Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum să alegi cuțitul potrivit?

După ce veți citi acest articol cu siguranță veți reuși să alegeți cuțitul potrivit pentru dvs.

 

Mai majoritatea bărbaților își imaginează o bucată masivă de oțel, exagerat de ascuțită că ar fi doar unealta sa, dar cuțitul este instrument principal și aparține la toată lumea. Dacă aveți experiență cu cuțitele în principal din bucătărie și vă temeți că veți fi pierduți în descrierea tehnică a structurilor și a materialelor...vă asigur că vă faceți griji degeaba. Acest articol este un ghid ilustrativ pentru toată lumea - esei despre diferențele moleculare dintre tipurile de oțel, le păstrez pentru articolul viitor.

 

1. Închideți ochii și gândiți-vă

De ce am nevoie de cuțit...pentru ce? Vreau să-i impresionez pe prietenii mei? Îmi trebuie ca o rezervă de ajutor, pentru orice eventualitate, dar probabil nu voi tăia nimic cu el? Vreau un cuțit pe care îl voi avea la îndemână oricând, oriunde? Voi sculpta statuete, voi tăia legume, voi tăia copaci cu el, pentru deschiderea conservelor de mâncare, pentru tăierea vânatului, pentru tăierea funiilor sau chiar pentru parbrize de mașină?

 

 

Am făcut lucruri incredibile cu cuțitele pentru a evalua calitatea execuției lor. Printre cele mai dubioase, pot enumera tăiere capetelor de șuruburi, aruncarea cuțitului într-un perete de cărămidă sau modul de testare a lamei de cuțit, prin faptul că îl înfingeam în lemn după care mă suspendam de mâner ca să pot afla dacă lama cuțitului susține propria mea greutate. Toate acestea sunt activități care duce la limita proprietăților pe care le poate oferi un cuțit. Adevărul este că pentru o manipulare normală nu sunt necesare toate aceste activități și ceea ce ne interesează este confortul și comoditatea. Pentru a găsi cuțitul adecvat, înainte de a cumpăra, trebuie să evaluăm mai multe categorii

 

2. Structura - briceag sau cuțit obișnuit

Două tipuri de bază de cuțite sunt clasificate în funcție de structura. Structura simplă este cea fixă (fixed knife) - cuțit fix nu se poate închide, dar este foarte durabil. Pot tăia cu el crenguțe de copaci sau chiar copaci. Dezavantajele acestei structuri este greutatea și volumul acesteia - teaca cu un astfel de cuțit se poate fixa pur și simplu vertical la centură sau îl lăsați în rucsac.

 

Structura care se închide (briceagul) este mai complicată, deoarece având lama cuțitului mobilă, are o rezistență mai mică la tăiere. Briceagul obișnuit este perfect pentru sarcini mai ușoare, cum ar fi deschiderea conservelor, tăierea frânghiilor, pregătirea mâncării, etc. Există diverse mecanisme de asigurare ca lama cuțitului să nu se închidă singură de la sine (liner, frame nebo back lock) - briceag fără nici un fel de siguranță, nu recomand. Principalul lucru este ca sistemul de blocare să poată fi manevrat cu o singură mână, de altfel modelul mecanismului concret este indiferent.


IMPORTANT: Cuțitele care pot fi deschise cu o mână pot fi interzise în unele țări (de exemplu, în Germania), iar dacă mecanismul de deschidere este asistat (denumit automat sau ejector), acesta este interzis aproape oriunde.


Victorinox Hunter Pro


3. Construcția - mânerului

Este necesar ca mânerul cuțitului să se potrivească perfect în palmă, să nu alunece, și nici chiar după o manipulare îndelungată să nu facă bătături în palmă.

Desigur unt pe pâine se unge cu orice, dar dacă tăiați ceva în timp de 20 de minute în mod continuu, veți aprecia mânerul fără margini sau proeminențe agresive.

Ca design, sunt foarte populare cele ergonomice, cele cu adâncituri în mâner în care se potrivesc degetele; credeți-mă că nu se potrivesc perfect la toată lumea, în plus, de fiecare dată când luați cuțitul în mână este necesară o prindere puțin diferită, de aceea este posibil că acest design să devină uneori deranjant. În cazul în care nu aveți posibilitatea de a atinge cuțitul pentru a-l controla, selectați forme rotunjite și simple de mânere, fără modele și încrețituri inutile

 

Ca material poate fi lemnul obișnuit, care trebuie îngrijit. A doua variantă sunt materialele artificiale mai durabile - mânerele de cauciuc sunt minunate, dar dacă preferați rezistența, căutați material așa-numit Micarta (straturi de fibre de sticlă lipite cu rășină, de ex. G10).
Există și cuțite cu mânere metalice sau complet fără mâner (cum ar fi Mikov List) dar acestea mai întâi încercați-le, și după aceea luați o hotărâre.

Mikov List - nůž na krk s možností dokoupení střenek


4. Construcție - lungimea lamei

Cuțit cu lamă mai lungă nu înseamnă cuțit mai bun. Trebuie să luăm în considerare mai mulți factori. Ceea ce mă interesează pe mine personal, sunt limitele legale ale lamei de cuțit, în țările în care călătoresc. De obicei, este stabilit că cuțitele cu lungimea lamei de 12 cm, se poate folosi și purta mai pestete tot, prin urmare mă strădui să mă încadrez în această limită. Sunt situații când o lamă mai lungă a cuțitului, este mai dificil de manevrat. Dacă aveți un cuțit cu lamă de 20 cm, veți toca splendid lemnul sau crenguțe, dar, atunci când îl veți folosi pentru tăierea unui cârnat, este posibil să vă tăiați singur.

Important: Cuțitele cu lama de peste 12 cm sau concepute pentru a provoca răni (cuțite de autoapărare, papioane, carambite, pumnale împingătoare) sunt adesea cunoscute în legislație printre arme și sunt confiscate fără milă. La aeroport, de obicei, trece cu ușurință în bagajele controlate cu un „camping knife".

 

Cu alte cuvinte cuțit cu lama de 10-12 cm este destul de universală pentru camping sau trek, trebuie doar să acceptați câteva compromisuri. Orice cuțit cu lamă de o lungime în jur de 6-9 cm este potrivit ca cuțit de buzunar sau pentru uz la activități mai simple. 

 

5. Materiale - oțel inoxidabil, fibră de carbon sau ceva mai mult?

Cuțitul prin folosire, cu timpul este tupi (lama nu mai taie), acesta nu este un defect ci doar proprietatea sa. Depinde de materialul folosit, unele materiale rezistă mai mult timp ascuțite decât altele. Materialul este asociat și cu alte proprietăți ale cuțitului, de ex.  tăierea sau flexibilitatea lamei.

Dacă nu sunteți expert și ascuțiți cuțitele de bucătărie cu piatră obișnuită, atunci mai bine selectați dintre produsele din oțel inoxidabil (stainless steel). Este mai flexibil, ușor de ascuțit și este foarte rezistent la rugină. Nu are mare durabilitate ascuțit, dar poate fi folosit și pentru activități mai brutale, fără să i se ciupească lama. Dar dacă știți cum să folosiți cuțitul, ascuțirea lamei cuțitului pe piatră ceramică sau de diamant vă este bine cunnoscută, atunci nu ezitați și selectați produse din oțelul alternativ.  Oțelul din carbon (carbon steel) rezistă mai mult timp ascuțit putem spune că este un rege între materialele de fabricare a cuțitelor, pentru ce se orientează în acest domeniu, sunt pulbere din oțel dur (S30V, Elmax), care combină cele mai bune caracteristici. 

Pentru orice eventualitate cuțitul trebuie să fie bine întreținut - lama cuțitului întrețineți-o întodeauna curată și ascuțită, după tăierea unei lămâi întotdeauna clătiți lama de cuțit, sau înainte de a-l stoca în sertar, ungeți lama cu ulei (sau chiar și cu o bucățică mică de slănină, este mult mai indicat decât WD-40). În cazul în care apar pete de rugină, este de ajuns cu un burețel cu puțină pastă de dinți să frecați petele de rugină;  rugina ca atare nu deteriorează proprietățile cuțitului. Nici în acest caz nu este vorba de vre-un defect, ci de proprietatea materialului. La oțelul inoxidabil procesul este mai lent, la fibra de carbon surprinzător de rapid și dacă veți folosi cuțitul activ ani de zile, o să se vadă după un timp urmele de folosintă pe lama cuțitului.

6. Materiale - lama înnegrită sau netratată

În continuare, ne concentrăm pe finisarea lamei de cuțit. Lama clasică a cuțitului este lucitoare, dar poate fi și finisată cumva ( stone washed, acid etch), ceea ce se observă la prima vedere. Zgârieturile pe un cuțit lucitor ies în evidență, dar este doar detaliu. La unele cuțite din oțel carbon se observă înnegreala, care protejează în principal împotriva ruginii. Dar rețineți că nici o înnegrire nu este permanentă, iar lama va avea totuși nevoie de îngrijire.


7. Tăisul lamei - drept sau zimțat

În cazul în care doriți un cuțit clasic cu tăisul drept, știți la ce să vă așteptați de la el. Pentru tăierea materialelor fibroase (frânghie, țesături, pâine sau chiar și roșii) este indicată lama dințată (serrated). Pentru ascuțirea acesteia trebuie să mergeți undeva în locuri speciale de ascuțire a cuțitelor. La Victorinox veți găsi și lamă zimțată specială care este capabilă să taie parbrizul de mașină.

Mikov Predator

 

Lama cu ambele tăișuri (și zimțată și dreaptă) oferă avantajele ambelor posibilătăți, dar nu uitați că, întodeauna tăișul drept este partea de vârf a lamei de cuțit și în momentul în care aveți nevoie să tocați ceva, este posibil să nu fie chiar confortabil.


8. Scop - în buzunar sau rucsac

Vreți să aveți întodeauna cuțitul la îndemână? Căutați așa numitul cuțit EDC (Every-Day-Carry  ceea ce înseamnă cu uz zilnic) și probabil că doriți un cuțit pliabil cu prindere la buzunar. O alegere ideală este Leatherman Crater C33X.

Cuțitul de supraviețuire va fi cu siguranță solid, robust, în husă de calitate cu polizor și alte echipamente de supraviețuire. Alegere ideală este clasicul Gerber cu denumirea Ultimate Pro sau Patron de la Mikov este exact ceea ce căutați.

 

Pentru drumeții, pentru ciuperci sau pur și simplu pentru un eveniment al unchiului, este excelent Opinel No. 8, Gerber BG Scout clip sau pur și simplu Victorinox Sentinel, cântăresc doar câteva grame și vor servi cerințelor dvs.

9. Scop - doar cuțit sau multitool

Cuțitul este un instrument cu o istorie îndelungată - capacitatea sa de a tăia și împărți materiale, a fost asociată omenirii încă din epoca de piatră și este extrem de utilă. Cuțitul clasic cu tăișul drept, va fi totdeauna necesarul de care avem nevoie, dar omenirea zi de zi înaintează cu pași milimetrici, tot înainte, prin urmare dacă doriți ceva mai deosebit, verificați instrumentele multifuncționale sau pur și simplu multitool. Indiferent că este vorba despre suedezul Victorinox sau clește Leatherman, odată cu cuțitul puteți avea un ferăstrău, un deschizător de vinuri, o șurubelniță sau o unitate flash USB într-un singur pachet.


10. Prețul 

Prețul nu ar trebui să fie principalul factor în alegerea unui cuțit. Aceasta nu este o achiziție de câteva săptămâni, ci mai degrabă de câțiva ani sau pe viață. Accesul la cuțit ca bun de consum, când spunem nu dau mai mult de 100 lei pentru căiar îl pierd undeva”, respect pe deplin, oricui i se poate întâmpla, nu? Dar eu prefer să aleg pe baza unei liste de criterii conform cărora îmi aleg ceea ce îmi place și trebuie să accept prețul. Un cuțit bine întreținut și după câțiva ani se poate vinde iarăsi la un preți bun. Cuțitele nu se strică și nu îmbătrânesc la fel de repede ca electronica, așa că uneori anumite modele pot fi revândute.

 


Surse:
archiv autora, leatherman.com, gerbergear.com, victorinoxcz.cz, euro-noze.cz, Facebook.com

8 moduri de a construi un adăpost dintr-o prelată

Sfaturi

Somnul în hamac-libertate, confort, aventură

Sfaturi

Trebuie să fi observat că de ceva timp a existat un boom în industria hamacurilor fără precedent pe Instagram. Unii îl atârnă de un palmier, alții lângă piscina din grădină, alții de pe el privesc cerul nopții în excursii.

Cum se alege cortul frontal pentru furgonetă

Sfaturi

Aveți o furgonetă clasică sau personalizată și doriți să obțineți un cort frontal pentru aceasta? Acest articol este destinat tuturor celor care doresc să extindă spațiul util atât din lateral, cât și din spate.

Selectăm pentru dvs.

Cuțitul VR N°08 Inox Adventurer de la firma franceză Opinel are mâner din lemn de fag și lamă inoxidabilă.
Cuțitul compact Crafty de la marca True Utility este o alegere perfectă pentru a fi folosit zi de zi...

85,00 Lei (20.01 %) 67,99 Lei

Adaugă 'Briceag True Utility Crafty' în coș

Briceagul de buzunar Gerber Commuter, a fost proiectat în așa fel ca să poată fi purtat în buzunar sau...

196,00 Lei (19.9 %) 157,00 Lei

Adaugă 'Briceag Gerber Commuter' în coș