O bucată de oțel solid și rece ascuțit la perfecțiune este visul majorității bărbaților, dar un cuțit este în primul rând o unealtă și servește tuturor pe drum. Dacă experiența dumneavoastră cu cuțitele este în principal în bucătărie și vă este teamă să nu vă pierdeți în descrierile tehnice ale modelelor și materialelor, uitați de teamă. Acest articol este un ghid ilustrativ pentru toată lumea - și păstrez un eseu despre diferențele moleculare dintre tipurile de oțel pentru un alt articol.
1. Închide ochii și gândește-te
La ce vom folosi acest cuțit? Vreau să-mi impresionez prietenii cu el? Îl am ca rezervă în cutia de salvare, dar probabil că nu voi tăia nimic? Vreau un cuțit pe care îl voi avea la îndemână oricând și oriunde? Voi sculpta statuete, voi tăia legume, voi tăia copaci, voi deschide conserve, voi tăia capturile, voi tăia frânghiile sau chiar sticlă?
Am făcut lucruri extreme cu cuțitele pentru a evalua calitatea execuției lor. Printre cele mai sălbatice lucruri au fost tăierea cuielor, aruncarea unui cuțit într-un zid de cărămidă sau testarea dacă o lamă de cuțit bătută în lemn ar putea suporta propria mea greutate. Toate acestea sunt activități care te duc la limita a ceea ce îți poate oferi un cuțit.
Adevărul este că, pentru o manevrare normală a cuțitului, nici măcar nu vă veți uita la aceste zone și suntem interesați în principal de confort și comoditate. Pentru a găsi o piesă potrivită, trebuie să evaluăm mai multe categorii înainte de a cumpăra.
2. Construcție - închidere sau fixă
Cele două tipuri de bază de cuțite sunt împărțite în funcție de construcția lor:
Construcția mai simplă este fixă (fixed knife)- cuțit fix nu poate fi închis, dar este foarte rezistent. Pot să tai bețe cu el, să tai copaci, să înjunghi. Printre dezavantajele construcției fixe se numără cu siguranță greutatea și lipsa compactibilității - puteți agăța o teacă cu un astfel de cuțit doar pe verticală la curea sau îl puteți lăsa în rucsac.
Construcție cu închidere (cuțit pliant) este mai complicată și are o rezistență mai mică la tăiere și la lovire datorită lamei mobile. Închiderea clasică este astfel perfectă pentru sarcini mai ușoare, cum ar fi deschiderea cutiilor, tăierea frânghiilor, pregătirea mâncării etc.
Pentru a preveni închiderea arbitrară a lamei, există diverse mecanisme de blocare(liner, frame sau back lock) - nu pot recomanda un cuțit fără blocare. Principalul lucru este ca siguranța să fie ușor de manevrat cu o singură mână, iar mecanismul specific nu prea contează atât de mult.
Important: Cuțitele care pot fi deschise cu o singură mână pot fi interzise în unele țări (de exemplu, Germania) și dacă mecanismul de deschidere este asistat (numit automat sau lansator) va fi interzis aproape oriunde.
3. Mânere
Cuvântul mâner este un termen pentru partea de care țineți cuțitul. Este esențial ca mânerul să se potrivească mâinii, să nu alunece și să nu se strângă chiar și atunci când manevrați cuțitul pentru o perioadă lungă de timp. Sigur, puteți unge un corn cu unt cu orice, dar dacă veți tăia ceva timp de 20 de minute, veți aprecia un mâner fără margini agresive sau proeminențe. Formele ergonomice pentru degete sunt populare în design, dar credeți-mă, nu se potrivesc exact oricui, în plus, aveți nevoie de o prindere ușor diferită cu fiecare mișcare a cuțitului și vă vor deranja. Dacă nu aveți posibilitatea de a atinge cuțitul, alegeți o lamă mai rotundă, cu o formă simplă, fără ornamente inutile.
Materialul poate fi lemn clasicdar care trebuie îngrijit corespunzător. Cealaltă opțiune este reprezentată de materiale artificiale mai durabile - lamele din cauciuc rezistă foarte bine, dar dacă preferați durabilitatea, optați pentru un material numit Micarta (straturi de fibră de sticlă lipite cu rășină, de exemplu G10).
Există, de asemenea, cuțite cu lame metalice sau complet fără ele (cum ar fi Mikov List), dar este mai bine să le încercați și să judecați.
4. Lungime lamei
O lamă mai lungă nu înseamnă un cuțit mai bun. Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare. Ceea ce mă interesează cel mai mult personal sunt limitele legale de lungime a lamei în țările în care călătoresc. De obicei, se stipulează că cuțitele cu lama de până la 12 cm lungime pot fi transportate și ținute oriunde, așa că voi încerca să mă încadrez în această limită. Lamele mai lungi sunt, de asemenea, mai greu de manevrat. Dacă aveți un cuțit de ranger de 20 cm, puteți tăia lemn și tăia crengi, dar s-ar putea să vă tăiați și când tăiați un cârnat.
Important: Cuțitele cu lame de peste 12 cm sau concepute pentru a provoca răni (cuțite de autoapărare, cuțite fluture, karambale, pumnale de împins) sunt adesea incluse în legislație ca arme și sunt confiscate fără milă. La aeroport, bagajele de cală cu „cuțit de camping” trec de obicei fără probleme.
Pe scurt, lama in jur de 10-12 cm este suficient de versatila pentru camping sau trekking, trebuie doar sa acceptați cateva compromisuri. Orice cuțit cu o lamă în jur de 6-9 cm este suficient pentru a fi transportat în buzunar și pentru activități mai ușoare.
5. Materiale - oțel inoxidabil, carbon sau ceva mai mult?
Cuțitele sunt contondente, dar asta nu este un defect, este calitatea lor. Cât de repede se vor toci depinde de materialul folosit. Acest lucru este, de asemenea, legat de alte proprietăți ale cuțitelor, cum ar fi flexibilitatea lamei sau a tăișului.
Dacă nu sunteți un cunoscător și vă ascuțiți cuțitele de bucătărie cu o pilă sau pur și simplu le ascuțiți pe un ascuțitor, căutați mai degrabă oțel inoxidabil clasic ( stainless steella fel ca la cuțitele de bucătărie). Este mai moale, ușor de șlefuit și este foarte rezistent la rugină. Nu va rămâne ascuțit la fel de mult timp, dar vă va scuti un tratament dur ocazional fără a ciobi dinții mici de pe lamă.
Dacă știți cum să mânuiți un cuțit, dacănu sunteți străin ascuțirii pe pietre ceramice sau diamantate (sau dacă veți avea un tăietor de cuțite care să îl ascută pentru dumneavoastră), atunci nu ezitați să luați în considerare un oțel alternativ. Oțelul carbon (oțel carbon) nu se tocește la fel de mult și este regele în pădure, pentru cunoscători există oțeluri cu pulbere extra-dură(S30V, Elmax) care combină cele mai bune caracteristici ale celor precedente într-un mod modern.
În orice caz, trebuie să aveți grijă de cuțit - păstrați lama curată și ascuțită, clătiți lama după ce ați tăiat lămâia acră, ungeți oțelul înainte de a-l depozita în sertar(doar o bucată de slănină este mai bună decât WD-40). Dacă apar pete de rugină, încercați doar să frecați cu un burete cu puțină pastă de dinți, dar să știți că rugina ca atare nu înrăutățește proprietățile cuțitului. Din nou, acesta nu este un defect, ci o proprietate. Procesul este mai lent pentru oțel inoxidabil și surprinzător de rapid pentru carbon, dar dacă vei folosi activ cuțitul ani de zile, fii pregătit pentru o „patină” care va acoperi lama.
6. Materiale - lama înnegrită sau netratată
În continuare, ne concentrăm pe tratarea suprafeței lamei. Clasicul este lucios, dar poate fi tratat într-un anumit fel (stone washed, gravat cu acid), modificare ce se vede de la prima vedere. Zgârieturile de pe un cuțit strălucitor ies în evidență , dar este doar un detaliu. Pe unele cuțite din oțel carbon, veți vedea și înnegrire, care protejează în primul rând împotriva ruginii. Dar rețineți că nici o înnegrire nu este permanentă și lama va necesita în continuare îngrijire.
7. Lame - drepte sau zimțate
Dacă vrei un cuțit clasic cu lamă dreaptă, știi la ce să te aștepți de la el. Dacă vă gândiți să tăiați materiale fibroase , o lamă zimțată vă poate fi de folos , tăind țesături, frânghii, pâine sau chiar roșii. Odată cu tocirea lui, va trebui să ascuți cuțitul (sau știi deja să faci ;-)). Pe acest Victorinox, de exemplu, veți găsi și o lamă zimțată specială pentru tăierea parbrizului unei mașini.
O lamăcombinată oferă avantajele ambelor, dar nu uitați că atunci când tăiați, de exemplu, aveți doar partea plată a lamei în vârf, ceea ce poate să nu fie pe deplin confortabil.
Vrei să ai oricând un cuțit la îndemână? Atunci sunteți în căutarea unui cuțit EDC (Every-Day-Carry înseamnă purtare zilnică) și probabil doriți un cuțit cu un clip la buzunar.
Cuțitul de supraviețuire va fi cu siguranță puternic, robust, într-o husă de calitate, cu piatră de ascuțit și alte echipamente de supraviețuire. Clasic răsfăț Patron Mikov va fi exact ceea ce cauți.
Un cuțit ușor pentru drumeții, ciuperci sau pur și simplu pentru purtarea zilnică, acesta va cântări doar câteva grame, astfel încât abia dacă veți ști de el. Clasic Opinel No. 8 sau un simplu Victorinox Sentinel va fi de mare folos.
9. Scop - doar un cuțit sau un instrument multiplu
Cuțitul este o unealtă cu o istorie îndelungată - capacitatea de a tăia și de a felia materiale a însoțit omenirea încă din epoca de piatră și este extrem de utilă. Cu un cuțit clasic cu tăiș ascuțit, nimic nu poate merge prost, dar umanitatea avansează cu salturi și limite în fiecare zi, așa că dacă vrei mai mult, aruncati o privire la oferta de multifunctionale/multitool. Fie că este vorba de un cuțit Victorinox Swiss Army sau de o pereche de clești Leatherman, puteți primi într-un singur pachet și un fierăstrău, un desfăcător de vinuri, șurubelnițe sau o unitate flash USB.
10. Preț
Prețul nu ar trebui să fie factorul principal atunci când alegeți un cuțit. Aceasta nu este o achiziție pentru câteva săptămâni, ci mai degrabă pentru câțiva ani, sau pe viață. Respect întru totul abordarea unui cuțit ca produs de consum, în care nu dau mai mult de cinci sute pentru că"o să-l pierd iar pe undeva", oricui i se poate întâmpla, nu? Dar prefer o selecție bazată pe o listă de criterii, după care îmi aleg favoritul și pot accepta doar prețul.
Ne putem consola cu faptul că există o șansă decentă de a vinde un cuțit bine întreținut pe bani buni după câțiva ani. Cuțitele nu se deteriorează și nu îmbătrânesc la fel de repede ca telefoanele mobile, doar că, uneori, puteți chiar rupe ceva la anumite modele.
Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?
Pentru confort în camping, o saltea gonflabilă este adesea alegerea potrivită. Acasă, o saltea gonflabilă pentru musafiri. Când mergeți la mare, de obicei un șezlong gonflabil sau o saltea pentru apă. Când există o gaură în ele, bucuria de a călători dispare. Totul poate fi rezolvat în câteva minute. Ciți aici cum se repari rapid șezlongurile și saltelele gonflabile.
Știți cum este. Când ai picioarele obosite, te așezi pe cea mai apropiată buturugă fără să te gândești mult. Un cort la umbra copacilor este grozav, dar mai puțin rășina de pe el. Toți cei care iubesc pădurea s-au confruntat cu întrebarea cum să îndepărteze rășina de pe îmbrăcăminte. Iată câteva sfaturi.