Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Orientarea de bază pe hartă

Este harta clasică de hârtie învechită sau își mai are încă locul în ziua de astăzi a electronicelor inteligente dotate cu navigație GPS?


Cuprins

Credeți că nu aveți simțul orientării și că o hartă fără GPS nu este pentru dumneavoastră? Greșit, nu aveți nevoie de simțul orientării pentru a folosi o hartă, trebuie doar să învățați cum să o folosiți corect și să știți cum să o citiți. Aveți nevoie doar de două lucruri: să înțelegi cum să o faci și apoi doar să exersezi.

 

     Despre autoare

Kateřina Balcarová

Katka este mama a doi copii mici. După ce și-a luat concediu pentru creșterea copilului, a schimbat pasiunea pentru alpinism și pentru munții înalți cu pasiunea pentru alergare și s-a îndrăgostit complet de distanțele de ultramaraton. În plus, este instructor de alpinism și este bucuroasă să împărtășească cu oricine experiențele sale de alpinism, drumeții, alergare și outdoor.

 

 

De ce să folosiți o hartă de hârtie în epoca modernă a GPS-ului și a aplicațiilor mobile?

  1. Singurul risc că veți rămâne fără sursa de orientare este pierderea acesteia. Cu materiale electronice, poți rămâne fără baterie, telefoanele mobile nu mai funcționează adesea în condiții umede sau reci, semnalul GPS dispare, dacă nu ai hărți disponibile în modul offline, atunci ești în continuare dependent de rețeaua mobilă.
  2. În tot acest timp în care vă orientați, vă percepeți poziția într-un context mai larg, astfel încât, chiar dacă vă rătăciți, este foarte probabil să vă puteți orienta pentru o perioadă de timp fără o hartă.
  3. Antrenați-vă simțul orientării.

 

Harta clasică nu e tipul meu...

Împortant este să nu vă fie frică. Dacă harta este o problemă pentru dumneavoastră, este probabil că nimeni nu v-a explicat vreodată cum trebuie și ați renunțat la hartă la primul eșec, crezând că nu aveți simțul orientării. Aș compara-o cu cititul. Cineva învață mai repede, cineva învață mai târziu, dar în cele din urmă toți învățăm să citim fără probleme.

 

Orientarea pe mapă

Principiile de bază absolute constau în realizarea unei hărți bune. Dacă nu o faceți, veți merge cu ușurință pe alt drum, iar dacă vă rătăciți, nu vă veți mai regăsi. Există două modalități de a vă orienta bine:

  1. Cu ajutorul busolei – marcajul de nord de pe partea rotativă a busolei va fi ajustat pentru a copia axa longitudinală. Mișcăm busola până când săgeata îndreptată spre nord ajunge la țintă. Întoarcem apoi harta astfel încât grila hărții să copieze marginea lungă a busolei, cu nordul (sus) hărții îndreptată în aceeași direcție cu acul busolei.
  2. Cu ajutorul punctelor de reper – pentru această metodă, trebuie să distingeți punctele proeminente din teren pe care le-ați notat pe hartă. Poate fi un drum, răscruce, margine de pădure, cale ferată, râu, linii electrice ș.a. Apoi întoarceți harta astfel încât punctele de orientare și liniile desenate pe hartă să copieze direcția și distribuția punctelor și liniilor în realitate.

Păstrați harta orientată de fiecare dată când o priviți.

imag.: potrivirea busolei pe harta

 

Stabilirea propriei locații

În timpul orientării, trebuie să știți în permanență unde vă aflați pe hartă. Dacă nu sunteți sigur, opriți-vă și încercați să determinați locația. Orientați-vă pe hartă.

Priviți în jurul dumneavoastră și notați toate punctele evidențiate, zonele și liniile pe care le puteți citi pe hartă. Sunteți în pădure sau în câmp? Pe șosea sau pe drum? Este drumul marcat pentru drumeție? Vedeți în jur case? Lac? Râu? Cablare electrică? Sunteți  pe un teren accidentat care poate fi citit după contururi?

 

Scara

Un detaliu important al oricărei hărți este scara. Indică de câte ori este scalată realitatea pe o anumită hartă. Astfel, dacă aveți o scară de 1:40 000, 1 cm pe hartă corespunde la 40 000 cm în realitate (adică 400 m). Majoritatea hărților turistice pot fi achiziționate la scara 1:40.000 sau 1:50.000.Luarea în calcul a scării este importantă atât la planificarea traseului, cât și atunci când vă orientați (știți, de exemplu, că puteți continua pe traseu pentru următorii 2 km și abia după aceea să fiți atenți și să observați eventualele viraje). Sau, în caz de urgență și de coborâre pe creasta muntelui, veți putea calcula cel puțin aproximativ cât de departe va fi până la cea mai apropiată stație de tren. Scara este de obicei indicată pe hartă și grafic.

Grila hărții vă va ajuta să determinați lungimea traseului, marginea pătratelor din ea corespunde, de obicei, cu 1 km. Totuși, măsurați întotdeauna mai întâi, nu întotdeauna corespunde. Astfel, dacă traseul dvs. se întinde pe trei pătrate, va măsura +- 3 km. Totuși, aceasta este o cifră aproximativă, deoarece traseul nu trebuie să traverseze întregul pătrat, ci poate trece pe diagonală sau poate fi o serpentină prin el.

Traseul mai exact poate fi măsurat cu o sfoară, al cărei capăt se pune la începutul traseului și se urmărește cu sfoara. La capăt, aceasta se taie sau se prinde ferm și apoi se citește lungimea traseului din reprezentarea grafică a scării.

imag.: scara

 

Date despre culori

Când citiți harta, concentrați-vă asupra culorilor. Veți găsi acolo 4 culori de bază:

1. Neagră: este folosită pentru datele descriptive. De ex. drumuri, case, șosele, căi ferate, peșteri... Vă rugăm să consultați notele explicative pentru descrierea exactă a semnelor specifice. În cazul în care traseele sunt marcate ca trasee turistice, acestea sunt, desigur, marcate cu această culoare pe hartă.

Traseele de drumeție de bază sunt marcate cu roșu închis, albastru închis, verde închis și galben închis. Traseele marcate sunt, de obicei, cele mai importante repere ale drumețiilor dumneavoastră.

Trebuie adăugat că linia neagră continuă indică o potecă bună și pavată, întreruptă de un drum pietonal, cu risc de accesibilitate redusă.

imag.: trasee de drumeție cu coduri de culoare

 

2. Albastră: albastru deschis este utilizat pentru toate corpurile de apă (zone și fluxuri) - lac, râu, mlaștină, baltă.

imag.: cu albastru sunt marcate cursurile și zonele cu apă (râuri, lacuri, bălți,...)

 

3. Portocaliu: indică neregularități și contururi mai pronunțate ale terenului. O curbă de nivel este uniunea punctelor cu aceeași altitudine. Diferența de înălțime dintre contururi este dată de conceptul de echidistanță. Uneori este listată lângă hartă, alteori o puteți găsi în notele explicative de la bornele de nivel.

Pe hartă veți găsi contururile de bază, dar și unele evidențiate. Am întâlnit de mai multe ori persoane care au crezut că, la locul liniei de contur evidențiate trebuie să ducă un drum. Nu este așa. Contururile evidențiate sunt doar pentru claritatea sistemului de contururi, de exemplu, fiecare al cincilea contur este evidențiat și puteți calcula cu ușurință altitudinea contururilor de bază. Un turist experimentat este capabil să își imagineze cum arată terenul în realitate uitându-se la contururile de pe hartă. Pentru început, rețineți aceste reguli:

  • dacă curbele de nivel sunt apropiate unele de altele, terenul este mai abrupt
  • dacă curbele de nivel sunt îndepărtate, terenul este mai plat

imag.: linii de contur apropiate

imag.: linii de contur îndepărtate

 

Vârfuri, șesuri, creste

Cu ajutorul marcajelor de contur, puteți determina unde este vârful, unde este șes, cum arată vârful. De asemenea, este posibil să observați escarpări și văi mai proeminente. Perseverați, observați și, treptat, veți descoperi cât de multe date valoroase se ascund în contururi.

Puncte înalte

 Acestea reprezintă un loc a cărui înălțime a fost determinată prin metoda de măsurare a înălțimii. Majoritatea datelor numerice de pe hartă vor fi probabil o determinare a punctelor de altitudine. Aceste date nu sunt doar altitudinile punctelor menționate, ci și altitudinile diferitor forme de relief.

imag.: vârfuri

 

imag.: șes

 

4. Verde: Culoarea verde indică întotdeauna zonele împădurite sau zonele cu vegetație arbustivă densă. Zonele fără culoare sunt zone goale sau cu iarbă.

imag.: culoarea verde indică o pădure, culoarea albă indică o zonă neîmpădurită.

 

La ce trebuie să fiți anteți

Cel mai mare dezavantaj al hărților pe hârtie este că acestea expiră în timp și nu le poți actualiza cu un singur click. Pentru a proteja și reface mediul înconjurător, traseele de drumeție sunt marcate din nou din când în când. Prin urmare, uitați-vă întotdeauna la anul publicării și orientați-vă în funcție de cele mai recente.

 

 

Link-uri utile

 

Autor: Kateřina Balcarová

Sursă: arhiva autorului, unsplash.com

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Cum să scăpați de mirosul urât din încălțăminte

Sfaturi

Mirosul urât din pantofi. Frumos subiect. Nu miroase bine, nu vrei să vorbești despre el, nu evocă sentimente plăcute. Unii oameni au de-a face cu el în fiecare zi, alții sunt surprinși de mirosul urât doar rareori. Combateți-l împreună cu noi!

8 pași pentru a avea grijă de cortul tău în timpul și după sezon

Sfaturi

Era timpul să împachetăm cortul și să ne întoarcem din natură înapoi la casele noastre. Pentru ca cortul dvs. să pornească din nou la drum spre noi aventuri și să îl păstrați în formă maximă, oferiți-i un pic de grijă.

Selectăm pentru dvs.

30 Lei (10 %) 27 Lei

Comparare

50 Lei (10 %) 45 Lei

Comparare

183 Lei (9.84 %) 165 Lei

Comparare

234 Lei (9.83 %) 211 Lei

Comparare

286 Lei (10.14 %) 257 Lei

Comparare

183 Lei (9.84 %) 165 Lei

Comparare

388 Lei (10.05 %) 349 Lei

Comparare

157 Lei (10.19 %) 141 Lei

Comparare