper că această recenzie vă va convinge de contrariu. 

 

Caracteristici


Denumire:

Iceman
Producător: Warg
Greutate (pereche): 310 g
Mărimi crampoane: 37-41 / 42-45
Culoare: albastru

 

  • crampoane universale pentru terenuri înghețate
  • fixare ușoară, stabilă și sigură pe pantof
  • prindere la ochiuri din cauciuc rezistente la îngheț
  • material: oțel (talpa cu crampoane) / oțel galvanizat (lanțuri) / cauciuc

Mod de utilizare

Crampoanele Warg Iceman fac parte din crampoanele universale cu lanțuri și utilizarea lor este foarte simplă. După ce le scoateți din ambalaj, uitați-vă mai întâi să vedeți care este cel drept și care este cel stâng, literele R (dreapta) și L (stânga) reprezentate pe zona de cauciuc. Dacă ați schimba accidental crampoanele, nu s-ar întâmpla nimic grav. Unele mărci nici măcar nu fac diferența între părțile de utilizare, ci pur și simplu au un design universal atât pentru piciorul stâng, cât și pentru cel drept.

Mult mai important este să puneți crampoanele corect. În acest caz, semnele FRONT și BACK sunt un indiciu, care arată care este parte din față a crampoanelor - pentru vârf și care este parte din spate - pentru câlcâi. Un mod dovedit de a încălța crampoanele este de a pune mai întâi partea de cauciuc peste degetul de la picior și de a verifica dacă cramponul se potrivește perfect pe partea din față a tălpii pantofului. Apoi, apucați partea din spate a cauciucului și trageți-o peste călcâi, astfel încât partea metalică a tălpii să fie așezată ferm pe întreaga talpă. Verificați dacă crampoanele nu s-au răsucit, colții trebuie să fie întotdeauna îndreptați spre exteriorul încălțămintei, adică spre sol, în timp ce cauciucul trebuie să țină ferm pe partea superioară a încălțămintei, nu trebuie să alunece sau să-și schimbe poziția. 

Pot spune că, încălțarea (și respectiv scoaterea) crampoanelor Warg Iceman a fost foarte simplă. Cauciucul este suficient de tare, dar în același timp flexibil, astfel încât este foarte ușor de manevrat. În acest caz, pot compara Warg Iceman cu Camp Ice Master, cu toate că, modelul Camp are un cauciuc mult mai rigid și vizibil mai gros, care este mai greu de întins. Poate părea o diferență subtilă, dar imaginați-vă că pe munte, cu degetele înghețate, încercați să încălțați o pereche crampoane pe care nu le puteți trage peste pantof...   

 

Crampoanele și colții

De îndată ce crampoanele strălucesc pe ambii pantofi, puteți porni cu îndrăzneală pe teren. Aveți grijă să nu petreceți prea mult timp pe betonul sau asfaltul gol cu acest tip de crampoane, deoarece puteți deteriora în mod inutil colții. Dar uneori acest lucru nu poate fi evitat, la fel cum a fost în cazul meu, când de mai multe ori a trebuit să merg pe zăpada înghețată, topită pe alocuri, fiind nevoit să merg câțiva metri pe betonul gol. Cu toate acestea, vârfurile nu au fost afectate după această utilizare. 

Crampoanele au 12 colți. Sunt fabricate din oțel, la fel ca și lanțurile. Nu sunt deosebit de ascuțite la atingere, așa că nu trebuie să vă faceți griji că vă rupeți pantalonii cu ele dacă le atingeți. Pentru transportul crampoanelor, totuși, este mai bine să alegeți husa care este inclusă în pachet. Pe lângă faptul că vă protejează rucsacul de colți, această husă oferă și avantajul că nu vă veți murdări celelalte echipamente din cauza zăpezii și a noroiului care se pot prinde de crampoane.

 

Cu crampoanele în munții Cehiei

Principalul scop al crampoanelor este că aceștia trebuie să asigure că nu vă alunecă picioarele atunci când mergeți și, astfel, preveniți o vătămare gravă. Se poate întâmpla să cazi pe gheață în drum spre serviciu sau când te duci să duci gunoiul. Acest lucru face cu atât mai evident faptul că asta vi se poate întâmpla pe teren muntos, unde o cădere poate avea consecințe foarte neplăcute.

În timpul ultimei mele excursii de iarnă în munții cehești Šumava, am fost uimit de numărul de excursioniști care au plecat într-o drumeție fără crampoane antiaderente. Deși cei mai mulți dintre ei nu păreau deranjați la prima vedere, alții au avut parte de experiențe neplăcute pe suprafețele înghețate.

 

Procesul de testare

Am testat Crampoanele Warg Iceman în munții cehești Šumava în timpul zilelor de decembrie, când vremea, contra așteptărilor mele, începuse să se încălzească. Acest lucru a însemnat că a fost foarte puțină zăpadă pe trasee, cea mai mare parte s-a topit în timpul zilelor însorite, dar în timpul nopții, când temperatura a scăzut sub zero grade, zăpada a înghețat din nou și traseele au fost destul de alunecoase, în special dimineața.

Nu am avut nici cea mai mică problemă cu ele pe toată perioada de testare. Datorită lanțurilor și construcției din cauciuc, crampoanele rămân bine fixate. Au funcționat perfect, s-au descurcat cu zăpada înghețată și topită, cu bălțile de gheață și chiar și cu trecerile ocazionale pe asfalt, când nu am vrut să scot crampoanele pentru câțiva metri și apoi să le pun la loc. Abia la finalul întregii testări, am observat că una dintre plăcuțe a sărit într-un punct, ceea ce a făcut ca lanțul să se desprindă. La început mi-a părut rău că crampoanele s-a deteriorat atât de repede, dar apoi am reușit să readuc construcția la starea inițială.

 

Apreciere: 90 %

+

  • ușoare și compacte
  • colți durabili din oțel
  • cauciuc elastic
  • încălțare simplă

-

  • uneori, unele părți ale structurii se pot desprinde (pot fi reatașate și utilizate fără dificultate)

Concluzii finale

Am fost foarte mulțumită de crampoanele de la marca Warg în timpul testelor mele. Toate manipulările au fost ușoare. În timpul mersului, crampoanele nu au avut tendința de a aluneca sau a cădea de pe bonaci. Aceștia și-au îndeplinit scopul exemplar. O mică dezamăgire a venit atunci când am descoperit că o parte a lanțului era desprinsă, din fericire a fost foarte ușor de reparat. În comparație cu crampoanele Camp Ice Master cu care eram obișnuită până atunci, Warg Iceman sunt puțin mai ușoare, mai ușor de depozitat în husa inclusă și, de asemenea, mai ușor de manevrat datorită părții de cauciuc mai subțiri. Cu toate acestea, există o întrebare dacă cauciucul mai subțire și mai flexibil nu va afecta durata de viață a crampoanelor, dar voi putea ajunge la o astfel de concluzie numai după câteva sezoane de utilizare.

Pentru încheiere, am o mică recomandare pentru cei dintre voi care se gândesc să-și cumpere crampoanele, dar nu sunt siguri de dimensiune. Crampoanele Warg Iceman se fabrică în mărimile 37-41 și 42-45, deci extinderea este foarte mare și dacă porți mărimea 40, 41 sau 42, sunteți cam la limit/ă ce să alegi. Din experiența mea, s-a dovedit a fi o idee bună să cumpărați crampoane mai mari chiar și pentru pantofii de mărimea 40/41. Mi-a fost mult mai ușor să pun astfel de crampoane pe bocanci și nu am avut nicio problemă să nu se mențină sau să alunece în timpul mersului. Dacă nu sunteți sigur de mărime, luați o mărime mai mare sau comandați, probați și eventual returnați.

Link-uri utile

 

Autor: Veronika Hniličková 

Sursă: arhiva autorului

TEST: Devold Expedition Man Zip Neck

Testarea produselor

Testerul nostru Marcel a mers în munți la Malá Fatra și a luat cu el un pulover pe gât Merino de la Devold pentru a testa dacă oferă ceea ce promite. Citiți mai multe în articolul de astăzi.

TEST: Setul de softshell pentru copii al brandului ZULU

Testarea produselor

Tester Hanka nu este doar colega noastră din departamentul de vânzări, ci și mama a doi copii mici. Ea a fost implicată în testare încă de la primele modele ale colecției softshell pentru copii.

TEST: lanterna frontală Fenix HM61R Amber V2.0

Testarea produselor

Marca legendară de lanterne frontale Fenix și modelul lor HM61R Amber V2.0? Cum se va comporta la testarea propriu zisă?

Selectăm pentru dvs.

160 Lei (49.38 %) 81 Lei

Comparat

Șireturi Hanwag 110 cm

26 Lei

Comparat

Șireturi Hanwag 120 cm

26 Lei

Comparat

30 Lei (23.33 %) 23 Lei

Comparat

30 Lei (23.33 %) 23 Lei

Comparat

183 Lei (87.43 %) 23 Lei

Comparat

34 Lei (23.53 %) 26 Lei

Comparat

900 Lei (40.78 %) de la 533 Lei

Comparat