Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Corturile MSR și rezistența la apă

Corturi MSR și rezistența la apă

Când ploaia începe să-ți toarne cortul în miez de noapte, este ușor să realizezi cel mai important parametru al cortului care poate salva sau strica întreaga călătorie : rezistența la apă. Și cu cât este mai mare valoarea impermeabilă, cu atât mai bine, nu? Nu obligatoriu. În loc să alegeți doar un cort cu cea mai mare valoare impermeabilă, este mai bine să înțelegeți ce înseamnă aceste numere. Când și unde, pentru un anumit cort sau adăpost, o valoare mai mică poate fi de fapt mai bună.

Ce semnifică valoarea milimetrică (mm) a impermiabilității?

Valoarea (impermiabilității) materialului măsurată în milimetri a coloanei de apă (mm H20), nu se referă la grosimea țesăturii sau la acoperirea poliuretanică, dar la mărimea presiunii, în care apa este „presată” prin țesătură. Măsurătorile de laborator standard folosesc presiunea apei pe proba de țesătură înainte ca primele trei picături de apă să apară pe cealaltă parte.  De exemplu 1500 mm H20 semnifică, că materialul poate rezista la coloana de apă de 1500 mm pe partea superioară a materialului, până începe să absoarbe.  Măsurarea poate fi apoi convertită în lire (1500 mmH 2 O corespunde la 2,18 psi).

Deci de câți milimetri a coloanei de apă aveți nevoie ?

Răspunsul scurt nu este întotdeauna mult. O comparație bună este umbrela, că s-ar putea să luați în considerare o bună protecție a apei.  Țesătura umbrelă din test a arătat o valoare a presiunii hidrostatice a coloanei de apă de numai 420 mm, ceea ce indică faptul că nu este întotdeauna necesară o valoare mai mare pentru păstrarea uscatului. De ce corturile au valoarea de 1 000-10 000 mm H20? Parțial este durabilitatea mai mare pe care o oferă deseori țesăturile cu o acoperire rezistentă la apă (până la un moment dat, mai mult pe acest subiect mai târziu). Cu toate acestea, întrucât umbrela este ținută perpendiculară pe sol, în general nu este un tip de abraziune, cum ar fi podeaua cortului. Această abraziune minimă ajută la explicarea motivului pentru care prelatele pot arăta mai bine impermeabile la valori mai mici decât corturile care necesită adesea mai multă uzură pentru a compensa uzura (de exemplu, o prelată Zing ™ are o valoare impermeabilă de numai 600 mm H20).

Ce valori necesită un cort?

Referitor la număr, nu avem la MSR valoarea specifică implicită impermeabilă. Ne apropiem individual de fiecare model și ne străduim pentru echilibrul ideal de rezistență la apă, durabilitate și greutate care se potrivește caracteristicilor noastre de model stabilite.
De exemplu MSR Hubba Hubba  NX. Folosim valoarea de 1 500 mm H20 la tendă 3 000 mm H20 la folia de sol a cortului din cauza unei potențiale abraziuni atunci când dormiți în aer liber.
În timp ce un strat de acoperire poliuretanic este rezistent la 100% din punct de vedere tehnic, este adesea necesar să se aplice două-trei straturi pentru a trata perfect fiecare punct al țesăturii . Astfel la MSR asigurăm impermiabilitate prin stratul de acoperire: folosind mai multe straturi subțiri în diferite părți ale cortului, mai degrabă decât un strat gros la un moment dat, creăm un strat protector mai gros, mai ușor și mai eficient. În caz contrar, cu o acoperire mai puțin sigilată mai eficient.

O valoare mai mare este întotdeauna mai bună?

De fapt, nu este mai bine în toate cazurile. O valoare impermeabilă mai mare nu corespunde întotdeauna durabilității. Cu cât adăugați mai mult, cu atât este mai grea și mai rigidă țesătura și, la un moment dat, este mai predispusă la rupere. Acesta este un alt motiv pentru care tropico are un cort MSR  Hubba Hubba  NX o valoare mai scăzută impermeabilă decât podeaua și de ce tendă în modelul nostru ultra ușor FlyLite  are o valoare mai bună, 1 200mm H20. Materialul tendei, material mai ușor, nu trebuie rigidizat prea mult cu un strat impermeabil, deoarece trebuie să reziste atât la forțe dinamice, cât și susținute, cum ar fi rafale de vânt și tensiunea șnurului.

Atitudinea de impermiabilitate la MSR 

Decât să proiectăm țesături impermeabile la un singur standard de industrie, MSR Se bazează pe cercetări, testări și cunoștințe extinse pentru a crea un echilibru optim între rezistența la apă, rezistența la rupere și greutatea pentru fiecare model de cort. Această abordare cuprinzătoare ajută la proiectarea podelelor de cort care păstrează tropice rezistente la apă, rezistente la rupere și corturi care rezistă la apă mult timp. Și aceasta este o idee frumoasă, caldă, când ești în cortul tău și primele picături de ploaie încep să cadă.