Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

⭐⭐⭐⭐ Magazinul nostru are evaluări excelente pe Compari.ro  Vizualizați recenziile

Cum se alege o geacă pentru vreme rece?

Cum să alegi o geacă, când afară este rece sau fulguiește? Răspunsul îl găsiți în articolul nostru.

Ceea ce lipsește recent pe piața de îmbrăcăminte de outdoor este o tendință de minimizare. Cât mai ușoară și mai pliabilă, cu atât mai bine. Nu este o excepție nici geaca de până la 90 g și cu dimensiunile unei mingi de golf după pliere. Cu toate acestea, în timpul plimbărilor de iarnă și de toamnă, minimalismul nu joacă un rol atât de important ca la drumețiile lungi sau alpinismul, așa cum fiecare gram este important.

Mai interesant este trecerea la materiale naturale și ecologice sau direct regenerabile.

În oferta producătorilor de cea mai bună calitate puteți întâlni în acest an, puf ca un izolator imbatabil, fibră de bambus sau lână.

Care după părerea mea ar trebui să fie geaca ideală pentru o toamnă rece și pentru activități de iarnă?

Important este confortul. Nu este necesar să aveți o geacă de 3700 lei, ca să vă simțiți în ea bine și să vă ofere confortul necesar. Este necesar să vă puneți întrebări: pentru cine este geaca potrivită, la ce activitate, cât de des o veți îmbrăca  și ce așteptări aveți de la ea.

Nu demult am rezolvat o astfel de întrebare. În final am ales pentru scopul dat oferta cea mai universală. Situația mea financiară și nici dimensiunile dulapului meu nu-mi permit să am câte o geacă pentru fiecare activitate, de aceea am ales geaca cu membrană fără material de izolare, cu bandă de zăpadă detașabilă, glugă pliabilă, curea de umăr integrată și ventilație sub braț.

Datorită acestui fapt am o geacă, care, în ciuda faptului că are anumite limite, o pot  utiliza pe pârtii, pista albă, drumeții și uz ocazional în condiții meteorologice nefavorabile.

Este necesar ca geaca să aibă coloana de apă?

Mai întai este necesar de spus ce este o coloană de apă si de ce noi urmarim această valoare.

Într-un mod foarte simplu, coloana de apă determină cât de înaltă este coloana de apă care poate rezista materialului în laborator înainte de scurgerea acesteia. Este specificată de regulă în milimetri.

Este clar că în condiții reale materialul se va comporta un pic altfel, dar simplu, regula spune: Dacă doriți geacă de schiat și nu cădeți prea mult jos, vă este suficient colana de apă de 3 000 mm, dacă mergeți cu snowboard-ul sau cădeți des, cu siguranță alegeți o geacă cu coloana de apă de 5 000 mm minim. La plimbările de toamnă ar trebui să vă fie suficient de asemenea 5 000 mm, în caz că aveți nevoie să fiți protejat de ploaie puternică, alegeți o geacă calitativă cu membrană (10 000 mm și mai mult) sau mai bine haină de ploaie.

Nici coloana mare de apă nu vă asigură, că nu veți fi ud. Este vorba despre faptul cum sunt realizate cusăturile, fermoarele și aerisirea. Nu trebuie să uităm nici de straturile corecte de îmbrăcăminte.

Cum este cu straturile?

Este important să realizați, că fără straturile corecte de îmbrăcăminte nici cea mai bună geacă nu vă ajută. Vorbim despre așa numitul efectul ceapă, deci îmbrăcarea a câte un strat de îmbrăcăminte ( avem 3 de bază ) astfel, încât să fie atins confortul dorit.

Totul începe corect cu startul 1 (de transportat),  (lenjerie funcțională), trece peste stratul 2. (de izolare), (fleece) și ultimul este protecția, startul 3(geaca).

Aveți o mulțime de opțiuni pentru a combina îmbrăcămintea, dar uitați de cămășile de bumbac, cămășile de flanel și altele asemănătoare. La straturi este necesar să alegeți material care absoarbe puțin, este cu o uscare rapidă și elimină umeditatea la exterior.

Groasă sau subțire?

Dacă urmați principiile stratificării propriu-zise este de fapt indiferent dacă aveți o geacă cu izolație sau sau una subțire și sub ea veți purta un hanorac din fleece sau o geacă softshell. Personal sunt de părerea pentru a îmbrăca mai multe straturi subțiri. Acest lucru vă oferă o versatilitate mai mare în utilizarea articolelor de îmbrăcăminte și o mai mare variabilitate în ceea ce privește straturile.

Explic de exemplu:

Desigur, puteți lua o geacă călduroasă în calatorii, dar activitatea dvs. vă va încălzi în timpul zilei, astfel vă hotărâți să o lăsați. Da, numai că sub ea aveți doar un hanorac subțire din microfleece. Dintr-o dată treceți de la cald la rece. Nimic între acestea.

Dacă luați la drumeții o geacă ușoară și sub ea un hanorac subțire din fleece și apoi o geacă din puf sau softshell, când vă încălziți, scoateți hanoracul sau geaca menținând astfel un confort termic suficient.

Geacă din puf, sau de ce au revenit penele?

Multe persoane resping penele, dar adevărul este, că pe piață nu există un material izolator mai calitativ. Dar există, de asemenea, umpluturi sintetice. Cel mai cunoscut și probabil cel mai bun dintre toate este Primaloft.

Avantajele materialului Primaloft cu o absorbție foarte scăzută a apei și o schimbare minimă a parametrilor în condiții umede. Acesta a fost și motivul pentru care penele o singură dată au fost în declin. De fapt, penele își pierd în timp rezistența naturală la apă, se lipesc una de cealaltă și reduc capacitatea de a menține aerul, izolația.

Penele funcționează perfect pe timp uscat și în condiții de îngheț a munților, tundrelor și taiga, dar în latitudinile noastre, a fost întotdeauna o problemă cu umiditatea. Această problemă a fost rezolvată de firma specializată în produse din pene și menținerea acestora.

Farmecul constă în pregătirea corectă a penelor înainte de umplerea produsului și, în același timp, de menținerea corespunzătoare a acestuia. În zilele noastre există agenți speciali de impregnare cu care geaca dvs. poate rezista chiar și cea mai mare umeditate.
De exemplu la târgul mondial de OutDoor în Friedrichshafen din Germania a fost prezentat publicului un produs al companiei Nikwax, care reduce în mod semnificativ capacitatea de umectare și absorbție a penelor, care le-au putut permite să facă o prezentare în care sacul de dormit impregnat cu o persoană în interior a înotat pe iazul din fața intrării. Anterior neconceput.

Cum se menține geaca

Întodeauna se pune întrebarea cum se întreține. Trebuie spălate, sau nu și cât de des? O putem spăla în mașina de spălat? O putem usca în mașina de uscat? Când și cum să o impregnăm?

Există diferite materiale, astfel încât accesul la întreținerea lor ar trebui să fie întotdeauna individual. Cu toate acestea, se poate menționa o regulă simplă: Dacă urmați simbolurile de pe eticheta, care este pe fiecare geacă (mai ales din interior), nu se poate întâmpla să stricați nimic. Dacă nu sunteți sigur, duceți geaca la curățătorie și ați scăpat de o problemă. Ei cunosc cum să o curățe.

Dacă veți spăla geaca acasă, uitați de detergenți clasici și balsam. Acestea pot distruge funcționalitatea materialelor. Personal, vă recomand să mergeți la orice magazin de articole sportive și să cumpărați un detergent lichid de rufe. Puteți alege atât pentru produse universale, cât și pentru (pene, fleece, softshell etc.).

Geaca nu este necesar să o spălați des, dar nu vă fie frică să o spălați de 2× sau 3× pe an. Și în timp ce unii producători interzic utilizarea unei mașini de uscat, firma Gore recomandă direct gecile Gore-Tex să fie plasate în uscătoare, deoarece aceasta revine la funcțiile sale. Aici, din nou, se aplică recomandările - urmați etichetele producătorului.

Poate impregnarea produce aceleași efecte ca și materialele rezistente la apă?

Spălarea gecii curăță murdăria, dar pentru a-și reveni la proprietățile originale, este necesar să se utilizeze așa-numita impregnare. Nu veți recupera niciodată 100% din nivelul inițial al parametrilor, dar veți îmbunătăți mult funcționalitatea, veți extinde durata de viață și veți îmbunătăți întreținerea gecii. Nu uitați, că nu este o modificare permanentă și că trebuie continuu să fie reînnoită.

Impregnație Este în mare parte spray sau lichid. Lichidul se adaugă la ciclul de spălare în loc de balsam de țesături și are un efect de suprafață. Spray impregnare este aplicat pe materialul exterior al gecii și recomand să-l utilizați în zonele cele mai tensionate. În mod clasic, acestea sunt zone de umăr, eventual cusături expuse și fermoare.

Autor: Vít Hruška

Zdroje: nikwax.cz, czechou t.cz, pinguin cz.cz

Ce ne luăm cu noi când practicăm sporturi nautice?

Sfaturi

Cum să împachetezi pentru excursiile pe apă? Ce să iei cu tine și ce să lași acasă? Inspiră-te în articolul nostru de astăzi.

Cum să vă pregătiți de maraton

Sfaturi

Marcel Fronko este un alergător pasionat. Vă împărtășește planul de antrenament și experiența sa în pregătirea pentru maraton în articolul de astăzi. Dacă vă pregătiți pentru un maraton sau altă cursă de alergare, atunci acest articol este pentru dvs.!

Întărirea imunității prin ”călire”

Sfaturi

Căutați o activitate care să nu vă ia ore întregi, dar vă va duce totuși suficientă odihnă psihică și, în același timp, să vă întărească imunitatea? Atunci asigurați-vă că încercați să vă ”căliți”!