Vreți să vă bucurați de o vară fără înțepături? Citiți sfaturile noastre!
Introducere
Țânțarul este o insectă care poate crea disconfort. Dar nu este doar deranjant, ci poate fi și foarte periculos. În special atunci când sunteți în zone unde țânțarii sunt transmițători de boli grave.
În lume există peste 3 500 specii de țânțari. Este o insectă neplăcută, a cărui înțepătură provoacă prurit. În România există peste 50 de specii de țânțari.
Descriere: Insectele nu iau în considerare faptul că trebuie să dormiți. Plasa împotriva insectelor îi ține la distanță.
Unul dintre dezavantajele majore ale țânțarilor este faptul că pot fi transmițători de boli și paraziți. Pe teritoriul României transmiterea de boli grave este destul de rară. Însă situația poate fi alta atunci când călătoriți în străinătate. Cel mai frecvent transmit diferite tipuri de encefalită, febra West Nile, febra galbenă, malaria și febra denga. Pot transmite și virusul Zika. De asemenea, a fost demonstrată și transmiterea boreliozei.
Cum să respingem țânțarii? Descoperiți ce le place
Țânțarii trăiesc în aer liber, însă și la interior. Doar femelele înțeapă, indiferent de timp și loc. Înțeapă atât ziua, cât și noaptea. Toate speciile de țânțari îndrăgesc apa Uneori caută împrejurimile rezervoarelor de apă, râurilor și pârâurilor, în timp ce alteori se mulțumesc cu umiditatea din pădure. Foarte neplăcuți și periculoși sunt țânțarii de inundații, care se nasc în zonele inundate. Ouăle nu eclozează doar atunci când sunt inundații, este suficientă o ploaie abundentă.
Alegeți cu atenție locul unde veți dormi
Cum să scăpați de țânțari pe timp de noapte? Cum am menționat mai sus, țânțarii iubesc apa. Din acest motiv este bine să montăm cortul cât mai departe de apă. De asemenea, recomandăm să vă feriți de iarba înaltă, solul mlăștinos sau de zonele cu vegetație abundentă.
La fel ca fumul de la focul de tabără, fumul de la un grătar poate ajuta la îndepărtarea țânțarilor deranjanți. Ca bonus, veți avea parte de o masă copioasă.
Ce respinge țânțarii? Focul ajută
Serile în jurul focului nu este doar romantic, ci ajută și la respingerea insectelor ”enervante”. Dacă este permis și veți păzi focul, mențineți-l aprins pe toată durata nopții. Nu uitați să vă echipați cu cremene, amnar, topor sau cu un cuțit multifuncțional.
Cort, prelată sau o plasă împotriva insectelor?
Coturile cu 2 straturi oferă protecția necesară împotriva țânțarilor și altor insecte. Puteți folosi și plase împotriva insectelor în timpul dormitului în sacii bivuac. Dacă aveți un cort cu un singur strat fiți atent să închideți intrarea atunci când lampa este aprinsă. Pe timp de noapte deschideți orificiile de aerisire. Astfel minimalizați posibilitatea de condensare a umezelii în cort.
SFAT: Vremea este bună și nu dă semne de ploaie? Lăsați tenda cortului împachetată și montați doar partea interioară a cortului. Va funcționa la fel de bine ca o plasă împotriva insectelor.
Plase împotriva insectelor pentru dormitul la interior
Plasa împotriva insectelor este un material țesut foarte des, cu ochiuri foarte mici, care nu permite insectelor să pătrundă la interior. Se fixează de tavan și acoperă întregul pat. Trebuie să fie suficient de lungă pentru a putea fi băgată sub saltea, pentru a garanta protecție din toate părțile. În ofertă veți găsi și modele pentru exterior, care pot fi agățate de crengile copacilor.
Din punctul de vedere a unor cercetători, culoarea neagră este ca un magnet pentru țânțari. Poate a venit timpul să achiziționați un nou echipament pentru drumeții.
Cum facem față țânțarilor din aer liber? Alegeți culorile potrivite
Unii cercetători afirmă faptul că nuanțele închide de albastru și culoarea neagră atrag țânțarii. Dacă mergeți în zone în care populația de țânțari este ridicată, recomandăm să evitați aceste culori. Îmbrăcămintea deschisă la culoare ar trebui să fie de ajutor.
Ideal este să aveți pantaloni lungi și tricouri sau hanorace cu mânecă lungă. Minimalizați astfel suprafața de piele care atrage țânțarii. Un accesoriu excelent este pălăria cu plasă care protejează fața și gâtul.
SFAT: Pe piață există și îmbrăcăminte outdoor care respinge insectele.
Unele activități atrag țânțarii mai mult decât altele
Țânțarii sunt atrași de dioxidul de carbon pe care îl expirați, de mișcare și transpirație. Dacă practicați activități în aer liber în care transpirați, veți fi un magnet pentru țânțari.
O soluție optimă este repelentul sub formă de spray. De asemenea, pantalonii lungi oferă protecție optimă.
Sprayuri împotriva țânțarilor
Repelentul care respinge țânțarii este o variantă ideală. Pe piață veți găsi o gamă variată de modele. Puteți alege un repelent chimic sau natural. Repelenții chimici utilizează substanțe care acoperă mirosul uman, care atrage țânțarii. Repelenții naturali conțin uleiuri esențiale care resping țânțarii. Cei mai eficienți sunt repelenții chimici. Dacă plănuiți concedii în zone cu foarte mulți țânțari recomandăm să achiziționați astfel de modele.
SFAT: Recomandăm să vă informați despre sprayurile pe care pe cumpărați. Unele sunt destinate pentru aplicarea direct pe pielea, altele pentru aplicarea pe materiale. Acestea sunt excelente deoarece pot fi aplicate pe îmbrăcăminte, dar și pe sacul de dormit, rucsac sau cort.
În spațiile închise puteți utiliza insecticide care omoară țânțarii.
Brățări și pandantive
Repelenții nu sunt doar sub formă de spray, ci puteți achiziționa și brățări sau pandantive speciale care sunt infuzate cu substanțe esențiale. Astfel nu va trebui să aplicați soluția pe piele.
Repelenți naturali împotriva țânțarilor
Un ajutor natural excelent sunt uleiurile esențiale. Le puteți utiliza separat sau puteți crea propriul amestec. Țânțarii sunt respinși de mentă, eucalipt, salvie, citronela și lemongrass. Uleiul se aplică pe diferite părți a corpului. Recomandăm să alegeți locurile cu flux sanguin sporit. Evaporarea substanțelor esențiale va fi mai eficientă.
SFAT: Ați plecat într-o excursie, iar după prima înțepătură v-ați dat seama că ați uitat repelentul acasă? Inspectați zona în care vă aflați. Unele plante medicinale au efecte repelente. Trebuie doar să striviți frunzele și să le masați pe piele. Nu crește prin împrejurimi mentă, rozmarin, lavandă sau gălbenele?
Puteți încerca și suplimente alimentare cu conținut sporit de vitamina B1. După părerea turiștilor experți menține la distanță țânțarii și căpușele. Vitaminele B sunt solubile în apă, fiind eliminate din corp prin transpirație și urină. Astfel acționează ca un repelent pentru țânțari și căpușe.
Capcane pentru insecte
Dacă doriți să eliminați insectele din locul de campare sau de la cabana, soluția ideală este capcana pentru insecte. Cele electrice, pe care trebuie să le conectați la o priză, sunt modalitatea de eliminare a țânțarilor dintr-o încăpere. Capcanele cu baterii sunt excelente deoarece pot fi utilizate oriunde. Cum funcționează? Insectele sunt atrase de lumina UV, iar curentul electric le omoară.
Lumânări
Lumânările mari cu citronela sunt ideale pentru utilizarea în aer liber, putând fi plasate pe masa de camping. Țânțarii sunt respinși de uleiul de citronela care este eliberat după aprinderea lumânării, dar și de fumul acesteia.
Spirale
Pe terasă, balcon sau la un picnic puteți aprinde spiralele anti-țânțari. Odată ce sunt aprinse se eliberează insecticidul care ucide insectele.
În apropierea mlaștinilor se adună țânțarii. Repelenții puternici moderni conțin dietiltoluamidă (DEET) și o substanță care blochează repelentul pe suprafața pielii.
Informați-vă despre locul în care călătoriți
Deja suntem obișnuiți cu țânțarii locali. În străinătate însă ne putem întâlni cu alte specii de țânțari. În zonele tropicale, cel mai frecvent este țânțarul febrei galbene care poate transmite boli periculoase precum malaria sau febra denga.
Cum vă puteți apăra împotriva unei posibile infecții? Respectați toate măsurile de precauție de mai sus, inclusiv utilizarea de plase anti-țânțari, îmbrăcăminte adecvată și repelenți de bună calitate cu un conținut ridicat de DEET. Discutați cu medicul dumneavoastră cum să obțineți o doză preventivă de antimalarice, care tratează, dar ajută și la prevenire, dar care se eliberează pe bază de rețetă.
SFAT: Pentru țările tropicale, alegeți repelenți cu un conținut DEET de peste 30%.
Ce să folosiți pentru înțepăturile de țânțari
În farmacii puteți cumpăra geluri, spume sau creme destinate special pentru înțepăturile de țânțari. Acestea conțin ingrediente care calmează pielea iritată și reduc umflăturile. Foarte practice sunt dispozitivele care pot închide veninul insectei într-o zonă mică și reduc producția de histamină. Minimalizează astfel senzația de prurit, inflamația și umflarea. În natură puteți încerca strivirea frunzelor de pătlagină sau margaretă și aplicarea pe zona afectată.
Linkuri utile
Autor: Lucie Krůčková
Sursă: arhiva 4camping