Cuprins
Tipuri de structuri de bază în funcție de echipamentele disponibile:
|
Ușurați-vă rucsacul, lăsați-vă cortul acasă și bazați-vă pe clasica prelată. Sau, de exemplu, există mai mult decât suficiente alternative noi și moderne universale ca șiprelata Shirak de la marca Warg. Când, altcândva decât vara, ar trebui să vă bucurați de un somn cu o priveliște incredibilă asupra cerului nopții și a răsăritului chiar în raza dvs. vizuală.
Despre-autor
Matyáš Vejskal
Testez echipamente de outdoor deja din anul 2014. Am scris recenzii pentru mass-media cehă și străină, inclusiv reviste de renume în aer liber, și am colaborat cu mai mulți producători la promovarea de cuțite, încălțăminte și îmbrăcăminte pentru sailing. Lucrând în spatele unui computer, alerg spre natură și caut limitele propriilor echipamente testate în timpul fricțiunilor exigente de mai multe zile, asociate în mod ideal cu alpinismul.
|
Ce este mai exact prelata?
Este foarte posibil să fi dormit vreodată sub prelată și, probabil, aveți senzația că, dacă cunoașteți o construcție simplă în A , vă va fi de ajuns ”până la moarte”. Mi-aș dori ca viața să fie atât de simplă :). Fiecare biuvac este unic și, dacă înveți mai multe tipuri diferite de adăposturi , poți scoate maximum din orice situație în orice loc .
Prelata este de fapt o bucată de material echipată cu ochi de închidere la margini, sau chiar o cusătură întărită la locul celei mai frecvente îndoituri . Înnoptarea sub prelată are avantajele și dezavantajele sale:
+
- adăpost împotriva ploii ușor și compact
- oferă contactul cu natura
- construcție ușoară
- condens ,umiditate mai mică decât în cort
- universal
|
-
- nu protejează împotriva țânțarilor
- construcția ia mai mult timp și necesită experiență
- protecția împotriva vântului și ploii este mai slabă decât în cort
|
Luați în considerare cu atenție modul în care se va schimba raportul dintre confort (înălțime și planul etajului zonei protejate) și protecția împotriva ploii (marginile pânzei până la sol de pe una sau mai multe părți) în următoarele scenarii:
- Prognoza raportează o noapte fără ploaie, întind prelanta doar din precauție în cazul unei ploi neașteptate sau a rouei de dimineață.
- Pe bicicleta în mijlocul câmpurilor, am fost prins de o ploaie torențială, trebuie să stau până dimineața.
- La munte vântul crește și vine furtuna, am un singur copac disponibil.
- Sunt în pădure, plouă constant și va mai ploua ceva timp.
Prin urmare, vom analiza 8 construcții diferite de adăposturi cu prelată și vom spune pentru care situație sunt potrivite fiecare. Vom fi ghidați de natura locului , de prognoza meteo și de echipamentele pe care le aveți la dispoziție. În exemplele următoare, vom folosi ultraușoara prelată Warg Shirak , care este unul dintre cele mai populare datorită versatilității și prețului accesibil .
Caracteristicile Warg Shirak
Shirak este o prelată ultraușoară a mărcii outdoor Warg , care surprinde cu majoritatea produselor sale oferind calitate și tehnologie, la un preț foarte rezonabil , pe care le veți găsi la prețuri mai mari la alte branduri. Același lucru este valabil și pentru Shirak, unde pentru un preț de sub 200ron obțineți o prelată superioară cu un strat durabil din silicon , cântărind doar 485 de grame și 16 ochiuri practice, care vă încurajează direct să experimentați diferite forme de adăpost. În pachet veți găsi 6 cuie de duraluminiu și cabluri de prindere , ceea ce constituie tot ce veți avea nevoie pentru construcție.
Nume:
|
Shirak
|
Producător:
|
Warg
|
Greutate: |
485 g |
Impermeabilitate tendă: |
3.000 mm |
Material tendă: |
20D Nylon RipStop |
Dimensiuni prelată: |
260 × 260 cm |
Număr de bucle: |
16 |
Strat superior: |
silicon cu două fețe |
- Mărimi: 260 × 260 cm
- greutate redusă 485 g
- corzi și bucle de prindere durabile
- dimensiuni mici la împachetare
- tenda din nylon și finisaj ripstop
- strat de silicon extern și intern
- curele reflectorizante
- pachetul include: 6x cuie din duraluminic ușor
|
Echipamentul necesar
Puteți utiliza o gamă largă de echipamente diferite pentru a construi mai multe tipuri de bază de adăposturi. Cu cât cunoașteți mai multe tipuri de construcții, cu atât puteți adapta mai bine adăpostul la condițiile date și puteți răspunde diferitelor abateri. În majoritatea cazurilor, aveți nevoie doar de 4 articole de bază (de exemplu, prelata Warg Shirak menționată conține primele 3 deja în pachet):
- Prelată cu plasă în jurul perimetrului (min. 2,5 × 2,5 m)
- Cuie din aluminiu (min 6 buc)
- Cabluri de prindere (min. 4 buc., Lungime 3 m)
- Bețe de trekking, bicicletă, copaci...
Dacă ajungeți într-o situație extremă, adăpostul poate fi construit cu ajutorul resurselor pur naturale . Pregătirea durează mai mult, rezistența la apă depinde de experiență și de materialul disponibil, doar că acest lucru nu poate fi considerat cu siguranță o abordare prietenoasă cu natura. Dacă aveți cele 4 echipamente necesare de mai sus, nu trebuie să rupeți o ramură, să ascuțiți bețe cu un cuțit sau să jefuiți vre-un brusture în jur. Cu echipamentul de bază după biuvac, nu vor mai rămâne altceva decât iarbă ușoară sau ace înăbușite. Ne gândim și la natură .
Tipuri de structuri de bază în funcție de echipamentele disponibile:
1. Bețe de trekking
Dacă sunteți într-o excursie și aveți bețe de trekking cu voi, foarte bine! Datorită acestui fapt, nu trebuie să depindeți de prezența copacilor și vă puteți construi adăpostul oriunde. Alegeți un loc plat și ideal ușor ridicat, astfel încât să nu vă treziți în mijlocul unei mlaștini sau a unui pârâu vioi în caz de ploaie.
Încercați întotdeauna să anticipați de unde poate veni vântul și să orientați adăpostul în consecință. Folosiți pietre, copaci maturi sau alte obstacole naturale care vă vor oferi o protecție suplimentară, astfel încât ploaia să nu bată pe dvs. Puteți folosi bețele pe ambele părți, în funcție de teren, alegeți dacă va fi mai bine să le introduceți sau pur și simplu să așezați mânerul pe sol.
a) A mare
Dacă prognoza meteo nu raportează ploaie sau vânt puternic întindeți pânza bine și faceți-vă confortabil. Extindeți bețele la maximum, întindeți prelata peste ele în mijloc și întindeți ambele aripi cât mai mult posibil. Vei sta confortabil sub prelată și vei avea spațiu maxim, de exemplu, pentru pregătirea cinei sau schimbarea hainelor.
b) A mic
Dacă coborâți bețele astfel încât ambele părți lungi ale prelatei să ajungă la sol, veți obține un A mic. Fixați în jurul perimetrului și sunteți protejat maxim de ploaie puternică și vânt pe ambele părți. Din păcate, nu există prea mult spațiu utilizabil sub prelata stângă, doar pentru o singură persoană întinsă și un rucsac.
c) Acoperiș în L
Dacă nu pare că va fi prea mult vânt, pariază pe L. Plasați bețele în același mod ca și pentru A, doar în aproximativ 1/4 din lungimea prelatei - aceasta lasă înălțimea confortabilă a adăpostului și posibilitatea de a trage o parte la sol. În partea deschisă de sub vârf veți avea suficient spațiu pentru a sta, în colțul de jos ar trebui să rămână relativ uscat chiar și în caz de ploaie.
d) Cupolă
Acest tip oferă avantaje interesante în special pentru turiștii mai mici. Ridicați un colț al pânzei cu bețele de trekking, fixați cele 3 puncte rămase la sol. Stai în față, apoi poți dormi în spate. Doar fii atent, astfel nu vei folosi toată lungimea prelatei , deci nu va fi pentru posturile înalte.
2. Bicicleta
Dacă te-ai plimbat cu bicicleta și nu vezi copaci sau bețe în jurul tău, este util să cunoști și această metodă. Așezați bicicleta pe șa și ghidon (aveți grijă să nu le zgâriați) și puneți pânza deasupra bicicletei. Ancorați cu o margine ridicată, după cum puteți vedea în imagine, și veți obține un buncăr confortabil pentru un somn liniștit. Asigurați-vă că încercați mai întâi în grădină pentru a vă face o idee despre cât de mare și confortabil adăpost puteți obține combinând bicicleta și prelata .
3. Copaci
Copacii sunt materialul de construcție tradițional al tuturor excursioniștilor :) Cu toate acestea, nu veți putea întotdeauna să găsiți la distanța ideală cu o platformă de mușchi perfect dreaptă în mijloc. De obicei noaptea te împiedici de rădăcini, butuci și senzația că dormi cu capul în jos. Pe de altă parte, chiar și fără copaci, puteți construi unul dintre adăposturile proiectate pentru bețele de trekking, doar să dați peste două bețe lungi și drepte în pădure.
a) Două ancore
Dacă găsiți doi copaci drăguți suficient de depărtați pentru a putea dormi, construiți un A clasic. Scăzut, înalt sau L, alegerea este a ta. În loc să folosești bețe de trekking, acum folosești copaci. Doar fii atent, deoarece o prelată întinsă astfel tinde să cadă sub greutatea ploaii, așa că fii pregătit să intervii.
b) O ancoră
Când ai ghinion, adăpostul poate fi construit cu ajutorul unui singur copac. Fixați cele trei colțuri la sol, ridicați vârful rămas cu un șnur și legați-l de copac. Nu mai este mult spațiu în acest adăpost, dar probabil că nu te vei uda. Joacă-te cu înălțimea și lățimea adăpostului, poate vei găsi compromisul ideal.
c) Hamac
Tarp îi va face, de asemenea, fericiți și pe iubitorii de hamac. Cu un hamac nu trebuie să vă ocupați de cât de dreaptă este parcela între copaci, trebuie doar să fie la aproximativ 6 metri distanță. Apoi întindeți prelata în diagonală și ancorați celelalte două puncte de sol. Acest lucru vă oferă mai multă lungime pentru a acoperi întregul hamac, dar în același timp rămâne suficient material pentru a proteja împotriva ploii laterale.
Teoria cam asta ar fi, ce urmează?
Nu este suficient să citești. Imaginile pot părea clare, totul are sens, dar numai antrenamentul onest pe teren va dezvălui toate trucurile realității. Împachetați un rucsac , luați o prelată și poate chiar acele bețe de trekking sau o bicicletă și mergeți în pădurea din afara orașului pentru a vă perfecționa abilitățile de construcție. Se învață în principal prin greșeli și nu este nimic mai rău decât să începi să greșești când cerul de deasupra ta tună amenințător și primele picături deja cad (verificat pe propria piele :) ). Așadar, încercați să construiți fiecare dintre tipurile din teoerie și veți vedea că va merge de la sine.
Încă alegi prelata potrivită? Uitați-vă la Warg Shirak , cu siguranță nu dați greș!
Link-uri utile
Autor: Matyáš Vejskal
Surse: arhiva autorului