Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Ce este schi-alpinismul?

Schi-alpinismul a devenit foarte popular în ultimii ani. Știați că înainte de a vă alege echipamentul trebuie să știți clar ce disciplină de schi-alpinism veți practica?


Cuprins

Urcați dealul înzăpezit pe schiuri sau splitboard și evitați pârtiile aglomerate. Imprimați prima urmă de schi pe zăpada proaspăt așternută. Acestea sunt atracțiile majorității iubitorilor sporturilor de iarnă. Avertisment! Schi-alpinismul este un sport care creează dependență. Ce se ascunde sub termenul de schi-alpinism? În articolul destinat schi alpinismului vă pregătim o prezentare generală a activităților, inclusiv un ghid de alegere a echipamentului. 

 

Ce este schi-alpinismul?

Răspunsul la această întrebare este simplu. Este vorba despre drumeții la munte pe schiuri, unde în loc de ghete vă încălțați cu clăpari de schi-alpinism. Important este să alegeți o pereche bună de clăpari de schi-alpinism, schiuri cu legături speciale și benzi de aderență, datorită cărora nu veți aluneca în timpul urcării, însă vă veți bucura la maxim de coborâre. La fel ca și celelalte sporturi, schi-alpinismul are și el disciplinele lui, care au cerințe diferite pentru diverse echipamente. Înainte de achiziționarea echipamentului este necesar să alegeți disciplina pe care doriți să o practicați. Dacă sunteți siguri ce disciplină preferați, nimic nu vă împiedică să alegeți echipamentul, însă dacă nu sunteți sigur, haideți să aruncăm o privire mai atentă asupra diferitelor activități de schi-alpinism.  

 

Skitouring 

Este vorba despre excursii pe schiuri și în același timp cea mai naturală activitate fizică în condiții cu zăpadă la munte. Condiția prealabilă pentru skitouring este o condiție fizică adecvată și abilități de bază de schiat. Atunci când practicați skitouring vă deplasați pe teren liber. Puteți merge în excursii de o zi sau de mai multe zile, puteți dormi la cabane pe munte sau în bivuac. Fiți prudenți atunci când planificați drumețiile și fiți atenți la avalanșe și alte pericole pe teren deschis. 

Echipament pentru skitouring:

 

Schi-alpinism

Schi-alpinismul este urcarea solicitantă cu o coborâre lungă pe un versant abrupt. Dacă sunteți un pasionat de alpinism, skitouring și schi extrem, atunci schi-alpinismul este disciplina ideală pentru dumneavoastră. Provocări sub formă de ascensiuni pe vârfuri de munte și coborâri sălbatice. Combinație pentru alpiniști și schiori cu tehnică perfectă și mult curaj. Este necesară o condiție fizică excelentă și abilități optime de schiat pe teren neamenajat. O abilitate la fel de importantă este stăpânirea tehnicilor de alpinism pe teren neamenajat și de deplasare pe ghețari. Atunci când practicați schi-alpinismul, va fi mai multă presiune pentru a evalua obiectiv și corect gradul de pericol pe care îl puteți întâlni la munte.

Echipament adecvat pentru schi-alpinism: 

 

FreeSkitouring

Un tip de schiat liber la munte, care pune accentul pe plăcerea traseelor pe teren liber înafara stațiunilor de schi. Drumul prin zăpadă vi-l creați d-voastră. În acest caz puteți economisi timp și putere, utilizând telecabine, snowmobile sau elicoptere pentru a urca pe munte. Important este să aveți cunoștințe bune de schiat, cunoștințe pentru probleme în caz de avalanșă și orientare bună pe teren de munte, deoarece la urcare nu puteți cartografia traseele de coborâre. 

Echipament pentru FreeSkitouring

Pentru acest tip de coborâre alegem o pereche de clăpari rigizi, schiuri late și legături robuste cu proprietăți excelente, motiv pentru care echipamentul are o greutate mai mare decât cel pentru alte discipline.

 

Fitness Skitouring 

Schi-alpinismul de condiționare se desfășoară pe terenuri tehnice nesolicitante (stațiuni de schi, drumuri forestiere și câmpii). De obicei fitness Skitouring este practicat ca înlocuitor modern pentru antrenamentele de fitness din sala de sport. Fitness skitouring este activitatea pentru sportivii care au nevoie să-și descarce energia, însă nu vor să planifice trasee complicate și nu vor să își facă griji din cauza avalanșelor. 

Echipament adecvat pentru Fitness Skitouring: 
  • clăpari ușori cu posibilitate de mișcare optimă a piciorului în carcasa superioară
  • schiuri de 75-85 mm sub călcâi 
  • legături simple
  • benzi cu raport optim între alunecare și aderență

 

Linkuri utile

 

Autor: Zdeněk Batěk 

Sursă: arhivă 4camping, arhivă Hannah

Alergarea cu câinele

Sfaturi

Căutați un partener pentru alergarea de rutină care să nu vă demotiveze nici în zilele geroase sau ploioase? Atunci avem un pont pentru d-voastră!

Gătitul în natură- rețete

Sfaturi

Krisztián Vadovszký face parte dintr-o echipă de bucătari care se străduiesc să îi inspire și pe alții să gătească în natură. În articolul de astăzi, el vă aduce trei rețete simple pe care le puteți găti și dumneavoastră în drumeție.

Cum să spălați și să îngrijiți un rucsac

Sfaturi

Rucsacul este un super-ajutor. Pentru călătorii, acesta vă ușurează munca, pentru unele situații, un rucsac de calitate este chiar o necesitate. Dacă ați investit să îl alegeți cu grijă, probabil că vă așteptați ca acesta să vă servească perfect mulți ani de acum încolo. Noi știm cum să facem acest lucru.

Selectăm pentru dvs.

365 Lei (44.11 %) 204 Lei

Comparat

Rucsac pentru schi alpin

711 Lei (27.29 %) 517 Lei

Comparat

(5 %) 2 717 Lei

Comparat

(5 %) 608 Lei

Comparat

880 Lei (24.77 %) de la 662 Lei

Comparat

760 Lei (25.79 %) de la 564 Lei

Comparat

Rucsac pentru schi alpin

780 Lei (18.46 %) 636 Lei

Comparat