Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Organic Cotton

Bumbacul organic este bumbac produs în conformitate cu standardele internaționale de agricultură ecologică recunoscute de Regulamentul UE 834/2007, Programul Ecologic Național al Statelor Unite (NOP), Programul Național Indonezian pentru Producția Ecologică (NPOP) sau Standardul Agricol Japonez (JAS).

 

CE ESTE AGRICOLUL ECOLOGIC?

Producția ecologică de bumbac nu înseamnă înlocuirea fertilizatorilor sintetici și a pesticidelor cu cele organice. Metodele de cultivare ecologică se bazează mai mult pe cunoașterea practicilor agronomice decât pe producția convențională bazată pe inputuri.

Abordarea sistemului, vizează crearea unui ecosistem agricol divers și echilibrat, care să acopere în mod ideal toate tipurile de culturi și activități economice. Fermele trebuie să treacă printr-o perioadă de tranziție de doi ani, în care sistemul lor de producție se schimbă de la convențional la cel organic. Elementul de bază al producției ecologice este o selecție atentă a soiurilor adaptate la condițiile locale din punct de vedere al climatului, solului și rezistenței la dăunători și boli.

COMBATEREA DĂUNĂTORILOR

În agricultura convențională, bumbacul este considerat o cultură foarte susceptibilă de a ataca dăunătorii. Pentru a menține dăunătorii sub control, se pulverizează o canțitate mare de pesticid sintetic. În agricultura ecologică, utilizarea pesticidelor sintetice este interzisă. Abordarea ecologică are o abordare complet diferită: obiectivul principal este de a preveni problema dăunătorilor, prin introducerea unui ecosistem agricol variat și echilibrat, și o monitorizare atentă a dăunătorilor.

STRATEGIA ECOLOGICĂ A PROTECȚIEI ÎMPOTRIVA DĂUNITORILOR INCLUDE:

Înlocuirea culturilor: Monoculturile oferă potențialilor dăunători de bumbac resurse, alimentare abundente, provocând o creștere rapidă a populației lor. Utilizarea pesticidelor la dăunători majori poate duce, de asemenea, la probleme cu dăunători secundari. Înlocuirea culturilor creează un echilibru natural și contribuie la scăderea populației de dăunători.

Cultivarea mixtă: Are un efect similar asupra rotației culturilor, dar pe o suprafață mai mică în același sezon de creștere și pe același câmp.

Sprijin pentru inamicii naturali: Neîntrebuințare pesticidelor și diversificarea culturilor beneficiul dușmanilor naturali ai dăunătorilor din bumbac, cum ar fi păsări, gărgărițele, gândaci, păianjeni, viespi parazite, gândaci și furnici. Ajutând fermierii să păstreze atacurile dăunătoare la un nivel acceptabil. Asigurarea habitatului adecvat de inamici naturali, cum ar fi gărgărițe și atd. pot contribui la creșterea și construirea populației.

Cultură ispititoare: Unii dăunători de bumbac, mult mai mult decât bumbac, preferă porumb, floarea-soarelui, okra, sorg, kayan indian sau hibiscus. Cultivarea acestor culturi ca culturi împreună cu bumbacul va economisi bumbacul. Pe lângă influența lor pozitivă asupra controlului dăunătorilor, aceste culturi pot fi recoltate, contribuind astfel la diversificarea sistemelor de producție.

Pesticide naturale:  Dacă măsurile preventive nu sunt suficient de eficiente, și populația dăunătorilor depășește pragul economic al nocivității, mai multe pesticide naturale pot fi folosite pentru a crește bumbacul organic. Acestea sunt: pulverizarea Nimbov preparată din extractul Azadirachta indica, care este eficient împotriva ciupercilor dăunătoare, Mera, molii de bumbac și  viermele armat destrăma; piretru preparat din flori sau pulverizate de crizantemă eficiente împotriva ploșnițelor de bumbac, omizi, lăcuste; amestecuri botanice, combinații de extracte din plante diferite, cum ar fi ricin, durman, Libor american, papaya, frunze de cartof dulce, frunze de roșii, ghimbir, ardei iute, gliricidie, gălbenele etc.

                  GESTIONAREA CALITĂȚII LA RECOLTARE ȘI DUPĂ RECOLTARE

Prețul bumbacului este de obicei determinat în funcție de calitatea semințelor de bumbac. Cele mai importante măsuri de îmbunătățire a calității bumbacului organic în timpul și după recoltare sunt următoarele:

  • Eliminarea frunzelor, capsulelor și capsulelor deteriorate la recoltarea bumbacului.
  • Recoltarea și transportul bumbacului recoltat într-o cârpă de bumbac curată, niciodată din nailon sau din alte materiale sintetice pentru a preveni contaminarea cu fibre străine (din țesături, păr, material de ambalare etc.).
  • Recoltarea numai bumbacului matur. Fibrele de bumbac imature absorb slab coloranții.
  • Menținerea recoltei de bumbac în stare uscată. Recoltarea bumbacului trebuie să aibă loc într-un mediu uscat, evitând culegerea în roua dimineții sau după ploaie. Recoltarea trebuie de asemenea să fie depozitată într-un mediu uscat.
  • Prevenirea contaminării bumbacului cu praf sau substanțe chimice, în special îngrășăminte, pesticide și motorină.
  • Utilizarea oricărei protecții împotriva dăunătorilor (de exemplu DDT) este interzis la depozitarea culturilor de bumbac.
  • Separarea clară a bumbacului organic de bumbacul convențional recoltat în timpul perioadei de tranziție pentru a preveni amestecarea.

 

,