Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Cum se alege îmbrăcămintea outdoor?

Fie că faceți drumeții montane, sporturi în interior, alergați, vă cățărați pe munții sau pur și simplu vă bucurați de mersul pe jos în natură, ar trebui să fiți întotdeauna îmbrăcat adecvat. Pentru a vă îmbrăca cu adevărat eficient, ar trebui să urmăriți stratificarea corectă a hainelor. Venim aici cu un articol care vă va explica cum se face corect acest lucru.


Cuprins

 

Acest articol se va axa pe sistemul de stratificare a hainelor, cunoscut și sub numele de sistem ceapă. Acesta constă în trei straturi de bază de textile tehnice sau funcționale. Dacă nu ați mai întâlnit acest sistem până acum, credeți-ne că este foarte ușor să-i învățați principiile și, dacă le urmați, veți învinge definitiv condițiile climatice nefavorabile, supraîncălzirea sau hipotermia. 

 

Ce este sistemul de stratificare tip ceapă?

Onion System este un sistem clar definit de stratificare adecvată a îmbrăcăminții care asigură un confort și o funcționalitate perfectă în aproape orice sport sau activitate în aer liber. Dacă urmăm acest sistem, ne vom asigura că organismul nostru va fi în stare și formă ideală în orice împrejurare (chiar și în cele mai nefavorabile condiții meteorologice - frig, căldură, vânt, ploaie, zăpadă etc.). Cu stratificarea corectă, îmbrăcămintea ne va oferi întotdeauna exact ceea ce are nevoie corpul nostru în condiţiile potrivite.

Stratificarea îmbrăcăminții include:

 

  • Primul strat (de aspirație) - lenjerie funcțională sau lenjerie termică
  • Al doilea strat de izolare - hanorace sau pulovere
  • Al treilea strat de protecție - geci și pantaloni
  • Al doilea / al treilea strat (combinație de izolație și protecție) - softshell

 

 

 

Cum pierdem căldura?

Lucruri importante pentru început. Pentru a înţelege cum să ne îmbrăcăm corect, trebuie să înţelegem cum funcționează căldură. Și de ce pierdem căldura. În mod ideal, ar trebui să putem păstra căldura aproape de corp și să o returnăm continuu către acesta. Stratificarea hainelor obține acest efect. 

  1. Umiditatea - am menționat acest lucru recent într-un articol despre spălarea gecilor de puf, deoarece umiditatea conduce cel mai bine căldura. Prin urmare când te uz, în curând îți va fi frig. Iată un motiv pentru a schimba primul strat și pentru a investi într-un strat de bază de calitate care 1) se usucă rapid și 2) îndepărtează transpirația de pe corp.
  2. Fluxul de aer - adică vântul, ne lipsește de un strat subțire de aer încălzit, pe care corpul nostru îl construiește în jurul nostru. În mod ideal, procurați-vă un strat rezistent la vânt, care este suficient de rezistent pentru a împiedica vântul să pătrundă în zona noastră caldă. Îmbrăcăminte cu membrană Windstopper sau altele similare= alegerea perfectă. 
  3. Radiație - corpul nostru radiază în mod constant căldură, în special prin cap, picioare și mâini. Dacă izolăm bine aceste părți ale corpului (șosete funcționale, căciuli și mănuși de bună calitate), această căldură se va întoarce imediat în corp și nu o vom mai pierde. 

 

 

1. Primul strat - lenjerie de corp funcțională

Primul strat poate regla temperatura corpului chiar și în condiții de umiditate ridicată, are o absorbție scăzută și creează un fel de „microclimat” natural pentru corp. În traducere, acest lucru înseamnă că scopul principal este de a vă menține uscat și de a îndepărta transpirația de pe corp. De asemenea, primul strat ar trebui să fie cu uscare rapidă, să nu miroasă chiar dacă este purtat mult timp și, mai presus de toate, să fie confortabil pe corp. 

 

  • Un sfat: lenjeria de corp termică trebuie să fie a doua ta piele, adică să nu fie largă și să fie suficient de strâmtă (doar atât cât să te simți confortabil, este vorba și de o potrivire corectă).
  • O lecție învățată de la un utilizator : dacă lenjeria intimă nu se potrivește perfect, practic o privezi de funcția sa principală, care este eliminarea transpirației și termoreglarea.
  • Un alt sfat bun: chiar și în lenjeria de corp termică veți transpira (transpirația corporală este importantă, încearcă să ne răcorească), dar ar trebui să fie capabilă să gestioneze transpirația și să o îndepărteze de corp.

 

 

Materiale funcționale pentru lenjerie de corp

Este absolut esențial să alegeți un material funcțional potrivit pentru activitatea pe care o veți desfășura. Fiecare material are specificul lui, haideți să le discutăm pe scurt.

  • Merino - tendința actuală și unele dintre cele mai bune proprietăți posibile. Ideal pentru purtare pe termen lung, mai degrabă decât pentru exerciții intensive pe termen scurt. Nu absoarbe mirosurile. dezavantajul poate fi originea naturală și, prin urmare, un anumit grad de "iritație" pe corp, care poate fi eliminat prin spălarea într-un detergent special conceput pentru produsele merino. Elimină bine transpirația, merinosul umed nu se răcește la fel de repede ca materialele sintetice și se usucă mai lent.
  • Materialesintetice (poliamidă, nailon, polipropilenă) - atunci când lâna merinos nu este suficientă, materialele sintetice vor funcționa perfect. Încărcare mare, activitate maximă (cățărare, sporturi aerobe), aici acest material lucrează la maximum și are cele mai bune performanțe. Acesta absoarbe mirosurile și se răcește pe corp, ceea ce poate să nu fie atât de rău după exerciții fizice de scurtă durată, dar este bine de luat în considerare. 
  • Material combinat - similar cu șosetele de trekking, o opțiune ideală atunci când alegeți un raport bun pentru o anumită activitate. Pentru noi, cea mai bună alegere dacă nu sunteți sigur de activitatea sau de raportul lor și doriți o lenjerie termică versatilă care să ia ce e mai bun din fiecare material. Poate fi combinat și cu bambus (elimină umezeala de două ori mai repede decât bumbacul), care funcționează și el bine. 
 
Greutăți

Greutatea de vară ar trebui să fie în jur de 100 - 150 g/m, în jur de 200 sunt piese universale (cei care tolerează mai bine frigul le pot folosi deja pentru iarnă) Greutate peste 250 g/m - de aici încep hanoracele. 

 

 

2. Al doilea strat - hanorace sau pulovere

Este izolator și, în același timp, ar trebui să poată face față bine transpirației, care a fost deja îndepărtată de pe corp de lenjeria termică. Este important de știut că hainele (chiar și cele mai bune) nu încălzesc, ci doar returnează căldura înapoi în corp și mențin un microclimat. Așa că este important să alegi lucrurile potrivite care funcționează astfel încât să vă facă plăcere mișcarea și activitățile în aer liber pe orice vreme. 

 

  • Fapt interesant: un material tipic reprezentativ este fleece, un material "pufos" care este capabil să lege o cantitate mare de aer în structurile sale. Menținând aerul nemișcat și lipit de corp, ne putem încălzi - și aceasta este sarcina principală a celui de-al doilea strat - de a furniza căldură din material. 

 

Materiale din al doilea strat

Este destul de asemănător cu primul strat, din nou, materialul natural (Merino) se întâlnește cu sinteticele. Și în acest caz, gramajul și activitățile pe care le veți face sunt esențiale.

  • Fleece clasic - este un izolator foarte bun și gros, care poate fi laminat cu o membrană (în mod ideal Windstopper) și poate deveni un al treilea strat. Este format din poliester 100% si are multe forme si greutati (Polartec Thermal Pro, Polartec Classic 200...). Dar este încă fleece așa cum o știm noi. După împachetare nu permite o flixibilitate a mișcării.
  • Fleece tehnic - o alegere mult mai interesantă, deoarece acest material se usucă rapid, este mai respirabil, mai flexibil și mai rezistent la abraziune. În plus, este mai subțire și poate fi pliat cu ușurință într-un rucsac, de exemplu. Varianta sa Pontetorto Technostretch este utilizată de Sensor, iar Polartec PowerStretch de High Point.
  • Lână Merino - cu siguranță da, produsele cu o greutate de 250 g/m și peste funcționează foarte bine. Din păcate, în acest caz, lâna este mai grea și mai greu de împachetat și veți plăti ceva mai mult. 

 

3. Softshell

Acest strat este foarte specific datorită materialului pe care l-am inclus ca strat. Nu veți găsi peste tot această abordare a straturilor de ceapă, dar aș dori să includ acest material semnificativ diferit în lista noastră. Softshell funcționează atât ca strat intermediar, cât și ca ultim strat, adică al patrulea strat. Depinde ce tip folosești și pentru ce activitate. 

Cu siguranță ați întâlnit acest material sau cel puțin termenul, dar știți de unde provine? 

Acesta a fost dezvoltat de Schoeller doar în ideea că se dorea o bază perfect versatilă pentru o gamă largă de activități. Softshell este moale la suprafață, rezistent la abraziune, permeabil la vapori, rezistent la vânt și impermeabil datorită metodei de țesut. Este produs în multe modele și în multe greutăți. 

 

  • Cu membrană
  • Fără membrană
 
Membrană softshell

Combinația este simplă, tesatura + membrana + captuseala = laminate împreună. Respirabilitate foarte bună, se încălzește ușor datorită interiorului fleece. Cu siguranță servește ca ultimul strat exterior. Funcționează pe deplin ca un hanorac cu membrană, dar cu o mai mare respirabilitate. Avantajul este, de asemenea, rezistența la vânt, datorită atât membranei, cât și proprietăților softshell-ului. 

 

Softshell fără membrană

Este așa cum a fost proiectat inițial. Curat, fară membrană, este imbatabil ca respirabilitate și este decent rezistent la vânt. Nu trebuie sa se încălzească prea mult, la fel ca și varianta cu membrană, nu va fi niciodată un tip de geacă orientată spre izolatie puternică. Nu este un jucător puternic în ceea ce privește rezistența la presiune, așa că se va scurge sub curelele rucsacului. 

 

Să le sortăm clar:

 

Tip

 

Avantaje

 

Dezavantaje

Membrană softshell

• respirabilitate medie

• poate fi folosit și ca ultim strat exterior

• impermeabilitate foarte decentă

- rezistență la vânt

• respirabilitate mai redusă datorită membranei

Softshell fără membrane

• o respirabilitate excelentă

• poate fi folosit și ca ultim strat exterior

• rezistă la ploaie slabă

• rezistență scăzută la ploi abundente

 

 

Tot ce aveți nevoie să știți despre softshell

Ce îți vine în minte când spui material universal pentru exterior? Majoritatea oamenilor cu experiență în outdoor vor spune softshell. Nu poți decât să fii de acord cu asta. Care este farmecul său și are vreun defect?

>>> Citiți mai departe <<<

 

4. Al treilea strat - geci și pantaloni

Ultima alegere majoră, a cărei alegere greșită poate devaloriza complet alegerea altor straturi. 

O nouă proprietate intră în joc odată cu cel de-al patrulea strat, și anume capacitatea de a proteja împotriva influențelor externe. Acest strat este conceput pentru a proteja împotriva suflării, îmbibării, înghețării. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să aibă anumiți parametri. Protecția este astfel asigurată în mai multe moduri. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să aibă anumiți parametri. Protecția este astfel asigurată în mai multe moduri. 

 

  • În primul rând, trebuie să ne intereseze măsura în care îmbrăcămintea (cum ar fi o geacă) este capabil să „respire” materialul, să elibereze vaporii care încearcă să scape de primul strat. Pe scurt: acest strat ne asigură că nu "transpirăm" - această capacitate este indicată de respirabilitate sau de permeabilitatea la vapori.
  • Al doilea parametru esențial este rezistența la apă sau impermeabilitatea.

 

 

Geci

O geacă impermeabilă trebuie să combine două lucruri esențiale. Impermeabil și respirabil. În mod ideal, impermeabilitatea ar trebui să fie de 100%, iar respirabilitatea ar trebui să fie excelentă,astfel încât să nu transpirăm în scurt timp. Scris , pare foarte simplu, dar credeți-mă, alegerea unui astfel de material va necesita muncă. Nici un material perfect respirabil nu va fi vreodată perfect impermeabil și viceversa. Prin urmare, tehnologia ideală pentru o anumită activitate este tehnologia gecii- fie un deflector, fie o membrană. Să ne imaginăm un pic.

Acoperirea este, pe scurt, o peliculă subțire internă, de obicei din poliuretan. De fapt, este vopsit pe partea interioară a gecii, apoi călcat. Acesta poate avea caracteristici foarte interesante care pot sfârși prin a se potrivi multor pasionați de drumeții. 

Membrana este un fel de barieră, foarte asemănătoare cu "plasticul", prin care apa nu curge din exterior. Pe de altă parte, lasă aburul să iasă din interior, astfel încât să "respire". Toată această tehnologie se bazează pe un sistem complet diferit și mai sofisticat decât cel al stratului și poate avea proprietăți mult mai bune. 

Mai multe informații sunt disponibile aici, în tabelul, care clasifică în mod clar ambele variante:

 

tehnologie

 

Avantaje

 

Dezavantaje

Acoperire impermeabilă

• opțiune ieftină și suficientă pentru impermeabilitate și respirabilitate pentru activități nesolicitante

• rezistență scăzută la ploi abundente

• durata de viață redusă (dar poate fi reînnoită într-o oarecare măsură)

• respirabilitate scăzută

Membrană impermeabilă

• impermeabilitate ridicată

• durată lungă de viață

• respirabilitatea ridicată

• membranele de înaltă calitate sunt mai scumpe

 

Să aruncăm o privire la diferitele tipuri de membrane și la proprietățile acestora.

  1. Membrane poroase - au pori atât de mici încât, atunci când o picătură atinge îmbrăcămintea,nu poate intra în porul respectiv, adică nu curge prin el și, prin urmare, apa nu poate intra. Porul este de multe ori mai mic decât o picătură de apă, dar este suficient de mare pentru ca molecula de aer (molecula de vapori de apă) care se află în interiorul jachetei să poată trece prin el. Un reprezentant tipic al unei membrane poroase este Gore-Tex. 
  2. Membrane neporoase - funcționează pe un principiu similar care poate fi imaginat prin compararea cu un burete de bucătărie/cuțit. În comparație cu o membrană poroasă, acest material este capabil să accepte o parte din apă sau transpirație, care nu este în stare gazoasă, ci în stare lichidă. În același timp, are astfel de proprietăți încât atrage din interior (din căptușeală) gazul și umezeala din mediul ambiant, pe care le împinge apoi în stratul său superior. Datorită naturii unidirecționale a acestui principiu, materialul nu lasă apă să intre (spre mediul exterior). Un exemplu de acest tip de membrană este BlocVent, care utilizează High Point.

De asemenea, este bine de știut că membranele sunt prelucrate prin metoda laminării. Există trei tipuri de bază: cu două straturi, cu două straturi și jumătate și cu trei straturi. 

Cum rămâne cu impermeabilitatea?

Există cu siguranță o diferență notabilă în ceea ce privește calitatea și impermeabilitatea între strat și membrană. Rezistența ideală la apă începe cu coloane de apă peste 10 mii (ideal 15 - 20 mii). 

Respirabilitate 

În cazul produselor destinate activităților solicitante în aer liber, mulți producători de renume preferă etichetarea în unități Ret (respirabilitate) decât în unități g/m2. Aici, cu cât numărul este mai mic, cu atât mai bine (ex. 10 satisfăcător, 3 top). 

 

Alegerea ideală a gecii de aici depinde de tine. Am discutat deja despre parametrii de bază, este important să alegeți o geacă potrivită pentru a lua în considerare activitatea aleasă. Și mediul în care se va afla. Geaca va fi pentru drumeții mai grele sau doar pentru oraș? Ce activități veți dori să combinați pentru asta? Reținețică mișcarea activă necesită o mai bună respirabilitate și că, cu cât membrana este mai impermeabilă, cu atât va "respira" mai greu. De asemenea, este bine să ținem cont de caracteristicile tehnice ale gecilor, precum ventilația sub brațe. Simțiți-vă liber să vă antrenați în geacă aceasta nu trebuie să se rotească sau să vă restricționeze mișcarea.

Dacă folosiți un softshell, luați în considerare acest lucru. Următorul strat de deasupra ar trebui să fie la fel de ușor și la fel de ușor de împachetat. 

 

Pantaloni

Acestea sunt ultimul lucru esențial pe care trebuie să-l alegeți. Dacă alegeți de calitate scăzută, rezistent la apă, va afecta în mod fundamental orice altceva. Minimum vă va curge în pantofi :) Așa că haideți să discutăm despre ceea ce este important și pentru pantaloni. 

Practic, totul funcționează pe aceleași principii ca la o geacă. Membrana și învelișul, împărțite în funcție de activități și în același timp este important să te uiți ce greutate vrei să aibă. Ușori sau căptușiți? Cât de tehnici? 

Este bine de știut că pantalonii pot fi de diferite stiluri. Puteți găsi mulți pantaloni la magazinul nostru , dar suntem interesați doar de pantaloni de exterior. Impermeabili. Aceștia pot fi

  1. ultraușori (de schimb) - se trag peste alt strat, ca un strat impermeabil
  2. alpinism - în mod ideal, cu fermoar complet pentru schi și cățărare pe terenuri dificile
  3. clasic - există mai multe versiuni

 

Alegerea ar trebui să fie similară cu cea a unei geci. Cusiguranță prefer să le încerc "live" și să le exersez ușor. Fă o ghemuire sau două, pantalonii trebuie să se potrivească perfect și să nu împiedice mișcarea. Dacă trebuie să-i tragi peste pantofi la capetele de jos, ar trebui să se poată deschide. Cu cât sunt mai tehnici, cu atât sunt mai puține compromisuri de făcut. Materialul lor funcțional urmează aceleași reguli pe care le-am descris pentru geacă, cu mențiunea că din nou membrana câștigă (dar plătești în plus). 

Selecția de geci căpușite/călduroare

O selecție specifică este, de asemenea, foarte importantă aveți nevoie de un izolator perfect care nu va fi intimidat nici măcar de înghețurile severe. Și dacă nu vă mișcați înghețați. Ceea ce este exclus, așa că haideți să facem ceva în privința asta și să aflăm care sunt regulile pentru alegerea unui strat izolat bun. Subiectul va fi următorul nivel de izolare, care nu se termină cu lenjerie termică și hanorace din fleece, există și alte materiale în joc.

 

Care tipuri sunt printre cele de bază?

  1. pulover sau hanorac izolat ușor - poate servi ca ultim strat sau ca strat intermediar
  2. geacă căptușită - absolut grozav atunci când este umplută cu pene sau fibre goale
  3. geacă clasică de iarnă cu izolație - o geacă clasică călduroasă cu izolație pe care o poți trage peste stratul impermeabil pentru a te încălzi
  4. geacă cu izolație maximă pentru frigul extrem - în mod ideal umplută cu pene, pentru cele mai grele geruri

 

 

Aici este important să discutăm despre umpluturile de bază, care asigură o izolare perfectă. După cum puteți vedea, gecile care izolează bine vin în multe forme. Nu doar cele cu umplutură mare, ci și cele ușoare. În principiu, umplutura este de trei tipuri:

  1. Puf
  2. Materiale sintetice - microfibră și fibre goale

 

1. Puf

În cazul gecilor din puf, umplutura nu este o problemă (cel puțin nu în aceeași măsură ca în cazul sacilor de dormit), dar ceea ce trebuie abordat necondiţionat este gradul de umplere. Aceasta exprimă raportul dintre puf și pene reziduale. Este dat în valori cuin, așa-numiții „inci” cubici. Aceste valori determină cantitatea de căldură pe care o poate furniza materialul. Produsul ar trebui să conțină ambele componente - deși puful este de cea mai bună calitate, fără penele reziduale materialul s-ar deteriora mia repede, în același timp, ar înceta să își îndeplinească funcția de încălzire.

Ca și în cazul sacilor de dormit, distingem între două tipuri de pene:

  1. Gâscă / baza majorității gecilor cele mai bune caracteristici.
  2. Rață / se apropie de cele de gâscă, caracteristici puțin mai proaste și durată de viață mai scurtă, dar în ultimii ani ambele s-au stabilizat (gâscă vs rață)

 

Umplere

Umplerea este o desemnare a volumului pe care un material este capabil să îl ocupe în condiții date. Cu cât este mai mare, cu atât volumul penelor este mai mare. Valoarea este dată în inci cubi (cubin). 600 de centimetri cubi este un nivel de bază sub care nu recomand să coborâți. Materialul cu valoare redusă (veți întâlni 400 sau 450 de centimetri cubi de material) va deveni pur și simplu mai plat, mai subțire. Pe de altă parte, 800 de centimetri cubi reprezintă o valoare excelentă.

Ceva în plus?

 

  • Cu siguranță sunt informații interesante. Gecile de puf sunt de două tipuri, cu membrană și fără membrană. În mod logic, cele cu membrană rezistă mai bine în condiții mai rele, dar apoi durează mai mult să se usuce și - datorită membranei - "respiră" mult mai rău (permeabilitate mai slabă la vapori). Nimic” nu le împiedică” pe cele fără membrană să "respire" bine, dar, din nou, nu sunt foarte rezistente la ploaie. Se realizează și variante cu tratament DWR (impregnare pene). Chiar și așa, utilizarea lor în condiții mai rele înseamnă mai degrabă să nu le folosiți ca ultim strat, ci să aveți o membrană impermeabilă deasupra lor.

 

2. Materiale sintetice

Oricine este familiarizat cu materialele folosite pentru sacii de dormit este la el acasă. Materialele sintetice fac o treabă excelentă chiar și umede, se usucă mai repede. Ideală pentru condiții grele, în care nu veți mai avea timp să vă faceți griji pentru geacă. Și acolo unde vă așteptați să vă udați. Din materialele actuale aș alege cu siguranță Primaloft, care este folosit, de exemplu, de Montane sau Salomon. 

La ce să fiți atent

 

  • Urmați regulile de stratificare a sistemului de ceapă. Aceasta este singura modalitate de a evita senzațiile neplăcute, cum ar fi vântul, înghețarea, supraîncălzirea, udarea etc.
  • Calitatea hainelor nu este suficientă. Alegeți hainele în funcție de activitatea pe care o faceți - pentru alergare vor fi potrivite haine diferite față de cele pentru snowboarding etc.
  • Atunci când vă alegeți hainele, s-ar putea să vă confruntați cu un avertisment mare în legătură cu bumbacul. Acest avertisment nu este neîntemeiat - specialiștii, utilizatorii pretențioși susțin adesea că „bumbacul ucide”. Oricât de incredibil ar părea, este documentat faptul că mulți aventurieri au plătit prețul pentru că au purtat lenjerie funcțională din bumbac în condiții dure și au murit de frig. În general, bumbacul nu este recomandat, mai ales în condiții de iarnă aspră!

 

 

Link-uri utile

 

Autor: Radek Martinek, Vít Hruška

Surse: archivă 4camping, unsplash.com

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Cum să scăpați de mirosul urât din încălțăminte

Sfaturi

Mirosul urât din pantofi. Frumos subiect. Nu miroase bine, nu vrei să vorbești despre el, nu evocă sentimente plăcute. Unii oameni au de-a face cu el în fiecare zi, alții sunt surprinși de mirosul urât doar rareori. Combateți-l împreună cu noi!

8 pași pentru a avea grijă de cortul tău în timpul și după sezon

Sfaturi

Era timpul să împachetăm cortul și să ne întoarcem din natură înapoi la casele noastre. Pentru ca cortul dvs. să pornească din nou la drum spre noi aventuri și să îl păstrați în formă maximă, oferiți-i un pic de grijă.

Selectăm pentru dvs.

1 929 Lei (43.29 %) de la 1 094 Lei

Comparare

1 198 Lei (39.9 %) de la 720 Lei

Comparare

1 200 Lei (17.92 %) 985 Lei

Comparare

2 039 Lei (21.82 %) de la 1 594 Lei

Comparare

Geacă softshell pentru femei Kilpi Sonna

720 Lei (48.75 %) 369 Lei

Comparare

Geacă de vânt femei Zulu Windtrail

300 Lei (60.33 %) 119 Lei

Comparare

760 Lei (65 %) 266 Lei

Comparare

Geacă copii Regatta Rayz

460 Lei (65 %) 161 Lei

Comparare